ABA liga: Apsurd i balkanska pravila

Jadranska košarkaška liga u najvećoj je krizi od početka svog postojanja 2001. godine. Najveći krivci za to jesu čelnici ABA lige, koji su pogrešnim tumačenjem Pravilnika Evrolige doveli u zabludu klubove-učesnike, javnost i navijače.

Sada, mesec dana pred fajnal-for u Laktašima, još se ne zna mogu li uopšte Radnički i Igokea sledeće sezone da igraju Evroligu, čak i ako to izbore na terenu. Ovakav razvoj događaja nameće kratkoročna pitanja (Radnički i Igokea), ali i dugoročna – o kredibilitetu ABA lige i mestu srpskih klubova u njoj.

Pošaljite komentar
  1. Lionsi da se vrate u Vrsac i nema problema, samo treba da dobiju FMP iz Zeleznika.
    (raky, 4. april 2013 14:00)

    I da Igokea Partizan(Alexandrovac) pobedi PartizanIgokeu (iz Beograda, pardon Zagreba) ili mozda Partizan Mobtel ( MOB-Mafia na eng.)
    (Miroslav Kostic, 9. april 2013 02:24)

    # Link komentara

  2. Lionsi da se vrate u Vrsac i nema problema, samo treba da dobiju FMP iz Zeleznika.
    (raky, 4. april 2013 14:00)

    # Link komentara

  3. Kakvo god resenje bilo, apsolutna je nužnost obnova jedinstvene domaće lige i time nase košarkaške baze. To je prioritet svih prioriteta. Po meni je najbolje rešenje da se sistem reorganizuje po ugledu na VTB, Baltičku ligu i prvenstva zemalja koje ih igraju. U VTB i BL se igra po grupama, pa sledi pravi plejof, što je i bolji i atraktivniji format i više klubova može da učestvuje i nacionalne lige ostaju netaknute i prioritetna su takmičenja za sve timove. Ako ne, onda iz ABA lige istupiti, jer je ovo rešenje pogubno za srpsku košarku, a naloženim klincima napraviti neku video igru Jadran menager, pa nek se iživljaveju tamo.
    (my way, 3. april 2013 14:35)

    # Link komentara

  4. Pa pitajte Covica, on ce smisliti nesro pametno. Veliki organizator i vizionar srpske kosarke.
    (Boban, 31. mart 2013 16:04)

    # Link komentara

  5. Meni se bas ova liga svidja ,u fajn foru su sva 4 tima SRPSKA I od 3 idu u evro ligu..svi ostali iz bivse nam SFRJ ne idu nigde..uzeli smo Slovencima I Hrvatima mesto u EL ..da nije ABA lige imali bi jedno mesto a ovako ce prvi put biti 3 Srpska kluba u Euro Ligi
    (Dzoni, 26. mart 2013 17:38)

    Cedevita ide u kvalifikacije. Seti se sta sam sada rekao, kada pocne EL 2013/14!
    (GazdaT, 29. mart 2013 00:37)

    # Link komentara

  6. (stevan, 27. mart 2013 01:56)

    Da je to dobro, postojala bi i 'B' NBA liga. Mladim kosarkasima ne treba profesionalno takmicenje da bi razvili talenat-amatersko je sasvim dovoljno. Plus, bolje je da misle samo o kosarci a ne vec sa 16-17 godina da samo misle kako ce da potpisu ugovore.
    (mpk, 28. mart 2013 01:21)

    # Link komentara

  7. pravila su potpuno nebitna! u el sledece godine idu partizan,zvezda i cedevita...dogodine ce ici 2 predstavnika,one tamo jedan...sto? zato sto vece pare donosi prokom,besiktas ili tako neko...a mi mislimo ne moze el bez nas...moze vrlo lako,to cemo videti kroz koju godinu...
     (boss, 27. mart 2013 15:32)

    # Link komentara

  8. Poznato je svima da mi nikad nismo bili slozni, niti cemo biti. To nas prati kroz istoriju i nismo u stanju uciti iz svojih gresaka. Da ironija bude veca, nas grb nas stalno upozorava na ono sto mi nikad nismo bili (4S) Da se vratim na kosarku, mi necemo izaci iz Jadranske lige, kao prvo jer nismo slozni, kao drugo ne dozvoljavaju nam, i trece kako opet napraviti prvu ligu (koja ne bi imala nikakav takmicarski smisao)jer ne vodi u Evropu, a samim tim bi timovi bili na velikom finansijskom gubitku. I samo je pitanje, da li bi uopste opstali u takvoj atmosferi.
    Ja u ovom trenutku jedini spas vidim stvaranje tkz B Jadranske Lige, sa sedistem u Beogradu ili da raspdelimo casti sa Zagrebom...u tom slucaju timovi poput Zadra, Splita, Vojvodine, Borca, Sloge itd. ne bi tavorili u nekim losim ligama(bez takmicarskog znacaja)ili bi pak mogli igrati na isti nacin kao sto rade timovi iz Jadranske lige, gde bi se prikljucivali nacionalnom prvenstvu kasnije. Sa tim bi nasi mladi igraci iz Borca, Sloge, Vojvodine dobili na iskustvu, a samim tim bi i nacionalni tim profitirao.
    (stevan, 27. mart 2013 01:56)

    # Link komentara

  9. "Posle Lorbekovog „tumačenja dogovora“ sada znamo da u EL idu pobednik i drugoplasirani sa fajnal-fora, kao i poraženi polufinalista sa boljim plasmanom u regularnom delu" Ako sam dobro razumeo Igokea i ako izgubi od Partizana biće svakako bolje plasirani tim od poraženih u polu finalu?!? Ili sam pogrešno shvatio?
     (Nando, 26. mart 2013 23:42)

    # Link komentara

  10. Tokom deset godina, koliko srpski klubovi igraju u ABA ligi, uzeli su 8 titula. Jednu titulu je uzeo Makabi, a jednu Zadar. Srpska košarka nema ništa od ove lige, samo štetu. Bolje je da naši najbolji klubovi igraju po manjim mestima i na taj način utiču na popularizaciju košarke u njima, ali i na razvoj mladih igrača.
    Ako je cena toga da pauziramo iz Eurologe, neka bude. Neka im igraju timovi iz Hrvatske i Slovenije.
    Srpska košarka je previše dobra da bi mogla dugo vremena da ostane van evropskih klubskih takmičenja.
    (Zoki, 26. mart 2013 21:38)

