Tenis, 2012: Koji je vaš najjači utisak?

Prema mišljenju mnogih, tenis proživljava svoje ’zlatno doba’, a iza nas je burna i po mnogo čemu istorijska 2012. godina. Najduže Grend slem finale u istoriji, Federerov rekord, Nadalova povreda, Marijev GS trofej, Češka šampion FED i Dejvis kupa, Azarenkina serija, Serenin povratak, povlačenje velikana i na kraju – Novak Đoković ponovo je najbolji teniser na svetu.

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. Cuo sam jednu pesmu za vreme teniskog meca,tj za vreme reklamne pauze,a na reklami(najavi) su bili Novak i jos neki teniseri kako igraju a cini mi se da je bilo slow motion i u pozadini ide ta neverovatna house pesma bez teksta,da li neko zna kako se zove?Ne mogu da je nadjem vec jako dugo....Istu sam video i na sport klubu.
    (Ognjen, 31. januar 2013 16:31)

    # Link komentara

  2. Stvarno najbolji.
    (snežana, 10. januar 2013 18:34)

    # Link komentara

  3. Najjači utisak jeste muško finale Australije, ne zbog kvaliteta samog tenisa - definitivno je tokom godine bilo i boljih mečeva za gledanje, već pre svega kao bitka dve neverovatne ličnosti i snage volje. Mislim, međutim, da treba pomenuti Madrid na plavoj šljaci, prvenstveno jer je taj turnir po meni pokazao da je Federer (voleo ga neko, ili ne - meni nije omiljen)stvarno najbolji, ako ni po čemu drugom, onda po elegantnom i prilagodljivom načinu kretanja. Ova varijanta šljake bila je ekstremno nezgodna za kretanje i Nadalu i Đokoviću - klizali su se, padali, mučili i žalili, a na kraju obojica, u odnosu na njihove ambicije, relativno rano ispali. Federer je sa relativnom lakoćom dobio ovaj turnir, a pre toga ga niko nije pominjao kao glavnog konkurenta za titulu.
    Žene su odavno prestale da budu interesantne - vladaju udaračice i snagatorke, tako da dominacija Serene Vilijams, koja je sigurno najbolja igračica tog tipa, mene uopšte ne čudi. Ipak joj se mora odati priznanje za nivo igre u tim godinama, ali i posle povratka, praktično iz mrtvih.
    (Marina, 8. januar 2013 12:20)

    # Link komentara

  4. Nema dileme, finale Australijen opena. Skoro 6 sati neverovatnog sudara divova! To je daaaleko najduze finale grem slema ikada, za 59 minuta duze od drugog na listi. Verovatno da se to nece nikad ponoviti. I pobedio Nole jos !!
    (Dejan, 1. januar 2013 09:56)

    # Link komentara

  5. Plava šljaka :D
    (smb, 30. decembar 2012 17:03)

    # Link komentara

  6. Zasto niko ne pominje Nadalov 7. Rolan Garos, rekord u istoriji tenisa, i uopste njegovu 2012. na sljaci?? Plus, Monte Karlo i Barselona osvojeni po 7, 8 put, sto je rekord da jedan teniser osvoji bilo koji turnir 8 puta. Zar nije to jaci utisak od njegovog izostanka i povrede? A da ne pominjem od Novakovog hot dog-a, itd. Veliki propust.
    (fly_robin, 30. decembar 2012 15:43)

    # Link komentara

  7. Kao uvek, prvo zahvalnost Sasi na odlicnom uoblivavanju teniske 2012.

    Od mene se niti trazi, niti bih mogao da budem objektivan, dakle Nole u 2012!
    Od glorijoznog Abu Dhabije,preko pisanja istorije na AO, pocinju prolecne 'muke'izazvane neverovatnim izazovima i sa tim naravno izlozenost, novim do tada nezananim iskusenjima. Nosenje bremana neverovatne 2011, nosenje titule najboljeg sportiste sveta,nicim izazvano kalkulaterstvo/pogresna konceptcija 'prioriteta', emotivno iskustvo gubljenja drage mu osobe/ koji se upravo nije mogao ukalkulisati!/ pa do 'prirodnih ujdurmi'kise, vetra...itd..gubljenje prvog mesta..pa do fantasticnog jesenjeg uzleta feniksa / uz opet pritisak bolesti oca/ i vracanje na prvo mesto,je nesto sto retko, retko ko moze izneti! Dakle,mentalna gromada! I zato, Novak.
    Odmah iza njega su za mene, tu jos Janko i Ana, koji su koliko toliko napravili/zadrzali kretanje na bolje.

