Premijer liga: Uspon, pad, budućnost (1/3)

Tamo je fudbal počeo, pre nego što se raširio po svetu. Tamo je počeo i moderni fudbal, kada su formiranjem Premijer lige postavili standarde i osnove finansijske dominacije, koja im je pomogla da vrate primat posle perioda mraka, nasilja i inferiornosti.

Pošaljite komentar
  1. @Slobodni klikeri to sto je Bilbao izbacio Junajted nista ne znaci,
    i Sporting je Sitija jer su Junajted i Siti igrali sa rezervama i potpuno nezainteresovano jer su se borili za titulu PL.
    (CZRS, 2. jun 2013 12:59)

    # Link komentara

  2. (vince carter, 31. maj 2013 14:23)

    Hvala brate... Odlicna ti je konstatacija da italijani gube bodove zbog Lige Evrope, vlasnici klubova mnogo grese zbog toga sto ih to takmicenje uopste ne interesuje, jer jedino tako mogu da povrate cetvrto mesto u Ligi Sampiona, ali sa druge strane ne moze niko da ih krivi, jer je totalno neisplativo igrati to miki maus takmicenje, a poznato je da italijani gledaju samo finansijsku korist... Cup UEFA je bogotac za ovo novo fals takmicenje, secaju se svi kako su italijani dominirali u starom formatu takmicenja, niko im nije bio ravan... Stvarno ne znam kako Primera moze biti jaca od Serie A, imaju dva vrhunska kluba i mozda jos dva solidna, ostalo je sve jadno, spanska sela, ne zelim nikog da uvredim ali tako je, o francuzima no coment... :) Po svemu sto se dogadja u italiji mogu reci da idu bolji dani, i da ce se postepeno ali sigurno Serie A vratiti na mesto koje joj pripada, a to je tron evropskog i svetskog fudbala... Pozdrav sportskoj redakciji B92, jeste opsiran komentar, ali zasluzuje da bude objavljen... :)
    (Serie A nedeljom u tri, poslastica..., 1. jun 2013 14:00)

    # Link komentara

  3. seria a nedeljom u 3..dao bih ti milion pluseva da mogu!!! kao prvo seria a ne moze pasti na peto mesto iza francuske zato sto je portugalija prestigla francusku..informisite se..a i na osnovu cega da je prestigne...prvih devet timova u italiji su jaci ili bar moze egal da se nose sa drugoplasiranim francuskim klubom bez problema a sa psg prvih pet!! te lestvice i rang liste su bezveze,italijani ne igraju ligu evrope i tu gube bodove.ove sezone su bili jedino malo ozbiljniji bas zbog tih bodova...a spanska liga nikako nije jaca od serie a..osim prva dva tima!!!
    (vince carter, 31. maj 2013 14:23)

    # Link komentara

  4. nema texta na androidu!
     (Sasha bg, 31. maj 2013 10:33)

    # Link komentara

  5. (boki, 30. maj 2013 17:25)
    To kako ti gledas na stvar,to tako deca gledaju i uporedjuju,a ne odrasli ljudi. Jer ja odmah mogu da ti kazem da prvak Engleske,Mancester Siti,nije prosao grupu LS,cak nije ni imao sanse za prolaz. Jos casov daje Napoli. I sta cemo sada?
    Ili jos gore poredjenje po tvom principu-Zvezda je izgubila od Bordoa za samo 1 gol i to na strani,da li to znaci da bi se Zvezda u FRA borila za neko mesto u Evropi? Naravno da ne. Ispali bi iz lige momentalno. Niti bi Partizan jurio titulu u Belgiji posto je izbacio Anderleht...i tako u nedogled. Sto priznaces uopste nije realno.
    Ti si ukapirao da ja na engleze gledam kao na pacere kojima svaki kontinentalni klub moze da zabode tri komada i posalje ih kuci,sto nije istina. Engleski klubovi su borbeni,fizicki jaki,ali to je sve (mimo Junajteda,Celsija i Arsenala). Ni Junajted nije vise ono sto je bio,jer mu lekciju iz modernog fudbala prosle godine drzi Bilbao,i to ne da im drzi lekciju,nego ih jos i ponizava.
    Znaci Englezi nisu paceri,ali su duduci za moderan fudbal,jer ne zele da se menjaju,tesko prihvataju novine. Covece,ako odes u Englesku shavtices koliko oni ne zele da se menjaju,oni bre jos koriste slavine za vodu kao i pre 50 godina,isti model,isti sistem.Zgrade su im iste,kuce su im iste,lusteri su im isti,vrata svima ista,300 godina nista se ne menja,razumes? A to je mentalitet,o to me ti pricam,i zato placaju cenu,ali nisu bas toga svesni. Zati im trebaju treneri i igraci sa kontinenta.
    (Slobodni Klikeri, 31. maj 2013 01:10)

