Bodiroga za B92: Problem je što se mladima kasno daje šansa

Jedan od ključnih problema srpske košarke jeste što mladi igrači ne dobijaju šansu dovoljno rano, kaže potpredsednik KSS Dejan Bodiroga u intervjuu za B92. U razgovoru na novogodišnjem koktelu Košarkaškog saveza Srbije Bodiroga je još rekao da je Srbija pre nekoliko godina postala „talac ABA lige“, da Savez održava redovan kontakt sa reprezentativcima, kao i to da ozbiljan problem nacionalnog tima predstavlja i relativno mala minutaža naših košarkaša.

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. Za sve vas koji se pitate zasto je ABA toliko losa, pazljivo procitajte vase komentare i odgovori su u njima! Od osnivanja te ligeg nivo kosarke kod nas drasticno pada, zasto? Zato sto najbolji klubovi igraju tu ligu pa onaj maldi igrac iz Cacka, Kraljeva, ... nema priliku da igra jake utakmice u nasoj ligii koja kako neko rece ne postoji na mapi Evropske kosarke. Onda se tako mladi igraci guraju u vatru ko predje u neki od timova koji igraju ABA i velika vecina njih ne moze da dobije sansu jer jednostavno pod pritiskom rezultata klubovi su primorani da divide strance koji prave razliku i tako ovi mladi i ne dobijaju veliku minutazu i kad je dobiju veoma cesto je ne iskoriste jer mladom igracu treba davati sanse a to u ovoj situaciji nije moguce! Na zaalost to nije sve jer prava steta ce nastupiti sada kada je nasa liga potpuno banalizovana i u Evropu se mopze jedino preko Jadrana! Onaj pritisak rezultata ce se jos vise povecati a mladi igraci ce imati sve manje mesta! Na kraju krajeva ne mogu svi mladi talenti da stignu do Partizana, CZ ... a nemaju ni sansu da igraju protiv njih i nametnu se svojom igrom i talentom. Bojim se da je steta neprocenjiva i na zalost ne vidim kako se moze popraviti! Tako,uzimajuci sve u obzir oni koji su nas na silu "ugurali" na jadran ucinili su nam velilku stetu!
    (ja, 2. januar 2013 16:16)

    # Link komentara

  2. Ali naterajte Keselja i Velickovica da se vtate u svoje maticne klubove...eto forme,eto rezultata,pomozite Milicicu da nade neki klub u evropi,eto centra drugog.Imamo Krstica,Tea,Macvana,Nedovica,Bjelicu sa solidnom formom,jos kad se doda Lucic,Rakocevic,Savovic,Andusic ako proradia hoce,moyda Savanovic sa velikim mozda.
    (stojko, 1. januar 2013 08:28)

    # Link komentara

  3. ne moraju mladi sa 20 godina da jure pare,strpljiv-spašen
    (Ujka sa fontane, 31. decembar 2012 21:03)

    # Link komentara

  4. @(manuginobili, 29. decembar 2012 23:32)
    Konstatacija da niko konkretno ne kaze zasto je ABA liga losa ti je potpuno netacna, jer mnogi to veoma jasno i logicno objasnjavamo. Mladom igracu trebaju utakmice sa klubovima iz regije, ma daj molim te. Sta, u Srbiji ne moze da postane kosarkas? Moze, ali ne sa tri kluba puna stranaca dok su svi ostali svedeni na amaterski nivo. Jel to baza za iole ozbiljnu kosarku, a ne za vrhunsku kakvoj mi tezimo, kakvu smo imali i za kakvu imamo potencijal. Mladi igraci sazrevaju i stvaraju se treninzima i igranjem u klubovima sirom Srbije, a ne u ABA ligi, tako da umesto sto se pitas kako utakmice u njoj (koje nemaju) mogu biti lose za njih, pitaj se kako amatersko prvenstvo bez najboljih klubova, koje vise nije ni na evropskoj mapi takmicenja moze biti dobro i kako da se sada probiju i formiraju kao kosarkasi. Krstic je iz Kraljevackog Masinca dosao u Partizan pa u NBA, a danas klinci o tome mogu samo da sanjaju. Od ulaska u Jadransku ligu za 10 godina ni jedan jedini Srbin vise nije uspeo da stigne do NBA, baza igraca nam je unistena. Da ne govorim da je i od 4 kluba koja su usla u Jadransku ligu ostalo 2, a kako tek ostali koji su ostavljeni na cedilu da finkcionisu? Dovoljno je samo uporediti situaciju u srpskoj kosarci pre 2002. u mnogo teze vreme i sad i sve je jasno. Da ponovim, ABA ligu ili organizovati po uzoru na VTB i Balticku i obnoviti jedinstvenu domacu ligu koju ce svi igrati ravnopravno i od pocetka ili istupiti iz regionalne.
    (my way, 30. decembar 2012 11:27)

