Bertomeu za B92: Ako prošire halu, mogu u EL

Zbrka u vezi sa plasmanom u Evroligu potresla je košarkašku scenu u regionu. Čelni ljudi ABA objašnjavaju dogovor sa Evroligom po medijima, klubovi su ili ogorčeni ili se ne oglašavaju, a ’zeleni sto’ dobio je primat nad parketom u završnici takmičenja, što ozbiljna liga sebi ne bi smela da dozvoli. Đordi Bertomeu, izvršni direktor Evrolige, u ekskluzivnom intervjuu za B92 kaže da će Igokea i Budućnost sigurno moći da nastupe u Evroligi, pod uslovom da izbore plasman i da ispune sve ostale kriterijume.

Takođe, Bertomeu za B92 odgovara na primedbe da kompromis sa ABA ligom diskriminiše Igokeu, govori o optužbama da je za Evroligu novac primaran u odnosu na sportski aspekt i objašnjava zašto Partizan nije dobio A licencu.

Na kraju, izvršni direktor Evrolige rekao nam je da je ABA liga jedini put za srpske klubove da se domognu elitnog evropskog takmičenja i da bi eventualno istupanje iz regionalnog takmičenja koštalo naše ekipe EL.

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. licemerstvo ovog coveka pokazuje se recenicom da su licence delili 2009 godine i da te godine Partizan nije bio u 13 najboljih u Evropi a ja bi ga da sam novinar pitao a PROKOM koji ni tada a ni sada nije na mapi evrope sto se tice kosarke.
    (igor, 4. maj 2013 17:31)

    # Link komentara

  2. Srpski klubovi istupe iz ABA lige i Liga automatski ima da propadne.I onda sledi novi dogovor sa evroligom.Pitanje je da li smo mi slozni za tu akciju ili nismo.Mislim da nismo zato i prolazimo ovako.Kada smo ulazili u aba ligu ulazili smo razjedinjeni i posvadjani medjusobno.tako je i sada.kada bi iz lige izasli Partizan i Zvezda koja utakmica bi bila interesantna i posecena,bilo bi 5 utakmica u celom prvenstvu.Hajde da se slozimo i jedinstveno nastupimo bar jednom.
    (Marko, 30. mart 2013 14:19)

    # Link komentara

  3. POGLEDAJTE REZULTATE REPREZENTACIJE I BROJ KVALITETNIH IGRACA KOJE SMO PRAVILI PRE I SADA OD KADA JE UVEDENA GUMA ABBA KVAZI LIGA.

    Nabroj igrace koji su bili nosioci igre reprezentacije kad je osvajala medalje, a da su potekli u Srpskoj ligi. Evo ja cu ti pomoci: Zeljko Rebraca (mada je i on diskutabilan, jer je ipak malo stariji i bio je clan generacije 1992, al ajde) i eventualno Dejan Tomasevic,ali ja njega bas ne bih stavio u nosioce igre. I na njh se ti pozivas? Svi ostali su ili postali igraci u ligi SFRJ (Divac, Paspalj,Danilovic, Djordjevic, Savic) ili u inostranstvu (Bodiroga, Stojakovic, Gurovic, Jaric), prema tome nemoj da pricas napamet.
    (mpk, 19. mart 2013 09:29)

    # Link komentara

  4. (my way, 15. mart 2013 13:34)

    Prijatelju, amaterski nivo je sasvim dovoljan za razvoj klinaca talenata. I više nego dovoljan.
    Na profesonalnom nivou, Srbija može da istrpi ne više od 4 kluba. A trenutno nemamo ni jedan jedini ! Ajde za početak njih da napravimo. 4 kluba koja su: 1. finansijski stabilna i sa jasnim planom finansiranja u narednih bar 10 godina 2. imaju adekvatnu infrastrukturu što će reći halu po merilima Evrolige, halu za trening, itd.
    E, aj kad ta 4 profi kluba napravimo, da onda pričamo o Srpskoj ligi sa 12 klubova. Kakva crna srpska liga. I jadranska liga je premala i preslaba. Trebalo bi je još više proširiti.
    (mpk, 18. mart 2013 23:21)

    # Link komentara

  5. Za sve vas koji tvrdite da domaca liga nema smisla i da se kroz nju samo favorizuju Partizan, Zvezda i ko jos...

    Prvo, neverovatno je da tvrdite da se kroz domacu ligu favorizuju najveci klubovi, dok sada, sa ovom kvazi ligom, ostali timovi cekaju kasno prolece da bi igrali protiv kvalitetnih i atraktivnih protivnika i iz te lige se NE PROLAZI U EVROPU!

    Drugo, za razliku od ocigledno svih vas koji ovo tvrdite, ja sam domacu ligu pratio i kada je imala 32 kluba u 8 grupa cini mi se 1993 ili 94... Najmanju posetu tada imali su upravo Zvezda i jos par velikih klubova dok se prilicno lepa, pa i kvalitetna kosarka svake nedelje tokom sezone gledala uzivo u prilicno popunjenim halama i halicama sirom Srbije..

    Konacno, ako sve ovo nekome jos nije dovoljno, POGLEDAJTE REZULTATE REPREZENTACIJE I BROJ KVALITETNIH IGRACA KOJE SMO PRAVILI PRE I SADA OD KADA JE UVEDENA GUMA ABBA KVAZI LIGA. Zaista je vise nego smesno porediti Kosarku sa fudbalom kada govorimo o rezultatima i reprezentacije i klubova(naravno, pre svih PARTIZANA).

    Ali, dzaba mi ovde drndamo tastaturu. O sudbini Srpskih klubova, SRPSKE LIGE i Srpske kosarke vec dugo odlucuju oni kojima je kosarka najmanje bitna. I eto, tu cu priznati da situacija nazalost sada lici na fudbal!
    (Gile, 15. mart 2013 21:50)

    # Link komentara

  6. Nasa kosarka je totalno propala i ja licno mislim da posle ove osrednje generacije mi idemo u zaborav sto se tice reprezentacije.Nase mesto ce biti uz Bugare i Rumune i Madjare tako nesto.Ja mislim i da sada prekinemo sa ABA a sigurno necemo nista se nebi promenilo zato sto je steta vec napravljena.Ako ostane ABA liga trebalo bi ukinuti plejof u nasoj ligi i zavrsiti sa tim.Nisu oni prvaci bilo cega kad prvak nema prolaz u Evropu.A imamo kup za neko nazovi rangiranje.
    (dragutin, 15. mart 2013 16:09)

    # Link komentara

  7. EL biće evropska NBA - udruženje preduzeća za bavljenje košarkom radi ostvarivanja profita, preko medijskih aktivnosti i kladionica. Iz El se neće ispadati, i u nju se neće ulaziti kroz sportske takmičarske valifikacije, već preko kupovine mesta (licence). Znači: nacionalne lige biće baze za stvaranje igrača za potrebe EL kao što su koledž lige za NBA. Tamo NBA ne stvara igrače, već ih kupuje preko drafta. To treba da je naša perspektiva: proizvodnja dobrih igrača i prodaja na tržištu od čega bi se finasirali klubovi naše lige. Zato istupiti iz ABE i igrati našu ligu, forsirati naše mlade igrače i spremati ih za tržište. Prodavati ih tek po formiranju, (po navršenoj 22 godini kao u USA), čime bi se sačuvala naša škola košarke i jačala reprezentacija.
    (realni optimista, 15. mart 2013 13:50)

