Rafael Nadal – doživotna bitka sa sopstvenim telom

Hoće li Rafael Nadal ikada više moći da igra tenis kao nekada, pitanje je na koje odgovor čekaju milioni teniskih zaljubljenika širom sveta. Ovo je treća ozbiljna kriza sa kojom se suočava možda i najpožrtvovaniji sportista svih vremena – prva na prelazu iz 2005. i 2006. kada mu je zbog anomalije na stopalu bila ugrožena karijera i 2009, kada zbog povrede kolena i razvoda roditelja nije branio titulu na Vimbldonu i kada do kraja sezone nije uspeo da se vrati u pravu formu.

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. Kako god, iskreno se nadam da ce Novak u sledecih par godina postati najbolji svih vremena, ali, izmedju ostalih, i kroz meceve sa ostalom dvojicom iz trojke najvecih u istoriji tenisa: Nadalom i Federerom.
     (Boske, 28. maj 2016 08:50)

    # Link komentara

  2. nadal najjaci
    (ff, 28. januar 2013 23:33)

    # Link komentara

  3. Na koji turnir se vraca Rafael Nadal
    (Toni, 27. januar 2013 10:37)

    # Link komentara

  4. Tenis pratim jos od ledenog Ceha,Lendla,koji je bio pandan Rafi,cuveni Austrijanac Tomas Muster koji je je iz kolica trenirao da bi se vratio tenisu je bio slican.Izuzetno postujem ljude koji nisu predoredjeni talentom da budu najbolji ali uspevaju da pobede sebe i svoje mane i da iz sebe izvuku ono najbolje.Zato toliko cenim Rafu,jer momak koji je po prirodnom talentu iza Federera,Nola i Mareja sve je to nadoknadio fanaticnom upornoscu i radom.Nije njegov tenis mozda leprsav kao Federov ali za svaki taj udarac proliveno je tone znoja.Zato na njega treba da se ugledaju deca,da se uce na njegovom primeru da u zivotu nisu najvazniji pocetni temelji nego ono sto si sam uradio da bi podigao kucu i doveo je do krova.I kod Nola se primecuje to isto jer je uspeo da od svoga nejakog tela napravi masinu a to se ne moze sedenjem u fotelji i kuckanjem na tastaturi.Zato postujem Nadala i zeleo bih da jos gledam njegovih meceva ali ipak misim da je suvise ostetio svoje telo.I ovakav slican komentar sa ovim predvidjanjem sam ostavio pre dve godine i na moju ogromnu zalost izgleda da je bio tacan.Pozdrav za Dorcolca jer je covek za koga se vidi da poznaje sport i komentari su mu uvek na mestu.I stvarno bih uzivao u jos nekoliko velikih finala izmedju Nola i Nadala jer oni podizu nivo tenisa u svojim mecevima na vise lestvice postavljajuci standard za nove klince.Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima sporta.
    (Sale67, 24. januar 2013 02:47)

    # Link komentara

  5. Fantastičan tekst, red je bio da neko pomene Nadala i napiše dostojan tekst. Pročitao sam većunu komentara i mogu reći da sam zgrožen pojedinim.
    Rafael Nadal je jedan od naboljih tenisera svih vremena (po mnogima i najbolji) ali bez premca da je najbolja osoba među sportistima. Dečko koji svojim ponašanjem na terenu i van njega, svojom igrom i zalaganjem daje najbolji primer svim ljudima na planeti. Da podsetim one koji možda ne znaju Rafa se rodio kao dešnjak, stric ga je učio i terao da igra tenis levom rukom, rođen je na Majorci gde i danas živi, ima istu devojku još iz srednje škole, vodi skroman život, nema afere i ljubavnice, besne automobile, trenira ga stric i veliku potporu ima u svojoj porodici. Razvod roditelja mnogo ga je pogodio, što je i najveći udarac bio za njegovo karijeru. 100% daje sebe u svakom meču i trpi posledice. Jedini igrač koji je rasplakao prepotentnog Federera i koji je na kraju jednog finala svojom igrom u petom setu naterao Noleta da se pred svima moli Bogu za pomoć samo da ga dobije. Nole ga je i dobio, ali priznao je da mu je Rafa najveći protivnik. Rafa nikad se nije ljutio na Noletove imitacije i u svakom trenutku i prema svima se ponašao džentlmenski. Po meni proteklu godinu nije obelžio Nole već Rafa, jer svojim ne igranjem i poverdom pokazao je koliko fali i da tenis nije više isti. Svaka čast Novaku za Nb.1. i Mareju za osvojene OI ali meni se tenis više i ne gleda kad znam da nema Rafe- najvećim gladijarorom među sportistma.
    (Galisimo, 21. januar 2013 13:21)

    # Link komentara

  6. @Werewolf

    Poštovani, hvala na sugestijama i pohvalama. U pravu ste, Nadal jeste imao povredu levog skočnog zgloba 2004. godine. Nisam to svrstao pod ozbiljnu krizu zato što je povreda bila mehanička, znalo se da će se oporaviti i Nadal lično ne pridaje toj povredi veliku važnost. Sa druge strane, hronični problemi sa stopalom i kolenom pretili su i još prete da mu okončaju karijeru ranije nego što je trebalo. Zato je nisam naveo pod „ozbiljnu krizu“, ali i vaš ugao gledanja sasvim je legitiman.

    Jedna molba za Vas i za ostale komentatore – ako možete, ostavljajte svoj mejl na komentarima. Sve najbolje!
    (Saša Ozmo, 20. januar 2013 16:02)

    # Link komentara

  7. @ Sasa Ozmo

    Mislim da bi bilo dobro da se edituje članak ili nešto slično pošto je napravljena jedna greška. Ovo nije treća velika kriza sa kojom se Rafa susreće nego četvrta. 2004. godine je Rafa imao frakturu članka zbog koje je bio primoran da propusti celu sezonu na šljaci i na travi. To što je propustio 3 mastersa i GS na šljaci je uzrok što je stagnirao u odnosu na 2003. godinu. 2003. je završio kao 49. a 2004. kao 51. teniser sveta. Da nije bilo povrede članka Rafa bi već 2004. imao barem jedan Masters na svom kontu i znatno ranije bi ušao u top 10. U prilog tome idu činjenice da je igrao prvo finale u Brizbejnu 2004, pobedio Federera na tvrdoj podlozi(Majami 2004, Federerov prvo poraz kao br.1), a da je na Vimbldonu 2003 stigao do trećeg kola. Ostatak člana je za svaku pohvalu. Voleo bih neki odgovor od cenjenog autora.
    Hvala
    (Werewolf, 20. januar 2013 13:19)

    # Link komentara

  8. Vratice se Rafa jaci nego ikad sa 26 godina vec sada jedan od najboljih tenisera ikada!Najveci covek medju teniserima
    (dax, 18. januar 2013 03:55)

    # Link komentara

  9. Ej, Rafisti vas velikan je MUCKI UDARIO ROSOLA, posle poraza. Da li i to spada u OCS?
    Veliki igrac i LOS COVEK. Zao mi je, znam da istina boli.
    (ZMAJ, 15. januar 2013 18:09)

    # Link komentara

  10. Iako se radi o momku vrednom divljenja, mislim da je stil kojim je igrao, razorio njegovo telo. Prošlo vreme koje sam upotrebila, je i moje mišljenje. Neka se sačuva tako što će otići u čegendu, sada, kad je velik!!!
    (Mirjana, 13. januar 2013 22:06)

    # Link komentara

  11. Cetvorogodisnju jurnjavu za najboljim svih vremena kad tad je morao platiti,ali verujem i nadam se da ce se uspesno vratiti....
    (moma, 13. januar 2013 18:41)

    # Link komentara

  12. Rafa je moj idol,i jedva cekam da se oporavi,on je najbolji i nadam se da ce prebroditi tu povredu.VAMOS RAFA!!! EL MATADOR!!!
    (Nemanja, 13. januar 2013 18:10)

    # Link komentara

  13. Već dugo me nema na ovom sajtu, te sam zatečen novostvorenom generacijom samo sebi odgovornih pojedinaca, koji nisko gađaju i brane samo svoje gledište na jedan posebno militantan način.
    Ne držeći se činjenica, baratajući poluistinama, govorkanjima, pa ih još i zlonamerno selektujući - pripisujući loše kome želi, a ne pominjući ih kome ne želi - ovaj se soj razgoropadio i potpuno dezavuisao i logiku i ferplej, pa i elemenarno vaspitanje.

