Najbolji fudbal igra se u Španiji

Najbolji fudbal se definitvno igra u Španiji. Ono što je najavila 'crvena furija' osvojivši Evropsko i Svetsko prvenstvo, potvrdili su ove sezone i španski klubovi. Pet od osam timova koji igraju u polufinalu Lige šampiona i Lige Evrope su upravo iz Španije, što je jedinstven slučaj.

Aleksa Gutović
Pošaljite komentar
  1. hahahaha! svako normalan zna da se u engleskoj igra najbolji fudbal
     (durantula, 13. septembar 2012 20:45)

    # Link komentara

  2. mozete reci sta hocete ali je Barsa od fudbala stvorila jednu inteligentnu igru... to u Engleskoj necete naci..
    (mex, 26. april 2012 14:06)

    # Link komentara

  3. Najbolji fidbal se igra u Engleskoj, najnaduvaniji fudbal se igra u Spaniji, meni licno i najdosadniji, tzv. bunker fudbal.
    (hajduk, 26. april 2012 12:23)

    # Link komentara

  4. @@@ revizoru, prvo se ti malo imformisi @@

    Postavlja se pitanje, odakle Realu toliko novca, a da u priči nema bogatih Rusa ili Arapa?
    Za početak, Real je veliki klub, verovatno najpoznatiji fudbalski brend na planeti. Nije slučajno da su već poslednje četiri godine na vrhu tabele "Diloitove" liste najbogatijih klubova na svetu, iako ostvaruju prilično slabe rezultate u Ligi šampiona nekoliko godina u nazad.

    Stadion "Santijago Bernabeu" treći je po posećenosti u Evropi i iako se prihodi od ulaznica ne mogu meriti sa onima koje zarađuje Mančester junajted, i dalje je to veliki finansijski prihod. Klupski marketing je veoma agresivan u hvatanju povoljnih marketinških prilika, što uključuje i turneje van Evrope, poput predsezonskih priprema u Kini i Vijetnamu.

    Realov ugovor kojim su pokrivena prava na televizijske prenose utakmica domaćih takmičenja je daleko najskuplji na svetu. Prema onome što su pre nekoliko godina objavili iz samog kluba, sedmogodišnji ugovor koji su potpisali sa agencijom MediaPro vredan je 1,1 milijardu evra. To znači da samo na ime tv prenosa domaćih ligaških utakmica Real godišnje zaradi oko 150 miliona evra, dvostruko više od Mančester junajteda.


    Takođe, Realu pomaže i španski poreski zakon, koji je prvobitno zamišljen da bi privukao strane bankare i menadžere, a koji stranim igračima omogućava da u prvih pet godina boravka u Španiji plate tek četvrtinu poreza u odnosu na ono što plaćaju španski državljani. To znači, okvirno govoreći, da bi u slučaju da Kaki posle odbijanja poreza isplate devet miliona evra sam klub to koštalo godišnje manje od 11 miliona evra, dok bi Mančester junajted za istu platu igraču potrošio godišnje preko 17,5 miliona evra. U pet godina to predstavlja razliku od preko 32 miliona evra.

    Na kraju, tu je Realov zakonski status neprofitnog udruženja građana. To znači da ne moraju godišnje generisati preko 30 miliona evra, poput Junajteda da bi finansirali svoje dugove.

    Kakve god dugove Real ima, oni su dugovi u lokalnim bankama, od kojih su mnoge pod političkim i društvenim uticajem, da ne bi pravile veliki pritisak na klub. Real je prevelik i prevažan da bi došao u situaciju da ga dugovi pritisnu i onemoguće mu normalno funkcionisanje, što se može desiti običnim, normalnim klubovima. Realov društveni, politički i ekonomski značaj izdvaja se od svih ostalih klubova na svetu, osim možda od Barselone, što znači da za njih postoje malo drugačija pravila nego za ostale.

    Realova klupska struktura razlikuje se od većine ostalih vrhunskih klubova. Real je jedan od četiri španska kluba, uz Barselonu, Osasunu i Atletik Bilbao, koji je izuzet iz zakona iz 1991. godine, koji je sve ostale klubove prisilio da se pretvore u deoničarska društva. To znači da moraju i redovno da organizuju izbore na kojima se bira rukovodstvo kluba. Predsednik kada bude izabran bira ostatak uprave i raspoređuje svoje ljude na ključne pozicije u klubu.

    Da biste uopšte postali kandidat za predsednika Reala morate da budete španski državljanin i član kluba najmanje deset godina. Ono što je ključno, morate da položite depozit u iznosu od 15 odsto od godišnjeg proračuna kluba, ili oko 55 miliona evra. Ovaj novac ne morate imati na računu, dovoljno je da imate banku koja će izdati menicu na vaše ime i garantovati za vas. Kad su ovi uslovi ispunjeni, počinje predsednička kampanja, kao i u slučaju svih drugih izbora, a članovi kluba su na kraju oni koji odlučuju.


