EL: Čudo iz Pireja, srcem do trofeja!

Od početka sezone, sa smanjenim budžetom i samo jednom zvezdom u timu, Vasilisom Spanulisom, niko nije računao da Olimpijakos može da bude ozbiljan faktor u Evroligi. Pirejci su se provukli kroz prvu fazu, ušunjali su se u četvrtfinale, a zatim su iznenadili Montepaski i plasirali se na fajnal-for. Priznanje za veliki uspeh je stiglo, ali u Istanbulu su ipak smatrani totalnim autsajderom. Međutim, Olimpijakos je sa Dušanom Ivkovićem na čelu dokazao da srce i hrabrost u sportu nekada mogu da budu važniji od novca i individualnog kvaliteta. Pirejci su pokazali zašto je košarka za mnoge najlepši sport na svetu.

Pošaljite komentar
  1. Mrzi me da čitam sve komentare...
    Samo mi jedno nije jasno, ko može da voli košarku Dude Ivkovića???
    Najdekadentnija košarka koja postoji!!! Alo ljudi treći milenijum je!!!
    Kako može neko da voli OPSTRUKCIJU IGRE????
    (sjugjosja, 18. maj 2012 20:38)

    # Link komentara

  2. Moj osvrt na Final Four tiče se košarkaša koji bi mogao da bude primer budućim naraštajima. Radi se o Andreju Kirilenku i jako mi se dopala konstatacija tekstopisca koji je rezimirao završni turnir Euroleague. Slava pripada pobednicima, Spanulisu, Printezisu, Papanikolauu... ali sam se tokom F4 najvise divio bivšem staru Utah Jazz-a. Sa kakvim je entuzijazmom, požrtvovanošću i energijom igrao, za svako poštovanje. Potpisao je pred početak sezone za nekadašnji klub kao prva zvezda prelaznog roka (svaka čast Krstiću, Teodosiću i ostalim akvizicijama), a igrao je kao da je onaj koji tek treba da se dokazuje i stekne reputaciju. Bez potrošnje lopti, a sa bacanjem po terenu. Ni malo slučajno dobio je ulogu “vodonoše”, kao igrač koji pokriva sve rupe, skače, blokira, asistira, čuva i bekove i centre, jer sve to podjednako kvalitetno radi, i jedino je sve to upravo on mogao da obavlja na visokom nivou u svom timu. Sa takvim igračem ekipa dobija širinu, čvrstinu, bezbroj mogućnosti... takve svaki trener voli da ima u timu.
    Kao oktopod sa bezbroj ruku, Kirilenko je stizao sve. Bilo je zanimljivo gledati kako seče protivnička dodavanja u svim pravcima i stiže da zatvori sve prilaze prema košu, ali i pasove prema otvorenim protivničkim igračima, čak i kada se činilo das u to savršena dodavanja i kada ničija ruka to ne može doseći. Ponašao se jednako kao na poslednjem Evropskom šampionatu u Litvaniji u selekciji “zbornaje”, bio vezivna karika tima. Kad god je šutnuo na koš sa spoljnih pozicija pogađao je, kad god se našao u blizini reketa bivao je rezonski fauliran i pre nego je do njega spuštena lopta. Znači, imao je od rivala tretman igrača koji sa svakim direktnim protivnikom igra miss-match i koji će lako završiti akciju ako mu ostavite promil slobodnog prostora. Uostalom, sa raznovrsnim arsenalom i izuzetnim atletskim predispozicijama, on može da učini doslovce sve i svaku situaciju okarakteriše lako rešivom, poentira.
    Ostaje nejasno zbog čega je tako premalo korišćen, pogotovo u situaciji kada je Teodosić u drugom poluvremenu ostao bez ideje i šanse da uposli rovitog Krstića i razigra saigrače. Možda je nekima čudno što nije sam preuzeo odgovornost, ali on nije čovek kod koga se vrti lopta, koji ima veliki broj poseda i kontakata sa istom. Njemu odgovara da deluje iz drugog plana i popravlja pokušaje saigrača. Definitivno se nije sklonio odgovornosti i ne može mu se zameriti.