    Pošto je tema o čoveku koji možda čak i karijeru mora završiti, jasno je da svako ko o tome piše, treba da ima na umu delikatnost situacije.
    Saša Ozmo je na svoj lep način dao primer kako se to radi - tačno, provereno, nepristrasno.
    Pa dali su primer i oni koji neće da sude, jer su emotivno angažovani i , parafraziram, ostaju u domenu želja.

    Ali su neki prekršili sve civilizacijske norme komentarišući podosta toga van teme, na nehuman, mrzilački, zao način.
    Morala bi draga gospoda znati da niko na svetu nije pošteđen od nevolja. I morala bi imati na umu da bismo svi bili ljuti da neko tako piše o našem sportisti koji je zapao u zdravstvene probleme.

    Molio bih redakciju (Saša bi bio od pomoći u tome) da nekim komentarima uskrati imprimatur!
    Tek kada dovedu svoje misli i emocije u ljudski red, neka ostvare svoje pravo javnog iznošenja mišljenja.
    Jer ovo što oni pišu nije mišljenje. To su klevete, jad ljudski i bezdušnost.
    (WTATP, 13. januar 2013 12:29)

    # Link komentara

  14. Тенис као и све спортове гледам искључиво због наших атлета.Не пратим тенис због елеганције, балета, бицепса, лепе тенисерке и слично.Сви су ми исти, Ноле, Ћера, Пашански, Милојевић, међутим знамо ко је најуспешнији и самим тим итересовање за истог је нормално веће од осталих тенисера.Да скратим, свака мајка воли своје дете не зато што је најлепше и најпаметније, већ зато што је њено.А ми тренутно имамо и најлепше и најпаметније дете.Зато оставите се ћорава посла и волите своју децу.Разумећу вас ако сте комшије и немате своје дете, па онда неутрално навијате за балет, лепу тенисерку и сл.Да сам који случајем неутралан и ја бих навијао сигурно за бицепс.
    Слажем се са Ђоксом, не мора да се враћа све до Вимблдона, нека лепо одмори коленца па онда да се врати.Много ми сажаљевате човека који нема шта нема, потрудите се да неком у вашем окружењу помогнете, Надалу не треба.
    "Завештао органе и он је због тога људина", која глупост.Јесте он пример за узорног спортисту, са малим манама, али није то оно што га сврстава у ред великих.Све те познате личности завештају органе више да би их имали у бази ако њима нешто затреба.Поздрав!
    (Бетелгез, 13. januar 2013 12:02)

    # Link komentara

  15. (Predrag, 13. januar 2013 00:35)
    po cemu mislis da povrsno pratim tenis :)
    nisam nigde rekao da Rafa nije igrao u Madridu 2009. rekao sam da je preskocio Vimbldon zbog povrede, a nisam bio precizan za RG, nije ga preskocio vec izgubio od Soderlinga.
    to sto kazes da je igrao povredjen u finalu Madrida se uklapa u ovo sto sam ja pisao, cisto sumnjam da se povredio u prva tri meca na RGu i uopste kroz celu sezonu sljake, prosto zato sto njegovom nacinu kretanja i kolenima odgovara sljaka, sve povrede u karijeri je zaradjivao na betonu sto se i desilo 2009. na AO i eventualno jos u MIA.
    (Bojan, 13. januar 2013 10:35)

    # Link komentara

  16. Toliko volim i cenim Rafaela da ne mogu objektivno suditi o daljem toku njegove izuzetne karijere.
    Ostajem u domenu velike želje da se potpuno vrati i doživi još mnogo blistavih trenutaka na teniskim terenima.

    @Đoksa

    Namerno ste propustili drugu rečenicu.

    O Vašim ostalim fantazmagorijama i manipulativnim insinuacijama, pristojni ljudi radije ćute.
    Ipak, postaviću Vam jedno pitanje: Da li znate kroz koju proceduru ispitivanja prolaze donatori organa?

    Toliko o DOPINGU!!!

    I ne mogu da odolim da Vas posavetujem: Mislite, Đoksa, mislite.
    Vi se ponašate kao slep čovek koji vidi ono što želi i smatra da sve zna.

    Ja sam ta koja se ogradila, baš zbog izbegavanja mešanja realnosti i želja.
    (Jednorog68, 13. januar 2013 06:26)

    # Link komentara

  17. Ova PORUKA JE UPUCENA (@ BOJANU) - posto vidim da decko prati povrsno tenis, zelim da ga ispravim....
    - kada je Rafa igrao u Madridu 2009.god. , e sad mnogi neznaju da je on tada igrao u tom finalu povredjen.. pa se naravno zato i mucio ... pa je naravno sledio gubitak i od Soderlinga ... naravno zato sto je opet igrao povredjen . !!!
    (Predrag, 13. januar 2013 00:35)

    # Link komentara

  18. Toliko volim i cenim Rafaela da ne mogu objektivno suditi...
    (Jednorog68, 11. januar 2013 21:21)

    Mislim da ste ovim sve rekli o svojoj nepristrasnosti.. Biti zaljubljen, pa makar i figurativno, u nekog je gotovo isto kao i biti slep...

    Za ostale... Neprestano odlaganje povratka daje povod za razna tumačenja i viđenja... Ovo je bilo moje...

    Vrlo je čudno to što je povreda došla na prvom turniru posle onog meča sa Novakom u finalu RG... Sećate se kako je Nadal igrao kao vanzemaljac drugog dana finala RG..? Koliku su silinu imali njegovi udarci..?

    Od korišćenja dopinga (teče mu tajna suspenzija) do toga da ne teče postoperativni oporavak po planu...

    Ja bi voleo da se Nadal vrati! Ali ne pre Vimbldona ove godine!

    Ja sam iskren! A, iskreno, politički korektne izjave su mi se oduvek gadile...
    (Djoksa, 12. januar 2013 23:27)

    # Link komentara

  19. (Djoksa, 12. januar 2013 09:55)
    "Svi su već primetili da Nadal pati opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ali svi su se nekako ograničili na to nameštanje flašica i na pripremu za prvi servis..."