    # Link komentara

  5. Ja bih samo da kazem dvije stvari...prvo-stalno se ponavlja jedno te isto "za sve je kriva ABA liga"...svi to ponavljaju kao navijeni,ali niko da kaze konkretno zasto je to tako??...sta to ima lose u tome ako igras stalno protiv najboljih klubova u regiji i stices iskustvo,sta ima bolje od toga za jednog mladog i neafirmisanog igraca?..mozda bi bilo bolje da igraju samo Srpsku ligu?...samo mi nemojte to reci,molim vas!...i drugo,svi ponavljaju-nemamo mi takvih talenata kao Bodiroga,Divac,Djordjevic...talenata na ovim prostorima ima uvijek i bice ih,ali problem je sto ti talenti nemaju tu ljubav i strast prema kosarci kao sto su je imale prijasnje genearcije,njima je sada prva stvar novac,pa tek onda sve ostalo...kao da je Bodiroga igrao samo na talenat a nije krvavo radio na individualnom usavrsavanju,ili kao da je Djordjevic Bogom dani suter koji tek tako da 9 trica u finalu Ep-a?!...koliko treninga i znoja i koliko suteva treba da bi se to postiglo??!!...svi znaju onu pricu o Drazenu i njegovih 500 ubacenih suteva nakon svakog treninga,ali cini mi se da ove nove generacije nemaju takve navike,zato sada gledamo reprezentaciju i cudimo se(barem ja) kada neko pogodi tricu,a barem je to sut koji se moze izvjezbati samo naravno treba puno raditi na tome...bez rada nema nista,talenat je samo preduslov da uspijes,ali bez rada ne vrijedi bas ni malo
    (manuginobili, 29. decembar 2012 23:32)

    # Link komentara

  6. Problemi:
    -vise nije dovoljno da neko bude talenat da bi dosao do seniorske kosarke, danas neki novi Dalipagic, Slavnic, Sale Djordjevic, Bodiroga, Divac (...)ispadaju u primarnoj selekciji jer selekciju vrsi novcanik i onda se pitamo gde su veliki igraci. Zamislite Amere koji nemaju sistem da siromsni Afroamerikanci mogu da se probiju u kosarci? Gde bi im bila kosarka? Na nivou litvanske i spanske.

    -unistena je klupska kosarka ulaskom u ABA sistem, iz toga sledi dodatno manji broj mladih koji mogu igrati iole kvalitetno takmicenje. To nije uzrok svih problema vec prosto su takve logicne okolnosti.

    -nasi mladi igraci i kad se probiju, ne rade dovoljno individualno na sebi i gledamo i pitam ose potom kako to da taj neki stagnira, da nista novo kvalitetno nema u igri celu karijeru!!!

    Prema tome, dok smo imali socijalisticki sistem nagrade talenta i ligu koja je potom to pratila i igrace koji su fanaticno radili na svom usavrsavanju, mi smo tad i bili ozbiljna kosarkaska velesila.

    Problem je sto nijedan Bodiroga ili bilo koja persona ne mogu da rese ove probleme, jer su to problemi na nivou drzave, a nasa drzava ne funkcionise ni tamo gde se to podrazumeva ne da pricamo o nekom sprovodjenju dugorocne strategije.
    (Bice jos gore, 28. decembar 2012 13:21)

    # Link komentara

  7. Kako bre ne dobijaju sansu? A Veseli, Vesterman, Bertans, Gordon, Lovernj...jedino ovaj malo Cekovski sto ne igra, ali dobro...igrace kad tad. Nema razloga za brigu.
    (veliki cezar, 28. decembar 2012 10:42)

    # Link komentara

  8. Pratim košarku preko 40 godina i mogu samo da se složim sa Dejanom i da poručim mladim generacijama koje ovde kritikuju Dejanovu izjavu, da provere sa koliko godina su Saša Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Vlade Divac i ostali naši velikani bili starteri u ekipama za koje su igrali? Neki još nisu bili ni punoletni a sa dvadeset godina su već bile nezamenjive karike u svojim klubovima! To trenutno samo neki od naših klubova donekle rade ali nažalost ne i na poziciji pleja što je osnovan razlog zbog čega Teo nema konkurenciju na svojoj poziciji... Divac je na primer već sa svojih 18 godina bio "tragičar" na EP u Španiji što je jako bolelo a svi smo svedoci koliko ga je to dodatno ojačalo kasnije. Sve u svemu KSS mora da uradi nešto po tom pitanju, klubovi sami po sebi neće menjati politiku ako ih KSS na to ne prisili raznim pravilnicama i drugim sredstvima koja KSS-u stoje na raspolaganju. Trenutno samo tonemo sve dublje i dublje, Partizan tu i tamo stvori nekog igrača za reprezentaciju, FMP od kada je preuzeo Zvezdina odličja samo kupuje istrošene strance terajući talentovane klince od sebe, sličnu stvar radi Radnički... Mlade igrače pozajmljuju ekipama u srpskoj ligi koji tamo igraju utakmice koje su po kvalitetu u rangu juniorskih takmičenja i onda se čude malom napretku kad se vrate. Sve u svemu nije dobro a KSS-u zameram što za sada samo stoji sa strane i konstatuje činjenično stanje bez neke ideje/akcije koja bi doprinela boljitku.
    (Dulex, 28. decembar 2012 10:33)