    Ostalo? Meni je Nadal nedostajao.Mari?Drago mi je da ce mu se bar, privremeno Imperija skinuti sa ramena, i pustiti ga da prodise!On je dobar i vredan momak i odlican teniser.Ovom spisku nedostaje GS Mase, koji bi se ipak morao spomenuti.Serena, tja, ona je ono sto jeste, i tu nema previse reci.Borac.

    Ovim, i ja zaokruzujem, i zelim Sasi, svim mojim b92 prijateljima,Novaku i svim nasim sportistima bogougodnu 2013, zdravlje i zadovoljstvo u onome sto rade.

    Uzdravlje,
    (Inspector Bloch, 30. decembar 2012 13:01)

    # Link komentara

  8. U ženskoj kategoriji na mene je najbolji utisak ostavila Serena Vilijams. Posle nje Jelena Janković i Marija Šarapova. Na prvom mestu što je crnkinja i što je i ona vrlo talentovana. U muškoj konkurenciji mogu da kažem da nijanse odlučuju, ali rame uz rame idu Rafael Nadal i Novak Đoković. Tu bih dodao i Janka Tipsarevića i Huan Martina del Potra.
    (Ugroženi građanin, 30. decembar 2012 08:52)

    # Link komentara

  9. Finale Australija opena je slika neceg velikog, mucnog, teskog i uzvisenog. Sudar dvije volje. Tesko da ce se to nekada u tenisu u ovim razmjerama ponoviti. Potrebna su dva velika talenta, dva velika igraca, veliko rivalstvo i volja da se ide preko granice, preko horizonta.
    (istvan, 30. decembar 2012 07:58)

    # Link komentara

  10. Gledano iz neke druge, na silu objektivne perspektive najvažniji događaj je rekord po broju nedelja na vrhu liste. Odmah zatim je činjenica da i od rekordera ima boljeg, na kraju godine iza sebe ga je ostavio povratnik na prvo mesto. Treći najznačajniji događaj bi trebalo da bude da je neko osvojio sva četiri Grand Slam-a, šteta je što nismo videli duplo takvo slavlje u Parizu. Nakon toga dolaze fantastično finale u Australiji (kome je na značaju dodalo i polufinale), a zatim i rekord po broju osvojenih Roland Garros-a. Iza toga treba pomenuti penzionisanje velikih asova, trijumfalni povratak velikog sampiona posle povreda i duge pauze, i osvajanje trostruke titule u timskoj konkurenciji. Povrede i najave mogućih velikih karijera možda treba pomenuti ali daleko od toga da je to uticalo na sezonu jer bi stanje na kraju godine bilo manje-više isto.
    Učesnici (tj njihova imena) nisu manje bitni od toga šta se dogodilo, ali u pokušaju da budem objektivan nisam hteo da se bavim idolopoklonstvom.
    Sportski pozdrav i sve najbolje u 2013. želim svim pravim ljubiteljima sporta. Onima koji se zanimaju sportom samo iz svoje fotelje želim i da unaprede svoj život u Novoj godini
    (urbanBG, 30. decembar 2012 07:55)

    # Link komentara

  11. ovo je bespotreban deo: Nole osvojio Pariz ali u slabijoj konkurenciji...ako se bolje zamislim od ove 302 nedelje, ko je u jednom delu te vladavine, do kulminacije Nadala i Novaka, bio konkurencija Fedex-u?...sva trojica su deo teniske legende i svako na svoj nacin
    (ja, 30. decembar 2012 03:48)

    # Link komentara

  12. "Hot dog" za anale - ako razmisilite malo, stvarno zvuci perverzno...
    (Amabalaza rotira, 30. decembar 2012 02:05)