    Djoksa, nisu svi, ti ponajmanje, kvalifikovano primetili OCS kod Nadala, ali ste zato zloupotrebili njegove rituale kao povod za najprizemniji humor. Žalosno!
    (Latino, 12. januar 2013 21:26)

    # Link komentara

  20. @Djoksa

    A ti znas da on nema druga interesovanja? Posvecen je tenisu, jer mu je to posao, i kao sto je rekao ne moze da ne voli nesto sto mu stavlja hleb u usta, i zato se uvek trudi da pruzi maksimum. A pored tenisa, Rafa igra golf, ide na pecanje i igra fudbal. To sto se ne glupira, ne znaci da ga samo tenis zanima.
    (moje ime*, 12. januar 2013 18:45)

    # Link komentara

  21. Lično mu želim dobro zdravlje i naravno volio bi gledati one nevjerovatne mečeve s Noletom (za mene najbolji mečevi u istoriji tenisa) ali da je sad On neka ljudina kao što ga neki ovde predstavljaju tu se nebi baš složio. Pogledajte samo njegove reakcija poslije pobjede ili poraza nad npr. Noletom a pogledajte Novakovu reakciju.
    (kio bl, 12. januar 2013 11:58)

    Kako nije ljudina? Covek je zavestao organe! To je jedna od najhumanijih stvari koje covek moze da uradi. Uvek je korektan kad prica o drugima, ne ismeva nikoga, porodican covek, fer igrac. Sta treba da radi? Da glumi da je srecan kad izgubi?
    (moje ime*, 12. januar 2013 18:32)

    # Link komentara

  22. Veliki sportista i covek. Zelim mu sto brzi oporavak.
    (Dragan, 12. januar 2013 18:13)

    # Link komentara

  23. Uvaženi @Đoksa!
    Zaista je van svake mere , ukusa i osećanja za korektnost igrati se dijagnostike mentalnog stanja Rafe Nadala.
    Budući da mi je to struka, šta biste rekli da ja malo Vas dijagnostikujem ,ovako na neviđeno?

    Pročitajte ponovo naslov i ne bahatite po ovom sajtu!!!
    Nije Vam babovina!!!
    (Jednorog68, 12. januar 2013 16:24)

    # Link komentara

  24. Lično mu želim dobro zdravlje i naravno volio bi gledati one nevjerovatne mečeve s Noletom (za mene najbolji mečevi u istoriji tenisa) ali da je sad On neka ljudina kao što ga neki ovde predstavljaju tu se nebi baš složio. Pogledajte samo njegove reakcija poslije pobjede ili poraza nad npr. Noletom a pogledajte Novakovu reakciju.
     (kio bl, 12. januar 2013 11:58)

    # Link komentara

  25. @Бојан
    Ако се сећате и те 2009. Надал се префорсирао у чувеном полуфиналу Мадрида када су преко четри сата играли.Исто је запео да га Новак не победи на његовом терену и његовој омиљеној подлози.После тога је лагано изгубио од Федерера у финалу, а недуго затим и на РГ-у.Требао је још тада научити да не може главом кроз зид.Поздрав!
    (Бетелгез, 12. januar 2013 10:34)

    # Link komentara

  26. Svi su već primetili da Nadal pati opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ali svi su se nekako ograničili na to nameštanje flašica i na pripremu za prvi servis. Ja bih to proširio i na samu profesiju kojom se bavi... Svo to fanatično treniranje, to sportsko gladijatorstvo, taj spartanski pristup tenisu, nemanje drugih interesovanja van tenisa... Zar vam to ne liči na opsesivno-kompulzivni poremećaj? Mislim da je stric Toni ne samo Nadalov trener nego i njegov psihoterapeut... Mislim da su kolena kolateralna šteta tog njegovog psihičkog stanja... Eto sam Ozmo je napisao u tekstu da je Nadal upao u najcrnju depresiju 2005god kad je postojala šansa da završi karijeru... Ipak, ništa me nije toliko ubedilo da je sam tenis za Nadala nešto što mora da radi hteo to ili ne, kao ta njegova "otpornost" na bol... Dobra većina onih koji treniraju profesionalno vuče neke povrede ceo život ali povrede koštano zglobnog sistema su užasno bolne... A igrati toliko dugo vremena, na tako vrhunskom nivou, sa tim povredama (stopalo, kolena), ne štedeći nimalo svoje bolne tačke govori samo jedno... Tenis je postao takva rutina za Nadala da on zanemaruje sve ostale potrebe u svom životu... Pa, maltene, kao što neki koriste opojne supstance... On je svestan, sigurno, da uništava svoje telo ali je i bespomoćan da to zaustavi.. Sreća pa postoje ljudi oko njega koji to vide i mogu da delaju za njegovo dobro... Jer da se on sam pita, on nikad ne bi ni pravio pauzu...
    (Djoksa, 12. januar 2013 09:55)

    # Link komentara

  27. DJoks nije poenta da bilo ko ne bude na terenu da bi Nole mogao da osvoji slem na sljaci.Pa sam Nole to nikako ne zeli vec suprotno da se bori sa najboljima da ih pobedjuje jer to je pobeda za divljenje i respekt.Nole je najbolji na svetu ne zbog odustajanja velikih igraca vec zbog svoje vestine mentalne snage izdrzljivosti ane zato sto ne igra Nadal.
    (nada ZR, 12. januar 2013 09:51)

    # Link komentara

  28. Nadal zaista ima stil igre zasnovan na fizickom tempu.al da se razumijemo,ukoliko Federer ili Novak neke udarce izvode elegantnije,prefinjenije ne znaci da se ne trose.Novak ima igru toliko tehnicki perfektnu da njegovi fizicki atributi i ne dolaze toliko do izrazaja,Rodzer takodje.Mislim da niko od njih ne odustaje,gledamo kako Nole gine za lopte,kako Roger dobija izgubljene poene i td. Nadal je drugacije fizicke konstrukcije i udara lopticu u padu i samim tim njegov udarac djeluje drugacije i sa manje ljepote i stila.al taman posla da je zbog fizickih atributa sve postigao.ko od njih ne trenira 5-6 sati dnevno?Nadalov forhend je ubistven i precizan,iz defanzive je nevjerovatan,ima prelijepe voleje i izuzetno je napredovao servisom.uz sve fizicke potencijale,mislim da ima igru za divljenje.autor texta je kao i uvjek decidno i strucno sve objasnio. Ovaj teniski period je neponovljiv. savrseni mecevi velikih rivala,ja licno nisam gledao bolje.dal bi iko od njih bio heroj u svojoj zemlji da nije bilo ovako epskih meceva?dal bi Novak bio grandiozan sportista da nije dobijao velika finala?sjeca li se ko finala sa Congom?ja licno slabo jer svi buduci mecevi i velike pobjede,pa i porazi cine sampione onim sto jesu.
    Tim Hardwej,Amari Stoudmajer i Ronando su primjeri povratka posle teske povrede koljena. ukoliko neko zna da mi navede jos neke zahvaljujem se jer Nba i fudbal su mi najblizi jer ih pratim.ja bih platio za jos neki epski mec izmedju Novaka i Nadala ili Federera i Nadala.
    (nikola mandic, 12. januar 2013 09:47)

    # Link komentara

  29. Slavice Rafa je pobedio samog sebe ali u najpozitivnijem smislu.On je sva telesna ogranicenja i bol potisnuo jer je njegov motiv i cilj bio igrati tenis raditi ono sto voli sto mu je u srcu.Tako ispunjen on je rusio barikade i dobijao sadisfakciju da ide dalje.Trose telo i ostali teniseri povredjuju se odusaju od turnira oporavljaju se i idu dalje.Rafa je upravo neverovatan jer pored konstantnog bola nije odustao vec isao dalje.I da ne igra vise nikada tenis on je jedan od najvecih u istoriji tenisa.Cak i nas Nole tek treba da ga pretekne.
    (nada ZR, 12. januar 2013 08:57)

    # Link komentara

  30. Rafa. Naj veci si. Moras da se vratis na teren!!! Bez tebe nema ko da potopi Federerove ne zasluzene rekorde... Makar ja voleo Djokovica kao brata, nema ko.