    # Link komentara

  9. I u vreme Dejana Bodiroge postojala je selekcija, prvo u osnovnim školama gde su postojale košarkaške sekcije, koje su naravno bile besplatne. Potom se treniralo u klubovima koji su imali juniorske selekcije, a naravno svaki vanserijski igrač je zaslužio posebnu pažnju. A šta se danas dešava? Svaki tata koji ima para "gura" svoje dete dok peravi talenti "skupljaju" lopte i nažalost propadaju. Zato nam sport u svim segmentima propada jer "tatini sinovi" i "ćerke" moraju da nađu svoje mesto merđu "najboljima". Čast svima koji su se sami izborili za svoje uspehe.
    (Ljix 60, 28. decembar 2012 09:58)

    # Link komentara

  10. Kakva aba liga, kakva sansa za mlade igrace, pogledajte samo ljudi koliko je talenata iz FMP-a u poslednjih 15 godina za male pare sa 18-19 godina otislo u jake evropske klubove, gde su dosli kao talenti i potencijalni nosioci igre, a onda utvrdjeno da ne znaju osnove kosarkaske igre...
    (Bob Rock, 28. decembar 2012 09:58)

    # Link komentara

  11. @Marko (ex-kosarkas)

    Nisam veliki strucnjak, niti sam pun gorcine ili cega vec, ali na stvari gledam realno i sa distance onoga kako je bilo i kako je sada.

    Ako vam ne odgovara ABA liga jer se ne daje sansa mladima zbog konkurencije sa ostalim timovima, pa kako bi onda nasi timovi igrali Evro takmicenja!? I tu je potrebno, da bi se ostvarili dobri rezultati, imati dobre i iskusne igrace i nekoliko stranaca ako je to mogucno. Ili... mozda ni Evropska takmicenja ne treba da igramo?
    (Uliks, 28. decembar 2012 09:50)

    # Link komentara

  12. Ja ne znam da li se neki prave ludi,pa zamenjuju teze, ili zaista ne razumeju ovo o cemu Bodiroga govori. Nesporna istina je da je izdvajanje najboljih klubova i unistavanje nacionalnog prvenstva, koje je temelj bez kojeg nema nikakve kuce nanelo ogromnu stetu srpskoj kosarci, kvantitetu, bazi igraca, klubovima sirom zemlje od kojih se ocekuje da stvaraju kosarkase, a i oni i domaca liga su svedeni na amaterski nivo. Naravno da sad ne moze da se radi kao pre i da je problem maminih i tatinih sinova koji imaju kupljene minute na parketu teze resiti nego ikad. Igraci se u Srbiji vise ne proizvode, logicno da u ABA klubovima sve vise mesta zauzimaju stranci. A i oni sto su usli u tu Jadransku ligu, 2 se spojila u 1, 3. jedva izbegao gasenje, naravno vise u njoj ne ucestvuje, 4. veciti evropski prosjak i svi drsko sad od drzave Srbije traze pare. Neka vade so iz mora, pa nek se tako finansiraju. Jadransku ligu treba organizovati po ugledu na VTB i Balticku. Tamo se igra po grupama, pa sledi pravi plejof, a ne nas budjavi final four. To je i mnogo atraktivniji format i sto je najvaznije daje prostor za vise ucesnika i za netaknute nacionalne lige, koje igraju svi od pocetka. Svi imaju svoje mesto. Ako ne, onda ABA ligu ukinuti, jer ovako ne ide. 3 kluba puna stranaca ne da nisu dovoljna, vec su ponizenje za nekada zemlju kosarke. Ma uostalom ako treba nekom objasnjavati tako elementarnu logicnu stvar kao sto je znacaj jedinstvenog domaceg prvenstva za mlade igrace onda stvarno...
    (my way, 28. decembar 2012 09:47)

    # Link komentara

  13. Hvala za sve što si uradio za ovu drzavu i za svu radost koju si priredio ovom narodu. Ali... danas ti nije poznato šta se sve radi u"malim" klubovima. To je uzas,uzas sta se radi sa mladim i talentovanim igračima - a o šansi da zaigraju bolje i da ne govorimo. Kada bi finasiska policija ušla u pojedine klubove oni bi bili odmah zatvoreni - dugovanja prema igračima su deceniska i ogromna. U prošloj deceniji cela jedna talentovana reprezentacija (različitih godišta) mladih igrača je propala zbog politike klubova i ličnih interesa pojedinaca u njima, a da ne spominjemo jednu deceniju pre ove.
    (mika, 28. decembar 2012 09:08)