    # Link komentara

  13. @ Ivan
    Hronološki tačno svrstano, sažeto i tačno opisano, lepo Ivane!
    (Dorćolac, 30. decembar 2012 01:40)

    # Link komentara

  14. Za mene, najjaci utisak je ostavila scena posle zavrsenog finala, kada su se Nole i Rafa krivili pored mreze, na dodeli pehara, dok im nisu dali stolice, a samim tim i to finale....
    (Juventino !, 30. decembar 2012 01:20)

    # Link komentara

  15. 1. Новаково освајање Мелбурна! АО је први слем у години, ту сви долазе пуних батерија и жељни новог почетка. Полуфинале и финале које је одиграо Ђоковић ушло је већ у анале по дужини.

    2. Росолова победа над Надалом, јер врло се ретко дешава да тотални аутсајдер онако разбије шампиона у петом сету. Тај тријумф је важан као подстрек свим играчима.

    3. Рафин изостанак после Вимблдона, јер може имати далекосежне последице на читав тур. Питање је и да ли ће се у будућности млади тенисери одлучивати да ризикују каријере онако како је то учинио Надал.

    4. Федерерови рекорди. Достигао их је некако из потаје, уз не баш бравурозну игру, али они су ту и велики су.

    5. Шангајско финале. Новака је пратио ретко виђен "баксузлук" на слемовима после Аустралије: у Паризу га је прекинула у налету киша, у Лондону је морао да игра под кровом, у Њујорку га је скупо коштао ветар... Био је мало изгубио самопоуздање, а онда га је вратио оним чудесним преокретом у Кини. Остало би могло да буде једног дана историја.

    6. Завршни турнир, као знак да је Ђоковић и у дворанским условима најбољи.

    7. "Старци" (Федерер, Ферер, Хас, Штепанек) су показали да је модеран тенис спорт и оних што имају преко 30 година.

    8. Троструки тријумф чешке репрезентације.

    9. Пад америчког мушког тениса, симболично приказан Родиковим одласком.

    10. Мрак у женском тенису. Невероватно колико тенисерки ће најрадије заборавити 2012. Све осим Серене, која је била доминантна са истом игром коју игра већ 15 година.
    (Иван, 30. decembar 2012 00:52)

    # Link komentara

  16. Tenisku 2012. godinu je obelezio Novak Djokovic.
    (sugarpova, 30. decembar 2012 00:23)

    # Link komentara

  17. Izjava organizatora turnira "MUBADALA" - Abu Dabi, da Federer " nije atraktivan igrac ", te ga iz tog razloga nisu zvali!!!???
    (crompaq, 30. decembar 2012 00:02)

    # Link komentara

  18. AO finale, bez konkurencije.
    (Milko, 29. decembar 2012 23:51)

    # Link komentara

  19. Najjaci utisak u muskom tenisu je Australian Open jer se tamo igrao najjaci tenis. Svakako Novak i Marej polufinalni mec i Djokovic - Nadal finale su obelezili godinu. 11 sati izvanrednog, na momente vanzemaljskog tenisa. Ko je gledao pricace narednim generacijama. U zenskom tenisu godinu je obelezila Serena Wiliams koja sa 58 pobeda i svega 4 poraza pocistila zensku konkurenciju ukljucujuci i Azarenku, Sarapovu i Radwansku i to sa nulom !
    (0bicangradjanin, 29. decembar 2012 23:33)

    # Link komentara

  20. Odsustvo Nadala.
    (Grobar, 29. decembar 2012 23:07)

    # Link komentara

  21. Rogerov sedmi Vimbldon i rekord od 302 nedelje su definitivno ostavili najjaci utisak u ovoj sezoni.
    (RF, 29. decembar 2012 22:29)

    # Link komentara

  22. Gledao sam Noleta uzivo u finalu mastersa!
    (Vajda, 29. decembar 2012 22:28)

    # Link komentara

  23. Na mene je najveci utisak ove godine ostavila Rosolova pobeda nad Nadalom u Vimbldonu.
    Onako nesto se vidja samo jednom u zivotu!
    (noleisthebest, 29. decembar 2012 21:16)