    # Link komentara

  8. Ali zato je moguce da dva srpska kluba igraju u EL, sto putem srpske lige nikada ne bi bilo moguce. A ako ni jedan nas klub ne uspe da obezbedi plasman u EL u konkurenciji klubova iz ex SFRJ plus Madjarske, onda sta ce taj kog djavola uopste u EL.
    (mpk, 15. mart 2013 10:13)
    Iskreno, ne pije ti vodu ta logika uopste. Kao da je to sto ABA liga daje 2 predstavnika u EL neki kapitalan dobitak, pa to je ponizenje za kosarku na ovim prostorima. I otkud ti znas da nasa liga, koja nije bila nista manje kvalitetna od Jadranske kad smo u nju usli, a svi klubovi su bili domaci i to bez stranaca koji tad kod nas jos nisu dolazili, ne bi imala potpuno isti kvalitet i status kao sad ABA? A cak i da nije tako, argument da regionalna liga koju delimo sa jos 6 zemalja ima, i to samo mozda, 1 predstavnika vise u EL meni je samo pokazatelj kolika je glupost zamena nacionalnog prvenstva sa njom, a ne da ide jos njoj u prilog. A to i nije najbitnija stvar, jer se kosarka u jednoj zemlji ne svodi na broj predstavnika u EL, a tu je zlo koje je ovakvo lose resenje izazvalo po nasu kosarku najgore jer je sve drugo svedeno na amaterski nivo i klinci vise nemaju gde da se razvijaju. Zaista mi je smesno kad se dno do kojeg je ovaj "sistem" doveo nekada nas nacionalni sport broj 1, a nasta smo mi mnogi od pocetka upozoravali, sada koristi kao argument njemu u prilog umesto da se traga za resenjem koje ce zaustaviti propast i poceti oporavak kosarke. Obnova Srpske lige je temelj od kojeg se mora poceti.
    (my way, 15. mart 2013 13:34)

    # Link komentara

  9. Ma u evroligu idu ekipe koje su finansijski jake, a ne gledaju se rezultati prethodnih godina.Tako ispada.
    (Milan, 15. mart 2013 13:01)

    # Link komentara

  10. postoji zvanična stranica evro lige u košarci koja izmedju ostalog ima i HISTORY gde se jasno vidi da je skoro polovina utakmica , do dana današnjeg odigrana gde je bilo prisutno manje od 3.000 gledalaca pa me čudi od kud im ovakvi stavovi. zezaju srbiju i KSS i KSCG i srpski klub Igokeu to je to.
    (gortan, 15. mart 2013 12:32)

    # Link komentara

  11. (KODAR78, 14. mart 2013 13:28)

    Ali zato je moguce da dva srpska kluba igraju u EL, sto putem srpske lige nikada ne bi bilo moguce. A ako ni jedan nas klub ne uspe da obezbedi plasman u EL u konkurenciji klubova iz ex SFRJ plus Madjarske, onda sta ce taj kog djavola uopste u EL.
    (mpk, 15. mart 2013 10:13)

    # Link komentara

  12. ABA liga nam je unistila klupsku kosarku,a u buducnosti ce nam se urusiti i ovo malo fudbala,rukometa,odbojke.Vaterpolo je u specificnoj situaciji i rezultati su fenomen.
    (realan, 15. mart 2013 09:27)

    # Link komentara

  13. Jedini spas za našu košarku je istupanje iz Lorbek lige i igranje nacionalne lige. Nije obavezno igranje u EL koja je pozivna, dogovorna liga, u kojoj uskoro neće biti pristupa novim klubovima kroz kvalifikacije (pa ni kroz Lorbek ligu) već će se B i C licence dodeliti kao A trajne licence najbogatijim gradovima sa najvećim tržišnim potencijalom, (u koje naši gradovi ne spadaju) i tako konačno formirati evropska NBA liga. Bora Stanković je bio potpuno u pravu jer se sada jasno vidi da su ukudanjem KŠ nacionalne lige marginalizovane, a takmičenja reprezentacija obesmišljena omogućavanjem igranja kupljenih stranaca.

    Ne treba čekati konačnu smrtnu presudu masovnoj košarci, već se blagovremeno preorijentisati na nacionalno prvenstvo, afiramisati naše klubove sa našim igračima i trenerima kako bi se jačao nacionalni tim. U ovim klubovima (amaterskim i poluamaterskim) bi se stvarali igrači od kojih bi najbolji neminovno (po zakonu tržišta) mogli odlaziti u profesionalne klubove iz EL i NBA, ali tek kao formirani igrači (na pr. kad navrše 22 godine starosti).

    Što se tiče učešća u EL, mogli bi neki PRIVATNI klubovi sa naše teritorije, sa samostelnim finansiranjem bez ikakvog udela države, da kupe A licencu i da se učlane u EL, što bi značilo da su finansijski sposobni da usisaju naše najveće talente iz nacionalne lige, čime bi ispunili svrhu takmičenja - animiranje navijača koji žele da gledaju SVOJE sunarodnike, a ne tamo neke anonimne Amerikance, kako pobeđuju protivnika.
    (navijač od sp1970 u Ljubljani, 15. mart 2013 00:38)

    # Link komentara

  14. Pa ako idu na to da euroliga bude na foru NBA lige, novac ce biti primaran. Sto je i normalno, jer je to kapitalizam. Verovatno ce jedna ekipa iz Srbije biti u tom takmicenju, i to ce biti ona koja najbolje lobira i pokaze da ce umeti da skupi novac.
     (Dr. Čak, 14. mart 2013 22:32)

    # Link komentara

  15. Samo istupite, biće mesta za našeg prvaka. Ovi menjaju mišljenje nedeljno, a ne od sezone do sezone...
    (Genije, 14. mart 2013 20:27)

    # Link komentara

  16. EL je kao i ABA privatna liga, i igraće je klubovi koje Bartomeu odredi, bez obzira na plasman u ligi i rezultat na F4. Uveren sam da će to biti Partizan i FMP, što je makar dobro za našu košarku. Slažem se da nije fer prema Radničkom i Igoikei,a nije bilo fer ni da Prokom dobije A licencu pre Partizana ali to je realnost koju moramo prihvatiti. Moguće je čak da Radnički i Igoikea izvise i za to treće mesto koje vode u kvalifikacije i da se tu uguraju Olimpija ili Cedevita. Ono što većina ljudi ne zna je da u slučaju da neki klub nezadovoljava uslove za dobijanje B licence a ostvario je to svojim rezultatima,npr. Igoikea, ULEB zadržava diskreciono pravo da pošalje pozovnicu čak i klubu koji nije iz iste lige pa mogu da uvale neke Ruse, Turke ili njima omiljene Francuze. Realno je mala šansa da se ovako nešto dogodi ali i to piše u pravilima ULEBa
    (Viktor, 14. mart 2013 20:19)

    # Link komentara

  17. marko...

    Taj Solnok donosi 2 glavna sponzora ABA lige... Udju na sajt iste, pa ćeš videti ko su glavni sponzori lige i od kojih zavisi njeno funkcionisanje.
     (Sale, 14. mart 2013 20:17)

    # Link komentara

  18. Odavnoje govorio Zeravica da ce srpska kosarka da nestane stvaranjem Jadranske lige. Shvatite jednom: nema kosarke u Srbiji ako ne postoje Borac Cacak, Sloga Kraljevo, Metalac Valjevo, Zorka Sabac, Vojvodina...Ovi klubovi su bili baza igraca reprezentacije i dali su najbolje kosarkase Partizana i Zvezde. Dakle, ponovo srpska liga, basket u dvorista, skole i na ulice pa se mozda nesto i desi ponovo, tj mozda se pojavi poneki veliki igrac.
    (Regal, 14. mart 2013 18:51)

    # Link komentara

  19. Sustina je u tome da bez nase lige,nasa deca nece trenirati sport za koji smo najvise talentovani,nece imati sta da ih privuce da treniraju. U nasa tri najjaca kluba kolo vode strani igraci,na koga da se ugledaju,ko da im bude idol? Nekada su nasi idoli bili igraci koji su igrali cak i drugu ligu,bili rasni strelci i tada kvalitetom prevazilazili danasnje igrace ABA lige. Ovako,mi nemamo jedan Leskovac,Kraljevo,Cacak,Suboticu,odnosno nemamo sanse za vecu bazu iz koje bi izasao opet neki Teodosic,Marinovic,Krstic.. Pogotovo sto i najbolji treneri ne rade vise sa mladima,nemaju motiv,nemaju uslove a svako ko ima kvalitet nece dopustiti da ga ponizavaju.. Jedina razlika izmedju nas i recimo Ceha,Poljaka i slicnih (ispred kojih smo bili 30-50 razlike) je u urodjenoj sportskoj drskosti i mentalitetu nasih igraca (Teodosic,Djordjevic,Danilovic,Bodiroga)! Oni su imali na koga da se ugledaju,a na koga da se ugledaju dansnje generacije?? Nazalost,nece ni odabrati kosarku. I onda se neko zalaze za regionalnu ligu,smesno.
     (Bole, 14. mart 2013 18:50)