    # Link komentara

  6. @ (Slobodni Klikeri, 30. maj 2013 03:28)

    a mozes i ovako da razmisljas:
    Njukasl koji se u engleskoj bori za opstanak stigao je do 1/4 finala Lige Evrope sa kombinovanim sastavom. I u tu je ispao od Benfike za jedan gol (ko je pratio zna).
    Tako da poredjenje i nije na mjestu.
    (boki, 30. maj 2013 17:25)

    # Link komentara

  7. Draga redakcijo B92, nažalost tekst nije kompatibilan sa Apple proizvodima pa ne može da se pročita. Izvinjenje ostalim ljubiteljima Premiership-a za komentar nevezan za tekst.
    (Puertorico, 30. maj 2013 10:44)

    # Link komentara

  8. P.S. I ja sam ljubitelj Bundeslige i navijač Bajerna.
    Jedan svet mali, POŠTUJ DRUGE, DA BI I TEBE POŠTOVALI.
    Pozdrav za sve PRAVE ljubitelje fudbala od generacije 1972.
    (Cole, 29. maj 2013 21:26)
    ma jes kako d ne,sada ste vi svi navijaci Bayerna kada vas je recordmeister potukao :)
    (brufen od 400, 30. maj 2013 04:21)

    # Link komentara

  9. "Tamo je fudbal počeo, pre nego što se raširio po svetu. Tamo je počeo i moderni fudbal..."
    Uz duzno postovanje na trudu i radu,ali moje misljenje je da Englezi blage veze nemaju sa modernim fudbalom,jos manje da je kod njih moderan fudbal poceo. U PL 3 kluba praktikuju moderan fudbal,pre svega zbog velikog broja stranaca koji to mogu da izvedu, i uglavnom stranih trenera,ovi ostalih 17 jos uvek igra fudbal iz 80ih,neki koji se bore za opstanak cak i iz 70ih. Aston Vila,Vest Hem,Njukasl,Everton...nema tu ni M od modenog fudbala,to se vidi i kada izadju u Evropu,ako izadju.
    Kako je Zvezda 2000. godine POKIDALA onaj Lester koji je tada bio 7-8. u ligi,tada najjacoj na svetu,to je bilo smesno gledati,demostracija sile,znanja,vestine,modernog i totalnog fudbala,nisu znali sta ih je snaslo,a nismo igrali u BG zbog suspenzije. Moderan fudbal trazi inovacije,eksperimente,nove poglede na postavku igre,odnosu prema igracima,posebno prema igracima koji se stvaraju. Toga u Engleskoj ima samo tamo gde ima i stranaca. Jer oni to nose sa sobom iz Holandije,Francuske,Portugalije,Nemacke...tamo gde fudbal konstantno napreduje. PL je moderna samo u finansijiskom smislu. U fudbalskom je teska starudija...osim tri tima koji se uglavnom nalaze na prva tri mesta vec poslednjih 10 godina. Borbenost i pozrtvovanost nikako ne mogu biti nesto sto je moderno. Kako god to nekome zvucalo Englezi jednostavno ne sastavljaju sa modernim fudbalom-materijalni dokaz za to je njihova otuzna reprezentacija.
    (Slobodni Klikeri, 30. maj 2013 03:28)

    # Link komentara

  10. verujem da je odlican tekst, ali nista se ne vidi preko androida
    realno su engleski klubovi iz konferencije popularniji od srpskih superligasa... pricam o evropskim okvirima
    pratim united of manchester iz 7. lige. taj fudbal se sa ove daljine cini kvalitetan kao i superliga a da ne pricam o poseti tog junajteda, koji ima prosek od hiljadu ipo... dakle sedma liga
    uglavnom engleski fudbal je pun jako zanimljivih klubova iz nizih liga. nadam se da cemo uskoro citati o njima. ajde
     (master yoda, 30. maj 2013 03:27)