    Kad je Perez izabran za predsednika, mora li on da finansira klub?

    Ne. Ustvari, to mu uopšte nije dozvoljeno zakonom. On jednostavno upravlja klubom. Naravno, Perez je jedan od najbogatijih ljudi u Evropi, sa širokim dijapazonom poslova kojima se bavi. Nema sumnje da može puno da pomogne klubu, posebno kad se radi o odnosima sa bankama i sponzorima, ali ni u kom slučaju ne sme da finansira klub. Naravno, ne sme ni da ima ni finansijsku korist od kluba.
    (mar, 24. april 2012 12:32)

    # Link komentara

  5. I za mene je Primera najbolj liga, ali je sigurno čeka sudbina Grčke. Prenaduvan balon koji kad tad mora da pukne, a onda?
    (Paulaner, 18. april 2012 14:17)

    # Link komentara

  6. Najboji fudbal u evropi se igrao i uvek ce se igrati u Premier ligi.Engleski fudbal je i sve oko njega je posebno zbog tradicije!!!
    (Shomy Red Devil, 18. april 2012 11:29)

    # Link komentara

  7. Spanski fudbal je najbolji u Evropi. U to apsolutno nema sumnje, i ko to negira, ili je krajnje zlonameran ili nema pojma sa fudbalom. Nema trece.
    Ne znam otkud u nekim komentarima ovde da se Real i Barça finansiraju iz budzeta Spanije!? U Spaniji se ni jedan klub ne finansira iz budzeta. Svi su samostalni, a o Real Madridu i Barceloni izlisno je i govoriti.
    Na primeru Spanije mogu se jasno videti neke zablude koje su kod nas uvrezene. Prva i najvaznija su stranci. Iako u spanskoj ligi igraju najbolji i najskuplji stranci iz celog sveta, nikome nije padalo na pamet da ih tera iz Spanije posto "zauzimaju mesto mladim domacim igracima" kao sto je to recimo kod nas slucaj. Iako od pamtiveka ovde igraju takvi, svi najbolji igraci sveta, to nije onemogucilo malim Spancima da se razviju u vrhunske igrace. Spanija je prvak sveta i evrope u seniorskoj konkurenciji, i super sila i svim mladjim kategorijama. Zasto? Zato sto je rad sa mladjim kategorijama organizovan do savrsenstva. Da Vam ne bih ja pricao o tome, pozivam Vas da jedan vikend dodjete u Spaniju i da o tome napravite reportazu. U bilo koji veci grad u Spaniji, ne samo Madrid ili Barcelonu. Dodjite u Valenciu u Las Palmas, Oviedo...Sportski centri sa manje-vise 10 fudbalskih terena na kojima subotom i nedeljom igraju klinci u svojim kategorijama. Od 5 godina starosti pa nadalje. Sudije obucene u crno, kao u Primeri, igraci u dresovima kao Madrid i Barça. I kakav fudbal igraju klinci, da se smrznes. Najjacu utisak je svakako, kada neki klinac udari suparnickog igraca bez lopte ili nesto slicno, tata se dere sa tribine kao lud, da se izvine i pruzi ruku. I da igra fudbal a ne da izvodi besne gliste. Od malih nogu im se usadjuje taj takmicarski i sportski duh.
    Ja sam bio dete u SFRJ, igrao sam fudbal kao klinac u Beogradu, i secam se kako je sve to bilo lepo organizovano i zamisljeno. Naravno, siromasnije nego ovde u Spaniji, ali fenomenalno. Vec ima 15 godina kako nisam dolazio u Beograd i ne znam kakva je bas situacija tamo. Sigurno je da nije lako, besparica je, i dugo vreme rata, sankcija i beznadja. Ali svakako da FSS mora da stegne kais i da ulozi maksimum u rad sa mladjim kategorijama. Da sto vise klinaca ukljuci u takmicenja, da ih povuce sa ulice, odvoji od droga i alkohola i usmeri u nekom drugom pravcu. Samo tako mozemo ponovo postati sila nebeska u fudbalu.
    U mladjim kategorijama moraju da igraju sva deca, a ne samo ona ciji roditelji to mogu da plate.
    (Don Quijote, 17. april 2012 16:02)

    # Link komentara

  8. Engleska liga uvek bila i bice najbolja! KOPACKA :D
    (Dijego, 17. april 2012 14:57)

    # Link komentara

  9. Da li cete prikazivati EL CLASICO 21.04.2012 u 20h pocinje? Barcelona-Real Madrid
    prosli put niste prikazivali ovu utakmicu nego neku drugu utakmica...mislim da je betis igrao...MOLIM VAS DA PRIKAZUJETE EL CLASICO !
    (Nikola, 16. april 2012 23:45)