    # Link komentara

  14. Strašno mi je kada čujem šta ovakva legenda od košarkaša govori. Pa u kakvoj je ligi on stasao? Da li bi Bodiroga postao to što je bio, znači ubedljivo najbolji evropski igrač, da mu je neko "kao mladom davao šansu" u nekoj ligi kakva bi bila samo srpska liga? Ne, on je odmah igrao italijansku ligu, u to vreme jaču od španske. I sada kada konačno imamo visok nivo ABA lige gde, naši timovi igraju vrlo značajnu ulogu, hajde da "damo šansu mladima" tako što ćemo igrati samo našu srpsku ligu i samoizolovati se. Pa zar neko misli da su Divac i Đorđević ušli u prvi tim Partizana zato što su bili mladi? Neće biti, ušli su u tim jer su bili fantastični košarkaši. Igrali su odmah, na vrhunskom nivou, u to vreme najjačoj ligi Evrope, a rezultat je i tada Partizanu bio u prvom planu. Šta je problem? Nema više košarkaša koji će kao njih dvojica da odmah pokažu vrhunki kvalitet. I to je to. A ABA liga ove godine konačno dokazuje koliko je korisna. Kvalitet košarke je vrlo visok i naši igrači imaju takmičenje gde mogu da se stvarno iskažu. Ja koliko vidim u Zvezdi i pored četiri stranaca, najbolji su Rakočević, Savović i Katić. Zar je to malo? Da nije možda ostalim domaćim igračima mala minutaža da se iskažu? Neće biti. Jednostavno nema više vrhunskih mladih igrača. Ovakva ABA liga je upravo najbolji filter da se neko proglasi super talentom. Hoću da vidim mladog igrača koji igra uspešno ABA ligu. Samo takav može postati pravi igrač.
    (Neznalica, 28. decembar 2012 05:30)

    # Link komentara

  15. Kosarka je u krizi poslednjih 10 godina jer mladi igraci ne dobijaju dovoljno sansu u seniorskoj konkurenciji. Razlog za to je jer timovi nemaju strpljenja za mlade igrace (i hoce rezultate odmah) sto nazalost diktira jadranska liga ove godine. Mada ruku na srce Srbija nije proizvela ni jednog igraca svetske klase u poslednjih 10 godina, sem Teodosica, sto je jako zabrinjavajuce.
    Samo igranje za reprezentaciju je izgubilo smisao kod igraca zbog njihovih licnih interesa, gde je u neku ruku i savez kriv jer nemaju dobru komunikaciju sa igracima. To je ranije odlazilo pod tepih jer smo imali fantasticne rezultate i niko o tim stvarima nije brinuo.
    Danas imamo neke ljude u kosarci koji u svom zivotu loptu nisu bacili na kos i oni u mnogo cemu kroje srpsku kosarku.
    Jos kad se doda ovaj cirkus sa promenom dresova koji su nekad bili zastitni znak naseg tima, onda je suvisno bilo sta reci.
    Zanima me, da li neko brine iz saveza sta se desava sa Milicicem...ocigledno je decku potrebna pomoc, jedino ako savez ne zeli da imamo jos jedan izgubljen talenat jer trenutno ne vidim na vidiku igraca (u buducnosti) tipa Milicica.
    Iskren da budem, za mene bi bio podvig 5-6 mesto na EP u Sloveniji. Potreban nam je play koji moze zameniti Teodosica, a njega nazalost nemamo. Tepic je jako los, i previse trpimo njegovu igru, a i pod kosem smo jako slabi kad Krstic nije u igri.
    Najbolja solucija bi bila kad bi Darko mogao da igra, i mozda neki iskusan play sa klupe, a tu jedino imamo Rakocevica.
    (stevan, 28. decembar 2012 04:42)

    # Link komentara

  16. Gospodine Bodiroga...nemojte pogresno razumetei..ali i vi,i gospodin Tarlac,i Gospodin Tomasevic sta bili neuporedivo blji igraci nego funkcioneri.Prav rec je kilavi,neuticajni,pasivni,sterilni.Nema razloga za tim,kao legende,imate kredit za sve.Ali kao ljudi,ako ne mozete uciniti nesto konkretno,uzeti stvari u svoje ruke,porenuti nesto,pa makar to bila i revolucija,povucite se.Bolje je za sve.Svako dobro,Vladimir.
    (sumadinac, 28. decembar 2012 02:06)

    # Link komentara

  17. ovi sto pisu da nema taleta poput bodiroge oni neprate kosarku a sta je sa aleksandrom arnatijevicom koji sa cetrinaest godina daje po trideset pojena po utakmici na nezvanicnom klubskom prvenstvu evrop gdje su sad zvezda partizan i radnicki stoga ne uvrste u prvi tim decko sledeceg januvara puni petnajest kavo sto prije uvrstili stojakovica zata srbska kosarka nema vodu koji ce davati po tridese cetrdeset kosava kad mu padne napamet bilo kome ne ne najbolj treba ga zvezda partizan i radnicki zvati kad bude imavo dvadese i jednu godinu a selektor kad bude imavo dvadeset i pet pa ce nasa kosarka daleko dogurati
    (visnja bozic, 28. decembar 2012 01:16)

    # Link komentara

  18. Problem je lako vidljiv , i ne vidim čemu ovoliko komplikovanje. Jednostavno mi više nemamo vrhunske igrače i kraj priče,bilo je strašnih generacija u prošlosti koje su otišle , a ove nove su prosečne - nikako vrhunske. I košarka se mnogo promenila , mnogo se ubrzala , pomerila se trojka , nemoguće je sad se pojavi neki srpski plejmejker kao Sale Djordjević nekada pa da da 9 trojki,danas plej ako da 4 trojke zovi ga u reprezentaciju. Naš najtrofejniji tim K.K. Partizan u svojim redovima nema igrača koji će da daje SVAKU utakmicu od 15 do 20 poena. Lučić jednu zablista da 20 poena bude odličan pa sledeće tri ne može da se sastavi,a on je jedan od najtalentovanijih igrača. Moram reći i da se u Bodirogovo i Danilovićevo vreme igrale dosta slabije odbrane a da ne pominjem košarku u vreme Željka Obradovića gde nije postojala odbrana kao u današnjem nivou. Danas možeš biti ekstra talenat ali kad se mali Cvetković iz Crvene zvezde "zalepi" za tebe ne možeš ništa da uradiš.
    (mare, 28. decembar 2012 01:12)