    # Link komentara

  11. Iskreno, mislim da ne bio smak sveta ni kada bi srpski klubovi bili složni, seli i rekli: 'Hajde da godinu, dve ili tri ne igramo nijedno evropsko takmičenje, već da igramo domaću ligu'. Lično, ne vidim budućnost ABA lige bez srpskih timova“, kaže Grujin....Bolje žrtvovati i 5 godina neigranja u Evropi,nego imati ovo katastrofalno stanje u srpskoj košarci.Ako se ovako nastavi nećemo se ni kvalifikvati za sledeće prvenstvo Evrope.Jer dok raspravljamo kakav je uspeh ova tri kluba iz Srbije,klubovi koji su zaslužni za pronalaženje i stvaranje najboljih košarkaša jedva opstaju ili su pred gašenjem((Sloga,Borac...).Tako da sada imamo više stranaca u ta tri kluba negi domaćih.A što se kvaliteta ABA lige tiče to se vidi po rezultatima klubova koji su učestvovali u Euroligi.Ako se ovako nastavi za par godina će biti borba za jedno mesto koje vodi u Euroligu.
     (blick, 26. mart 2013 19:37)

    # Link komentara

  12. Ovo je sve jedna velika farsa.

    1. Kako je moguce da jedna EL koja je (ko)organizator takmicenja JL dopusti timovima koji ne zadovoljavaju njihove kriterijume da se takmice? Kao da oni znaju ko ce biti odnosno ko ne moze da bude sampion. BUDALASTINA
    2. Do skora su davali ugovore nasim klubovima (trogodisnje!?) Sta je poenta toga? Zamislite da je jedna Cibona dobila isti za sledecu godinu? BUDALASTINA
    3. EL ne moze bez ex Yu timova? Realno mi (ex Yu zemlje tj. Njihovi klubovi) dugo vremena ne predstavljamo nista narocito ni takmicarski, ni organizaciono/rukovodstveno a o finansijjama i da ne pricamo. Pogledajte npr. Nemacki treci rang takmicenja - gledalaca na hiljade, TV prenosi, sponzori, navijanje (kvalitet je manje bitan u tim razmerama). Dakle da ne mogu bez nas NAJVECA BUDALASTINA.
    4. Ako nas neko hoce onda da bude po demokratskom sistemu - jedan sece kolac a drugi bira parce. Oni postave svoje uslove a mi svoje. Npr. Prvak jedne zemlje (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna o ostalima ne znam mnogo) plus finalisti iz F4. Ali oni to nece. Sto bi davali pare u cetiri njima ne bitne zemlje kad mogu u samo 2 ili 3.

    Itd.
    Pozdrav
    (Mr X, 26. mart 2013 19:30)

    # Link komentara

  13. @ Vrnjacka Banja
    Ne volim kada sportske vesti prelaze u provincijalno politikanstvo kao sto ti sada potenciras. Baziranje na tome da sve ide u Bgd, a da za ostatak drzave nema nista je krajnje okretanje istine na nacin na koji u ovom slucaju tebi odgovara. Pre svega da li znas ko finansira rekonstrukciju aerodroma Ladjevci? Da ti otkrijem tajnu. Nije ni drzava, ni grad Kraljevo vec bas taj zli Aerodrom Beograd. A koja je uloga Aerodroma Ladjevci? Mali kapaciteti aerodroma Beograd i ideja da se kompletna Cargo avijacija preseli u Ladjevce. Od 22 mil evra koliko kosta rekonstrukcija, 20 je dao AB, a po milion Drzava i Kraljevo. A da bi ste dobili aerodrom koji odgovara odredjenim standardima da bi se postao internacionalni aerodrom treba mnogo vise novca od toga. Uostalom iz tog kraja si, si primetio ko je veliki sponzor Radnickog? Aerodrom Beograd. Pa se zamisli da li je to zato sto vrede ili iz cisto politickih interesa.
    A sto se tice teme, ABA mnogo pre nasa liga. Jer da se igra samo nasa liga, ne sumnjam da bi svi klubovi bili filijale najvecih, pa bi se znalo odmah od koga se u startu gubi, a protiv koga se grize do kraja. Ili je to ono sto zelite? Da bacimo kosarku na jos nize grane, dokle god samo huligani ne budu isli na utakmice, ne da bi ih gledali nego da bi jurili neku tucu. Sta ce dokoni ljudi. A tu od kosarke ne bi bilo nista. I za kraj, koliko ce srpskih timova u EL? Duplo vise nego sto ih je bilo ranije. To je meni dovoljno da dam glas za ABA pre domace lige...
    (Extream, 26. mart 2013 19:08)

    # Link komentara

  14. Doskora je ABA liga davala tri predstavnika u EL a Njemacka sa trzistem od 80 miliona ljudi je davala jednog ili dva. A znamo razliku u potencijalu trzista u Njemackoj i kod nas. (simpatizer Partizana, 26. mart 2013 13:53)Da ali u Nemačkoj košarka je daleko po popularnosti iza fudbala.A od nje su popularniji i hokej i rukomet,tako da ne vlada neko veliko interesovanje kod njih za košarku,što se vidi i po skromnom(u odnosu na Španiju,Rusiju,Italiju,Grčku...) budžetima klubova.Znači Nemci ulažu mnogo manje novca u klubove od Grčke,Izraela zemalja sa deset puta manje stanovnika.Koliko vrhunskih košarkaša igra u Nemačkoj.Na ovim prostorima košarka je uvek bila popularana i mi smo uticali na razvoj tog sporta u mnogim Evropskim zemljama(Grčka,Turska,pa i Nemačka).To je poznato,kao i to da sada nemamo mnogo para,mada nikada nismo nešto mnogo ni imali,ali imamo mnogo kvalitetnih košarkaša,bar je bilo prethodnih decenija.To svi simpatizeri košarke u Evropi znaju i mnogo veća gledanost klubova sa ovih prostora nego iz Nemačke.
     (fick, 26. mart 2013 19:04)

    # Link komentara

  15. Predo

    Nisam te mogao kompletno citirati jer je bilo previše znakova.
    Budi što očeš, to je tvoje pravo, kao i od svih ostalih da si slobodno biramo osobne preferencije. Ali u životu isto kao u matematici postoje neki aksiomi, pravila koje se ne može da se zaobiđe. Jedan od tih je novac. Zašto neko nebi smio da uloži novac i stvori dobar produkt, košarkaški tim u našem primeru, ako mu je volja.
    Sport je u normalnim zemljama posao, dio zabavne industrije, dok je u trečem svetu još uvjek dio političkog folklora. Pitaj se sam kod sebe, kde sport živi normalno i ima u društvu ono mesto koje mu pripada a kde sport propada?
    (brzi, 26. mart 2013 18:49)

    # Link komentara

  16. sramota....kako bi voleo da istupimo iz lige pa neka igraju bez nas
     (no name, 26. mart 2013 18:44)