    Jedinu grešku napravio je u samoj završnici finala kada je u pokušaju da prodre u reket pored odlično postavljenog, čvrstog Papanikolaua napravio faul u napadu. To je bila jedna od ključnih situacija po konačan ishod, iako su u seriji grešili i promašivali prvenstveno svi ostali. Poslednja odbrana ne može mu ići na dušu, reagovao je rezonski, krenuo da udvoji Spanulisa, izuzetno brzog i veštog da pogodi iz prodora i kontakta. U trenucima kada su sekunde do kraja meča teško je voditi računa o preostalom vremenu i napadači uglavnom pucaju u panici da ih ne osujeti zvuk sirene. Tada onaj koji vodi loptu obično završava, jer dodavanje otvorenom saigraču oduzima i vreme i dodatno komplikuje situaciju. U tom smislu je asistencija Spanulisa bila i iznenađujuća (ne kažem da je hteo da skine odgovornost poslednjeg šuta sa sebe), ali je svakako zatekla Kirilenka koji nije stigao da blokira ili makar omete Printezisa.
    Ono što je moja lična fascinacija, Kirilenko je bio jedina istinska zvezda, košarkaški superstar u Istanbulu. Jedini bi on već sutra mogao komotno da igra bilo meč zahuhtalog plej-ofa NBA lige i za bilo koji tim, ne samo zbog iskustva kojeg poseduje igrajući preko “bare”, već zbog svoje polivalentnosti i fantastičnih predispozicija. Igrač koji ume da igra licem, leđima, koji ima i šut, i dodavanje, i skok, i istančan osećaj za blokadu... konačno i visinu, i snagu (ne mogu da se setim nijednog evropskog igrača koji je osim njega igrao u NBA, a da se nije nagruvao), te neverovatno brze ruke i noge.
    Atraktivan, spektakularan u svakom smislu. Igrač zbog koga se košarka voli i gleda, čiji se potezi i zakucavanja prate s uživanjem. Čovek tim, kohezioni faktor. Na žalost, neiskorišćen na pravi način, za šta smatram da je glavni krivac trener “crvenoarmejaca” Kazlauskas. Kirilenko je od onih koji igraju s lakoćom i koji bi na istom nivou mogao da igra meč koji bi trajao satima, bar tako deluje. Pri tome, ni malo uobražen, nadmen, isfoliran, bez sujete, uvek podređen kolektivu, bez pretenzije da se saigrači njemu prilagođavaju, jer je NBA star. Jednak i ravnopravan ostalima.
    Danas je malo takvih, koji igraju i opstaju, traju u kontinuitetu...
    Otkrovenje turnira – nesumnjivo Kostantinos Papanikolau, uz sjajnu podršku cele postave iz Pireja.
    Gubitnik – ima ih više, ponajpre onaj najveći, Jonas Kazlauskas, mada ni Paskaval ne može dobiti poštedu u tom smislu.
    Tragičari – Šiškauskas (dva promašena penala na 8 sekundi pre kraja, potpuno neprimereno igraču njegovog kalibra, iako je prethodno pogodio 4 šuta sa poludistance i to iz okreta), Teodosić (jer je lider i dirigent tima, sa nekoliko neodgovornih šuteva i promašaja u trećoj i četvrtoj četvrtini, sa 3 izgubljene lopte u poslednjoj deonici i to u tehničkim elementima, vođenju lopte, koraci..., neprimereno vrsnom plejmejkeru, promašeno bacanje u poslednjoj minuti kao najava poraza), te kompletan tim FC Barcelona (na turnir došli sa samo jednim porazom u sezoni, kao favoriti).
    Rezime – Finalni turnir je ispunio sva očekivanja i pokazao se kao istinski spektakl dostojan završnice elitnog kontinentalnog takmičenja. Meni se lično sve to jako dopada, i u organizacionom, i u marketinškom i posebno košarkaškom smislu, gde smo videli sjajne ekipe u velikoj borbi za trofej, konačno i fer i sportsku igru, što je za svaku pohvalu. Zanimljivo je bilo i na tribinama, kao i uvek kada se na istom mestu nađu simpatizeri 4 velika kluba, među kojima šlagvort daju grčki tifozi. Možda je žal što nije bilo jednog turskog tima da dvorana proključa, ali ni Efes, ni Fener to nisu zaslužili.
    Valjda ću i sam jednom imati priliku da se nađem na najvećoj evropskoj klupskoj košarkaškoj manifestaciji. Jednog dana možda i u našoj Areni :-)
    (Nebo, 15. maj 2012 15:43)