    Vamos Rafa.
    (Radivoje, 12. januar 2013 04:34)

    # Link komentara

  31. Nadal je postao dobar ighrac sa velikim "nadprirodnim fizickim naplezanjem" i zbog toga njegovo telo koje na prvi pogled izgleda nesalomljivo. Medjutim dogodilo se to o cemu sam barem desetak puta pisao u Vasoj rubrici. Igram tenis ver 30 godina i video sam iz prve ruke kada oslabe kilena, to znaci kraj igracke kerijere. Na zalost, mislim da se Nadal zbog povrede kolena i zbog "veoma napornog" nacina igre nece nikada vratiti i bude onaj nepodeivi Nadal koga smo svi obozavali. Veliki gubuitak za tenis. Ostao je samo Nole jer Rodzer je pri kraju igracke karijere, "trapavi" Mari je dostigao vrhunac i ne moze vise da napreduje a "bulldog" Ferer ne poseduje potrebne kvalitete da bude vrhunski igrac. Jedini spas za tenis je da stasa neki drugi igrac ali trenutno ne znam ko???
    Branko (Teniser) iz Amerike
    (branko, 12. januar 2013 03:57)

    # Link komentara

  32. Od OCS-a pati i Ray Allen
     (Citizen, 12. januar 2013 03:24)

    # Link komentara

  33. "Hoće li Rafael Nadal ikada više moći da igra tenis kao nekada, pitanje je na koje odgovor čekaju milioni teniskih zaljubljenika širom sveta."

    Svakome ko prati tenis ili se ikada bavio nekim sportom malo ozbiljnije zna da je odgovor na ovo pitanje NE!
    On sebe samog ubija svojim stilom igre. To donekle radi i Novak, ali u mnogo manjoj meri. Pogledajte federera kako igra i odma vam je jasno zašto čovek nije propustio ni jedan meč zbog povrede ni sam ne pamtim od kad!
    (vlada, 12. januar 2013 02:11)

    # Link komentara

  34. Vamos Rafa
     (Nole, 12. januar 2013 01:32)

    # Link komentara

  35. Rafa je veliki ratnik,ali mislim da ovog puta nece izaci kao pobednik.Zao mi je , mecevi Nole-Rafa imaju posebnu draz,ali mislim da ce Rafin povratak na teren biti tuzan i mislim da je bolje da se i ne pojavljuje.Rafu je pobedio Rafa i niko drugi.Takva furiozna igra u svakom trenutku je uzela danak.
    (SLAVICA, 12. januar 2013 01:30)

    # Link komentara

  36. Pazljivo sam procitala tekst koji izvanredan kao i uvek.Za Nadala cu reci da je momak koga moraju svi da postuju i kao licnost i kao vrhunskog sportistu.Mislim da ce se Nadal vratiti tenisu i biti jedno kratko vreme na uzlaznoj putanji ali da to nece biti dovoljno da bude prvi.Nezavisno od Noleta dolaze novi teniseri mladi ne istroseni koji zive da pobede Nadala legendu.Zao mi je sto je moje misljenje da Nadal polako karijeru zavrsava ali to je samo moje ne bitno misljenje.
    (nada ZR, 12. januar 2013 00:24)

    # Link komentara

  37. Samo da upoznam one kojima smetaju Nadalovi fizički rituali na terenu, naročito pre svog servisa, da on pati od opsesivno-kompulsivnog sindroma (skraćenica na engleskom OCS), što uslovljava prisilne i reiterativne radnje kojih, ma koliko bio svestan da su neelegantne, ne može da se oslobodi. Lično mislim da je utoliko veći njegov uspeh, jer se radi o bolesti koja prilično sputava normalno ponasanje (Da li je neko gledao seriju Monk?)
    (Latino, 11. januar 2013 22:30)

    # Link komentara

  38. @ Djoksa. Zaista si dosta ispratio od tenisa, vise od mene, svaka cast. Uprkos tome, iskreno navijam za Novaka, njegove pobede su mi najvece sportske radosti generalno, ali uopste ne razmišljam kao ti, a uveren sam, i gotovo niko ovde. Tvoja uverenost da ovde satro ljudi zele oporavak Nadalu, a zapravo ne zele, je fubalsko navijacki manir koji nema veze sa tenisom. Gde u tenis udenu to "da komsiji crkne krava".
    (Goran, 11. januar 2013 22:28)

    # Link komentara

  39. Svakom pravom ljubitelju tenisa Nadal nedostaje. Navikli smo ( barem ja ) da je tu i tek sad vidimo da velika četvorka ipak postojala zadnjih godina. Mari nije baš uvijek opravdavao učešće ali je uglavnom na GS dolazio do polufinala i podosta puta i finala, što se za ostale ne može reći. Žrijebanje je bilo puno zanimljivije, vagalo se, preračunavalo, strijepilo pomalo.
    Još nešto. Moj muž jako rijetko odgleda neki meč od početka do kraja ( ne zanima ga niti se nešto posebno razmije u samu igru, što ni ne čudi ako se uzme u obzir da ja SVE gledam, dosta sam glasna i prilično dosadna, ako me na vrijeme ne zaustave ovi moji ) i sijećam se kad smo jedan dio meča između Federera i Nadala ( nije bila šljaka ) gledali zajedno na šta će on » Ala igra ovaj Nadal«. Toliko o tome kako Nadal samo trči i vraća loptice. Jeste konkurencija Novaku ali ruku na srce veliki je borac i igrač i bila bi baš šteta da ovako završi karijeru.

    Pozdrav svima
    (Jova, 11. januar 2013 21:25)

    # Link komentara

  40. Toliko volim i cenim Rafaela da ne mogu objektivno suditi o daljem toku njegove izuzetne karijere.
    Ostajem u domenu velike želje da se potpuno vrati i doživi još mnogo blistavih trenutaka na teniskim terenima.
    Na svaki način, on je već sada jedan od velikana belog sporta, po mnogo čemu izuzetan u neponovljiv.
    Samo se može zamišljati kakav bi bio da ga nisu sustizale povrede.
    Lično mislim - za sva vremena najbolji.

    Nadam se da će imati snage i sreće da se vrati.
    Bio bi to veliki trenutak i u mom životu.
    (Jednorog68, 11. januar 2013 21:21)

    # Link komentara

  41. (Goran, 11. januar 2013 15:54)

    Ups! Našao se neko da mi drži lekcije o tenisu..? Kao prvo, nisam ljubitelj Novaka nego njegov navijač... I nisam rekao da želim Nadalu zlo, nego da bi mogao da odloži povratak za sledeću sezonu..
    I samo da znaš da tenis pratim od 1988god... Još se se sećam kad je Boba Živojinović ušao u svoje zadnje finale i igrao protiv klinca koji je bio odeven kao kakav hipik... Taj klinac je dobio to finale i trebalo je da vidiš sa kakvim poštovanjem se ophodio prema Bobi... A klinac se zvao Andre Agasi! Pratio sam sve Monikine uspehe... Čuveno finale Monte Karla između Mustera i Bekera koje je Muster dobio iako je izgledao više kao pokojnik nego kao teniser... Na svakom pauzi između gemova mu je ukazivana medicinska pomoć... Izjavu Rodika na Vimbldonu 2002god da je Federer najbolji teniser protiv kojeg je igrao a da nije osvojio GS..

    I ti ćeš mene da zoveš ljubiteljom Novaka?