    # Link komentara

  17. Sta ja sa vojnim areodromom u Kraljevu, moze li se on nekako nakalemiti da bude civilni? (Kuki, 26. mart 2013 17:30)Naravno da može i hoće.To je počelo pre par godina da se radi.Samo što za to,kao i sve ostalo,mora politički vrh u Beogradu da odluči i da novac.A to bi to značilo,kao i u slučaju Niškog aerodroma,manje posla(letova)sa Beogradskog aerodroma.A svedoci smo da to veoma teško ide,jer je lobi Beogradskog aerodroma veoma jak.Takodje aerodrom u Ladjevcima kod Kraljeva bi pokrivao veliko područije(Šumadija i Zapadna Srbija)sa oko 2 miliona stanovnika.A ne treba zaboraviti i teretni prevoz avionom,u smislu povećanja izvoza iz ovog dela Srbije,pogotovo kad se radi o izvozu svežeg povrća i voća na tržište velikih Evropskih gradova i Rusije.Na kraju to bi imalo veliki značaj i za turizam jer se najveći turistički centri nalaze u ovom delu Srbije(Kopaonik,Zlatibor,Vrnj.Banja,Arandjelovac,manastiri).
     (Vrnjačka Banja, 26. mart 2013 18:19)

    # Link komentara

  18. ne provaljujte svašta!!!
    nemože Igokea igrat u Beogradu jer je to država,,,ali sam čitao da Široki koji je također iz BiH ima veću dvoranu koja zadovoljava kriterije,ima te hotele i aerodrom je udaljen oko 25 kilometara... ako trebaju igrat u drugom to će bit u Širokom Bregu jer je to jedini klub uz Igokeu u BiH koji nastupa u ABA
    (svašta!!, 26. mart 2013 18:12)

    # Link komentara

  19. To pravilo o 3 kluba iz jedne države koji je ABA donela nema veze sa mozgom, jer prvo ako mi hoćemo fer plej i pravu takmičarsku ligu svako, ali svako, mora da ima jednaka prava. Evo sledeće sezone zamislite sva četiri tima iz Srbije osvoje prva četiri mesta u ligi i plasiraju se na f4 (inače treba uvesti plej of sa ovakvim El sistemom), a pošto poraženi polufinalisti ne mogu u EL otićiće npr. hrvatski klub koji je bio peti u ligi, ali ništa nije čudno sa ovim nakaradnim sistemom ULEB-a kad vidim da redovno imamo situacije da klubovi sa a licencom koji su završili ispod šestog mesta u svojim ligama igraju to takmičenje.
    (marko, 26. mart 2013 18:05)

    # Link komentara

  20. Znaci Partizan ako izubi u polufinalu ne ide u kvalifikacije za el,sto nije slucaj sa ostalim ekipama zato sto je Partizan zauzeo 4. mesto u regularnom delu?!
    (ZAZA pachulia, 26. mart 2013 18:03)

    # Link komentara

  21. @ brzi

    Ako citiraš, onda moraš uzeti u obzir celu misao, a ne samo pola, ili nisi pročitao drugi deo mog komentara. Nije nacionalizam ako Barselona igra sa igračima, koje je sama stvarala, pa čak i ako imaju argentinsko državljanstvo. Protiv toga sam da neki bogataš kupi 12 stranaca i trenera, ma kako se taj klub zvao i ma odakle bio. Protiv sam koncentracije moći, bazirane čisto na novcu i više mi se sviđalo kada je neka Jugoplastika iz Splita, Cibona ili Partizan osvajali kup šampiona u košarci ili Zvezda u fudbalu, pobeđujući mnogo bogatije klubove. Možda sam socijalista, ali nacionalista nikako.
    (Predo, 26. mart 2013 17:45)

    # Link komentara

  22. Bruno,

    Care idi na sajt ULEB-a i procitaj kada su donesena pravila. "A" licenca za timove koji imaju dvoranu od min 10 hiljada mesta,hotelske kapacitete, markentiske usluge,kotizacija, blizina aerodroma,itd. Sve lepo pise. Nista nije doneto pre par meseci.Pravilnik ULEB-a na blizu sto strana.ULEB jeprofitabilna organizacija koja nece da s zamajava sa sirotinjom.Za njih postoji FIBA Celendz kup
    (NY, 26. mart 2013 17:39)

    # Link komentara

  23. Meni se bas ova liga svidja ,u fajn foru su sva 4 tima SRPSKA I od 3 idu u evro ligu..svi ostali iz bivse nam SFRJ ne idu nigde..uzeli smo Slovencima I Hrvatima mesto u EL ..da nije ABA lige imali bi jedno mesto a ovako ce prvi put biti 3 Srpska kluba u Euro Ligi
    (Dzoni, 26. mart 2013 17:38)

    # Link komentara

  24. Pravila ULEB se znaju vec godinama.Blizina Aerodroma i sala za min 5000 mesta.Ne misli valjda neko da ce neki PAO ili Barsa da putuju do Kragujevca ili Laktasa tri dana. Mi bi hteli da svi se sazale nad nama i da pomisle da smo mi jaka kosarkaska nacija.Nema vise FIBA. Sad je ULEB
    (Eto ja onako, 26. mart 2013 17:34)

    # Link komentara

  25. Sta ja sa vojnim areodromom u Kraljevu, moze li se on nekako nakalemiti da bude civilni?
    (Kuki, 26. mart 2013 17:30)

    # Link komentara

  26. Euroliga nema koeficijente za lige i timove poput UEFA-e, već se tamo ide po nekom njihovom šablonu gde se pre svega gleda NOVAC koji taj klub i zemlja iz koje dolazi taj klub donose ligi, a tolerišu i nas sirotinju sa ovih prostora zbog popularnosti košarke i istorijskog značaja timova i reprezentacija sa ovih prostora. I to su spremni da tolerišu samo ove bogatije timove iz većih ili bitnijih gradova, ali igranje Radničkog ili Igokee kosi se sa svim njihovim računicama i interesima. To je trebalo otvoreno reći, tolerišu nas zato što moraju kako bi "pokazali" da se ne vrti sve oko novca, iako bi nas se najradije rešili. Druga je stvar što čelnici lige nisu imali hrabrosti da kažu istinu nego su verovali da će Zvezda preskočiti Igokeu na prvom mestu, a da će Cedevita ili Olimpija preskočiti Radnički. Ovako, napravili su sprdnju od odlične sezone (po meni najbolja i najinteresantnija od osnivanja lige).
    (Jim Beam, 26. mart 2013 17:27)

    # Link komentara

  27. Разлог кризе је то што су три клуба из Србије и један из Републике Српске у Ф4. То је једини проблем који имају челници АБА лиге.
    (Кривокапић, 26. mart 2013 16:56)

    # Link komentara

  28. Шта су то седећа места?
    (Војислав Марковић, 26. mart 2013 16:56)