    # Link komentara

  10. Licno mnogo vise volim beskompromisne borce od takticara, znaci Englezi pre Spanaca. Moje misljenje deli ogroman procenat forumasa, ko to moze bezpogovorno da tvrdi-jedna liga ispred druge? Ko je taj i kako objasnjava ogroman procenat suprotnog misljenja? Pozdrav svima koji nisu najpametniji na svetu.
    (zoki, 15. april 2012 15:25)

    # Link komentara

  11. Daleko su oni od Bundes-lige.
    (ljutko, 15. april 2012 08:57)

    # Link komentara

  12. Španija kao država je pred kolapsom a njihove nerealne sportske politike će brzo biti svedene na pravu meru? Zbog prenosa španskog fudbala B92 govori kvalitetu Primere, koji je realno smesan. Najbolji i finansisko najrealniji klubovi su Bajern, Arsenal, Dortmund... a priča o španskom fudbalu je klasično lupetanje...
    (Dirty, 14. april 2012 16:37)

    # Link komentara

  13. @Revizor

    "Real i Barsa dobijaju novac iz budzeta Spanije"

    Dalje nisam ni citao. Ti si covece genije, umetnik. Mali Perica je za tebe nula sto tice discipline "kako mali Perica zamislja svet".
    (esb, 14. april 2012 16:11)

    # Link komentara

  14. @Milan

    Mašiš poentu, upravo pričam o tome da su rezultati posledica prevare, a to gde se igra najbolje uglavnom je stvar ličnog afiniteta, za mene je španska utakmica od 3-2 totalno negledljiva u odnosu na englesku ili nemačku. Valjda zato Bil Gejts, Rusi i Arapi i ne kupuju španske, nego engleske klubove, a sigurno da ima nečeg i u tome što tamo i da kupe klub i ulože novac, zbog opšte favorizacije Barse i Reala (sudije, mediji, savez, u krajnjoj liniji ogromna većina navijača) dugoročno ne bi mogli ništa ozbiljno da naprave.

    U Engleskoj klubovi troše pare, ali te su pare realne, ja ih imam, ja ih trošim. Rekoh već da Englezi u teoriji imaju veliki dug, ali više od pola pada na dva kluba (Man Utd, Čelsi) koji nije realan, niti ima veze sa fudbalom. Kada tamo neko zaista pretera, sledi raspad (vidi Lids ili Portsmut).

    Real i Barsa dobijaju novac iz budžeta Španije, čiji je minus toliki da se isplaćuje iz budžeta Nemačke, što će reći da stanovnici Minhena i Dortmunda svojim porezom plaćaju da igrači njihovih klubova odlaze u Primeru. To je prevara.

    Širom Evrope (Škotska, Belgija, Danska, Austrija, Italija...) klubovi su rasformirani, ponovo pokretani, išli u niži rang (svojevremeno je Insbruk dan posle treće vezane titule nestao kao klub, a naslednik krenuo iz treće lige), kad bi Španci primenili isto, ne bi imali dovoljno klubova da napune Primeru.


    Što se kvaliteta lige tiče, Bilbao je sada izbacio sjajnu generaciju, koja će se rasprodati za jedno ili dva leta i opet će tavoriti, kao svih ovih godina (još od Ečeberije, Gerera i Ursaisa). To se dešavalo i sa Sosijedadom, Deportivom, Seltom, Betisom, Seviljom. Engleska ima jedan Lids, Španija ih ima pet ili šest. Valensija je pokušala, imala rezultate u pet godina i sada ima dug koji je mnogo veći od vrednosti kluba sa sve nekretninama, nikome nije jasno kako odavno nisu rasformirani.

    Što se tiče paralele sa Francuzima, Levante, Osasuna, Hetafe, Maljorka, Rajo... Ko od njih bi u Nemačkoj, Engleskoj, Italiji igrao za evrokupove? Ko od njih u francuskoj ligi ne bi bio tu gde i u Primeri u najboljem slučaju? Liga Evrope godinama zanima samo Špance, Portugalce i ekipe sa istoka, jer niti donosi novac, niti prestiž, niti je iko realno prati tamo gde se igra ozbiljan fudbal.

    Sama finansijska priča je besmislena ako nema očigledne posledice na terenu, a ovog puta ima. Da se drže ikakvog razumnog budžeta Real i Barsa ne bi kupili pristojnog igrača poslednjih pet godina, a oni i dalje u svakom prelaznom roku troše ne kao Man Utd ili Arsenal, nego kao Čelsi i Siti.

    A onda, iako imaju tako dobre timove i desetine zvezda, svi znamo da u Realu sve bitno mora da odradi jedan čovek, kako zna i ume. U Barsi opet, taj jedan ima dva sjajna asistenta. I uvek znamo kako će se završiti utakmica, ko će presuditi, najčešće i na koji način. Koga bi to moglo da zanima?
    (revizor, 14. april 2012 15:23)

    # Link komentara

  15. @(revizor, 14. april 2012 03:25)


    ma daaaj...ne znam na sta bih ti pre odgovorio...ovo objasnjenje u vezi para je smesno, pa u engleskoj sve vrvi od arapa, rusa, amera, multimilijardera vlasnika klubova, samo cekam jos i Bil Gejts da kupi neki engleski tim. Kad je Roman Avramovic kupio Celzi trosili su kao Man. City sad i nisu osvojili LS, evo sad City trosi enormne pare vec godinama i nista...ako gledamo sta bi bilo kad bi bilo, mozda bi i nasa liga bila najbolja na svetu da imamo bolji savez...