    # Link komentara

  11. Da li ce moj komentar biti objavljen ako kazem da mi se ne dopada i da ne uživam u onome sto pise Novakovic,jer smatram da su njegovi tekstvi petparački i na nivou rekla-kazala?!
     (Deyan, 30. maj 2013 00:44)

    # Link komentara

  12. Doktor materije zvana fudbal u prenosu i izvestaju kola MORA da zanemari da je veliki navijac mufc!!!?
    Sjajan tekst!
     (M.Jugin, 29. maj 2013 23:08)

    # Link komentara

  13. Jeste da si pred početak sezone moj WBA lošom analizom proglasio favoritom za ispadanje, ali da znaš istoriju engleskog fudbala, neosporno je. Svaka čast, majstore. Nastavi dobar posao!
    (darky, 29. maj 2013 21:55)

    # Link komentara

  14. Прво првенство Енглеске које је преношено код нас било је 1990.год.,сећам се тадашњих стадиона стадиона Милвола и Чарлтона,биле су то праве руине.Али,иако је тада италијански фудбал био на врхунцу,мислим да је увек енглеска лига била најпопуларнија,па и тада пре настанка Премијер лиге,иако је и калчо био јако популаран,за разлику од данашње ситуације када полако иду ка петом месту у Европи,иза француске лиге.Од Владе смо навикли да слушамо и читамо занимљиве ствари,па нема потребе да га хвалим,само тако настави матори.
    (дкв, 29. maj 2013 21:32)

    # Link komentara

  15. (BAYERN recordmeister, 29. maj 2013 17:55)

    Ti si bre jedno toliko iskompleksirano derište da to nije normalno. Zbog čega stalno pišeš MI, ko ste to VI, šta ste bre to VI, ko si TI...?
    Derište jedno, da li si ti svestan toga, da se nekim slučajem i nađeš u Minhenu, pa ne bi te niko ni pogledao kao smrdljiv sir, ne bi ti dozvolili ni vodonoša da im budeš, s prezirom bi te gledali (ako bi se neko uopšte i udostojio da te pogleda)... Da li si ikada gledao Bajern uživo, da li si ikada bio u Minhenu, Nemačkoj uopšte?
    Koliko ti imaš godina, 15,16, možda 16 i po?

    P.S. I ja sam ljubitelj Bundeslige i navijač Bajerna.
    Jedan svet mali, POŠTUJ DRUGE, DA BI I TEBE POŠTOVALI.
    Pozdrav za sve PRAVE ljubitelje fudbala od generacije 1972.
    (Cole, 29. maj 2013 21:26)

    # Link komentara

  16. Vreme je da Vladimir Novakovic,sledece sezone na Sport Klubu prenosi vise utakmica PL,doktor materije zvana fudbal.
    (The KING, 29. maj 2013 20:59)

    # Link komentara

  17. Bravo. Strucno, sa cinjenicama i sa dusom.
    Voleo bih da ovo procitaju obozavaoci Bajerna pa da vide kakva je razlika izmedju sporta i biznisa, i sa druge strane drzavnog projekta. Imali su mali deo oko spanaca, pa im je valjda sve jasno.
    (marko, 29. maj 2013 20:27)

    # Link komentara

  18. Odlican tekst, kao i uvek. Svaka cast majstore!
    (stefanjuve, 29. maj 2013 19:36)

    # Link komentara

  19. Nemam pojma ko je Vladimir Novakovic,ali da je uradio pravu stvar i da zna znanje,to je vise nego ocigledno.BRAVO.
    (Bravar, 29. maj 2013 19:11)

    # Link komentara

  20. Владу у читанке !
    (Omladinac, 29. maj 2013 19:08)

    # Link komentara

  21. Hvala na ovom sadrzaju

    Bravo
    (Stefke, 29. maj 2013 19:04)

    # Link komentara

  22. ne vidi se niti jedno slovo teksta u android aplikaciji!
     (luki, 29. maj 2013 19:00)