    # Link komentara

  29. Globalizacija! Sport je postao neizostavni instrument politike i tu Srbija ili ma koja mala zemlja u regionu ne može ništa promeniti, osim na svoju štetu. Nekada mi je bilo smešno da gledam Makabi u kome je par Izrealaca ulazilo u igru tek ako je utakmica bila rešena i čudio se kako neko može navijati za taj klub. Isto je bilo i sa par fudbalskih ekipa u Evropi u kojima u prvoj postavi nije igrao ni jedan ili samo po koji domaći igrač. Nisam ni pomislio da ćemo nešto slično gledati na domaćim terenima. NBA je puna neamerakanaca, a ni jedan ozbiljan evropski klub se ne može zamisliti bez 5-6, pa i više stranaca. Sve mi se to čini dio jednog plana, čiji sastavni dio je bilo i rušenje SSSR-a, Jugoslavije itd.
    (Predo, 26. mart 2013 13:41)

    Ti si ozbiljno obterečen nacinalizmom. Cilj lige šampiona u futbalu ili EL u košarci je što bolja, košarka. Zato se i nacionalnost igrača daje u drugi, treči plan. Svi klubovi traže kvalitetne igrače i ako bi u Srbiji postojao kvalitetan pionirsko omladinski pogon, kvalitetnih igrača bi bilo dovoljno. Ali tog pogona nema i tako nema ni kvalitetnih mladih igrača. Veoma slična situacija je u celom regionu i zato je situacija takva kakva je. Svaki kvalitetan igrač ičiče tamo kde če više dobiti, ne gledajuči kde se taj klub nalazi. Za nacionalna takmičenja su organizovana takmičenja reprezentacija, klubska takmičenja su posao ne čast, nacionalnost i neznam što još sve.
    (brzi, 26. mart 2013 16:53)

    # Link komentara

  30. Kragujevac već ima aerodrom, to je poznato stambeno naselje koje se zove "Aerodrom"
    (Debos, 26. mart 2013 16:50)

    # Link komentara

  31. Isto tako mislim da ABA kao ideja nije losa. Igrajuci ove sezone u EL, nasi klubovi ce imati prilike da uzmu neki dinar. Hrvatski i ostali nece. Sto znaci da su opet vece sanse da sledece godine idu nasi klubovi u EL. I tako redom.
    Problem je samo sto je rukovodstvo ABA lige zavrsilo isti doktorat kao nas cuveni vaterpolista-politicar.
    (RedZmaj, 26. mart 2013 13:16)
    Vidim da sti ti zestoko neinformisan o finansijskom aspektu EL, nije to fudbal pa da klubovi koji se plasiraju dobijaju velike pare niti se za pobedu dobijaju pare. Da se plasman i pobede novcano nagradjuju Partizan bi bio najbogatiji klub na ovim prostorima, neki evric je Partizan dobio tek plasmanom na final 4 EL i to je bila neka smesna sumica oko 150 000 evra.
    (ja, 26. mart 2013 16:49)

    # Link komentara

  32. EL biće evropska NBA - udruženje preduzeća za bavljenje košarkom radi ostvarivanja profita, preko medijskih aktivnosti i kladionica. Iz El se neće ispadati, i u nju se neće ulaziti kroz sportske takmičarske valifikacije, već preko kupovine mesta (licence). Zatvorena liga stalno istih učesnika - iz najbogatijih regija, sa najjačim tržišnim potencijalima. Znači da će nacionalne lige biti baze za stvaranje igrača za potrebe EL kao što su koledž lige za NBA. Tamo NBA ne stvara igrače, već ih kupuje preko drafta. To treba da bude naša perspektiva: proizvodnja dobrih igrača i prodaja na tržištu od čega bi se finasirali klubovi naše lige. Zato odmah, pre ostalih (kako bismo steklli početnu prednost) istupiti iz ABE i igrati našu ligu, forsirati domaće igrače (može sa samo ponekim dobrim strancem u timu), obučavati ih najbolje što možemo i spremati ih za tržište. Prodavati ih tek po formiranju, (po navršenoj 22 godini kao u USA), kako bi se sačuvala naša škola košarke i jačala reprezentacija.
    (navijač od sp1970 u Ljubljani, 26. mart 2013 16:44)

    # Link komentara

  33. pa sta pricate da su balkanci u balkanskom loncu kad su hrvati izdejstvovale da se ide u kanadu bez vize , a slovenci mogu bez vize da idu u usa jos tamo negde 1992 godine a sta ostali rade vriju u balkanskom loncu gde su tu bosanci ,srbi ,crnogorci i makedonci nek se zapitaju sami e zato je struktura aba jadranske lige sastavjena od slovenaca i hrvata a koji su uvek vodili ispravnu politiku a gde je ovde ostatak sfr jugoslavije
    (kris, 26. mart 2013 16:17)

    # Link komentara

  34. ljudi sta ovde nije jasno?
    igokea je izborila plasman u el nevezano od polufinala. cak i da je pravilo da prva 3 sa f4 idu u el igoke bi isla i kao 4. jer je pravilo abe da 3 kluba iz iste zemlje ne mogu u isto evropsko takmicenje. ova farsa se pravila pritiscima iz hrvatske i slovenije. trazili su pomoc ljudi iz el ali nisu dobili. trazeno je da na kraju ligaskog dela abe ko nema tog trenutka uslove za el ne ide u el, ali su to celnici el odbili posto u statutu el stoji da su uslovi potrebni mesec dana pred pocetak sezone u el. pritisak je poceo 5 kola pre kraja kada je partizan imao malo losije rezultate, dok su se nadali da ce buducnost i cedevita stici partizan i biti bolji, posto je tada bilo jasno da su igokea i zvezda na f4. tako da treba se strpeti jos 2 godine najvise abu ce preuzeti srbi posto slo. i hrv. nece imati vise interesa. srbija sledece sezone 4 kluba a srpska boze zdravlja 2. pa u evropu sledece sezone 6 srpskih klubova iz abe.
    (kosarkas, 26. mart 2013 16:16)

    # Link komentara

  35. Svima puna usta eurolige i njenih pravila, samo niko da objasni gdje pise da klub u martu mora ispunjavat uslove za koje je rok 10. juni? Zasto sad niko ne prica o play-offu, zar to nije bio problem, a ne licence? A licenci su se sjetili kad su shvatili da nista drugo ne pomaze. Pa, moze li iko normalan zamisliti da se nesto slicno desi u fudbalu. Zato je evropska kosarka gdje jest, a mi koji je volimo mozemo da beremo sisarike i gledamo velikog brata
    (Bruno, 26. mart 2013 16:08)

    # Link komentara

  36. Kakav je problem da Igokea igra u Beogradu?
     (saša rs, 26. mart 2013 15:54)

    # Link komentara

  37. RedZmaj

    Veze ti nemaš. Kakva jednogodišnja tvorevina. Čovjek drži i vodi klub preko 20 godina. On što je para uložio u taj klub ti nećeš za života zaradit.
    (Atina, 26. mart 2013 15:42)