    # Link komentara

  24. Realno je očekivati da Đoković osvoji u 2013 godini sva četiri grand slema!
    (Morača, 29. decembar 2012 20:57)

    # Link komentara

  25. Kao sto i sami vidimo,sve se na ovojlisti tice upravo Noleta! Iako nije igrao identicno kao u savrsenoj 2011. sezoni, Nole je ponovo u 2012. pokazao ko je gazda!Ipak je on sampion!Volim te Nole
    (Maja, 29. decembar 2012 20:37)

    # Link komentara

  26. Lijepo sažeta cijela sezona, što i ne čudi kad je Saša u pitanju. Možda je trebalo pomenuti i Janovića, koji je ipak tek na početku i ne može se znati kako će njegova karijera napredovati, s obzirom da i nije tako mlad, te se čovijek malo upita gdje je bio do sad i da li je to samo blijesak ili najava nečeg većeg.

    Ipak, najjači utisak na mene je ostavio ZT u Londonu. Tu se moglo vidjeti skoro sve: kraj je sezone, svi su pomalo umorni, turnir se igra u dvorani, na brzoj podlozi a učesnici su trenutno najbolji teniseri. Niko se tu nije štedio i kalkulisao. Novak je nanizao sve najbolje u ovoj godini, uključujući i Federera. Dobro, sve ih je bijedio i ranije ali iz dana u dan pokazivati onakve partije, režirati onakve povratke, demonstrirati onakvu borbenost i hrabrost. Tek na kraju je otkrio da nije baš vijerovao da i u dvorani može tako odigrati. Mislim da je to veliki plus i da će se tek u sledećoj sezoni materializovati u punoj mijeri. Dokazao je, prvenstveno samom sebi a onda i svima nama da je najbolji. Da je zasluženo na vrhu i da tu kani i ostati.

    Ostaje mi samo da mu u nadolazećoj 2013 poželim dobra zdravlja i nešto malo sportske sreće te da mu se zahvalim za sve radosti do sad. Novaku se moram zahvaliti i za vas, dragi moji B92 prijatelji.

    Veliki pozdrav svima
    (Jova, 29. decembar 2012 20:09)

    # Link komentara

  27. finale AO
    (budjav lebac, 29. decembar 2012 20:04)

    # Link komentara

  28. Definitivno Novakovo stalno vracanje!Kada su mnogi pomislili da ne moze bolje,da se zasitio,da je povreda ramena ozbiljna,kada je bilo i sahrana i bolesti u njegovoj porodici...on je pronalazio jos snage u sebi,izdizao se iznad svega i opet do kraja sezone pokazao da je jednostavno najbolji.Neverovatna volja i zelja!
    Prema tome najveci utisak za ovu godinu je taj sto je Novak ponovo preuzeo 1 mesto na ATP listi od Federera.Svi znaju da je lakse osvojiti nego odbraniti.Zalet Federera je bio furiozan.Ali,nije ni sanjao da se Novak moze povratiti od raznih nesreca i oduzeti mu prvo mesto.Mislim da je bio sokiran i verujem da je bio ubedjen da ce poceti nova njegova dominacija na ATP listi duze vremena.Novak je rekao - Ne!
    (Mirko, 29. decembar 2012 20:02)

    # Link komentara

  29. Najjaci utisak na mene u prethodnih godinu dana na mene je ostavila pobeda Federera na Vimbldonu uz obaranje 2 od najvecih rekorda u svetu tenisa, narocito zbog načina na koji je dosao do titule i činjenice da ga je 99% teniske publike otpisalo kao ozbiljnog pretendenta za GS titulu i No. 1.
    Drugi bi bio sjajan meč u Australiji izmedju Novaka i Nadala, iako cu taj meč lično pre pamtiti po duzini i neverovatnoj upornosti aktera, po meni je najkvalitetniji duel Djokovic-Nadal onaj sa US Opena '11.
    Treći bi bio Marejev (konačan) proboj, uzeo je i OI i US Open, mislim da je u oba slučaja imao srećne okolnosti u finalnim mečevima okrenute u svoju korist (Federer dan pre finala na OI igrao onaj mec sa Del Potrom, Đokoviću vetar smetao da pronadje svoj ritam u prva 2 seta na USO), ali je to ipak svojom konstantnoscu na velikim turnirima i zaslužio.
    U zenskom tenisu, pozitivan utisak Serena, kad hoce da igra nema ko da je zaustavi, negativan nase teniserke, na žalost nema ih nigde, daleko su ispod nivoa od pre par godina, mogle su da sezonu preokrenu osvojenim Fed kupom ali nisu...
    (Campari, 29. decembar 2012 19:58)