    # Link komentara

  20. Uzas ,ne zna se ko je gori ,rukovodstvo ABA ili Eurolige.
    Ako se u ABA ligi ne dese ,do pocetka sledece sezone, promene iz korena,svi Srpski klubovi da istupe iz ABA lige,nasi klubovi donose kvalitet pa da im vidimo ligu bez nasih.
    Ako nam je ,,mala" liga Srbije napraviti ligu sa par Bugarskih i Rumunskih klubova i maksimum 2 stranca,neka igraju nasa deca.
    Sada se vidi ,Evroliga je kao neka sekta pa je ne moramo neko vreme ni igrati.Iz te nove lige ce sigurno izaci vu=ise reprezentativaca i kvalitetnijih igraca nego iz ABE.
    (Predrag, 14. mart 2013 18:47)

    # Link komentara

  21. projekat partizan,izvini dete,ali ides li ti u skolu jer tako napisan komentar odavno nisam procitao.zivota ti,koji si razred?
    (obavesten, 14. mart 2013 18:06)

    # Link komentara

  22. Kada je ABA nastajala, pravila i odnosi su bili drugačiji. Naša liga je imala direktnu prohodnost, a ABA je bila stvar ličnog izbora svakog kluba koji je želeo da igra u njoj, a imao je uslove i kvalitet za to, odnosno formalni poziv.
    Kasnije su se stvari menjale, i to niko nije mogao znati šta će da bude.
    Da li bi se šta promenilo da su sadašnji akteri znali da će do ovoga doći, to je stvarno nepoznanica. Možda bi neki odustali od ABA-e, a drugi bi ostali, to je i inače u našem karakteru, da nismo složni. Nisu složni ni navijači istog kluba, a kamo li suprotstavljeni klubovi i rivali.

    A suština je sasvim druga, finansijski - ovaj deo Evrope nije zanimljiv i ne može se praviti neki veći posao. Nema jakih finansijera, jakih medijskih kuća, nema donacija, extra zarade i profita, sve je na ivici rentabilnosti. Da nemamo kvalitet i istoriju i nekadašnje uspehe u ovoj igri, kao i par igrača i trenera sa velikim uspesima, verovatno bi bili na nivou na kome su Bugari, Mađari, Makedonci i ostali, koji jedva da imaju više od jednog ili dva kluba sa kakvim takvim rezultatima.

    Jedino rešenje je da se svim snagama izborimo za bolje rezultate naših klubova i da dalje sa takvim argumentima nastupimo prema El i tražimo nešto više.
    U tom smislu moramo biti i jedinstveni, navijati za sve srpske klubove kad igraju protiv stranaca, davati podršku klubovima i stručnu pomoć našim igračima svuda u Evropi, kako god je moguće, ne bi li cela naša košarka napredovala i poboljšala status.
    (Mirko, 14. mart 2013 17:51)

    # Link komentara

  23. Najace su recenice: "Da se razvijaju kosarkaski centri sirom Srbije"! To kad procitam meni pripade neka mucnina i znoj me oblije uz ludacki osmeh. O kakvim to kosarkaskim centrima zborite? To one sportske sale u sklopu skola sto su oronule sa drvenim tablama? Ljudi 2013 godina je danas a ne 1983 ! Znate li vi koliko treba para da se ti objekti naprave da lice na kosarkaske centre! Vi mislite da su kosarkaski centri Hala OS Djura Jaksic u Kovinu? Pa vi mislite ako kazete "KOSARKASKI CENTAR" da ste svu pamet pokupili. Ajde objasnite mi sta to znaci posto sam ja glup?
    [Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Milos, 14. mart 2013 16:40)

    Kad se kaze kosarkaski centri prijatelju ne misli se na hale, mesta ciji bi timovi harali harali Evropom, vec na cinjenicu da zbog unistavanja domace lige juzno od Beograda vise ne postoji ni jedan jedini profesionalni klub, na to da ne mogu kosarkasi da se stvaraju u Srbiji, jer je 3-4 kluba iz 2 grada premalo za bilo kakvu iole ozbiljnu kosarkasku bazu i pricu. Ali ti mislis da si ako nalupas pricu o drvenim tablama i skolskim salama pokupio svu pamet sveta. Ajde ti meni glupom objasni zasto ni Skandinavske zemlje, ni zemlje Beneluksa, kao ni one koje igraju VTB i Balticku ligu nisu svoja nacionalna prvenstva ni takla, vec ih svi klubovi igraju ravnopravno i od pocetka kao prioritetno takmicenje, niti su dozvolila da ih neko odlukom o tome da njihove domace lige ne donose nikakve bodove i predstavnike izbrise sa evropske mape zemalja.
    (my way, 14. mart 2013 17:50)

    # Link komentara

  24. Ljudi ovaj Bertomeo nas godinama lozi ko mlade majmune!!Srbima nikad nije i nece oprostiti sto smo bojkotovali prvih godina ULEB organizaciju i ostali uz FIBA i cika Boru Stankovica!! I za one koji neznaju-ULEB je privatna organizacija kao i ABA liga!
    (mali opaca, 14. mart 2013 17:48)

    # Link komentara

  25. neko iz mase je potpuno u pravu.svi koji su potpisali ugovor o pristupanju aba ligi,privatnom projektu ciji su deonicari coviceva cz telekom i vesiceva cz,prihvatili su uslove koje donosi privatno preduzece sidro.a sad to sto je partizan bio ucenjen neigranjem u evropi u slucaju nepristupanja pomenutoj ligi,a tkz stub srbstva oberucke prihvatio sve ono sto steti tom istom srbstvu,stvar je interesa,materijalnog,pojedinaca,a sto se tice kosarke,koga jos briga za to.
    (obavesten, 14. mart 2013 16:54)

    # Link komentara

  26. navijam za zvezdu, ali mi jos ne ide u glavu kako partizan nije dobio a licencu. bitno je da je imaju alba, prokom koji nisu ni medju 113 ekipa, kao i unikaha, 12 tim spanskog prvenstva koji nema punu dvoranu ni kada gostuje panatinaikos
     (vladan, 14. mart 2013 16:42)

    # Link komentara

  27. Najace su recenice: "Da se razvijaju kosarkaski centri sirom Srbije"! To kad procitam meni pripade neka mucnina i znoj me oblije uz ludacki osmeh. O kakvim to kosarkaskim centrima zborite? To one sportske sale u sklopu skola sto su oronule sa drvenim tablama? Ljudi 2013 godina je danas a ne 1983 ! Znate li vi koliko treba para da se ti objekti naprave da lice na kosarkaske centre! Vi mislite da su kosarkaski centri Hala OS Djura Jaksic u Kovinu? Pa vi mislite ako kazete "KOSARKASKI CENTAR" da ste svu pamet pokupili. Ajde objasnite mi sta to znaci posto sam ja glup?
     (Milos, 14. mart 2013 16:40)

    # Link komentara

  28. Jadranska liga je kao koncept odlicna stvar, ali su ogroman problem njeni vlasnici, prvo to ne bi trebalo da bude privatna liga kao sto je sada nego njom treba da upravljaju klubovi koliko god Lorbek i kompanija pricali da to nije dobro, tako da ne bi imali neke Solnoke (ispastala Vojvodina zbog njih) i Nimburke u ligi, ne bi imali slucaj da se prosle sezone bukvalno poklanja titula Makabiju i da se ceo raspored remeti zbog njih, ne bi imali slucaj da zbog njih se oduzima licenca Partizanu (iako sam Zvezdas i to nama ne bi koristilo, to je bila stvarno sramota). Drugo uopste ceo sistem licenci za Evroligu samo steti celoj kosarci u Evropi, mislim da bi kao i u fudbala i svim ostalim timskom sportovima nacionalni prvaci iz svih zemalja trebali da imaju prohodnost ka Evroligi, pa makar i ucescu u kvalifikacijama ako vec ne takmicenju po grupama, a sada cak imamo slucaj i da osmoplasirani tim ACB lige igra Evroligu...
    (marko, 14. mart 2013 16:36)

    # Link komentara

  29. alo projektu...partizan je tek po formiranju te lige postao jak ako se dobro secam....
     (muamua, 14. mart 2013 16:29)

    # Link komentara

  30. A zasto fino gospodin Bertomeu kad je tako pametan ne objasni zasto su hrvatski i slovenacki klubovi igrali Evroligu punih 20 godina do dana danasnjeg.Po cemu su oni zasluzili tu famoznu licencu??? To niko ne zna,ali zato svi znamo da je jedna Cibona redjala poraze punih 5 godina u Evroligi pa je ostala ziva i zdrava dok su je i dalje punili razni klubovi.Pa ovo smisla nema!
    (Aleksej, 14. mart 2013 16:02)

    # Link komentara

  31. Ahahahahaha
    Znaci
    Ahahahaha

    Reci covece da se salis :)
    Ja ne verujem da neko moze ovako nesto ozbiljno da izjavi ...