    # Link komentara

  38. To sa aerodromom su ciste gluposti,to je jedan od najvecih gubitasa u regionu a o letovima da i nepricam.Doskora je vlada (mile dodik-igokea)placala iz budzeta nekakvim avio kompanijama da samo prelete preko.2011 i 2012 preko milion km.Dosadašnji generalni direktor banjalučkog Aerodoroma Zoran Okilj podnio je ostavku, ali to preduzeće i dalje nema izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazi. S ovog jedinog aerodroma u RS skoro pa da niko ne leti, ali se gomilaju dugovi.Gubitak od oko 1,2 miliona maraka za rukovodstvo tog aerodrome bila je, tvrdili su, neminovnost, jer sa postojećim obimom saobraćaja ne mogu drugačije poslovati.Ranije je Vlada prebacila 600.000 maraka kao pomoć kada su bili u situaciju da izgube međunarodnu dozvolu zbog moguće sudske blokade računa.

    znaci nema od te ljubavi nista.A sto se tive dvorane Borik ,cak ni u teoriji nepostoji mogucnost da se prosiri na 5000 mjesta .Bio nekidan i radovi se odviju brzinom puza.To je sve fora da ucijeni lokalne biznismene da i dalje placaju pinku (firme siu obavezne da uplacuju igokei lovu na racun kao donacije ili ih nema)
    Eto toliko a ima jos puno toga.Kakva crna EL,ljudi nemaju sta da jedu.
    (noname, 26. mart 2013 15:33)

    # Link komentara

  39. Ne slazem se sa pravilom da ne mogu 3 tima iz jedne zemlje da idu u EL.
    Predlazem da se firmira ABA B liga i neka u nju ulaze klubovi po kljucu (onim koeficijentima koje dele mesta zemljama ucesnicama), a u ABA (prvu ligu) da se ulazi po zasluzi...i podele se mesta za EL. Pa ako bude 8 klubova iz Srbije u borbi za EL, sta da im radim! Ako bude iz Slivenije...sta da nam radim! Ne govorim ovo zato sto smo jaki ove sezone vec zato sto bi to bila zdrava osnova na kojoj bi se radilo.

    P.S. Isti predlog za regionalno fudbalsku ligu! Regionalna B...pa onda dalje.
     (neko iz mase, 26. mart 2013 15:29)

    # Link komentara

  40. Ово "мирење Игокее" са одлуком Евролиге ми изгледа као уступање места Партизану у ЕЛ.
    (pepi, 26. mart 2013 15:29)

    # Link komentara

  41. bolje bi bilo da srbija istupi iz lige i da jasno kaze mi necemo da igrao evroligu
    (marko, 26. mart 2013 15:15)

    # Link komentara

  42. Ocigledno je da je ABA liga potrebna srpskim klubovima, a ne treba zaboraviti da su i srpski klubovi potrebni toj ligi. Mislim da je sistem po kojem se ekipe plasiraju u ABA ligu iz domaceg takmicenja sasvim u redu, kao i zastupljenost nasih timova u ligi (ove godine smo bili najbolji i sledece dobijamo jos jedan tim).
    Sto se tice ove sezone, rukovodjstvo ABA lige se pokazalo kao potpuno nesposobno i nedostojno da vodi ligu. Takmicenje je organizovano jako slabo - niko i dalje ne zna sa sigurnoscu koja su pravila za plasman u EL, koja su pravila za dodeljivanje finalnog turnira, zasto se igra finalni turnir sa samo po jednom utakmicom a ne serija i tako dalje. (usput, pravilo da samo dva kluba iz iste zemlje mogu u EL je po mom misljenju posteno, iako nam sada ne odgovara). Takodje, veoma je bitno da se ABA liga postavlja ovde kao neki posrednik, ili tumac pravila EL umesto da preuzme odgovornost i bori se za interese ucesnika. Po toj liniji se vec vidi scenario u kome se broj mesta koji se dodeljuje ABA ligi postepeno smanjuje, umesto da se i to regulise sa EL u vidu nekog koeficijenta. U redu, znam da EL zeli spanske i nemacke klubove, ali to ne znaci da se treba predati i ziveti od onoga sto nam dodele.
    Takodje, klubovi na kojima se krse koplja su neozbiljni. Ni jedan ni drugi nisu postojali u ovom formatu do pre nekoliko godina i jednostavno su zateceni svojim trenutnim plasmanom.
    Da zakljucimo, ABA liga nam treba, ali je treba menjati da zastupa i nase interese.
    (Vuk Samotnjak, 26. mart 2013 14:48)

    # Link komentara

  43. Za IMT nas veže mnogo lijepo sjećanje. Bar nas starije. Krečković, Mlađan, Koprivica, Luković... luda ekipa... svakog znala da pobijedi... u trenucima motivisanosti.
    Ne treba njih miješati sa kasnijim instant ekipama.
    (U.T., 26. mart 2013 14:47)

    # Link komentara

  44. Pravila za B licencu su jasna, vaze za sve klubove u Evropi, pa ne vidim zasto bi za klubove iz ABA lige bilo drugacije. Ne moze ABA liga da diriguje Evroligom. To se znalo od starta sezone, a meni nije jasno zasto tada niko od celnika klubova nije postavio pitanje u vezi licence.
    (realno, 26. mart 2013 14:45)

    # Link komentara

  45. Ne znam zasto neki zele da napuste ligu jer jedino ovako mozemo odrzat klubsku kosarku, a to formiranje lige sa timovima iz CG i RS-a je glupost, u CG ne postoji ozbiljan tim osim Buducnosti a timovima iz RS-a BiH savez nebi dozvolio nastup ( izbacio bi ih iz njihov saveza ) i morali bi postat Srpski timovi ko bi ih onda financiro ?! kad i nase klubove ne mozemo !
    (Nemanja, 26. mart 2013 14:39)

    # Link komentara

  46. Zanimljivo... bunite se jer imate priliku osvojit 3 mista u Euroligi, dok mi propadamo, a opet nemamo nista protiv te lige. Ko je tu lud?
    (Zadranin, 26. mart 2013 14:34)

    # Link komentara

  47. a ti red zmaju,vise u tom svom komentaru pominjes dodika i omalovazavas ljude koji su iz Laktasa..kao prvo Laktasi nisu selo,iako su mali,nisu selo,a drugo najorganizovanija i najnaprednija su opstina u RS..a to sto tebi smeta Dodik i Igokea(koja vam je odrzala casove kosarke,ne samo ove sezone u ABA ligi nego i pre dve sezone kad ste igrali protiv nas,imate skor 0-5 protiv nas) pa smo ti mi sad krivi sto je tako..a svoje komplekse jedino mozes da ljecis na forumima i ostavljajuci takve komentare..momci iz Igokee su potpuno zasluzili da igraju evroligu,to su dokazali na parketu tokom cele sezone,a na kraju cemo da vidimo da li ce u tome i uspeti..
    (igos, 26. mart 2013 14:26)