    # Link komentara

  30. Na zalost,ali moram reci Federer i njegov uspeh.
    (darko, 29. decembar 2012 19:58)

    # Link komentara

  31. federerov rekord definitivno
    (roger, 29. decembar 2012 19:33)

    # Link komentara

  32. Mislim da se na ovoj listi trebao naći Jirži Janović , jer je godinu počeo kao 221 na ATP listi , a završio je jao 26 . Ne samo zato što je igrao finale Pariza,već je njegova igra stvarno nešto novo , kako ima fenomenalan drop šot, servis moćan, totalno nepredvidiv , prosto uživa dok igra , pokazao je i da voli da se nadigrava iako je prilično visok. Ne sećam se kad je neki teniser imao toliki skok za godinu dana. Kako mi se čini, on će biti najveća mina u prvim kolima velikoj trojci na AO.
    (Jack Sparrow, 29. decembar 2012 18:58)

    # Link komentara

  33. Federer "nije" važio ,već važi za najboljeg tenisera svijeta.On je sa mnoštvom osvojenih trofeja 10 godina u samom vrhu ovog sporta ,od čega je više od 4 godine neprekidno bio prvi na ATP listi.Njegova je veličina još veća što se u eri, za koju neki tvrde da ima najaču konkurenciju,što po meni nije tačno ,ravnopravno nosi sa teniserima iz samog vrha i pobjeđuje ih , koji su od njega mlađi 5-6 godina.On je sada 2.na ATP ,ali nije isključeno da se i ove godine vrati na njeno prvo mjesto i postavi novi rekord.Kada je početkom ove godine izjavio da mu je cilj pobjeda na Wimbldonu i povratak na 1.mjesto ATP liste,mnogi su to ovdje s podsmjehom govorili da su to samo njegovi pusti snovim međutim on ih je ostvario.
    (najbolji, 29. decembar 2012 18:26)

    # Link komentara

  34. Bravo Sasa,gadjali ste stvarno u centrrr(sudac Loro trci na centrrr)receno u stilu legendarnog komentatora Mladena Delica.

    Ako bih licno glasao,onda bih glasao za Serenu,zatim ZT i fenomenalnog Novaka,a ni "ludu"(naravno od milja,ne zlonamerno,nikako zivcanu)Viku.ne bih zaobisao.Najdragocenije sto je Vika uradila prosle godine, po meni, je ogromni napredak na mentalnom planu.Cenim njen patriotizam,njenu "drcnost","bezobrazluk",glad za pobediti i odsustvo predaje.Mislim da njeno vreme tek dolazi.Uvazavam deinitivni,konacni, totalni povrarak Marije Sarapove,jer oduvek najteze je bilo vratiti se vrhu.

    Svakako najtuznuji dogadjaj je povreda velikog i uzornog sportiste Rafaela Nadala.Rafa glavu gore,bez tebe svaki turnir sasvim je drugaciji.

    Srecnu Novu 2013 puno zdravlja ,ljubavi, uspeha na svim poljima,svim ucestnicima foruma,povratak "starih",dolazak novih komentatora.

    S postovanjem,

    D.Dermemdzijev
    (Dermendziev, 29. decembar 2012 18:10)

    # Link komentara

  35. Pored najduzeg GS finala u istoriji koje je pripalo nasem Novaku, najjaci utisak za mene je to sto se Novak bar 10-tak puta u sezoni vracao ili izdizao iz pepela, setimo se samo spasenih 4 mec lopte protiv Conge, 5 mec lopti u finalu Sangaja protiv Marija, a kako li je preokrenuo skoro pa izgubljene setove protiv Federera pa ih ipak na kraju osvajao i to u filalu zavrsnog turnira protiv neprikosnovenog do tada na tom turniru. Ne verujem da je toliko i na takav nacin uradio bilo ko u istoriji tenisa kao nasa legenda Novak Djokovic. Ta mentalna superiornost siguran sam nije zabelezena???
    (Ljubisa, Velika Hoca, 29. decembar 2012 18:07)