    Covic trn u oku internet Grobara ha ha, zna se zasto su nasi klubovi presli u Aba. Raxlog je bio u tome sto dok se gradio drzavni projekat Partizan niko nije smeo da osvoji titulu i ako je bio bolji. Sudije su kidale, igraci se otimali, drzavne pare isle samo na jednu adresu, sve se to najbolje vidi na reprezentaciji Srbije gde igraca Partizana ima u tragovima okosnica je iz Fmp i Hemofarma plus Zvezde i Partizana i ispadanju u Evroligi sa po jednom pobedom u prvih pet nastupa. Posle kada se izgradio projekat drzavni Partizan bilo je lakse sa skupim strancima koji su dovodjeni, crnogorcima i ostalim strancima pobedjivalo se u Aba i prolazilo u Evroligi ipak projekat Partizan je nacet i poceo da puca jel je manje manipulisanja, a konacno kad se uvodi iskljucivo prolaz iz Aba u Evroligu i podela para projekat Partizan se gasi.
    (Projekat Partizan, 14. mart 2013 14:29)
    (LOL, 14. mart 2013 15:59)

    # Link komentara

  32. Znaci ne mogu i ne idu u EL. Jasno, glasno i politicki korektno receno, bez izazivanja panike i sukoba.
    (pero, 14. mart 2013 15:59)

    # Link komentara

  33. Da li ovi iz predgrađa znaju za neku drugu rečm osim ove - kompleksi? Kakve to komplekse može da ima jedan KK Partizan prema klubu koji je pozajmio tuđe ime a nikada nije bio ni prvak države a kamoli Evrope?
    (Fraza frazu stiže, 14. mart 2013 15:56)

    # Link komentara

  34. Mnogo su mi smesni ovi sto kao traze srpsku ligu. Pogledajte "nase" lige u fudbalu...
    (ole, 14. mart 2013 15:01)

    A meni su mnogo smesni ovi koji porede fudbal, odbojku i rukomet sa kosarkom. Na kraju, Srbija ima predstavnike u LS i u odbojci i u rukometu, a u kosarci smo zaista nestali sa evropske mape, jer srpski klubovi predstavljaju Jadransku ligu, a Srbije nema nigde kad se govori o evropskim predstavnicima. Sto se tice reprezentacija, kosarka je sa ubedljivo prvog mesta pala daleko iza odbojke u kojoj smo svetska sila i rukometa, jer je svodjenje price na par klubova iz jos manje gradova unistilo bazu igraca u nekada zemlji kosarke u kooj su, kao sto se ranije govorilo, kosarkasi nicali kao pecurke posle kise. Sto se fudbala tice, sta ti mislis da bi se desilo sa Zvezdom i Partizanom bez ostalih klubova koji ih snabdevaju najboljim igracima iz cele Srbije, oni od toga i njihove prodaje zive i sportski i finansijski? A kakva god da je nasa JSL, Srbija je kao jedna od 3 najbolje zemlje, uz Spaniju i Tursku, postedjena prvog dela kvalifikacija za EP igraca do 19 godina. To nije postala tako sto su 2-3 najbolja tima napustila domacu da bi igrala u nekoj regionalnoj ligi, vec naprotiv kroz stvaranje i razvijanje klinaca sirom Srbije. Uostalom, umesto konstrukcija dovoljno je samo uporediti stanje u kosarci pre i posle Jadranske lige, upotrebiti cistu logiku i cinjenicu i jasno je da je ta liga upravo dovela srpsku kosarku u ocajno stanje i izbrisala je sa evropske mape.
    (my way, 14. mart 2013 15:51)

    # Link komentara

  35. Bolje izaci iz ABA lige,i netrpeti ucene vise,a pokrenuti nasu jedinstvenu ligu,i vratiti u zivot kosarkaske centre.Treba igrati eurocup,i eurochelenge,pa kada nase ekipe osvoje ta takmicenja,videcu dali ima mesta za nas u evroligi.
    (dejan, 14. mart 2013 15:42)

    # Link komentara

  36. Koliko sam video, prvak Belgije ide direktno u evro ligu. Ej, Belgije...
    (pavle, 14. mart 2013 15:35)

    # Link komentara

  37. Jel Srbija ima jakih 10 klubova u kojim bi se razvijali kosarkasi? Nema! Jel imaju Hrvatska i Slovenija? Nemaju. Da li te zemlje imaju sponzore i novac da odrzavaju toliki broj klubova? Nemaju. Da li je bolje igrati ligu sa 20 i kusur miliona ljudi ili domacu sa 6 ili manje? Bolje vecu. Domaca liga na ovim prostorima jevjedno veliko nista! Apsolutno nista takva liga pozitivno ne donosi! Sem jada i bede. Da li vam je bila bolja Jugoslavija ili sada ove banana drzave? Uz malo rekonstrukcije i poboljsanja ova liga bi bila strahovito mocna. Ako nastavite da opstruisete dobicete domacu amatersku ligu sa dva domaca drzavna projekta koja bi usisavali sve domace sto valja a Euroligaski prvi krug bi prolazili jednom u 5 godina. Ako nesto valja na ovim prostorima to je kosarka i mesto da prave planove kako da osvajamo Evropu i Svet sa igracima mi hocemo da rusimo. Tako ste rasturili i onu divnu zemlju koja bi danas mozda imala i Svetsku titulu u fudbalu.
     (Pantelic A., 14. mart 2013 15:29)

    # Link komentara

  38. Interes Eurolige nije Partizan, Cibona, Olimpija i ostali balkanci, nego komercijala, zato ce gurati da Berlin, Pariz, London,.. iako nemaju tradicije dobiju jak tim i budu u Euroligi, a u buducnosti europska NBA divizija. A zasto Prokom? Pa jednostavno, zbog 50 miliona Poljaka koji zive u Poljskoj i jos toliko u EU i SAD. Zivi bili pa videli.
     (born in YU, 14. mart 2013 15:29)

    # Link komentara

  39. Kao sto rekoh, srpski klubovi ne predstavljaju Srbiju, vec ABA ligu i Evroliga je tu potpuno jasna. Takodje, A licence za timove koji igraju ABA nisu moguce, Bertomeu je to veoma jasno rekao. Tuzno je sta smo sebi dozvolili i na koje smo niske grane doveli nasu kosarku zbog najkatastrofalnije odluke u njenoj istoriji, a to je pristupanje Jadranskoj ligi i to kazem kao Zvezdas.
    Srpska kosarka vise ne postoji na evropskoj mapi, izvrsila je samoubistvo davljenjem u Jadranu!
    (my way, 14. mart 2013 15:28)

    # Link komentara

  40. Ne svadjajte se medjusobno, vec se suocite sa cinjenicom da je cilj nadleznih da KK Olimpija sledece sezone igra euroligu. Kao prvo Partizan je MORAO da dobije licencu jos pre pocetka sezone (po svim pravilima), ali ocigledno da to nekome nije odgovaralo. Drugo, sporazum je morao biti utvrdjen PRE pocetka ligaskog dela, a ne da se potpisuje, pregovara i menja mesec dana do konacnog zavrsetka ligaskog dela sezone, kada je situacija na tabeli jasna i kada je ocigledno da Olimpija po rezultatima ne bi mogla sledece sezone u evroligu, ALI po uslovima bi.
    (mare, 14. mart 2013 15:12)