    # Link komentara

  19. Ја се у свему слажем са Дејаном, да била је то генерација, Сале ђорђевић, Сале Даниловић, Владо Дивац, велемајстор Дејан. 1955, и она последнја златна репрезентација, Кутуровић, Јарић, Обрадовић,Вујанић Стојаковић, и легенда са бројом4 Дејан бодирога.
    (игор с, 28. decembar 2012 01:04)

    # Link komentara

  20. Neka kaze sa kim se to odrzava kontakt od reprezentativaca.To je cista laz i ne znam zasto sebi dozvoljava tako nesto...
    (zozon, 28. decembar 2012 00:18)

    # Link komentara

  21. jedini reprezentativac sa kojim si u kontaktu je Tarlac,ali ja mislim da on vise nece da nastupa za reprezentaciju...
    vrhunska chupri!
    (pera kojot, 27. decembar 2012 23:46)

    # Link komentara

  22. Kad se pogleda istorija srpske kosarke glavni igraci su dolazili iz malih sredina(klubova)gde je postojao kvalitetan sistem rada sa mladim igracima(Kraljevo,Cacak...).Kasnije su ti igraci odlazili u vece klubove i inostranstvo.Sada,zbog ekonomske krize,ti manji klubovi jedva da prezivljavaju,a sve pare idu u dva-tri kluba,koji ne stvaraju igrace.Sa ovim rukovodstvom KSS-a,koje ne ide dalje od Bgd-a se to nece promeniti.
     (shok, 27. decembar 2012 23:32)

    # Link komentara

  23. Проблем је и АБА лига. Само иступањем наших клубова из ње неће доћи аутоматски до бољитка, јер радимо лоше од распада старе Југе и приватизације. Већ смањену базу (са СФРЈ на Србију) смањили смо додатно искључиво на децу буџована. Данас није као некад могуће да неко ко нема татицу постане првотимац, да га велики клуб узме у јуниоре, па птом пребаци и у сениоре ако вреди, јер је основни услов да се бавиш кошарком сада тај да имаш да платиш клубу. Практично имамо избор само од размажених клинаца, а да парафразирам М. Павића, деца богатих постају слабија од деце сиромашних, јер не морају ни за шта да се боре. Бодирога је недоречен, јер је и он био сведок урушавања наше кошарке, био је прва генерација која је афирмацију морала да стиче ван Србије због тога што је код нас нешто било труло, али док су се ређале златне медаље сви су ћутали, јер било је и новца, а ћутао је и Дејан, који је као капитен први тада морао да проговори. Он данас помиње небригу о младима, а говори о земљи којој је један тренер случајно "ископао" најталентованијег репрезентативца (Бјелицу) и довео га у Србију, да би овај у њој имао маћехински третман, јер уместо да тај наш драгуљ овде има повлашћен статус, савез је немо посматрао како најјачи клуб (Партизан) штити свог пулена (Веселог) на његов (и у крајњој линији наш) рачун. Шта да мисле онда млади таленти, него да оду? И шта после вреди савезу што је у контакту с репрезентативцима, кад су репрезентативци Перовић, Рашић, Кешељ, Тепић, Паунић и слични?
    (Иван, 27. decembar 2012 23:29)

    # Link komentara

  24. Mladim igracima se ne daje sansa iz prostog razloga sto klubovi koji ih stvaraju od toga nemaju koristi. To jest nemaju koristi da godinu ili dve trpe odrastanje i sve decije bolesti talentovanih klinaca, da bi ovi cim pomisle da su i malo sazreli, na nagovor menadzera cesto vodjeni bilo sopstvenom, bilo pohlepom roditelja, zatraze visoke ugovore, u prevodu zele da odu u neki inostrani klub jer znaju da taj novac ovde ne mogu dobiti.
    (Vladan R, 27. decembar 2012 23:26)

    # Link komentara

  25. sama demagogija Mi taoci jadranske lige-glupost sve sto vredi igra na jadranu sa ovih prostora mi smo taoci kss na ovaj ili onaj nacin ovi ili oni su isterali asove iz reprezentacije Ne igraju najboljli -jer su tajno ili javno popljuvani-godinama nema jedno 2 petorke kvalitetnih kosarkasa u reprezentaciji Nerad i javasluk se zacario u kss setite se bilo kog finala play offa domace lige selektor veliko ime i jos veci habadahija ili poslusnik nesposobih kadrova kss i menadzera
    (vladimir, 27. decembar 2012 22:59)