    Junajted prodaje igrace jer nema para? Pa pogledaj koliko igraca prodaju npr. Atletiko Madrid i Valensija...Atletik Bilbao, ni ne dovodi strance, samo Baskijci im igraju pa vidi dokle su dogurali, izbacili su Junajted iz LE.

    Ovo sto kazes za Pikea, nije Barsa kriva sto je Pike u Junajtedu grejao klupu, ne ocekujes valjda da bi dali 100 miliona Junajtedu za mladog stopera koji nije ni u startnih 11...

    a ovo da 2/3 spanskih klubova ne moze da se nosi ni sa francuskim prvoligasima, ne znam kako si zakljucio, razlika izmedju treceplasirane Valesnije i trinestoplasiranog Rajo Vajakana je samo 12 bodova, u evro kupovima ove sezone na sve strane Spanci, npr. Bilbao i Atl. Madrid koji su daleko dogurali u LE ove sezone su samo 2 boda ispred Rajo Vajakana u Primeri...Jesu Real i Barsa daleko ispred svih u Primeri, al isto tako bi bilo da se ova dva kluba takmice u bilo kojoj drugoj ligi i to uopste nije merilo koliko je neka liga kvalitetna, ako cemo tako, zar mislis da je nasa liga kvalitetna kao spanska?

    Ok, tradicija je na strani Engleza, engleski timovi su bili bolji od spasnskih al ove sezone to nikako nije slucaj. Ako si racunovodja pa procenjujes kvalitet lige na osnovu finansijskih izvestaja, mozda je bolja Engleska liga i ove sezone al ako se okrenemo fudbalu, Spanija je daleko ispred.
    (Milan, 14. april 2012 12:26)

    # Link komentara

  16. Ja mislim da se najbolji stoni-tenis igra u Kini!
    (tolle, 14. april 2012 11:55)

    # Link komentara

  17. Mozete da hvalite svi spansku ligu i da se divite Realu i Barsi, ali ja bih pre gledao ligu gde imam Manchester United i City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Fulham, QPR, Newcastle, Sunderland, Everton, Bolton i mnoge druge VELIKE timove, nego ligu u kojoj Igraju Almeria, Malaga, Mallorca, Betis, Getafe, Racing, Levante, Sporting, Granada,Rayo Vallecano, Sociedad, Zaragoza...
    (Opala, 14. april 2012 11:54)

    # Link komentara

  18. Bundesliga je daleko najbolja liga na svetu, čak im je i druga liga bolja i zanimljivija od većine prvih..
    (Bundesliga, 14. april 2012 10:23)

    # Link komentara

  19. Smesni su mi komentari tipa da prvi pratioci u Primeri za Realom i Barselonom zaostaju 30-tak bodova, pa je Primera zato slaba liga! A Premier je najjaca zato sto se 6 timova bori za titulu! A timovi koji su ispod 4-5 mesta redom izbacuju ekipe koje su prve u Premier ligi iz evropskih takmicenja! Sad na primer da se u Svedskoj ligi bori 10 timova za prvo mesto i da je razlika izmedju njih na kraju sezone najvise 5 bodova, to znaci da je ona najbolja u Evropi, jer ima vise kandidata za titulu i neizvesnije je? Dajte molim vas, postedite nas takvih komentara, budite realni, Primera je najjaca i to dosta ispred ostalih!
    (Paradox, 13. april 2012 20:18) .....da nije smesni bilo bi tuzno.....prvo u premier ligi se se ne bore njih 6 za titulu....drugo liga evrope i ls je nebo i zemlja...kad je zadnji put neki spanski klub(a da nije real ili barsa) dobijo engleze,nemce..u ls....a trece, primer sa svedskom je stvarno najbolji primer koji sam cuo u zadnjih par godina...hahha..i nisi i objasnijo onih -17 gol razliku seste ekipe u ligi ...nikad zabelezeno....stvarno paradox
    (comy SB, 14. april 2012 10:17)

    # Link komentara

  20. neka hvala, meni je premirship zakon. ne mogu da smislim spansku ligu, previjanje, foliranje, pepea, ronalda. nema fer pleja. uz to samo dva tima se bore a ostalo je boranija, razlika izmedju barse i valensije 30 bodova
     (aleksa, 14. april 2012 07:00)

    # Link komentara

  21. @revizor

    U svim ligama je tako, recimo dugovi engleskih premijerligaša su nešto viši od 3 milijarde funti, što je negde u ravni sa dugovanjima klubova iz Primere, čiji je dug oko 4-5 milijardi evra.