    # Link komentara

  41. (Projekat Partizan, 14. mart 2013 14:29)

    E, celu ovu pricu mozes lagano da ispricas kada su tvoji klubovi u pitanju.. Gde je Zvezda? A za fudbal necu ni da pricam, tu si pogodio sto posto... Ipak gresis kada stavljas Partizan u ovome, ovo su ocigledni scenariji kako su propala dva najveca drzavna projekta SFRJ i Srbije - KK Zvezda i FK Zvezda... Cim je prestalo da kaplje sa svih strana i samo njima odma je bio patos.. Ne razumem kako mozes toliko nerealno da gledas na situaciju, prestalo je finansiranje klubova od drzave na pet sest godina i odmah se neko ugasio, mislim da taj neko nije Partizan...
    (Zamena teza, klasicna..., 14. mart 2013 15:01)

    # Link komentara

  42. Mnogo su mi smesni ovi sto kao traze srpsku ligu. Pogledajte "nase" lige u fudbalu, rukometu, odbojci. Nasta to lici? E upravo bi tako izgledala kosrkaska liga. Bez sponzora, bez para, bez gledalaca, bez ozbiljnih igraca. Partizan i Zvezda bi dobijali sve sa po 20-30 razlike.. U ligi od koliko? Sest timova, osam? U ABA ligi ove godine nije islo sve kako treba.. Pa i? U nasim ligama nikad ne ide nesto kako treba. Nestali bi skroz sa kosarkaske mape!
    (ole, 14. mart 2013 15:01)

    # Link komentara

  43. Kao navijač Crvene zvezde odgovaram na pitanje da li je bolje igrati domaću ligu i pobeđivati sa 30+ razlike. Vidim da je neko postavio to pitanje. Moj odgovor je da, trebalo bi igrati domaću ligu i istupiti iz ovog cirkusa koji se zove ABA liga. Za propadanje srpskih timova iz subotice, Niša, Leskovca, Čačka, Užicu, Kraljeva, kruševca itd pre svega su zaslužni Crvena zvezda, Partizan, Radnički i ranije Hemofarm jer da su svi nabrojani klubovi prethodnih 10 godina gostovali po ovim gradovima igrajući domaću ligu sigurno se ne bi desilo propadanje domaće košarke i sigurno bi imali mnogo više klinaca UPRAVO iz tih gradova koji bi pojačali naše vodeće klubove, koji bi se razvijali i koji bi podigli kvalitet klupske i reprezentativne košarke. Dok je tako bilo, reprezentacija je bila neprikosnovena i znalo se kad mi odemo na neko prvenstvo da uzimamo bar jednu od medelja vrlo često zlatnu. Pogledajte danas gde je naša liga na mapi Evrope, gde su srpski klubovi na mapi Evrope i gde je reprezentacija Srbije na mapi sveta. Toliko!
    (Odgovor, 14. mart 2013 14:48)

    # Link komentara

  44. Treba biti zahvalan g.Covicu za ovakav status Srpske kosarke. Znaci i zvanicno smo izgubili prolaznost iz nase lige u EL. Stvarno glupost bez presedana u istoriji naseg sporta. Ako ima sportske i ljudske pravde, uopsteno, njegov klub kao i do sad, trebao bi da prati ovo takmicenje, samo posredstvom TV ekrana. Meni ostaje samo da mu se zahvalim za ovakvu situaciju, licno njemu i njegovim pajtasima iz CZ. (KODAR78, 14. mart 2013 13:28)

    A ko je kriv Hrvatima i Slovencima sto je i njima isto?Kakav bre Covic?Dokle.cete pokazivati komplekse?Da je pravde Partizan nikad ne bi video EL...
     (Sindrom, 14. mart 2013 14:47)

    # Link komentara

  45. @gosha

    Prokom nema A licencu na osnovu rezultata.Jos kada bi znao engleski i pronasao na sajtu ULEB lige kako se dodeljuje A licenca zanao bi. Igra ulogu i markentisko trziste sto znaci Poljska sa 40 miliona stanovnika,TV Prava ima Canal+ koji kod nas se ne emituje.Imaju dvoranu preko 10.000 mesta.Kotizacija za A licencu
    (Malo informacije, 14. mart 2013 14:46)

    # Link komentara

  46. УЛЕБ и сама Евро-лига су протеклу деценију лутали, покушала је бити европски пандам НБА, често су образлагали своје одлуке да је то у интересу развоја европске кошарке, али у пракси то не изгледа тако. Истина, има добрих, заправо одличних ствари, рецимо јуниорска ЕЛ (где одлично гурамо) и финални Ф8, али у суштини је све подређено амбицијама, промоцији и интересима једне групице људи.
    Кошарка данас у Европи није профитабилан спорт (питање је да ли ће икад и бити), све зависи од јаких и богатих спонзора, временом ће јаз између богатих (и привилегованих) клубова и осталих бити све већи, а и данас је велики.
    Тако треба гледати и овај интервју, као тренутни моменат (за коју годину биће пооштрени услови за учешће у ЕЛ). Могуће да ће се смањивати и број клубова из АБА (већ је смањен, са 3 на практично 2) у ЕЛ и ЕК.
    Сама АБА је стартала без српских (из Србије и Српске) клубова, истина од уласка (читаву деценију) српске екипе јесу апсолутно доминантне, али ситуација није добра. Сви клубови (осим АБА лигаша) воде борбу са беспарицом, наћи спонзоре је готово немогућа мисија, у таквој ситуацији многи клинци, јуниори премлади одлазе у бели свет (и у правилу стагнирају).
    На срећу, рад са млађим категоријама (и поред беспарице) у клубовима је и даље јако добар. Грешке би нам требале бити наук, а у будућем деловању не сме се подређивати интересу пар клубова, већ примаран мора бити интерес српске кошарке у целини. Није лако, али до добрих процена и одлука је могуће доћи.
    (Divos, 14. mart 2013 14:44)

    # Link komentara

  47. Problem evropske košarke je gubljenje identiteta. Vreme romantizma je odavno prošlo, a Evropa je bila nepripremljena za to. Danas najbolji Evropljani idu u NBA, a ovde nam dolaze Ameri klase ispod najboljih. Evropljani više vole da gledaju svoje domaće igrače, nego Amere, pa su otud i hale u košarkaško tradicionalnim drzavama Rusiji, ili Italiji prazne. Da bi se nešto pokrenulo, išlo se u totalnu komercijalizaciju kosarke, a usput se zaboravilo na stvaranje igrača. Evropa besmisleno kopira Ameriku, umesto da se vrati svojim korenima. Zato je tu postavljen problem sa halama, aerodromima i sl... Ide se na princip NBA, koji je priznali to mi ili ne, donosio i donosi profit. Evropski način vodjenja timova, stvara čiste gubitke. Nikada više neće moći jedan tim iz srpske, hrvatske, bugarske, češke, finske lige da preko svog prvenstva udje u Euroligu, jer isti su mnogo slabiji od regionalnih liga...
     (Sale@, 14. mart 2013 14:37)

    # Link komentara

  48. Voleo bih da mi neko objasni, pre svega kako je pre par godina prohodnost u evro kup preslo sa nase domace lige na ABA ligu a da se mi nismo nista pitali? Koliko se secam nasa liga je pored jednog ucesnika imala i 3 ili 4 ucensika u evro kupu (ili kako god se zvalo to drugo takmicenje po jacini u Evropi). Mislim da su Hrvati u to vreme imali jednog ucesnika. Isto tako zagarantovani ucesnik evro lige koji je nasa liga imala presao je na ABA a KSS se opet nije ni pitao. Bice da iza svega stoji igra sumnjivih likova iz ABA lige i evrolige kao i politicara iz domacih klubova. U svakom slucaju ABA liga nije lose resenje (iako sam u pocetku bio protivnik), ali pod hitno treba da se osnuje i druga liga, jer svi ostali klubovi polako postaju poluprofesionalni, da nekazem amaterski. Ko je pratio nasu ligu godinama u nazad, zna koliko je pao kvalitet malih klubova od kada se igra ABA liga. Voleo bih da vidim drugu ABA ligu iz koje se ulazi u prvu, a u drugu ligu se ulazi kroz domaca prvenstva nizih rangova zemlja ucesnica ABA lige. Onda bi definitivno klubovi bi znali zasto ulazu pare i imali veliki motiv za napredak. To bi povecalo igracku bazu svih zemalja ucesnica. Pozdrav.
    (vlada, 14. mart 2013 14:31)