    # Link komentara

  26. Problem ne postoji draga sabraco ljubitelji kosarke. Od 1965 - 1975 , je na ovim prostorima rodjeno nesto sto mora mnogo dugo da se ceka , ne za veka onih koji citaju ovaj komentar.
    Dejan Bodiroga mozda nikad ne moze biti ponovljen. Mi smo blagosloveni da smo gledali njega i ostale voljene asove.
    (Joki, 27. decembar 2012 22:52)

    # Link komentara

  27. Profesionalnizam u sportu uništava suštinu istog.
    Takav sport je takođe deo ovog izopačenog sistema u kojem živimo (mi i svi drugi).
    Kako zdrav razum može da shvati da neko ko trči za loptom može da bude plaćen 1000 puta više od nekog radnika, seljaka, rudara.
    OK, može, jer taj mali što trčkara donosi veliki profit korporacijama...….. začarani krug koji će jednom morati da se prekine.
    ((R)Evolucija, 27. decembar 2012 22:30)

    # Link komentara

  28. ex-kosarkas), A da li mislis da bi u domaćoj ligi trofeje i titule jurili sa juniorima i omladincima? Nije problem u strancima već možda više u odnosu prema repki koja odavno nije institucija kakva je bila a čini mi se da i motivacija igrača nedostaje, pogledajte Slovence, Makedonce... Bodiroga mi je bio i ostao jedan od naših najboljih košarkaša, ali to nije jedini preduslov za dobar savez...
     (Djole, 27. decembar 2012 22:15)

    # Link komentara

  29. Sto to nisi smeo da izjavis zadnjih 12 godina nego tek sada kada se promenila vlast?

    Inace u potpunosti se slazem.
    (Jovan, 27. decembar 2012 22:03)

    # Link komentara

  30. Bodiroga je bio veeeeliki igrač, po nekima i najveći. Ja sam jedan od tih "nekih".
    Ali... od kako su došli u savez on i Tomaš, a posle i Taki, ništa bitno se nije promenilo. Ovi "poluproizvodi" od igrača u reprezentaciji nemaju dovoljno poštovanja prema legendama. Najbitnije, spiskove mladih selekcija i dalje sastavljaju isti ljudi. Džoli Mijatović promoviše igrače prema vrlo čudnim kriterijumima. Selektori mladih selekcija se postavljaju u Silikonskoj Dolini, jednoj kancelariji. Podmiruju se svi interesi, osim interesa srpske košarke. I zato, forsirani ostaju i propadaju, vremenom, a ono što valja, beži u inostranstvo. To je problem. Kada bi osnovna selekcija bila dobra, i ovi veliki klubovi bi imali koga da gurnu u vatru. Marketing dece i menadžeri koji ih guraju, su napravili ovu negativnu selekciju. Pa i sami najveći klubovi su krivci, zato što se u mladim kategorijama selekcija pravi da napravi rezultat, a ne da razvija kvalitet i maštu igrača. Au tome smo nekada bili najbolji.
     (de-ja-vu, 27. decembar 2012 22:02)

    # Link komentara

  31. Gospodine Bodiroga, kupite sebi jedan kosarkaski klub iz Srpske lige, i davajte sansu kome god hocete. Ako je neko sposoban da napravi dobrog igraca onda si to ti Bodiroga.
    (Krajisnik, 27. decembar 2012 21:40)

    # Link komentara

  32. Čemu ovo kontriranje Divcu, koji je gostujući "U OBRUČU" naglasio potrebu formiranja druge ABA lige!
    (Nikola, 27. decembar 2012 21:39)

    # Link komentara

  33. Postovani Dejane,kao jedan od najvecih evropskih igraca imao si prilike da vidis kako funckionisu veliki Evropski klubovi.Mladi igraci ne mogu biti oslonac ni u jednom sportu.Oni moraju uciti od starijih i "kupiti"
    zanat.Uvek je tako bilo a najsveziji primer su fudbalska reprezentacija i kk Partizan.Procvat naseg sporta ce doci kada se prestane sa arhaicnim
    "samoupravljanjem"i privatizuju se klubovi.Tada ce klubovi biti likvidni,
    navijaci ce biti zadovoljni,puniti hale i stadione a mladi igraci ce postati veliki kada za to doje vreme.G-dine Bodiroga,dobro znate kako funkcionisu veliki klubovi.Moj savet je da ljudima "otvarate"oci i forsirate koncepte koji su se pokazali kao produktivni u celom svetu a ne da demagogijom govorite o mladim i starim igracima.Borite se za ono sto ce doneti prosperitet nasem sportu i drustvu a to je privatizacija.Ne
    znam koji je razlog da se vi kao i vecina nasih asova koja se obogatila
    u privatnim klubovima ne propagira taj nacin uspesnog poslovanja???
    (GoranL., 27. decembar 2012 21:37)