    Znaš li ti koliko sam ja čekao nekog sa naših prostora da uđe bar u prvih 50 na ATP listi? I da me savršeno briga za ostale iz teniskog cirkusa... Teniskih mađioničara je uvek bilo i biće... Danas je to Švajcarac i Španac, sutra će biti neki Austrijanac ili Italijan ili ko zna... Ali Srbin? Srbin možda više nikad neće... Ako ti je do teniskog gladijatorstva tu je Bjern Borg, čovek koji je učinio spin smrtonosnim na zemlji... Šta misliš, koliko bi osvojio GS sa današnjim reketom i sa ovoliko usporenom Vimbldonom? A prekinuo karijeru u 25god! 11GS (5W i 6 RG) Bjern Borg
    (Djoksa, 11. januar 2013 20:58)

    # Link komentara

  42. Rafa je veliki borac,prebrodiće on i ovu povredu.
    (Animo Rafa!, 11. januar 2013 20:21)

    # Link komentara

  43. Nikad mi se nije sviđala njegova igra, jer se zasniva na fizičkom iscrpljivanju do besvjesti i podsjeća me na drvosječu.Izgleda da je imao tu nesreću da ga trenira strici koji po svemu sudeći nema neko tenisko znanje.Da sam teniski trener nikad ne bih nikako sadašnjim mališanima koji sanjaju da postanu poznati teniri, savjetovala da "kopiraju"Rafu, jer bi time najviše naštetili sami sebi.Ipak želim da se što prije vrati na teniske terene,ali mislim ,voljela bih da se varam ,da će to biti samo sjenka nekadašnjeg Rafe.Nažalost sam je kriv za situaciju u kojoj se nalazi.
    (mišljenje, 11. januar 2013 19:43)

    # Link komentara

  44. Ko voli nekoga on je po definiciji slep. Zbog toga ne zameram onima koji govore o njemu kao gospodinu i coveku prepunom ljudskih vrednosti.
    Dakle, Nadal je veliki igrac, verovatno naljbolji ikada ako se posmatra period u kome je bio u vrhunskoj formi i tu je tacka.
    Mucko udaranje laktom Rosola, posle poraza, govori kakav je covek.
    Nabijanje prsta tamo gde mu nije mesto pre servisa govori kakav je gospodin.
    Visegodisnje igranje na ivici fizickih mogucnosti i urodjena anomalija govore da povrede moraju, kada tada, doci.
    Specijalni, otezani, reket govori zasto se povredio prosle godine.
    Stil, anomalija i reket govore da ce u buducnosti sve krace igrati na vrhunskom nivou ako ikada vise i dodje u vrhunsku formu.
    (ZMAJ, 11. januar 2013 19:31)

    # Link komentara

  45. Odigrao je on svoje, ovo više nisu osamdesete, tenis više nije trčanje i mlatarenje do iznemoglsti sa osnovne linije. Paradosk da danas najbolji teniseri na ATP tuoru igraju najodvratniji tenis, osim Federera, sve se svodi na isto zato i mečevi traju po 10 sati. U WTA je skroz drugačija situacijam jedna Serena, Viktrija, Marija neće sebi dozvoliti taj luksus da mlatare lopticu do mile volje, Sestre su unele neku reviluciju u svet tenisa koju su Nadal a kasnije i Đoković, Marej degradirali. Serena je nekada znala da deklasira Štefi Graf i Matrinu Hingis a Federer je svoja prva finala gubio od prosečnih veterana, Enkvist, Rozet, Eskude, Sangvineti, kada jedan Federer tenisere prosečne karije nije mogao da pobedi na zalasku šta bi Nadal, Đoković i Marej imali da traže.
    (Vendi, 11. januar 2013 17:47)

    # Link komentara

  46. Rafael Nadal je najharizmatičniji teniser koga sam ikad gledao. Niko fizički ne izgleda kao on, a mislim da mu ni mentalno nema para. Ne dovodim u pitanje Rodžerovu nezvaničnu titulu najboljeg na svetu svih vremena, ali Rafa ima najbolji koeficijent dobijenih mečeva u karijeri i jedini je aktivni teniser koji ima pozitivan bilans sa svim ostalim igračima iz prvih 10.

    Mislim da će se vratiti i biti ponovo onaj stari... zahvaljući toj neverovatnoj psihičkoj energiji koju poseduje. Navijam za Novaka, ali mi ne bi bilo krivo da Rolan Garos i ove godine osvoji Rafa. To bi mu značilo ogromno mnogo... za pun povratak samopouzdanja.
    (Kole, 11. januar 2013 16:54)

    # Link komentara

  47. Na žalost, talenat, želja, volja, je jedno,ali to je dobro kada je sve u granicama optimalnog naprezanja materijala, ovde se očito radi o prekomernom opterećenju. Možda medicina ima odgovor i za ovakve izazove.
    (george wordy, 11. januar 2013 16:45)

    # Link komentara

  48. E pa drage kolege komentatori, ovako se piše tekst o Rafaelu Nadalu. To se naročito odnosi nakon upoređenja sa tekstom koji je napisao doajen Piter Bodo u [link], gde špekuliše, manipuliše, pa čak i omalovažava Rafu. Dokazao je svima nama Rafa ko je i kakav je na terenu i van njega. Kada izjavi da ga je urnisao stomačni virus, ja mu verujem. Zašto mu ne bih verovao? Tu se odmah jave oni koji su skloni zaobilaženju istine u svojim životima sa kojekakvim sumnjama, špekulacijama, varijantama...
    A evo da iskoristim priliku kada se već govori o Rafi: u vreme neprikosnovane dominacije Rodžera, pojavi se momak sa nekog tamo ostrva, gusarske tradicije, sa majicom bez rukava, tesnim čakširama do ispod kolena, gusarskom maramom oko glave, pravi Rodžeru nemoguće poene i skače sa podignutom levom nogom, levom rukom i gleda u svoj levi biceps. Vrlo brzo nam je Rafa pokazao da se tu ne radi o nekavom cirkuzaneru, već o pravom sportisti, ratniku na terenu, do poslednjeg poena, do poslednjeg daha. Godinama je dokazivao da nema izgubljene lopte, gde mnogi ne bi ni potrčali, čime daje svima primer kako se boriti, na svim životnim frontovima. Impresivna je bila faca (sažaljiva umesto radosna) prilikom jecanja Rodžera u Australiji. Taj sažaljivi izraz odaje pravi karakter, pravog sportsmena, druga, kolege i napokon prijatelja.
    (Dorćolac, 11. januar 2013 16:45)

    # Link komentara

  49. Mislim da ce se vratiti, ali da nece pokazati maksimum u ovoj sezoni, nego ce biti oprezan i polako ce napredovati i biti zadovoljan time. Naravno, uvek ce biti onih koji ce kod svakog poraza da ga otpisuju i penzionišu, ali on se sigurno nece predati. A ako sve bude u redu, u nekim narednim sezonama bice jos bolji. Neko ko je postao legenda pre 25. god. sigurno nece da sedne i da ocajava sto ne moze da osvoji svaki turnir na kome igra niti ce da odustane bez borbe, Rafa je to.
    (fly_robin, 11. januar 2013 16:30)

    # Link komentara

  50. Velik covek!
    (vladlaky, 11. januar 2013 16:15)

    # Link komentara

  51. @Djoksa. Postoje ljubitelji tenisa koji navijaju za Novaka i ljubitelji Novaka. Ti si ocigledno samo ljubitelj Novaka. Te tvoje pretpostavke da svi ovde iz kurtoazije zele oporavak Nadalu a zapravo da se ne oporavi, za mene su nebuloze rezervisane samo za fudbalske navijace skromnijeg mentalnog sklopa. Ja upravo navijam za Noleta, ali iskreno zelim oporavak Nadalu, pa se ti cudi kako je to moguce i misli da sam neiskren.
    (Goran, 11. januar 2013 15:54)

    # Link komentara

  52. Za mene najbolji svih vremena, bez premca i konkurencije. Da ga nisu maltretirale povrede, Federer i Djokovic nebi ni postojali.
    (Ivan, 11. januar 2013 15:39)