    # Link komentara

  49. Једина ствар која није тачна и реална а коју је изговорио БАртомеу, је да Партизан није заслужио А лиценцу. Ја сам Звездаш, али тако је, смешно је да ју је добио Проком. Што се осталог тиче, у праву је, погледајте реално и немојте одмах да лупате минусе.Зашто? Сва ова фрка је настала због челника АБА лиге који су погрешно тумачили споразум са Еуролигом, и њих треба кривити, а реално једини тим који је ту оштећен је Игокеа. Да ли сте читали интервју са Жељком Обрадовићем од пре неких месец-два? Он, а сигурно је итекако информисан, је лепо рекао да Еуролига има за крајњи циљ да постане затворено тамичење по узору на НБА, и тога морамо бити свесни, па се тиме и руководити. Једини начин да Србија има два представника у Еуролиги је преко АБА лиге, која је апсолутно неминовност (на жалост, нашу прилику за јаком домаћом лигом смо пропустили и не вреди кукати за тим), те се према томе и морамо руководити,јер сумњам да би челници Еуролиге били уплакани ако у њој не би било Српских тимова. Колико нас воле, пример је Партизан и његова никад добијена а више пута заслужена А лиценца, која је давана Прокому и Сијени.
    Оно што би било одлично свакако је формирање Б. АБА лиге која би пружила више квалитетних утакмица екипама које не играју АБА лигу, што би помогло развоју младих играча.
    Велики поздрав за све,и дајте да реално сагледавамо ствари,јер АБА лига највише користи доноси нашој кошарци, погледајте само стање код Хрвата и Словенаца, где су им клубови и репрезентација у односу на нас.
    (Илија_ЦЗ, 14. mart 2013 14:30)

    # Link komentara

  50. Ovaj opet nije ništa reko!
    (Bradarić Slobodan, 14. mart 2013 14:29)

    # Link komentara

  51. Covic trn u oku internet Grobara ha ha, zna se zasto su nasi klubovi presli u Aba. Raxlog je bio u tome sto dok se gradio drzavni projekat Partizan niko nije smeo da osvoji titulu i ako je bio bolji. Sudije su kidale, igraci se otimali, drzavne pare isle samo na jednu adresu, sve se to najbolje vidi na reprezentaciji Srbije gde igraca Partizana ima u tragovima okosnica je iz Fmp i Hemofarma plus Zvezde i Partizana i ispadanju u Evroligi sa po jednom pobedom u prvih pet nastupa. Posle kada se izgradio projekat drzavni Partizan bilo je lakse sa skupim strancima koji su dovodjeni, crnogorcima i ostalim strancima pobedjivalo se u Aba i prolazilo u Evroligi ipak projekat Partizan je nacet i poceo da puca jel je manje manipulisanja, a konacno kad se uvodi iskljucivo prolaz iz Aba u Evroligu i podela para projekat Partizan se gasi.
    (Projekat Partizan, 14. mart 2013 14:29)

    # Link komentara

  52. Celo zamešateljstvo koje se stvorilo neozbiljnošću koju je pokazala ABA liga, a takođe i prizma klubaštva kroz koju se u Srbiji posmatra sve što je povezano sa sportom, zamaskiralo je osnovni problem s kojim se ovde suočavamo – besmislenost Evrolige kao najjačeg klupskog takmičenja u evropskoj košarci. Evroliga je uspela da se nametne kao jača od nacionalnih saveza i FIBA, ali nije ostvarila svoj osnovni zadatak: stvaranje elitnog takmičenja koje bi košarku u Evropi podiglo na viši nivo i koje bi dovelo do toga da vrhunski klubovi mogu da se izdržavaju od prihoda koje ostvaruju kroz takmičenje. Šta je 10 ili više godina uzastopnog takmičenja donelo Partizanu u finansijskom smislu (i zašto bi nam država to nadoknađivala)? Ama baš ništa. Ili uzmimo za primer Žalgiris, kojem je pre dva dana otišao igrač u Real Madrid. Košarka u Evropi nikad nije bila u nesigurnijem položaju, a za to je gotovo isključivo odgovorna Evroliga. Ona je prošle godine ostvarila 19 miliona evra prihoda od TV prava (dakle, sasvim je moguće da Šarlot Bobketsi sami imaju veće televizijske prihode od njih), dok se za pobedu dobija svega 6-7.000 evra, što je nedovoljno za puku organizaciju utakmice ili odlazak na gostovanje. Košarkaškim klubovima u Evropi je kao gotovo nedostižni ideal postavljen cilj da prihode od sponzorstava (čitaj gazda ili fudbalskih sekcija u Španiji) svedu na 50% ukupnog prihoda. Jednostavno rečeno, tu je reč o neodrživom načinu poslovanja, a sve ostalo je samo posledica.
    (Marko, 14. mart 2013 14:29)

    # Link komentara

  53. Jel neko primetio clan 3c iz navodnog sporazuma Eurolige i ABA:

    c) In the case that the three ABA League teams finishing as Champion, Second Place and Third Place are all from the same country, the Third Place will be assigned to the next team from a different country according to the 2012-13 ABA Final Standings.
    (Bajastrasni, 14. mart 2013 14:26)

    # Link komentara

  54. Pa Srbija nije sa Jadrana! Prema tome sta ovaj lupa.
    (geronimo, 14. mart 2013 14:18)

    # Link komentara

  55. Kakva jaka domaca liga ljudi, o cemu vi pricate?? Otkud pare za jaku domacu ligu? Jaka domaca liga ne postoji jos od 1991 godine.... Posle toga, imali smo jak partizan, povremeno jaku zvezdu, od 1995-1996 jaku buducnost iza koje je stajala cela crna gora i jos jedan klub koji povremeno iskoci iznad ostalih, a iza koga stoji neka u tom trenutku jaka fabrika (zdravlje leskovac, bfc beocin, fmp, hemofarm)...

    Devedesetih smo jos imali igrace koji su kosarku ucili osamdesetih... Kada su oni otisli u penziju, ostali smo sa polu trenerima koji su stvarali polu igrace...

    Nije ABA liga kriva za raspad srpske kosarke, vec sama srpska kosarka, koja je dozvolila da deca sa 16-17 godina odlaze u inostranstvo, bez odigrane utakmice u seniorskom prvenstvu ili malo stariji, ali bez minutaze i jakih utakmica...

    Oni koji pricaju o jakoj srpskoj ligi i "vekovnim" centrima srpske kosarke u kragujevcu, valjevu, nisu, krusevcu, novom sadu, nemaju pojma o kosarci ili zive u proslom veku... Pogledajte tabele iz sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih... Gde je Nis? Gde je Kragujevac? Gde je Krusevac?