    # Link komentara

  3. Bravo braco!!!!
     (Delija, 14. maj 2012 23:30)

    # Link komentara

  4. Dobar prilog, ali nije mi jasno kako se to Sasa Ozmo u sve razume? ;-) (Bane, 14. maj 2012 18:11) Redovno citam, i ni menio nije jasno kako Ozmo radi analize za sve sportove????
     (JA=niko&nishta, 14. maj 2012 21:49)

    # Link komentara

  5. Dobar prilog, ali nije mi jasno kako se to Sasa Ozmo u sve razume? ;-)
    (Bane, 14. maj 2012 18:11)

    Lepo je sto imamo nekoga ko pise kvalitetne,pismene i smislene analize kao sto to cini Sasa Ozmo.Svaka cast,uvek sa zadovoljstvom citam sve sto on napise.Sto se tice komentara,Bane mozda nije primetio da Sasa uglavnom pise o tenisu i kosarci,te ipak ispade da se ne razume u sve.Ali zato ono sto radi,radi odlicno.Bravo!
    Svaka cast Olimpijakosu na velikom srcu i borbenosti,naravno i Dudi koji ih je vodio!Moje najvece razocarenje je sto nasi igraci nisu pokazali da mogu da budu kljucni faktor u ovako vaznim utakmicama,te se bojim slicnih utakmica reprezentacije u buducnosti.Ali,nadajmo se da ce neki od njih sazreti,neki novi se pojaviti i da ce opet biti lepih dana za sve nas koji volimo ovaj predivni sport.
    (gogi, 14. maj 2012 21:40)

    # Link komentara

  6. Cemu da se radujem, sto nasi najbolji treneri treniraju grke i razvijaju njihove igrace. Samo Pesica postujem sto je covek pristao da radi u Srbiji, mada dzaba jer nema s kim.
    Jako mi je krivo sto sam od juce izgubio poverenje u nasa 2 najbolja igraca zbog kojih inace i gledam kosarku, odnosno oni sami su dokazali da nisu igraci za velika dela i verovatno je ovo bilo najblize sto ce doci u buducim takmicenjima. Teodosica ce se otarasiti na kraju sezone kao sto su Duleta, a Krle verovatno ponovo u NBA da greje klupu.

    Na kraju mi je potpuno neverovatno da Teodosic koji je osvajao sve moguce juniorske turnire toliko izgubi pobednicki mentalitet. Pa ako nije nista osvojio pored Kirilenka, veoma su male sanse da ce ikad nesto osvojiti.

    Na kraju iz svega vidjenog zali boze nasu reprezentaciju, kad vidim kakve mlade igrace ima grcka i ostatak evrope. Pukli smo ko bas.
    (sasa, 14. maj 2012 21:24)

    # Link komentara

  7. Samo Duda moze da sastavi tim sa tako malim budzetom i da osvoji evroligu ! Drago mi je sto je Olimpijakos trijumfovao,navijao sam za njih !
    (Bane, 14. maj 2012 19:57)

    # Link komentara

  8. Najvece otkrovenje je Papanikolau, jako perspektivan igrac. Najveca razocarenja su Siskauskas i Batist, najveci gubitnik je Kazlauskas a najveci dobitnik je doktor profesor Duda Ivkovic.
    (kornjaca, 14. maj 2012 19:50)

    # Link komentara

  9. Nadam se da ce Teo da odraste do sledeceg prvenstva.Uslovi za pobedu na sledecem PE SU 1. DA DUDA BUDE SELEKTOR I 2. DA GA IGRACI SLUSAJU.
    (M.Popovic, 14. maj 2012 19:04)