    # Link komentara

  53. Moj ćale je, sada već davne 2007. godine rekao da će Nadal doći do velike bitke sa telom. Ne može čovekov organizam takav konstantan napor da izdrži. Najpre će mu stradati kolena, a posle će mu sve po malo stradati. To više ne može da bude isti igrač nakon tih povreda... bile su reči mog ćaleta. Ima još mnogo da napišem, ali me mrzi, moram na posao... ;-)
     (aca, 11. januar 2013 15:19)

    # Link komentara

  54. I dalje se nadam da ce savladati teskoce, jer je osoba nepresusne energije. osim toga, Nadal je najpristojniji i najdobronamerniji teniser sveta, sa izrazitom empatijom i prijateljskim osecanjima prema rivalima, sto je pokazao na svakom svom mecu. Vec sada, posle polugodinjeg odsustva, nedostaje na GS turnirima. Iskreno mu zelim oporavak i povratak, jer ATP nije isti SA i BEZ Rafe.
    (branchy, 11. januar 2013 15:18)

    # Link komentara

  55. Nema frke! Popisao sam imena, i videćemo za par meseci šta će Rafa da uradi! Kažem, popisao sam, jer mislim da oni koji misle da će Rafa biti onaj stari, pojma nemaju šta je to povreda kolena! Dakle, želje su jedno, stvarnost će biti kada vas budem nabrojao, ali ako pogrešim, ništa ne gubim, no ipak smatram da je Rafa gotov!
    (nemaveze, 11. januar 2013 15:04)

    # Link komentara

  56. Ako je bilo šta sigurno u svetu tenisa, onda je to da će Nadal igrati Monte Karlo... Igrao bi ga, ne sa povređenim, nego i sa slomljenim kolenom! Monte Karlo i Roland Garos su turniri sa kojima se identifikuje Rafael Nadal i izostanak sa bilo koga od njih značio bi da Nadal razmišlja o kraju karijere... Tako da je april mesec u kome će se konačno razrešiti ova dilema sa Nadalom u kojoj najviše uživaju sportski novinari jer im omogućava beskonačno mnoga nagađanja i predviđanja...
    Ajd' sad iskreno... Moja želja je, koliko god to nehumano zvučalo, da Nadal iskulira ovu godinu. Želim da Novak kompletira kalendarski Grand Slam! I Federer je svoj kompletirao bez meča sa Nadalom, zašto onda ja to ne bi poželeo Novaku..? Iza sve te kurtoazije koja se krije u tim vašim komentarima, kako novinara tako i navijača, svi oni koji iskreno navijaju za Novaka razmišljaju kao ja!
    Ja sam bar spreman da to priznam!
    Jer i poluoporavljeni Nadal je UVEK najozbiljiji favorit NA SVAKOM TURNIRU KOJI SE IGRA NA ŠLJACI! Čak i ne zbog načina igre i požrtvovanosti koliko zbog mentalne blokade koju osećaju ostali igrači kad igraju sa njim na toj podlozi...
    (Djoksa, 11. januar 2013 14:56)

    # Link komentara

  57. Nadam se da će se vratiti,veliki igrac jedan od najveći ikada.Ok i u pobedi i u porazu
    (spasoje, 11. januar 2013 14:55)

    # Link komentara

  58. Iskreno se nadam da ce se vratiti a da li ce biti kao nekad u to nisam siguran.Ako se vrati tenisu a ne moze da se vrati u staru formu Nadal ce zavrsiti karijeru.Moje misljenje je da treba da igra 3-4 turnira na betonu i tako ce bar malo produziti svoj vek trajanja
    (vladan, 11. januar 2013 14:53)

    # Link komentara

  59. Nadal je momak celicne volje! Vratice se jaci nego ikad! Momak za primer. Njegovi mecevi su raj za oci, protiv koga god da igra uzivanje je gledati ga.
    (na na na, 11. januar 2013 14:50)

    # Link komentara

  60. (Бетелгез, 11. januar 2013 12:52)
    Rafa se jedino mogao povrediti na betonu pre sezone sljake ali onda nije napravio pauzu u sezoni sljake jer takav luksuz nije sebi mogao da dozvoli (sa aspekta plasmana na listi). Mozda je tu kumovala i plava sljaka na kojoj takodje nije mogao normalno da se krece.
    Slicno se desilo i 2009 kada je nakon velike borbe Nadal pobedio Federera i Verdaska pa je morao da preskoci RG i VB. Ironicno je da je taj poraz od Nadala Federeru doneo channel slam.
    (Bojan, 11. januar 2013 14:39)

    # Link komentara

  61. Uvjek mi je bio drag zato sto je "vjestackog" zaustavio da postavi jos "vjestackih" rekorda u eri kada nije imao pristojnog protivnika (2003-2007) tu je bio Rafa. Da bi "vjestacki" opet iskoristio priliku 2009 te uzeo "vjestacki" RG i Wimbledon. ajde Rafa vrati se. Naravno Novak je moj nr1, onda rafa. Dobar momak i jedan od najvecih ikada.
    (biz, 11. januar 2013 14:37)

    # Link komentara

  62. NADAL GURA NAŠEG NOVAKA DA IGRA SVE BOLJE,ONI SU FANTASTIČNI RIVALI I BEZ NJEGA NEMA TOG NIVOA TENISA KOJI ONI MOGU SA RIVALSTVOM DA POSTIGNU.NADAJMO SE DA ĆE PREVAZIĆI KRIZU.
    (MAJA, 11. januar 2013 14:29)

    # Link komentara

  63. Evo kavko je moje misljenje:
    [link]
    (noleisthebest, 11. januar 2013 14:22)

    # Link komentara

  64. Kad telo kaze stop...onda je najteze da se vrati!! Nadal ce se vratiti ali neverujem da ce moci do iste kondicije kao sto je bio, tesko... Uglavnom steta, i za njega i za tenis!
    (Nataeos, 11. januar 2013 14:14)

    # Link komentara

  65. Jos jedna pohvala autoru teksta!!!
    (Bata, 11. januar 2013 13:36)

    # Link komentara

  66. Jedva čekam da se vrati,mečevi sa Novakom su bili nezaboravni !Bila bi katastrofa za tenis da se ne oporavi.
    (M, 11. januar 2013 13:34)

    # Link komentara

  67. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane !
    (Posmatrac, 11. januar 2013 13:22)

    # Link komentara

  68. neosporno sjajan teniser koga povrede nikako ne preskaču... ali sta je sa soderlinga hoće li se on ikada vratiti, kakvi su samo bili njegovi udarci, ravni jaki, uh ?
    (a, 11. januar 2013 13:20)

    # Link komentara

  69. Sasa, svaka cast na tekstu. Iskreno se nadam da ce se Rafa uskoro vratiti i da ce se nastaviti velika bitka izmedju njega i Noleta.
    (Uros, 11. januar 2013 13:14)

    # Link komentara

  70. Covek je sve stekao zahvaljujuci fizickoj snazi. Sad je vreme da za to plati cenu.
    (maki, 11. januar 2013 10:59)

    A vama kan' da je drago - i za to postoji cena i to veoma visoka.
    (mina, 11. januar 2013 13:04)

    # Link komentara

  71. @Горан
    Слажем се са вама.Он колена није повредио сигурно на три меча која је одиграо на трави.Он је повреду зарадио још у сезони шљаке.Сезоне 2011. Надала и његову титулу краља шљаке је спасао Федерер који је избацио Новака у полуфиналу РГ-а, убеђен сам да су те године играли и финале РГ-а, Надал би изгубио.Свестан тога кренуо је јаче са тренинзима.Да ли је вредело стати на пут Новаку и спречити га да оде у недодирљиве, па макар и завршити са својом карјером?Можда из угла Федерера.Поздрав!
    (Бетелгез, 11. januar 2013 12:52)