    Nece igranje srpske lige pomoci vizuri, vojvodini ili slogi tako sto ce im omoguciti bolje igrace, vec ce partizan, fmp i radnicki morati da se zadovolje slabijim kvalitetom i tako ce doci do izjednacavanja klubova...
    (Bob Rock, 14. mart 2013 14:15)

    # Link komentara

  56. Očigledna je poruka Bartolomea da državni šampionati više nisu od interesa u ovom delu Evrope. E sad da li formirati i drugu ABA ligu? Pa da bar tako povećamo kvalitet ekipa iz Srbije, Hrvatske,... Raskid sa ABA-om značio bi ubistvo, osipanje igrača, sponzora, trenera...
    (nnidza, 14. mart 2013 14:09)

    # Link komentara

  57. Pa ako se kroz Aba ligu dobija ucesce u Euroligi zasto Partizan nema A licencu posto je Aba ligu osvojio 5 puta dosada nego mora svake godine da se kvalifikuje? Pravi ste licemeri nema sta
    (miljan, 14. mart 2013 14:04)

    # Link komentara

  58. "Osim toga, Evroliga i ABA liga imali su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje preko ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane“. Jel'to znaci da Partizan nije dobio 'A' licencu zbog ABA lige ??? Dali to znaci da za jedan srpski klub ne vaze pravila koja vaze,recimo, za Prokom iz Poljske? Dali su Lisac,Lorbek i Bilic oduzeli Srbiji jednog stalnog ucesnika EL da bi im PRIVATNA liga bila atraktivnija? Sta sada Vujosevicu i Danilovicu? Jel'cete i dalje da pljujete Covica a ovde Vam se u lice kaze da Vas je neki tamo Lisac izbacio iz EL zbog svog privatnog biznisa?? Jel'cete da trpite i dalje (ovo vazi i za CZVBGD) da Vam tamo neki likovi iz Slovenije NA KRAJU SEZONE odredjuju ko moze a ko ne moze u EL? Daleko smo dogurali u zemlji koja je osvojila SVE dosadasnje Jadranske lige (Makabi ne racunam kao pobednika REGIONALNE lige).Setite se ovoga pre sledece runde medjusobnog pljuvanja pa vidite koliko ste mali i nebitni u odnosu na Lisce i Lorbeke.
    (aca_bg, 14. mart 2013 13:55)

    # Link komentara

  59. Plus na sve ove uslove, da makar jedan igrac zna napamet imena stradalih Japanaca u Hirosimi i Nagasakiju.
    (Luidji, 14. mart 2013 13:54)

    # Link komentara

  60. Trenutne A licence deljene su na leto 2009. godine i u tom trenutku Partizan nije bio među prvih 13 klubova kada se u obzir uzmu svi kriterijumi....
    A po kom kriterijumu je Prokom bio među prvih 13 klubova majke ti????
    (gosha, 14. mart 2013 13:44)

    # Link komentara

  61. znaci finalisti sa final4 idu u eurolegue.
    (miljan, 14. mart 2013 13:38)

    # Link komentara

  62. I pored visokog obrazovanja ,koje posdujem, nisam razumeo, ko ima sanse da igra evro ligu.Mislim da je ABA liga promasaj za srpsku kosarku.Pitam,dali bi neki klub iz srpske lige,bez aba lige,makar i kroz razne kvalifikacije mogao da dodje do euro lige?Ako ne moze,to znaci da je Bartomeu ili euro liga u funkciji ubistva Srbije.
    (bivsi kosarkas, 14. mart 2013 13:37)

    # Link komentara

  63. Sve vam je covek lepo objasnio, a eto i ko je kriv zasto Partizan nema A licencu "Osim toga, Evroliga i ABA liga imali su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje preko ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane".
    (sofronije, 14. mart 2013 13:36)

    # Link komentara

  64. A Prokom i Armani su bili među 13 ekipa, je li tako?
    (ak47, 14. mart 2013 13:35)

    # Link komentara

  65. Treba braćo da se dogovorimo i da svi složno odbijemo da ijedan klub iz ABA lige igra sledeće godine Evroligu, u znak protesta. Pa da vidim baš kako će bez nas! Nek im igraju tamo neka Barsa,Real,CSKA,Efes,Zalgiris,Olimpijakos,Makabi,Unikaha,Panatinaikos,Fenerernahce,Montepaski,Khimki, auuuu brate pa oni ladno mogu bez nas, ja sam se nešto zaj*** :(
    (Brat Grimm, 14. mart 2013 13:35)

    # Link komentara

  66. Kakav ljigavac! Svojim odgovorima je u stvari samo potvrdio ono sto mu se pitanjima impliciralo. Interesuju ih samo pare, jer je to privatna liga. I briga ih za sve ostalo. Kakvi novi klubovi, kakvi spektakli! Pa da li on misli da mi ne gledamo meceve Eurolige. Ajde navedite na koliko terena ovih sa A licencama gledamo spektakle. Uh, muka mi je od ovakvih! Njima nije mesto u sportu!
    (stop ABA, 14. mart 2013 13:34)

    # Link komentara

  67. Tako je Bartomeu. Neki odavde iz CZ i Partizana bi da igraju domacu ligu gde bi na svakom gostovanju navijali gledaoci i sudije za njih. Hoce ligu gde bi se samo ovi klubovi nadmetali za prvo mesto a sve pod izgovorom da je to zarad razvitka kosarke po Srpskim centrima. Dragi moji, nemojte da nam se tako razvija kosarka posto u drugim domacim sportovima vidimo razvoj raskosnog talenta, pre svih u fudbalu. Igranjem domace lige najvise bi bili unazadjeni upravo Zvezda, Partizan i Radnicki jer bi oni manji usisali te jake koji su trenutno NBA za njih, sto ste videli na Kupu u Kragujevcu. Igranjem domace lige nasa kosarka bi postala amaterska a ucestvovanju sponzora, stranih igraca i poseti gledaoca tuzno je i pomisliti. Ove zemlje u regionu su male i siromasne da bi same imale po desetak do petnest profesionalnih klubova. Od sledece sezone ili one druge ova liga ce davati tri direktna predstavnika za Euroligu i od sledece igrace se plej off tako da nece biti ovih nedoumica. Sad je Igokea primorana da adaptira uslove za Euroligu sto je sjajno i to je vec jedan korak nspred. Voleo bih i Radnickom to isto da se desi kako bi i oni bili proimorani na takav korak. I sto pre vrsiti pritisak da se napravi ABA liga u B formatu gde bi se takmicili manji klubovi iz regiona i tako dobili sjajnu podlogu za razvoj kosarke u regionu.
     (Ratko, 14. mart 2013 13:31)

    # Link komentara

  68. "Osim toga, Evroliga i ABA liga imali su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje preko ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane“ - drugim rečima srpski klubovi nemaju šansu da dobiju A licencu? Što nas onda zavlači rečenicom da Partizan nije ispunjavao uslove 2009. kad zbog ABA lige nije ni razmatran? Ovaj Bertomeu je ko Super Hik, štiti velike i bogate (klubove) od malih i siromašnih. To je očigledno iz svake njegove izjave koje obiluju kontradikcijama svaki put kad proba da opovrgne ovu tvrdnju - kinta i lobiranje su u Evroligi ispred sportskih uspeha! U tome idu u prilog i novi uslovi za dobijanje A i B licence koje sve manje klubova mogu da ispune, slučajnost?
    (Dulex, 14. mart 2013 13:28)

    # Link komentara

  69. Treba biti zahvalan g.Covicu za ovakav status Srpske kosarke. Znaci i zvanicno smo izgubili prolaznost iz nase lige u EL. Stvarno glupost bez presedana u istoriji naseg sporta. Ako ima sportske i ljudske pravde, uopsteno, njegov klub kao i do sad, trebao bi da prati ovo takmicenje, samo posredstvom TV ekrana. Meni ostaje samo da mu se zahvalim za ovakvu situaciju, licno njemu i njegovim pajtasima iz CZ.
    (KODAR78, 14. mart 2013 13:28)

    # Link komentara

  70. Dakle da li je čelnicima Igokee jasno zašto im je dodeljen F4, pošto sam čuo predsednika Igokee da je postavio pitanje zašto bi oni organizovali F4 ako budu prvi posle ligaškog dela pošto će se onda "plasirati u Evroligu"? Ako nije, neka pročitaju intervju i shvatiće da SAMO AKO osvoje ABA ligu i ispune SVE NEOPHODNE USLOVE mogu u Evroligu. Ako ne ispune uslove oko aerodroma, hotela i što je najvažnije hale NEĆE igrati EVROLIGU pa čak i ako osvoje ABA ligu. Isto važi i za Budućnost.
    (Kako stoje stvari, 14. mart 2013 13:27)

    # Link komentara

  71. pare pare pare pare i samo pare njih interesuju :-((((((
    (Marko RS, 14. mart 2013 13:27)

    # Link komentara

  72. ma vazno da je tebi Prokom dobio A licencu..!!!
     (ja, 14. mart 2013 13:27)

    # Link komentara

  73. I pored svega navedenog mislim da bi trebalo da se naši klubovi ujedine (znam da je to praktično nemoguće) i onda jedinstveno izađu na pregovore sa ovim lihvarima iz Barcelone.
    Garantujem da kada bi imali jedinstveni stav i zajednički plan za našu ligu (i naravno bankarske garancije za sve to) da ULEB ne bi zanimao ni Jadran ni ABA liga već samo pare i tržište
    (Boris, 14. mart 2013 13:26)

    # Link komentara

  74. ''Na kraju, izvršni direktor Evrolige rekao nam je da je ABA liga jedini put za srpske klubove da se domognu elitnog evropskog takmičenja i da bi eventualno istupanje iz regionalnog takmičenja koštalo naše ekipe EL.''