    # Link komentara

  10. Dobar prilog, ali nije mi jasno kako se to Sasa Ozmo u sve razume? ;-)
     (Bane, 14. maj 2012 18:11)

    # Link komentara

  11. Čini mi se da je Olimpijakos bio podcenjen, niko nije očekivao niti se pripremao ozbiljno protiv njih. Mada presudilo je srce igrača i maximum koji su pružili i to u odsudnim trenucima, veća želja za pobedom i Dudina vrhunska pobednička taktika. Pogađali su, gotovo bukvalno, sve što im je SCKA dozvoljavao a toga nije bilo puno.
    A vlasnicima se delimično i vratilo sve ono što su pogrešno ulagali poslednjih godina, bez rezultata.
    Takođe, mislim da svaki tim mora da ima više domaćih glavnih igrača, jer tako obezbeđuje veću koheziju u timu i dodatnu motivaciju za pobedom, mada to nije garancija da će uvek i pobediti, jer su i lični kvaliteti isto tako bitni. Ali u ovom finalu pokazalo se da i Grci imaju jak lični kvalitet u igračima. Bukvalno su eksplodirali u ovom meču.
    Eto šta Duda zna, i može da uradi, kad ima solidne a potencijalno fantastične i motivisane igrače.
    (Mirko, 14. maj 2012 16:16)

    # Link komentara

  12. Ne zaboravite Peru Antica. Nije veliko kosarkasko ime ali on uvek zna koliko i kad moze. Fenomenalno zatvara reket a u napadu izvlaci protivnicke centre sto donosi nova resenja za napad. Pametan i koristan igrac sa minimalnim brojem gresaka.
    Gde se moze procitati Karijeva analiza?
    (nele, 14. maj 2012 16:08)

    # Link komentara

  13. (hrvat koji postuje najveceg trenera u povijesti europe, 14. maj 2012 14:23)

    brate moj hrvatski,i ako ga nisam pljuvao(kao i velika vecina srba),potpuno si u pravu.prihvatam odgovornost u ime onih koji to jesu radili,ali ti sada tvrdim da ih je sigurno sramota i da se svi oni sada potpisuju drugacije kako bi neopazeno mogli da ga hvale,posto je sada je li,najveci trener na svetu.o Dudi si sve rekao pa nemam sta da dodam.
    Pozdrav.P.S.nadam se boljim danima vase i nase rep kosarke pa da se vidimo po finalima(naravno da mo pobedimo :-))
    (Miki, 14. maj 2012 15:36)

    # Link komentara

  14. Karijeva analiza i komentar pre finala su za anale??? Ostalo je sve smesno...
    (Dirty, 14. maj 2012 15:08)

    # Link komentara

  15. svaka cast na ovako lepom rezimeu final four-a! slazem se sa vecinom prokomentarisanog,osim za gresku kirilenka pri zadnjem napadu. otkrovene je papanikolau,a razocarnje dijamantidis,marselinjo i hrijapa.sve u scemu,bio je ovo jako uzbudljiv kosarkaaski vikend,puno borbe,oba polufinala neizvesna,a finale epsko!cestitke dudi na tituli
     (u prolazu.., 14. maj 2012 14:38)

    # Link komentara

  16. boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka!
    GINE OLYMPIAKOS
    (diavolinho, 14. maj 2012 14:37)

    # Link komentara

  17. je li vas sram nakon sto ste zadnjih godinu-dvi pljuvali po jednom takvom, doktoru, magistru kao sta je duda? budite sritni sto imate takve trenerske genijalce, da ne kazem bogove, jer da vas vodi vrankovic kao nas, onda vi vidili sto je definicija trenerskog amatera i diletanta.
    duda da sve utakmice izgubi do kraja karijere, to nece prominit sliku o njegovoj velicini.
    (hrvat koji postuje najveceg trenera u povijesti europe, 14. maj 2012 14:23)

    # Link komentara