    # Link komentara

  72. To se desi kad dovedes svoje telo do granica izdrzljivosti...
    (1234, 11. januar 2013 12:52)

    # Link komentara

  73. NAPRED MAJSTORE,PREBRODICES TI I TU KRIZU.
    (PERA BONASERA, 11. januar 2013 12:25)

    # Link komentara

  74. Jedino rjesenje koje mi se nazire kao realno jeste da Rafa promijeni kalendar.osim izuzetne finansijske ponude,dal mu je bio potreban turnir u Haleu?kao iskusan vrhuski sportista,dvije nedelje su mu pretpostavljam dovoljne za osvezavanje i odmor.problem prelaska sa sljake na travu imaju gotovo svi teniseri al neko sa njegovim iskustvom mislim da ne treba neki pripremni turnir,pogotovo serije 250. Rafa gotovo uvjek popusti u drugom dijelu sezone,sto zbog nedostatka mastersa na sljaci sto zbog fizicke iscrpljenosti.moje misljenje-(nisam naravno expert) je da zrtvuje par turnira koje redovno osvaja,recimo Barselonu,pretpostavljam da ce igrati Roterdam,umjesto Dubaija da odigra Memfis(po meni uz Vasington i Akapulko najlosiji turnir serije 500,al zbog americke turneje koristan),iz istog razloga od odigra i Vasington i da posle duzeg vremena odigra Valensiju(Bazel tradicionalno privuce Djokovica i Federera a Bangkok dodje prerano kad se gleda dizanje forme za zavrsni masters).
    ovo je neko moje laicko vidjenje,naravno da ima neko ko mnogo bolje od mene zna al zbog poena i odmora i tempiranja forme po meni idealan. a dali ce biti ikad isti igrac,ne znam al jako bih volio.velika je enigma.ove godine nece imati sigurno rezultate kao nekad al uz odredjene promjene u igri(i izboru turnira koje sam naveo)moguce je.ne zaboravimo finansijski aspekat,premije koje dobijaju na manjim turnirima,koje ovaj moj predlog bacaju u vodu,al gresku iz Halea nadam se nece imati i doci svjez u London.
    (nikola mandic, 11. januar 2013 12:16)

    # Link komentara

  75. Tesko. Nadal je bio odlican igrac,cinilo se cak i nepobediv,ali eto,sve ima svoj kraj. A ovo je,rekao bih,kraj Rafe kojeg smo do skoro gledali.
     (milos, 11. januar 2013 12:12)

    # Link komentara

  76. svaka mu cast kao sportisti a mislim i da ne zaostaje ni kao covek...
    (pekazeka, 11. januar 2013 12:10)

    # Link komentara

  77. Nadal je već sada živa legenda, zbog svojih rezultata, atraktivne igre i primernog ponašanja na terenu i van njega. Priznati ovo ne umanjuje prošlu, sadašnju ni buduću vrednost drugih igrača, iz bilo koje zemlje. Ovoga puta me raduju dobar tekst i uglavnom objektivni komentari.
    (Latino, 11. januar 2013 12:02)

    # Link komentara

  78. Nadal se vraca sigirno..Na sljaci ce i dalje biti nepobediv!!
     (zoki dolina cupova, 11. januar 2013 11:51)

    # Link komentara

  79. Zahvaljujući Nadalu, prošle godine, u finalu AUstralian Opena, gledao sam najlepši i najuzbudljiviji teniski meč u životu. Da ga nema (Nadala), trebalo bi ga izmisliti!
    (TomaS, 11. januar 2013 11:51)

    # Link komentara

  80. Nadal je, vrlo verovatno, završio tenis kakav je nekada igrao, i nije nemoguće da se uopšte ne vrati na teren! To što se mnogima ova varijanta ne svidja, njihov problem! Tenis se igrao i pre Nadala, igraće se i posle njega. U svakom slučaju, baš zbog kolena, nikada više neće igrati sa toliko snage kao što smo navikli, naravno - ako se ikada vrati!
    (njamfolakis, 11. januar 2013 11:51)

    # Link komentara

  81. Nadalova igra je od pocetka bila bazirana na fizickoj snazi i svoje maksimume je postizao ekstremnim iscrpljivanjem tela. Kao bilo koji drugi "mehanizam", i telo ima svojih granica, koje se konstantnim rabljenjem, a i zubom vremena, neumitno dostizu...

    I najbolji auto posle vise havarija ne moze biti isti (bez obzira na kvalitet opravke), pa tako ne verujem da se Nadal moze sasvim vratiti. Dodatni problem ce biti i verovatno smanjeno samopouzdanje i nesigurnost u sopstveno telo, koje tesko da ce moci da izbegne.

    Sve najbolje majstoru Nadalu.
    (Petar Pecikoza, 11. januar 2013 11:50)

    # Link komentara

  82. Iskreno, nikada nisam voleo da ga gledam, i meni lično ni malo ne nedostaje njegov stil igre, ali mislim da je on momak na mestu i da nedostaje tenisu, barem da da neki balans pri žrebu za polufinala većih turnira(evo sad imamo situaciju da je Novakova polovina žreba praktično nezanimljiva, skoro sigurno je već u finalu).
    Želim mu oporavak, lično mislim da ce ako i kada uspe da se vrati svaki osvojeni turnir bilo koje kategorije van šljake na kojem igra bilo koji od ostalih članova velike četvorke biti veliki uspeh za njega, dok bi na sljaci možda mogao i dalje do velikih rezultata.
    Samo u jedno sam siguran, s obzirom na njegovo stanje i godine (kad po ovom najnovijem planu ekipe oko njega udje u formu imace skoro 27, a otprilike u tim godinama većina tenisera pocinje lagano da pada u ugri) Federera nece stići po broju osvojenih GS.
     (Campari, 11. januar 2013 11:47)

    # Link komentara

  83. Svetski tenis je siromašniji bez njega.
     (Vidić, 11. januar 2013 11:39)

    # Link komentara

  84. Mislim da je njega na neki nacin dotukao Novak. Posle onolikih poraza od Noleta, pritiska javnosti, ismejavanja cak i od strane njegovih sunarodnika, jasno je da je Rafa krenuo da trenira zesce nego ikada i to je zapravo on - nikad se ne predaj i uvek daj sve od sebe. Novak je pretio da mu unisti karijeru i to u njegovim godinama kada bi trebalo da bude najproduktivniji. Rafa je tu osetio ono sto je Federer osetio kada je Rafa poceo da ga skida sa trona.

    I sta mu je preostalo? Da bi Noleta kako tako "primirio", morao je da trenira cak i vise nego ranije, a znamo kako i koliko je on do tada trenirao. Drugi put nije postojao i on je uspeo u tome, uspeo je da prekine Noletovu seriju i da nanize pobede. To mu je vratilo veru i samopouzdanje, ali ostali su teske fizicke posledice i ovo sada je po mom misljenju rezultat toga, uz naravno sve tegobe od ranije.