    # Link komentara

  23. Odlican tekst uzivanje je bilo citati ga, jedva cekam nastavke!
    (Kol, 29. maj 2013 18:48)

    # Link komentara

  24. Fantastično!
    Kapa dolje,gdine Novakoviću.
    (shadow complex, 29. maj 2013 18:45)

    # Link komentara

  25. Genijalno,studioyno,temeljno,briljantno! Veliko hvala!
    (objektivno, 29. maj 2013 18:20)

    # Link komentara

  26. Svaka čast.
    (Vlado, 29. maj 2013 18:01)

    # Link komentara

  27. "Pre nekoliko meseci pozabavili smo se detaljno Bundesligom, takmičenjem čiji uspon u ovom trenutku može da omete samo jedan faktor – premoćni Bajern."
    Ne znam kako to mi mozemo da ometemo uspon Bundeslige.Evo i sada smo mi sve u Bundesligi pogazili ali to nije smetalo drugoplasiranom Dortmundu da i on gazi po Evropi sve redom (dok nije naleteo na nas).Sada ce neko napisati kako mi kupujemo igrace iz Bundeslige.Pa da,ali da ih mi ne kupimo kupio bi ih neko drugi (kao Kediru,Ezila...).Neuer bi npr otisao u United itd.Tako da bi doticni Bundesligasi u svakom slucaju ostajali bez svojih igraca.Mi npr nismo kupili Kediru ali smo zato doveli Martineza i opet smo najjaci.Da nismo doveli Götze-a doveli bismo npr Neymara a onda bi npr Barcelona uzela Götze-a,i na isto mu dojde,mi najjaci :D
    Mislite malo
    (BAYERN recordmeister, 29. maj 2013 17:55)

    # Link komentara

  28. Odlican tekst. I pohvala autoru.
    (Alien, 29. maj 2013 17:47)

    # Link komentara

  29. Svaka cast za tekst, ali dokle vise sa potenciranjem te Premijer lige, jeste trenutno jaca od ostalih, ali se polako i Bundesliga i Serie A priblizavaju njihovom nivou... Veoma je dobro poznato da se na nasim prostorima najvise pratila i pratice se Serie A, klubovi iz Italije su oduvek imali veliki broj navijaca ovde, NAVIJACA ne simpatizera kao ti engleski klubovi... Veliki broj srpskih fudbalera igra na Apeninima, i po mentalitetu su nam veoma slicni, atmosfera na italijanskim stadionima je mnogo bolja, vatrenija i lepsa, iako su im tribine poluprazne... Red bi bio da napravite i neki tekst o Serie A, pogotovo sto je sledeca sezona istorijska, u kojoj ce se odigrati svih 5 gradskih derbija, i u kojoj ce biti minimum 8 veoma jakih ekipa... Pozdrav redakciji B92...
    (Serie A nedeljom u tri, poslastica..., 29. maj 2013 17:37)

    # Link komentara

  30. Lepo vi ovo radite...I ljudima se mahom sviđaju ovi tekstovi...Jedino što bih izdvojio kao zamerku je što ima malo VAŠIH stvari u njima.
    Sve liči na nekakav seminarski za školu...Gomila informacija nabacanih na gomilu, što, priznaćete, može da uradi gotovo svako. A kao novinari (a ne istoričari) biste upravo trebali da date i malo svog šmeka, neki zanimljiv zaključak, da vučete na neku stranu...
    Ovako se čovek načita živ i nije mu sasvim jasno šta je prava svrha. Ako je to davanje info o Premiershipu onda svaka čast!
    (profesor, 29. maj 2013 17:23)

    # Link komentara

  31. Bravo b92. Posaljite ovaj clanak Toletu da procita.
    (bravo, 29. maj 2013 17:18)

    # Link komentara

  32. Vladimir Novaković, za akademika!
    (Mile, 29. maj 2013 17:03)

    # Link komentara

  33. Vlado, nadam se da ćeš uskoro stići tamo gde ti je po talentu, lucidnosti, posvećenosti i mesto.... Bez premca, najbolji novinar u Srbiji.
    (ultrabg, 29. maj 2013 16:43)

    # Link komentara