    # Link komentara

  48. Neverovatno koliko kakofonije oko ovoga.
    Koliko klubova iz ABA ide u Evroligu, 2 ili 3? Ako idu 3 onda je Igokea sigurna, jer nije iz Srbije, pa ko god da igra finale. Ako idu 2 a jedan u kvalifikacije, e tu je onda pitanje tumačenja pravila.
    I šta je ABA kriva ako Evroliga uvodi pravila, kojima jasno diskriminiše manje i finansijski nejake klubove?
    Ako je cilj da se od evropske košarke pravi cirkus kakav je NBA, sa zatvorenim učešćem za klubove, onda čemu sve?
    Neka se takva košarka igra, ja je neću pratiti više, to sam apsolutno siguran.
    (leptirica, 26. mart 2013 14:17)

    # Link komentara

  49. ABA ili domaca liga,kakvo je to pitanje??Pa ABA naravno,ocu da gledam Zvezdu protiv klubova iz regije pred punim tribinama a ne protiv Konstantina.Interesovanje za domacu ligu je ravno nuli osim kad se igra derbi i sigurno ne bi vidjeli EL iz domace.To sto nesposobni ljudi vode ABA me ne zanima,do ce i tu do promjena kad tad.
    (Stefan, 26. mart 2013 14:12)

    # Link komentara

  50. Koliko god bili krivi oni, toliko smo i mi. Zasto nista veliko (a da nije trzni centar) u ovoj drzavi nije izgradjeno u zadnjih 20 godina?
    (sofronije, 26. mart 2013 14:07)

    # Link komentara

  51. Ova kampanja ide vec danima. Iskreno smatram da su celnici ABA lige uneli pometnju sa tim ko ide u EL i tu su zaista krivi medjutim ovo sa uslovima igranja pojedinih klubova u EL ne propisuje ABA vec EL. Sve u svemu svaka cast Igokei ali oni bi trebalo da od pocetka sezone znaju da ne mogu da igraju u EL zbog toga sto nemaju odredjene uslove koje EL trazi a ne ABA
    (B78, 26. mart 2013 14:02)

    # Link komentara

  52. "Setite se koliko ljudi je simpatisalo Kjevo iz Verone sa Del Nerijem"
    uh, sećam se kod smo ih posle 0:0 na mari, isprašili u veroni 0:2! ;D
    (žarko, 26. mart 2013 14:01)

    # Link komentara

  53. Da li neko stvarno misli da Srbija zaista zasluzuje tri mesta u EL? Pa kvalitet nam je takav da tesko da ijedan nas klub ima sanse u tom takmicenju. O finansijskom efektu za EL i da ne pricamo. Znaci, mnogo smo ekonomski zaostali. Da Britanci imaju bar pristojnu klupsku kosarku oni bi dobili pre licencu nego Partizan sa svojim ociglednim sportskim uspesima. To je surova istina. A mi ako mislimo da ce neko da crkne ako se samoizolujemo I igramo asu nacionalnu ligu ko nam je kriv. U tom slucaju, realno, samo bi Partizan i Zvezda, zavisno ko bude uspesniji odredjene godine, mogli da igraju kvalifikacije za EL. Ovako i jedni i drugi mogu direktno da udju u to takmicenje.
     (Neznalica, 26. mart 2013 14:01)

    # Link komentara

  54. Pravila EL su jasna i ona su tu bila i prije početka ABA lige, Igokea i Radnički su znali za pravila EL aerodrom, hotele i dvoranu kao što sam i ja znao i ne znam zašto se sada prave pametni i traže milost EL..
    (nemanja, 26. mart 2013 14:01)

    # Link komentara

  55. aba liga je privatna firma, kao i evroliga, i njih interesuje profit. U evroligu ce partizan i crvena zvezda, jer ih manja republika srpska i kragujevac ne interesuju. to je jednostavno tako, a ostali mogu da se ljute. ne bi me cudilo da upadne cedevita u kvalifikacije.
     (pera, 26. mart 2013 14:00)

    # Link komentara

  56. Ne slažem se sa komentarom RedZmaj-a. Po logici koju nameću rukovodstva Eurolige i Aba lige, pola klubova u Aba ligi igra "onako". Po toj logici bi Igokea i Radnički trebali igrati da recimo Partizanu pomognu a Zvezdi odmognu da dođu do titule jer njihova borba za titulu nema smisla. To što je Igokea klub Milorada Dodika (što se meni kao banjalučaninu i navijaču Borca koji je propao zbog svega ovog uopšte ne dopada), nema veze sa postavljenim pravilima koja bi trebala važiti za sve klubove Aba lige.
    (sash, 26. mart 2013 13:59)

    # Link komentara

  57. Apsolutno sam za to da se istupi iz ABA lige,uz dva kluba iz Republike Srpske,dva iz Makedonije i dva iz C.Gore imali bismo jace takmicenje nego sto je sada ABA liga.Da im nije nasih klubova oni bi odavno potonuli.Ne moramo ni da igramo nekoliko godina Evroligu,kad se bude ugasila ABA zvace nas sami,bez nas nemaju kvalitet i nece ih hteti ni oni tad.
    (lesak kim, 26. mart 2013 13:58)

    # Link komentara

  58. A sta to nedostaje Borci,Ovci i Krnjaci???Ajte molim Vas....Lepe devojke....
    ABA je privatna,ponavljam ,privatna liga.Jasno definisana vlasnicka struktura.Ne pitamo se mnogo.Ne igranjem gubimo sve.Da ,gubimo sve.I sponzore i prihode i kvalitet.
    U cemu je razlika izmedju Dodika i Vucica.Jedan u Igokeu drugi u Zvezdu a trreci u Partizan ili Radnicki.Vrlo jednostavno.Spoj politike,vlasti i novca,Ostavimo emocije i klupsku obojenost po strani. ABA se igra i igrace se jer je to interes srpske kosarke.
    (Milan, 26. mart 2013 13:56)

    # Link komentara

  59. Iskreno se nadam da ce posle svega ovoga, lakrdije, cirkusa itd. plasman u euroligu izboriti igokeja, crvena zvezda i partizan. I da cemo na jesen u evropskoj eliti imati tri srpska kluba, da TRI, jer su sa one strane drine srbi jednako veliki koliko i u srbiji, da ne kazem veci. I onda nas briga za sva moguca "uleb pravila" i zaboravicemo na ovosezonski cirkus kolorado. Jedino bi spanija imala vise klubova od nas u takmicenju. Mada -meni licno- i dalje srpska liga i srpska titula ima vecu draz nego ova "jadranska" nepostojeca bivsa SFRJ sa sve solnokom.
     (Babe Ruth, 26. mart 2013 13:56)