    # Link komentara

  36. Moj najjaci utisak je Novakov povratak na vrh na kraju sezone kada su ga mnogi poceli da otpisuju i da vide Mareja kao gotovo sigurno sigurnog novog broja 1. Upravo je taj kraj sezone bio neverovatan za Novaka jer do tada kao po pravilu popustao na kraju sezone i dozvoljavao rivalima da stvore zalihu za pocetak sezone. Sada je trijumfalno zavrsio sezonu i odbio dva najveca konkurenta za prvo mesto daleko iza sebe u momentu dok su ocekivali da ce ga dotuci. Dokazao je da je veliki sampion, jedan od retkih tenisera open ere sa dva uzastopna mesta broj 1 na kraju sezone.
    (Goran, 29. decembar 2012 18:05)

    # Link komentara

  37. Novak u 2013. osvaja sva 4 grend slema i sve masters titule,sve manje od toga bice veliki neuspeh :)
    (Realista, 29. decembar 2012 18:05)

    # Link komentara

  38. Moj utisak je da si ti,Sasa,van konkurencije kad su analize vezane za tenis u pitanju,zaista odlicno!!!
    A sad da se osvrnem na top listu...Po meni 3 najveca utiska su ona u kojima je Djokovic....Da to nije malo (vise) subjektivno?Pa mozda i jeste,ali Nole je Nole...
    "Hot dog" nije bio samo "obican" vanserijski poen koji moze da se desi,uz malo srece, i nekim teniserima koji za sebe ne mogu da tvrde da su najbolji od najboljih.Taj poen je preokrenuo tok citavog meca i to mu daje posebno na tezini pored atraktivnosti koja je na najvisem nivou.
    Potom finale AO-a za koje nije potrebno trositi reci...Moje omiljeno (a omiljeni poen mi je protiv Federera na USO 2011...nekako mi idu jedan s drugim)
    Kraj godine,bas onakav kakav i treba da bude,zasluzeno,jednostavno najbolji!!!Nas velicanstveni Novak!Puno srece u novoj sezoni!
    (Milossss, 29. decembar 2012 17:56)

    # Link komentara

  39. Ja bih samo ovde dodala i trijumf na Roland Garrosu Marije Sharapove. Karijerni Grand Slam nije mala stvar, pogotovu posle silnih problema sa ramenom koje je Ruskinja imala. Ovako smo dobili jednu fantasticnu tenisku pricu koja ce se pamtiti decenijama, a Masha je nekako zatvorila jedan krug konacno osvojivsi Slam posle povrede :) Inace, za sve ostalo na listi-bez zamerke.
    (JJ&Maria Sharapova fan, 29. decembar 2012 17:50)

    # Link komentara

  40. Sezona je bila neverovatna,a po meni Federerovih 302 nedelje su nesto sto je isto tako neverovatno.I to je po meni najvece dostignuce jer Federer ima 31 godinu,a to je postigao pobedivsi i Nolete i Mareja.Ali i ostali dogadjaji su za svaki respekt.
    (Federer, 29. decembar 2012 17:49)

    # Link komentara

  41. 302 nedelje
    (Ja, 29. decembar 2012 17:12)

    # Link komentara

  42. Definitivno finale AO!
    (DV-express, 29. decembar 2012 16:57)

    # Link komentara

  43. Sve je receno u ovoj analizi Sasa Ozme,nema se sta dodati.
    (Serdar, 29. decembar 2012 16:49)

    # Link komentara

  44. Finale AO, bez konkurencije. Epski mec!
    (Andra, 29. decembar 2012 16:20)

    # Link komentara

  45. Serenina teniska dominacija! Dva Grend Slema i dve ZLATNE medalje sa Olimpijade! Mislim da niko nije bio bolji u ovoj godini... I to devojka radi u 31, posle silnih povreda... Svaka čast lavice!
    (mimi, 29. decembar 2012 16:15)

    # Link komentara