    Dug klubova iz Serije A i Bundeslige je izmeđi 1 i 1.5 milijarde evra.

    Takvo je stanje u celokupnom evropskom fudbalu, u stvari ne samo u fudbalu već i u njihovim ekonomijama.
    (Mr Oks, 14. april 2012 04:04)

    # Link komentara

  22. Prvo, ne slažem se sa tezom da je toliko dominantan. Uzrok dobrih rezultata španskih klubova je jednostavan - finansijsko bezakonje u toj zemlji dozvoljava im da troše stotine miliona koje nemaju. Da Englezi, Nemci pa i Italijani imaju jednake uslove, Španaca nigde ne bi bilo.

    Pogledajte Barsu - klub ima ogromne prihode i brutalno veće rashode, zahvaljujući kojima je za deset godina ušao u 250 miliona minusa. I umesto da budu pod embargom (u drugoj grani industrije davno bi bili ugašeni) oni u ekipu koja je dvaput u tri godine prvak svega i opšte je prihvaćena kao najbolja na svetu u poslednjoj deceniji dovode Fabregasa i Sančesa, dva igrača tržišne vrednosti najmanje 70 mil. evra (slučaj Fabregas bi se dao razglabati na mnogo nivoa, ali svaki bi u normalnom, pravnom i etičkom smislu završio pogubno za FCB). Zauzvrat ne moraju da prodaju nikog koga trener želi u timu. I to tako ide svake godine, i tu i u Realu.

    Sad pogledajte Man Utd, kao dominantni klub u Engleskoj. Oni 2008. osvajaju UCL sa timom u kojem su tri glavne zvezde tek ulazile u najbolje godine (Teves te godine punio 24, R'n'R po 23). Zamislite da su mogli da zadrže sve i dodaju po dve zvezde u svakom prelaznom roku. Da se zadržimo samo na igračima koji su prodavani od tada - Jaja Ture, Nasri, Snajder, Roben, Tijago Silva, Kompani. I ostavite Barsu i Real na timu iz iste 2008. Ne bi videli gol protivnika.
    Umesto toga iz kluba odlazi Ronaldo, jer Real može da priušti 100 miliona evra (niko ne zna otkud), odlazi Pike, sada jedan od top defanzivaca na svetu, a Ferguson ne plaća 25 miliona za Tevesa, jer nema para na bacanje. Zamislite da je Teves u Barsi ili Realu i da im treba 25 miliona za otkup ugovora. Sve se bojim da bi razmišljali i minut da li te novce stvarno i imaju.

    Takvom nepoštenom finansijskom igrom stvaraju se dva supertima čije dugove niko ne plaća. Ostatak lige nije mnogo bolji, oni duguju mučenim srpskim ligašima (Žigić i Lekić plaćeni sa godinama zakašnjenja, Smiljanić još nije). Primerin minus veći je od minusa sledeće tri najzaduženije lige zajedno. Teoretski Englezi takođe imaju ogroman minus, ali je on veštački - kod Man Utd je nastao vanfudbalskim mahinacijama Glejzera, a Čelsi sav novac duguje sopstvenom gazdi. Razlika između engleskih i španskih preplaćivača je što Man Siti i Čelsi, koliko god bili nepopularni jer pokušavaju da kupe mesto u vrhu, bar troše novce koje njihovi vlasnici imaju. Šta tačno troše Španci ne ume da odgovori niko.

    Primera je sama po sebi besmislena, ne samo zbog bodovne razlike, već i zbog toga što dve trećine lige ne izgleda sposobno da se nosi ni sa francuskim ligašima, a ne sa nekim ozbiljnim.

    Premijer liga je u odnosu na to druga planeta, koliko god iste dve ili tri ekipe uzimale titule, krljanje traje do poslednjeg kola, niko se nikom ne sklanja, a ekipe imaju nekoliko različitih stilova, pa su razne kombinacije moguće (svi koji prate znaju ko kome ne odgovara, a ko kome odgovara). U Španiji svi u osnovi igraju na istu foru i logično je da neko ko igra bolje u 95 posto slučajeva pobedi onog ko igra slabije. Isti problem je skoro uništio Italijane.

    Zato je Premijer liga bez dileme mnogo kvalitetnija. Ali opet, Bundesliga je najzabavnija, zbog ritma, publike, fantastičnih stadiona, mnogo ujednačenijeg kvaliteta.