    # Link komentara

  60. Stanje je sledece. Sport postaje sve vise komercijalan. Sa tog staovista Euroligi nije u interesu da ima mnogo klubova sa ovih EX YU prostora. Kompletna ABA liga (HR BiH SLO SRB CG) pokriva trziste od nepunih 20 milona ljudi koji mahom zive skromno. Doskora je ABA liga davala tri predstavnika u EL a Njemacka sa trzistem od 80 miliona ljudi je davala jednog ili dva. A znamo razliku u potencijalu trzista u Njemackoj i kod nas. Ja mislim da ce ABA liga za koju godinu da daje maksimalno jednog prestavnika u EL, jer sa aspekta EL isplatljivije je da Barsa, Real, Makabi CSKA i drugi gostuju u Njemackoj, Francuskoj, VB i drugim ekonomskom jakim zemljama.
    (simpatizer Partizana, 26. mart 2013 13:53)

    # Link komentara

  61. Igokea od sledece sezone seli u Banja Luku, znaci od pocetka sezonu igrat u dvorani kapaciteta preko 5000 mjesta tako da joj se vise nece ovo ponovit.
    (Dzek, 26. mart 2013 13:50)

    # Link komentara

  62. nebunite se imamo tri srpska tima.neka se zamisle ostali.
    (miro, 26. mart 2013 13:45)

    # Link komentara

  63. Nisu krivi ljudi iz ABA, već EUROLIGA.
    ABA je htela da kompromisnim rešenjem omogući najboljem timu iz reg.dela zaigra EL pošto isti ne igra Play-of, a u jednoj utakmici na F4 može izgubiti EL.
    Date opcije iz teksta su koliko besmislene, toliko i glupe.
    Prvo, ko garantuje da će Srbija za godinu ili dve pauze dobiti mesto u EL. Jer može da bude i 10-15 godina čekanja, dok se i ako se EL smiluje. Plus što gubljenje 2 ili 3 godine odnosi mnogo u nivou kvaliteta tima. Partizan i Zvezda bi zarad igranja samo srpske lige smanjili budžete, samim time otpustili kvalitetne igrače.
    Drugo, imate sada primer Konstantina koji duguje igračima 5 plata, a za koji dan treba zaigrati tzv. Superligu. Što znači da Srbija nema para za košarkašku ligu od 10 ili 12 timova.
    Treće, koliko smo mi dobri organizatori sportskih liga, vidi se po fudbalskim ili rukometaškim ligama... Tako bi se desilo i sa ABA ligom, koja je privatna liga i koja je stekla pravo da se preko nje ide u EL. Koliko je to pošteno, druga je tema...
     (Sale@, 26. mart 2013 13:41)

    # Link komentara

  64. Globalizacija! Sport je postao neizostavni instrument politike i tu Srbija ili ma koja mala zemlja u regionu ne može ništa promeniti, osim na svoju štetu. Nekada mi je bilo smešno da gledam Makabi u kome je par Izrealaca ulazilo u igru tek ako je utakmica bila rešena i čudio se kako neko može navijati za taj klub. Isto je bilo i sa par fudbalskih ekipa u Evropi u kojima u prvoj postavi nije igrao ni jedan ili samo po koji domaći igrač. Nisam ni pomislio da ćemo nešto slično gledati na domaćim terenima. NBA je puna neamerakanaca, a ni jedan ozbiljan evropski klub se ne može zamisliti bez 5-6, pa i više stranaca. Sve mi se to čini dio jednog plana, čiji sastavni dio je bilo i rušenje SSSR-a, Jugoslavije itd. Nema zatvorenih sistema i sve se planira iz centara moći.
    Ponovio sam više puta rečenicu, koju sam čuo početkom devedesetih od jednog vrlo pametnog i informisanog čoveka: "Hoće da nas rastave, pa onda da nas sastave, ali onako kako njima odgovara". Nema nazad, a da to ne bude na našu štetu. Možemo se samo boriti da unapredimo postojeći sistem, tražiti više uticaja u Jadranskoj ligi, boriti se za još jedno mesto makar u kvalifikacijama, uvesti B ligu, u kojoj bi igralo barem još četiri srpska kluba. Šta bi rekli Hrvati, čiji igrači igraju značajnu ulogu u evropskim klubovima, a Split i Zadar se bore za pretposlednje mesto, niko neće igrati Evroligu. Doduše, oni ćute, kao da nešto više znaju. Dosta je Srba poginulo u bunama, dok su drugi izvlačili korist.
    (Predo, 26. mart 2013 13:41)

    # Link komentara

  65. Ovo ljudi i nije tako lose imacemo CZ i Partizan u Evroligi. Zelim braci HR i SLO da se jos dugo takmice sa nama u ABA ligi, te da nam, kao i ove godine, ustupe svoje mesto! Veliki pozz.
     (Trocki, 26. mart 2013 13:40)

    # Link komentara

  66. Glupo pravilo za aerodrom. Pa u gomili gradova (Moskva, Pariz...) je tolika guzva a aerodrom daleko da ti do lokalnog aerodroma treba vise vremena nego da stignes od Kragujevca do Surcina.
    (T., 26. mart 2013 13:40)

    # Link komentara

  67. Mi moramo prihvatiti činjenicu da se pitaju ljudi iz EL, a ne mi. Ljudi imaju svoje interese i oni će ih se držati. Na nama je da prihvatimo pravila ili da se ne takmičimo sa njima.
    Prema tome, lokalne zajednice jednostavno moraju da znaju da pored jakog tima treba imati i infrastrukturu. Ako imaš samo jedno, nemaš ništa. To je tako!
    Dvorane, stadioni, parking mesta, hoteli, aerodromi, auto-putevi...to je sve sada osnova da bi uopšte bio član. A tek onda dolazi takmičenje i borba za rezultat.
    Mora postojati strategija, dugoročni plan, omladinska škola, sponzori...
    (Dragan BL, 26. mart 2013 13:38)

    # Link komentara

  68. Bosanac sam i moram reci da su mi drazi Zvezda i Pertizan nego Igokea i da bih volio da ova 2 tima vidim u Euroligi vise nego Igokeu......Zasto ?? Pa razlog je jednostavan - Ako gDIN. Dodik moze izjaviti da uvijek navija protiv reprezentacije BIH protiv koga god da igrala, ja vjerujem da bi iole svjesnom i normalnom srbinu bilo draze da pobijedi BIH nego neka Belgija, Zimbabve, Tunis ...... Tako da vjerujem da predsjednik SK Partizan i SK Crvena Zvezda nikada ne bi izjavili tako nesto. Puna podrska Zvezdi i PArtizanu !!!!!
    (Chuck Norris, 26. mart 2013 13:36)