    Ja ovo pokusavam da objasnim citave sezone ali mi nesto ne ide s obzirom da uvijek dobijem gomilu minusa..Prije neki dan mi lik odgovorio od kud ja znam da prvak BiH ne bi isao direktno u EL ccc...Liga kakva je takva tj celnici su takvi kakvi su ali gasenjem iste nasi klubovi a ni ostali i regiona ne bi vidjeli nista vise od Evrokupa.A ta 2 mjesta koja vode direktno u EL do dobili Rusi,Turci ili Njemci..
    (Stefan, 14. mart 2013 13:25)

    # Link komentara

  75. Videcete, u EL ce NEZAVISNO OD KONACNOG PLASMANA na kraju igrati Partizan, Crvena Zvezda Beograd i Buducnost jer jedini ispunjavaju uslove. Cak i da ih Radnicki ispunjava, postoji tacka u ugovoru da ne mogu sva tri tima da budu iz iste zemlje. Ne znam samo da li bi se recimo Igokei ili Radnickom dozvolilo da igraju u drugim halama (tipa da Radnicki igra isto u Pioniru), ili hala MORA da bude ona hala koja je bila registrovana za ovu sezonu u ABA ligi?
    (Lynx, 14. mart 2013 13:24)

    # Link komentara

  76. Da li je bolje da Zvezda,Partizan,Radnički...igraju po Srbiji sa raspalim timovima i da pobeduju sa 30+,ili da igraju ABA ligu gde je SVAKO gostovanje teško. Samo da se uradi druga ABA liga i biće sve dobro. Partizan je kroz Jadransku ligu napredovao i to se videlo u Evroligi(F4)kao vrhunac. Podrška za ABA ligu.
    (sve je cool, 14. mart 2013 13:24)

    # Link komentara

  77. Đordi Bertomeu, izvršni direktor Evrolige, u ekskluzivnom intervjuu za B92 kaže da će Igokea i Budućnost sigurno moći da nastupe u Evroligi, pod uslovom da izbore plasman i da ispune sve ostale kriterijume.

    ...I da ispune sve ostale kriterijume koje nikad neće ispuniti...
    (Gole, 14. mart 2013 13:22)

    # Link komentara

  78. Ko nam je kriv kad smo dozvolili (loš odnos između Zvezde i Partizana) Lorbeku,Liscu i ostalim kapitalistima da nas na fin i kulturan nacin "urade" (ruku na srce i to treba umeti)i sad nas "voze" sa ovim Bertomeuom cccc...
    Mogli smo da imamo jaku domaću ligu i da samo srpski timovi nezavisno od bilo koga idu u Evropu ali avaj...
    (Mihailo, 14. mart 2013 13:20)

    # Link komentara

  79. "...Ukoliko klub renovira i proširi postojeću dvoranu i zadovolji sve ostale kriterijume..."
    Da ponovim, i zadovolji sve ostale kriterijume!

    I po x-ti put ostali uslovi su:
    1. Aerodrom sa komercijalnim letovima (ne carter), udaljenost maksimum 4h iz Frankfurta, pri cemu je aerodrom udaljen maksimum 100km od mesta odigravanja meca
    2. Dva hotela sa 4 zvezdice u mestu gde se nalazi hala u kojoj se odigrava mec
    3. Hala od minimum 5.000 sedecih mesta
    I jos gomila tehnickiih i finansijskih detalja

    I nema mrdanja, nema muvanja, nema popustanja niti gledanja kroz prste. Ko ispunjava ove uslove moze da dobije B ili C licencu.
    Svidelo se to nama, vama, svima ili ne, trenutno te uslove ispunjavaju, Partizan, C.Zvezda, Cedevita, Cibona, Split, Olimpija i Buducnost.
    (Milan, 14. mart 2013 13:19)

    # Link komentara

  80. kakav demagog ....polotika je stvarno unistila sve sto je dotakla
    (ica, 14. mart 2013 13:19)

    # Link komentara

  81. Samo smo krvi sto nam lisac, lorbek i kompanija kroje sudbinu i sto ce nam krojiti u doglednoj buducnosti....
    (Srx, 14. mart 2013 13:13)

    # Link komentara

  82. "Evroliga i ABA liga imali su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje prekoa ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane“. Eto zašto Partizan nije dobio (zasluženu) A licencu! Zbog ABA lige. Ovo je stvarno smejurija.
     (Joksa, 14. mart 2013 13:12)

    # Link komentara

  83. ... a Prokom je zasluzio A licencu ?! Kakvo licemerstvo !!!
    (Djordje Uzice, 14. mart 2013 13:12)

    # Link komentara

  84. Lepo istupiti iz Jadranske lige i po cenu neigranja u Evroligi.Iskoristiti taj period neigranja u Evroligi za jacanje srpske lige i stvaranje timova,pa da vidimo gde ce biti za dve godine jadranska a gde srpska liga.Mislim da jadranska cak nece ni opstati bez srpskih klubova.Al sve se bojim da Todoric i Covic nemaju onu stvar za tako nesto :-(
    (Diego10, 14. mart 2013 13:11)

    # Link komentara

  85. Srpski savez je napravio niz grešaka u bliskoj prošlosti, zbog čega je naš status u evropskoj košarci tu gde jeste. Umesto da budemo jedni od osnivača ULEB-a ,mi smo zbog Bore Stankovića stali na stranu FIBE. Umesto da budemo glavni osnivač i nosilac regionalne lige, mi smo dozvolili da nam Slovenci kao košarkaška velesila kroje kapu, i da naši klubovi igraju u njihovoj privatnoj regionalnoj ligi. Sada ,kada je upravo zbog snage naših klubova ta liga izgradila ime, i uspostavila saradnju sa ULEB-om, nemamo gde nego da igramo po njihovim pravilima. Druga opcija je da se dve godine u napred najavi istupanje srpskih kluba iz ABA lige, pa da se za to vreme sa ULEB-om iznađe neko rešenje ...
    (Dalmos, 14. mart 2013 13:11)

    # Link komentara

  86. Nebojša Čović, vlasnik KK FMP iz Železnika (danas Crvena Zvezda Beograd Telekom) i Goran Vesić, nekadašnji funkcioner KK Crvena Zvezda sa Malog Kalemegdana (danas zamrznut klub) su najveći krivci što su srpski klubovi ušli u Jadransku ligu i što je Srbija, kako danas vidimo, ostala bez svog mesta u EL, odnosno prenela ga na privatno preduzeće Sidro d.o.o, u kojem vlasnički udeo imaju, između ostalih, upravo Čović i Vesić ...
    (NekoIzMase, 14. mart 2013 13:11)

    # Link komentara

  87. Neubedljivi Bartomeu. Ova liga nije ABA nego BABA liga. Ovakva bruka jos nije vidjena. Nebitno je ko kako igra i da li pobedjuje ili gubi, vazno je sta ce odluciti Lisac, Bartomeu... Kako samo zemlje Balkana moraju u zajednicku ligu iako su ekipe sa ovih prostora osvajale dosta titula prvaka Evrope iako su igrale ligu samo u svojoj drzavi? Zasto ta pravila ne vaze i za druge zemlje? Ja bih istupio iz te lige. Momentalno.
    (Relax-NS, 14. mart 2013 13:07)

    # Link komentara