    Sa druge strane španska reprezentacija je dominantna i to iz vrlo jednostavnog razloga: uigranost je stvar koja najviše nedostaje nacionalnim timovima (nemoguće je postići je za pet ili deset dana), a Špancima kompletnu igru diktira Barsina ekipa, pola ostatka je iz Reala, gde takođe igraju zajedno, pa se ovi iz ostalih klubova lako uklope u vrlo jasan i izgrađen sistem. I tu dileme nema, trenutno su mnogo jači od svih ostalih (mada sa penzionisanjem izvesnog Katalonca i ta priča kreće ka kraju, uskoro će Nemci biti nedodirljivi).
    (revizor, 14. april 2012 03:25)

    # Link komentara

  23. I to su najveci doprinos ucinili Katalonci, ne Spanci.
     (Adam, 14. april 2012 02:49)

    # Link komentara

  24. La Liga nisu Farsa i Real, ima ona vise od 2 kluba. Setite se proslih sezona, 3 od 4 engleska kluba u polufinalu ls, ovo je samo losa sezona. Jeste uzivanje gledati Cavija i Inijestu, ali protiv koga igraju? I nemojte stavljati vise El Klasiko za finale LS, to svi rade, a ni prvi mecevi nisu odigrani. Pokazace Nemci i Englezi kako se igra tim Spancima, s tim sto je sve spansko u Realu ime i golman. U Premijer ligi sese gine i zato Vigan moze da dobije MU, a u spaniji se pomire sa porazom. Bundesliga isto, milina za gledanje. Kada se prica o najjacoj i najzanimljivijoj ligi gledaju se svi klubovi, a ne ona koja se prenosi na vasoj TV ili ona koja ima najjaci klub u Evropi, spanska je zanimljiva 2x godisnje. Reprezentacija je stvarno najbolja, ali to nema veze sa ligom.
    (Ognjen, 13. april 2012 23:57)

    # Link komentara

  25. Liga Evrope nije nikakvo merilo za kvalitet, jer najjaci klubovi je dozivljavaju kao ponizavajuce takmicenjei igraju je bez truda. Jedino merilo je LS, a u njoj spanski klubovi, osim Reala i Barse, vec dugo vremena ne ostvaruju nikakve rezultate,tacnije ne mogu ni grupu da prodju.
    Real i Barsa su bolesno jaki, ostali su veoma losi, po meni dosta slabiji i od italijanskih timova.
    (mpk, 13. april 2012 23:52)

    # Link komentara

  26. Ne znam koja je liga bolja,koji je fudbal bolji,ali pogledajte poslednji klip :D
    Ko unutra udje,taj vise ne izlazi,koliko se brzo krece lopta strasno :D
    (Zeljko, 13. april 2012 23:22)

    # Link komentara

  27. Ja mislim da bi Pinto bio jedan od boljih veznih igraca u srbiji..Pogledajte pas igru na posl.klipu :D
    (Barcaboy, 13. april 2012 22:44)

    # Link komentara

  28. Najbolji fudbal igra se u Engeskoj, Nemackoj, pa tek onda Spaniji. U top 5 su Holandija i Italija.
    (Boss, 13. april 2012 21:40)

    # Link komentara

  29. da odgovorim na pitanje: nije dominantan i nece
     (:), 13. april 2012 21:35)

    # Link komentara

  30. Moje misljenje je da je Primera najbolja iskljucivo iz razloga sto je prenosi B92. :)

    Salu na stranu, evidentno je da su Spanci ove godine najbolji u evro kupovima. Ali ozbiljnije zakljucke cemo moci da izvedemo ukoliko se ovaj trend nastavi. Barsa i Real, a narocito Real, su ipak veci klubovi od najboljih engleskih timova i najverovatnije se taj odnos snaga nece mnogo menjati u nekoj skorijoj buducnosti. Medjutim tvrdnje da su prosecni spanski klubovi boji od engleskih velikana su nebuloze. Treba imati u vidu su i Junajted i Celsi i Arsenal trenutno u odredjenoj fazi renoviranja timova i stvaranja novih generacija dok je Liverpul u najtezoj situaciji mada ne sumnjam da ce se "crveni" vrlo brzo vratiti svom punom sjaju u velikom stilu. Takodje Totenhem je pokazao da moze daleko u LS medjutim upravo zbog jacine lige ove sezone nisu u situaciji da se dokazu u najjacem takmicenju. Pored toga u skorijoj buducnosti treba ocekivati i da Siti ima sve zapazeniju ulogu u Evropi a od Njukasla ocekujem da daju sve od sebe svejedno u kom ce takmicenju ucestvovati sledece sezone. Prema tome moj glas ide Premijer ligi, uz konstataciju da su Barsa i Real trenutno najbolji na svetu.
    (johan, 13. april 2012 21:27)

    # Link komentara

  31. Sve je to tacno ali ja više volim da gledam Premier ligu...
     (Sir Giggsy, 13. april 2012 21:04)

    # Link komentara

  32. Smesni su mi komentari tipa da prvi pratioci u Primeri za Realom i Barselonom zaostaju 30-tak bodova, pa je Primera zato slaba liga! A Premier je najjaca zato sto se 6 timova bori za titulu! A timovi koji su ispod 4-5 mesta redom izbacuju ekipe koje su prve u Premier ligi iz evropskih takmicenja! Sad na primer da se u Svedskoj ligi bori 10 timova za prvo mesto i da je razlika izmedju njih na kraju sezone najvise 5 bodova, to znaci da je ona najbolja u Evropi, jer ima vise kandidata za titulu i neizvesnije je? Dajte molim vas, postedite nas takvih komentara, budite realni, Primera je najjaca i to dosta ispred ostalih!
    (Paradox, 13. april 2012 20:18)