    # Link komentara

  69. Iz svega sto se desilo ove sezone (dominacija srpskih klubova, prekidi utakmica, lakrdija sa pravilima i plasmanom u Evroligu, lazna obecanja i manipulacije celnika ABA lige), jasno da srpski klubovi se prije svega nisu ni trebali upustati u ovu avanturu, a kada vec jesu mislim da bi najbolje rjesenje bilo da je napuste. Mozda kvalitet u domacoj ligi nece biti jednak nivou u Aba ligi, ali cemo moci razvijati domace igrace, domace talente i necemo morati trpiti da ljudi iz drugih drzava odlucuju o svemu bez nase saglasnosti...
    (Milan, 26. mart 2013 13:32)

    # Link komentara

  70. mislim da treba da se organizuje prvenstvo Jugoslavije i za slabije timove druga i treca liga, naravno tu su promocije i ispadanja na kraju sezonei to je to.A Evroliga nek se igra tamo po zapadu...ono sto ovde bode oci je to da ne mogu 3 ekipe iz iste zemlje(kaze ABA ne EL), sto je smesno, jer imamo primee da vec 4 godine zreb za EL ne moze da se odvija regularno jer se stalno desava da 2 spanska tima igraju u istoj grupi jer imaju cak 5 predstavnika
     (ja, 26. mart 2013 13:31)

    # Link komentara

  71. radnički NE MOŽE van kragujevca...bolje da igramo evrokup u jezeru nego evroligu u vršcu ili novom sadu...
     (miki, 26. mart 2013 13:25)

    # Link komentara

  72. Dobro, znaci po ovome bi moglo da se desi sledece: dodje neki 'ala Dodik' u JSL, ulozi pare u Javor iz Ivanjice ili BSK iz Borce za jednu sezonu, nekim cudom se plasira u grupu lige sampiona.. i sta sad? Treba Barselona da dodje da igra u Borci? Ili u nekoj drugoj nedodjiji?
    To sto je Igokea izborila plasman ne pokazuje nista drugo nego koliko je ova ABA liga bedna.
    Druga stvar - ako nekom treba nesto da se zameri, to sigurno nije Euroliga. Iz samog teksta se moze zakljuciti da ce pre dati Radnickom da igra nego Igokei. Zasto? Zato sto je Kragujevac grad a Laktasi su selo. Zato sto je Radnicki ipak ozbiljniji klub od jednosezonske dodikovske tvorevine. Zato sto Radnicki ima navijace a Igokea ima nekog polupismenog sto pokazuje srednji prst ka tribinama suparnickih navijaca.
    Navijam za Zvezdu, ali ako Radnicki pobedi u polu finalu - zelim im svu srecu u EL sledece sezone.
    Isto tako mislim da ABA kao ideja nije losa. Igrajuci ove sezone u EL, nasi klubovi ce imati prilike da uzmu neki dinar. Hrvatski i ostali nece. Sto znaci da su opet vece sanse da sledece godine idu nasi klubovi u EL. I tako redom.
    Problem je samo sto je rukovodstvo ABA lige zavrsilo isti doktorat kao nas cuveni vaterpolista-politicar.
    (RedZmaj, 26. mart 2013 13:16)

    # Link komentara

  73. Molim da mi ne zamerite, ili sam ja kratkovid, ili vi! Pazite, kazete da iz iste drzave ne mogu tri kluba u Evroligu i da su to pravila ABA lige. Hmmm, ali zar nije ocigledno da se ABA nista ne pita, nego Evroliga...Zasto bi se povinovali tom pravilu(sumnjam da je to pravilo Evrolige, primeri su Spanija i Turska koje imaju vise od 3 kluba), nego trazimo od Evrolige tumacenje ukoliko se to desi...mozda nisam dobro interpretirao, ali nadam se da me je neko shvatio! Mada stoji da Igokea treba da bude ili kvalifikant(zbog boljeg skora) ili finalista i direktan ucesnik. ali ako Evroliga ne da Igokei da nastupa, treba lobirati za nas treci klub. Mada, mi smo i kao drzava i kao savez nesposobni!!!
    (georgius, 26. mart 2013 13:14)

    # Link komentara

  74. Ovo je slika i prilika gde nam je mesto i kako nas tretiraju. To ide od politike pa do sporta. Odnose se prema nama (derivatima raspadnute SFRJ) kao prema nekome ko nije dostojan bilo kakvog postovanja, ni onog kurtoaznog. Bas me zivo zanima da li bi ovakvo nesto i pomislili da urade sa nekim od "velikih" evropskih klubova. O njihovim navijacima da i ne govorim. Ali, to nam je sto nam je. Sami smo sebe doveli na ove grane pa se sada i nemojmo mnogo cuditi sta nam se to desava. Kada ovome dodamo i "domacu gospodu" koja nesebicno daje svoj "puni doprinos" ovoj zahebanciji, onda dobijamo kompletnu sliku.
    (mikin, 26. mart 2013 13:12)

    # Link komentara

  75. Ah da, a jos ono pravilo evrolige DA AERODROM NE SME DA BUDE UDALJEN VISE OD 4 SATA LETA OD FRANKFURTA, KOJI JE UZET ZA CENTAR EVROPE. Pa sta to znaci, da Uniks iz Kazanja ne moze u Evroligu(let Frankfurt-Kazanj je oko 6 sati), ili ne daj boze da Jenisej iz Krasnojarska udje u finale plej ofa (a to nije iskljuceno - Krasnojarsk u pola Sibira), ili recimo tim iz Rostova?Pa sta znaci bre ovo, daj neka napisu iz kojih zemalja mogu samo da igraju timovi.ABA liga je zrela za sud u Strazburu i narusavanje ljudskih prava.
    (Gavrilo Princip opet, 26. mart 2013 13:05)

    # Link komentara

  76. Ko se saglasio na ovu nevidjenu glupost, da ne mogu iz ABA lige da idu tri tima iz iste drzave?!
    E sad dolazi na dnevni red ono sto se deset godina pricalo, ajmo srpski klubovi da budemo jedinstveni i da zastitimo sebe, jer ce nas Jadran unistiti. Ali sad je kasno kad je ABA clan ULEB-a a ne pojedinacni savezi.
    (Gavrilo Princip, 26. mart 2013 12:59)

    # Link komentara

  77. Sve divne face...
    (nikolo, 26. mart 2013 12:55)

    # Link komentara

  78. Sto obmanjujete ljude gospodo predsednici klubova.
    Uslovi Eurlige su jasni i nedvosmisleni, kakvi crni ustupci. Kad su oni nama cinili ikakve ustupke?
    Navikli ste da lazete do poslednjeg trenutka, a kada onda nema vise gde i mora istina na videlo, krece kukanje i psovanje nepostenog ostatka sveta.
    (Milan, 26. mart 2013 12:55)

    # Link komentara