    # Link komentara

  34. Radnu sposobnost stices sa 15 godina tako da pricas gluposti ...
    (Apache, 27. decembar 2012 21:34)

    # Link komentara

  35. Kako je strasno kad vidis jednu zivucu legendu da ovako lose shvaca problematiku koja je gotovo identicna i hrvatskoj kosarci s tim da je srpska kosarka kud i kamo daleko bolja pogotovo klupska, meni nije jasno zasto se uporno aba liga stalno spominje. Kako jedno legitimno sportsko natjecanje moze biti uzrok tome da mladi igrac propadne ? znaci mi smo sada u aba ligi i to daje na pravo da unistimo mlade igrace, pa cek malo covjece ko je tu lud ?? jel imas klub, imas predsjednika, imas trenera i imas mladog talentiranog igraca koji slovi za najvecu nadu europe ali eto dosla aba i rekla a ne ne, on mora biti na klupi. Gospodine bodiroga vi i Petrovic ste najveci kosarkasi europe ikad ali da vam dam jedan primjer koji najbolje opisuje problem, Dino Rađa je svojevremeno nakon zavrsetka karijere dosao u split, preuzeo klub u nadi da ce se vratiti na stare staze slave, jednom prilikom dosao je par minuta nakon sluzbeno zavrsenog treninga za mladje narastaje i nasao praznu dvoranu, onako naivno pita di su svi ? a pomocni trener kaze otisli doma. Ono sto zelim reci gospodine Bodiroga vi ste zivjeli za ovaj sport i kao svi velikani srpske kosarke trenirali satima nakon treninga i davali sve za kosarku, a danas je sve u novcu, krenuvsi od mladih igraca, trenera, do predsjednika i saveza, nije aba kriva, jos malo pa ce se govoriti kako je kosarka kriva..
    (Edi, 27. decembar 2012 21:28)

    # Link komentara

  36. Sustinska nekompetencija naseg drustva ogleda se u cinjenici da mladi kasno sticu prvo radno iskustvo, osamostaljuju se i postaju radno sposobni.
     (veroljub, 27. decembar 2012 21:23)

    # Link komentara

  37. Postoje 2 problema:
    1. Mi mlade igrace popout Bodiroge nemamo (realno nisu tog kvaliteta)
    2. Imamo previse stranaca. Nasi najbolji klubovi (da ne kazem klub) uglavnom skoluju tudje klince i tudje trenere. To je mozda dobro za klubove, ali katastrofa za reprezentaciju.
    (CarlosNS, 27. decembar 2012 21:13)

    # Link komentara

  38. 1.Nije problem jadranska već treneri kako u mladjim tako i u seniroskim uzrastima. Većina vrhunskih je zbrisala iz zemlje ili ne žele da rade za male pare ili čak i džaba.
    2.Ograničiti broj stranaca, a to su svi oni koji ne mogu da igraju za našu reprezentaciju.
    3.Savez da finansijski pomogne klubovima kao što je predsednik saveza Djilas i nagovestio.
    4.Svi za sto i da se nadje rešenje sa svim potencijalnim reprezentativcima, a ne da budemo jedina reprezentacija koja može da sastavi jaču reprezentaciju od one koja se takmiči. Nemoguće da svi ti igrači ne žele da igraju za svoju zemlju.
    (boki76, 27. decembar 2012 20:56)

    # Link komentara

  39. Nije tacno da nemamo mlade i kvalitetne igrace. Nije problem toliko u njima,koliko u tome sto nema ko da radi sa njima. Nasi mladji igraci do juniora redovno osvajaju medalje,a kada treba preci u seniorsku konkurenciju se totalno izgube! za Muslija su rekli evo ga novi Divac,a decka je tuga gledati koliko ne zna! Secam se Aleksandrov i Bogdanovic su svojevremeno najavljivani kao najveci talenti koje Evropa ima,sta se desilo? Ne moze se reci ni da su osrednji igraci! Nadjite nacina da neko radi sa njima,a ne ovako samo kritikovati i pricati neke price koje slusamo vec 10 godina!
    (Mikeli, 27. decembar 2012 20:45)

    # Link komentara

  40. Veliki igrač,ali od kako je postao funkcioner od njega sam čuo samo izlizane fraze (mladi igrači,ABA liga...)
    Nemamo mi problem mladih igrača-njih je onoliko koliko ih može biti u jednoj maloj zemlji,nije ovo više SFRJ.
    I ne,Jadranska liga nije uništila našu košarku,alternativa njoj je polu-amatersko takmičenje KLS,u kojem klubovi imaju problem da nabave i opremu za igrače..

    Veliki igrač,ali ''tanak'' funkcioner.
    (Maestro, 27. decembar 2012 20:39)

    # Link komentara

  41. (Uliks, 27. decembar 2012 19:50)

    Jos jedan veliki strucnjak pun gorcine i gordosti koji drzi predavanje nekome ko se dokazao u svojoj profesiji. Bodiroga kaze da mladi igraci kasno dobiju priliku u klubu a ne u reprezentaciji. Drobnjak i Tomasevic su sedili na klupi reprezentacije ali su bili nosioci igre u svom klubu.
    Problem ABA lige je gusenje razvoja mladih igraca jer nasi klubovi u ABA ligi zbog rezultata forsiraju strance a domaca liga bez klubova koji su u ABA nema dovoljan kvalitet.
    Ljudi zar se ne umorite da budete experti za sve moguce teme i uz to po pravilu naoruzani samo licnim nezadovoljstvom i animozitetom a ne zrgumentima. Tuzno....
    (Marko (ex-kosarkas), 27. decembar 2012 20:33)