    # Link komentara

  33. Kako moze da je najbolji fudbal u Spaniji, kad se takmice iz godine u godinu dva ista tima.... Real Madrid i Barselona.... Nemaju ni konkurenciju, a npr. u Premijer ligi neki Vigan bije Man. Utd. ......
    (diki, 13. april 2012 19:31)

    Pa i neki Bazel izbaci junajted iz Lige Sampiona, pa ga zatim izbaci i Atletik Bilbao iz LE, a taj isti junajted je prvak Engleske, dok Bilbao ne moze da pridje ni Barsi ni Realu na tabeli Primere. Pokusavas da hvalis Premijer ligu, a u stvari je osporavas.
    (milan, 13. april 2012 20:09)

    # Link komentara

  34. Onda niste gledali Premijer Ligu.
    (Pavle, 13. april 2012 19:45)

    # Link komentara

  35. Kako moze da je najbolji fudbal u Spaniji, kad se takmice iz godine u godinu dva ista tima.... Real Madrid i Barselona.... Nemaju ni konkurenciju, a npr. u Premijer ligi neki Vigan bije Man. Utd. ......
    (diki, 13. april 2012 19:31)

    # Link komentara

  36. Radomir Antic jeste veliki strucnjak ali mislim ipak da on ne moze biti objektivan s obzirom na njegovu trenersku karijeru u Spaniji. A sto se tice teme, mislim da se u Spaniji igra najbolji fudbal, ali problem je sto su Real i Barsa daleko ispred ostalih i zato se to ne vidi toliko. Engleska liga poslije spanske jeste najkvalitetnija ali ono zbog cega je Premijer liga zanimljiva od Primere je sto svako moze da dobije svakoga dok u Primeri kada se to desi svrstava se pod senzaciju.
    (aNOnymous, 13. april 2012 19:26)

    # Link komentara

  37. Mene je odusevio @Marjan-KL, decko je krenuo da pricao o fudbalu, zavrsio na tenis, raspravlja ko je bolji Mesi ili Ronaldo, a Primere se uopste nije dotakao. Primera je po rezultatima trenuto najjaca, ali to samo ove godine, prethodnih godina je bila Premijer i Seria A. Ali po meni mnogo je zanimljivija Premijer i Serija A, jer tu se ne zna ko ce da osvoji tituli i dosta ekipa moze svakog da pobedi, dok u Primeri zadnjih 10 godina osvajaju Real i Barsa i od drugih timova niko ne moze da ih pobedi i to za gledanje uopste nije zanimljivo, a i utakmice nisu toliko interesantne sem el klasika.
    (Nikola, 13. april 2012 19:17)

    # Link komentara

  38. Nikola, mozda si ti u pravu, ali ja iznosim svoje misljenje. Pogresno sam se izrazio, mislio sam da postoji 5,6 klubova koji su uvek konstantni i ciji su medjusobni dueli mnogo zanimljiviji od El klasika.
     (Goci, 13. april 2012 19:00)

    # Link komentara

  39. nije tacno da je Primera najbolja liga na svijetu!!! i nije mi jasno kakve veze ima reprezentacija sa ligom??? ove godine jesu spanski klubovi dobro igrali, ali ne mozemo po jednoj sezoni ocjeniti ligu, treba da gledamo u zadnjih 7-8 godina a tu je definitivno ENGLESKA liga najnajbolja! niko ne moze da me ubijedi da je Totenhema i Man. Y. interesovala LE, mozda je Sitija ali mozda...sta je trebalo da se kaze kad su englezi imali po tri predstavnika u polufinale LS, i to englez engleza izbaci, da su imali srece u zrijebu mogli su rekord da ostvare 4 kluba u polufinale jer su Barsu znali Celsi, M.Y. Liverpul da izbace... prije dvije god u finale LE je dosao Fulam, osrednji ENG.klub i nosio se sa trecim klubom Spanije... ne moze biti spanska liga jaca nikako a tek o zanimljivosti da ne pricamo!
    (Ivan-cg, 13. april 2012 18:33)

    # Link komentara

  40. ajde neko od vas strucnjaka nek mi objasni ako je pl najbolja kako to da 11. tim primere dodje na old trafrod i igra se sa mancester junajtedom? da ne pricam sta je radila barsa u proslogodisnjem finalu ls?

    dajte bre malo objektivnosti, ljudi su svetski i evropski prvaci i imaju klupskog sampiona evrope, pa nego gde se igra najbolji fudbal ako ne u spaniji?
    (bane, 13. april 2012 18:15)