    Ali, ako iko na svetu moze da se izbori sa tim, onda je to Rafa - ja se nadam i verujem da ce biti opet onaj stari, zaista nedostaje.
    (Goran, 11. januar 2013 11:23)

    # Link komentara

  85. Nije ni cudo.Trenira kao masina.Citavih 361 dan u godini.Sebi daje samo 4 dana odmora u toku godine.A trenira izmedju 12 i 16 sati dnevno,kako je sam izjavio.Nadajmo se da ce se ovaj veliki as ipak oporaviti i vratiti na terene da uzivamo u njegovoj igri ali i u duelima sa Novakom!
    (Mirko, 11. januar 2013 11:18)

    # Link komentara

  86. Mnogo dobar momak i vrlo fer igrac. Nadam se da ce se uskoro oporaviti. Nedostaje na turnirima. On je jedan od onih koji je ovu eru tenisa ucinio magicnom i bas nedostaje.
    (Ana, 11. januar 2013 11:10)

    # Link komentara

  87. RN je najbolji igrac svih vremena. Njegovi rezultati koje je on postigaao do 25 godine zivota govore u prilog toj izjavi. Tenis nije isto bez njega, i siguran sam da je kvalitet tenisa opao od momenta povrede. Da bi neko dao svoj maksimum mora da bude u okruzenju koje ga tera da to pruzi. Sto je nekad bio Prost za Senu, to je Nadal za Novaka i Federera.

    Nadam se njegovom oporavku i odlicnim mecevima!!!
     (cnn, 11. januar 2013 11:09)

    # Link komentara

  88. @Jelena
    Covek je sve stekao zahvaljujuci fizickoj snazi. Sad je vreme da za to plati cenu.
    (maki, 11. januar 2013 10:59)

    # Link komentara

  89. Svaka njemu cat na upornosti, ali sva ta vracanja imala su svoju cenu. On je svakim novim povratkom sve vise trosio scoje telo.
    Ono sto ce mu sada dodatno otezati povratak je cinjenica da Nole i Marej igraju u zivotnoj formi i da ce pored njih dvojice tesko povratiti samopouzdanje.
    (sasa jokic, 11. januar 2013 10:57)

    # Link komentara

  90. tenis bi izgubio mnogo odlaskom Nadala. I Novak bi izgubio mnogo odlaskom Nadala. Nadal je momak za primer u svakom pogledu.
    Zbog Nadala, zbog Novaka i zbog tenisa molim boga da se Rafa vrati i da još dugo deli granslemove sa našim Noletom.
    (ranko su ns, 11. januar 2013 10:54)

    # Link komentara

  91. Uz Federera najveći igrač ikada. Strašan sportista i profesionalac.
     (Ozi, 11. januar 2013 10:50)

    # Link komentara

  92. Svaka čast Nadalu, ali ni po čemu nije jedinstven među sportistima, fudbaleri se vraćaju na vrhunski nivo nakon otvorenih preloma nogu, Zo Mourning i Grant Hill su igrali (Hill još igra, sa skoro 40 godina) najbolju košarkašku ligu na svetu nakon transplantacije bubrega... i sve to u sportovima u kojima ulaziš u ozbiljan kontakt sa protivnikom, za razliku od tenisa.
    (Negrobonbon, 11. januar 2013 10:49)

    # Link komentara

  93. rasplakacu se... sam upravlja svojim zivotom...
     (darkan, 11. januar 2013 10:46)

    # Link komentara

  94. Sada veliki broj ljudi pljuje po Nadalu i Federeru,a za 10 godina govoricemo kako smo gledali eru Rafe/Feda i Noleta koja tesko da ce se ponoviti,bar ne u skorije vreme.
    (Legend, 11. januar 2013 10:42)

    # Link komentara

  95. Da li će se oporaviri zavisi samo i isključivo od toga da li će povreda kolena biti u potpunosti sanirana. Ako Rafa više ne bude osećao tegobe, ubeđen sam da će se vratiti u staru formu i da pauza neće ostaviti traga u njegovoj igri.
    (ktrle, 11. januar 2013 10:42)

    # Link komentara

  96. Ogroman respect prema ovom coveku imam. Lavlje srce, shampion a skroman. Mnogo gubimo vec sada na AO njegovim neigranjem. Nejlepsi su mi mecevi izmedju Novaka i njega, uvek se desi neverovatan tenis. Zelim mu da sto pre ozdravi i da se vrati tenisu, zasluzio je to.
    (MS, 11. januar 2013 10:41)

    # Link komentara

  97. Nadam se da će se vratiti bolji i spremniji, ali da ga ipak Novak pobedjuje! Sve najbolje majstore!
     (Bane, 11. januar 2013 10:40)

    # Link komentara

  98. Osoba koja se jednom radja. Toliko je pozrtvovan, borben, i predan tenisu. Lepo vaspitan. Pozitivne emocije pokazuje otvoreno, a zato negativne cuva samo za sebe. Porodican covek koji cim ima slobodnog vremena odlazi na Majorku gde je okruzen svojim najmilijima, sto mu je i najvaznije. I pored svog novca koji je mukotrpno zaradio, ne zivi u preteranom luksuzu. Pravi je primer danasnjim klincima kako uspeti, ali i kako se ponasati na putu do uspeha. Osoba koja se jednom radja..
    (Sr, 11. januar 2013 10:36)

    # Link komentara

  99. bolesno dobar igrač
     (dzavre, 11. januar 2013 10:33)

    # Link komentara

  100. nadam da ce se rafa oporaviti jer bez njega tenis nije isti...
    (vamos, 11. januar 2013 10:32)

    # Link komentara

  101. Never gave in, never gave up!
     (Crno-belac!, 11. januar 2013 10:27)

    # Link komentara

  102. Covjek je legenda!
    (Luminor, 11. januar 2013 10:27)

    # Link komentara

  103. nazalost po sve ljubitelje tenisa i po njega ,mislim da ne
    (Mikser, 11. januar 2013 10:26)

    # Link komentara

  104. Ne znam kakav je kao covek, mogu samo da pretpostavim na osnovu onoga sto vidim i procitam da je ok momak, ali je vise puta pokazao i dokazao da je pravi sportista i pre svega za fer plej.
    Zelim mu da ozdravi pa da ga gledamo u finalu sa Djokovicem jos mnogo puta, a mozda cak i sa Jankom.
    (Goran, 11. januar 2013 10:26)

    # Link komentara

  105. Teško je reći, jer prosto nema dovoljno informacija. Ono što zdrav razum i iskustvo sa nekim drugim sportistima kaže - to je da se Nadal, ukoliko su njegovi problemi zaista samo fizičke prirode, verovatno neće uspeti da se vrati na nivo sa vrhunca svoje karijere. Preciznije, možda će moći da dosegne vrh, ali ne i da se na njemu duže održava! Delpo je jedan od primera pogubnog uticaja povrede na karijeru. Karijera mu je vraćena bar 3 godine unazad, ako ne i trajno unazađena. Da nije bilo povrede, Delpo bi, zahvaljujući fizičkoj nadmoći i snazi forhenda, siguran sam, bio među 3 i osvajao GS turnire u nizu. Voleo bih da se Nadal vrati, sigurno je veliki rad i trud uložen u njegovu karijeru, ali i ako se ne vrati, ostvario se kao teniser i šampion i sada može da igra golf do mile volje.
    (Joao, 11. januar 2013 10:23)

    # Link komentara

  106. Dobra je konstatacija da je Rafa najpožrtvovaniji sportista . Dodao bih da , ako Rafa nije najbolji sportista po uspehu , on je za mene oličenje sporta .
    Naime , takvu volju , posvećenost , takmičarski duh nisam primetio ni kod jednog drugog sportiste . Mislim da će se vratiti jači , uostalom , i posle prekida 2005. i 2009. tako je i bilo . Rafa je u najboljim teniskim godinama.
    (milwood, 11. januar 2013 10:22)

    # Link komentara

  107. Uvek sam poštovala Nadala i krivo mi je kad ga naši ljudi bez razloga pljuju, psuju i omalovažavju samo zato što je Novakov rival.

    Igrač i osoba za divljenje. Nadam se da će se brzo oporaviti.
    (Jelena, 11. januar 2013 10:19)

    # Link komentara