    # Link komentara

  42. Trenutno u Partizanu i Zvezdi ima vise reprezentativaca Francuske nego Srbije :)

    Ali ljudi, Partizan nije FMP (mislim na ugaseni FMP kojem je preokupacija bila stvaranje igraca), Partizan je Partizan, ima armiju navijaca koja hoce rezultate ODMAH ! Partizan je klub a ne mlada reprezentacija Srbije
    (pfc, 27. decembar 2012 20:12)

    # Link komentara

  43. Musli Dejan … 03.01.1991.
    Milutinov Nikola 30.12.1994.
    Lučić Vladimir 17.06.1989.
    Milosavljević Dragan 11.05.1989.
    Bogdanović Bogdan 18.08.1992.
    Gagić Đorđe 28.12.1990.
    Anđušić Danilo 22.04.1991.
    Čakarević Marko 13.05.1988.
    Sta ti hoces vise,gdin.Bodiroga!? Pa pogledaj roster KK FMP-a pa onda tako nesto izjavi. Pa 90 posto igraca reprezentecije su ili bivsi ili sadasnji igraci Partizana,pa mislim da je pametnije da kazes kome to mladi igraci ne igraju.
    (Djole, 27. decembar 2012 20:11)

    # Link komentara

  44. Samo se rotiraju 2-3 otrcane fraze, podmladiti reprezentaciju i ABA nas unistava!

    Zar svi ti nasi strucnjaci nece ili ne zele nesto konkretno da urade pa stalno svaljuju krivicu na neke druge!?

    Koji to mladji igraci gospodine Bodiroga? Zar Bjelica, Keselj, Milicic, Teodosic, Nedovic, Velickovic nisu dovoljno mladi? Pa oni tek treba da udju u najbolje godine. Tomasevic i Drobnjak su sa 24 godine (koliko sada ima vecina reprezentativaca) grejali klupu na EP u Atini 1995. Za mladje igrace postoje sekcije mladjih kategorija i neka za njih igraju, a u A selekciji samo najbolji i da se ide na rezultat. Tako je bilo pre 15-20 i vise godina i bilo je odlicno, a sada...

    A druga stvar, kako nas to ABA unistava? Ne igraju se utakmice u Bubanj Potoku, Cortanovcima i ostalim kosarkaskim centrima sirom Srbije!? A gde su nam ti centri bili prije ratova u SFRJ? Ko je bio prvoligas? Zvezda, Partzian, OKK Beograd, Radnicki sa Crvenog Krsta i ko jos...? Sada ste odjednom poceli da izmisljate toplu vodu i da se vadite na druge kako biste svoju nesposobnost prekrili. odavno se u nasem KSS ne radi kako treba. Probleme trazite medju vama a ne u ABA ligi.

    Jaka Jugoslovenska kosarka je kljuc uspeha svih reprezentacija nekadasnje Jugoslavije pa tako i nase. Ne treba se voditi idejom "da komsiji crkne krava" vec treba stvoriti reprezentaciju bolju od njihovih.
    (Uliks, 27. decembar 2012 19:50)

    # Link komentara

  45. Cijenim te kao čovjeka,velikog sportistu,patriotu,komšiju iz Trebinja ali nekako mi nisi tu priču pričao kad su "nosioci igre srpskih timova" bili Peković,Veseli,Roberts,Bo...
    (Foča/RS, 27. decembar 2012 19:45)

    # Link komentara

  46. Nazalost, nista se nije promenilo na bolje... Nemamo, niti stvaramo kvalitetne igrace... Sve pocinje od mladjih
    kategorija... Samo ko ima novac, danas trenira kosarku... klubovi iz saveznog ranga bi morali da imaju sve generacije mladjih kategorija, da se ne placa skupa clanarina skolama kosarke... masovnost bi bila mnogo veca a samim tim bi se pronasli talenti i kasnije izbrusili pravi reprezentativci za seniorski uzrast, dostojni ranijih generacija... KSS mora da nadje nacin da pomogne klubove i decu koja treniraju.... Ako nemamo masovnost, kvalitet tesko mozemo dobiti...
     (e majstore, 27. decembar 2012 19:44)

    # Link komentara

  47. Bodiroga,care! Sreca sto su cigani u transu zbog Telekoma i proslavljaju (vec) osvojenu titulu,pa nece biti pljuvacine.
    (Fan, 27. decembar 2012 19:42)

    # Link komentara

  48. Mi imamo svoga boga!
     (Nemanja, 27. decembar 2012 19:40)

    # Link komentara

  49. Majstore, nema više mladih igrača kakav si ti bio. Da se pojavi jedan sa 10% tvog igračkog umeća bila bi to zlatna premija za srpsku košarku. Očajni smo...
    (pivljanin, 27. decembar 2012 19:28)

    # Link komentara

  50. Najbolji evropski igrac ikada!
    (Mi imamo svoga Boga..., 27. decembar 2012 19:26)

    # Link komentara

  51. Bodiroga kralju, nadam se da ćeš pokazati istu vrstu umeća, agresivnosi i tvrdoglavosti "za stolom" kao i na terenu. Plašim se da će ovo biti možda tvoja najteža bitka.
    (Dedukcija, 27. decembar 2012 19:17)

    # Link komentara