    # Link komentara

  41. @Goci 5-6 timova? Ja vidim samo 2. Premijer ligu su od 95. osvajala 3 kluba a Primeru 5. Real i Barsa bi bili dominantni u svakoj ligi trenutno. Premijer liga je dominitala zadnjih 10ak godina i sad polako spanci preuzimaju primat. Kao nekad Englezi od Italijana i to je normalno. Premijer liga je trenutno samo najbolje medijski ispracena ali joj kvalitet opada vec par godina.
     (NikolaBGD, 13. april 2012 17:56)

    # Link komentara

  42. ma kakva primera....kad pogledate sam par stvari sve je jasno ko dan....3 ekipa ima skoro 30 bodova manje od prve dve....sestoplasirani ima -17 gol razliku...ej -17...taj atletiko bilbao je 11.....a koliko je interesantna liga uefa....vidi se po tome koliko je zapela u njoj oba mancestera....moze da se ceni ko kako voli...ali meni primera nije u prve dve lige u evropi
    (comy SB, 13. april 2012 17:50)

    # Link komentara

  43. Bundes i Premijer su najbolje za gledanje i najinteresantnije, a najjača je Španska po jačini klubova. Moje mišljenje :)
     (Korleone, 13. april 2012 17:45)

    # Link komentara

  44. Za mene ce uvek biti najbolja Premier liga, bez obzira na rezultate Engleza u Evropi. Tamo uvek postoji 5,6 vrhunskih timova koji se bore za titulu, a u Spaniji su to uvek samo Real i Barsa. Reprezentaciji skidam kapu.
     (Goci, 13. april 2012 17:36)

    # Link komentara

  45. ronaldo je bolji od mesija..mesi je 3 puta dobio nagradu iako nije zasluzio...sta da se radi.. izgleda je i to namesteno
     (:), 13. april 2012 17:28)

    # Link komentara

  46. slažem se a po ovoj slici bi se reklo da su toliko dobri da su počeli i da levitiraju.. ;)
    (SRB, 13. april 2012 17:26)

    # Link komentara

  47. 1.Premijer liga2.Bundesliga3.Primera
     (:), 13. april 2012 17:24)

    # Link komentara

  48. najjace od svega je sto na zadnjem videu i pinto stoji u krugu i dodaje loptu ko blesav. A sto se tice reala imam reci samo jednu stvar, odnosno 2 videa, a to su [link] i [link] i [link] !!!
    (sasa, 13. april 2012 17:24)

    # Link komentara

  49. Ronaldo jeste fantastican igrac ali stvarno fantastican ali Madridjani nisu objektivni.Realno najbolji igrac na svetu je Leo Mesi ma sta god ko pricao jer ruku na srce 3 Zlatne Lopte nije lako osvojiti za samo 24 godine.Da nije Mesija,Kristijano bi bio apsolutno najbolji.Ne znam samo cemu podcenjivanje Mesija,ceo svet se divi jedino mi trazimo zamerku.Mesi ce biti i 4 godinu za redom najbolji igrac na svetu iako Barselona ni ne osvoji nijedan trofej.Jednostavno statistika od 61 gola trenutno a do kraja sezone otprilike oko 70 golova ce mu doneti tu titulu ma ko sta pricao.A i kad bi bili egal fudbalski strucnjaci bi pre glasali za Mesija jer nije arogantan kao Ronaldo.Verujte da se i to gleda pri izboru jer to neke trenere to iritira.Kao primer navodim Federera koji je vecinu titula osvojio dok su m najveci rivali bili Nalbandian,Hjuit,Safin i Rodik,sjajni igraci ali ne toliko velika klasa.Sta bi bilo da je Federer zamenio uloge sa Novakom i pokusao da dominira od 2007 godine.Uveren sam da ne bi bi bio to sto jeste jer jednostavno ma sta god pricali Federer jeste najbolji u istoriji ali je imao i srecu da je naisao u jednom delu svoje karijere na rupu u tenisu i iskoristio je.Kada mi neko kaze Ronaldo kompletniji od Mesija,to stoji.Ali evo jos jednog primera,Rafael Nadal je teniser koji nema ni jedan udarac vrhunski ali je u vrhu dosta godina i jedan je od najvecih igraca svih vremena.Covek igra defanzivno i brani se ceo mec ali to mu donosi rezultate i slavu.Jednostavno statistika,tako vam je i u fudbalu.Manimo se glupih komentara,trebamo da budemo srecni jer zivimo u vremenu kad igra verovatno najbolji fudbaler ikada Mesi,sjajni Ronaldo i jos neke nadolazece zvezde.Isto tako drago mi je da zivim u vremenu Rodzera Federera koji je najveci u istoriji,Rafe Nadala i naseg Novaka Djokovica za koga se nadam da ce biti najbolji u istoriji jednog dana,znam da je tesko ali nadamo se.Uzdravlje !!!!
    (Marjan-KL, 13. april 2012 17:18)

    # Link komentara