Muhamed Ali – 70 godina "Najvećeg"

Legendarni američki bokser Muhamed Ali u utorak slavi 70. rođendan. Tokom veličanstvene karijere imao je 61 borbu, a neke od njih su najbolje u istoriji boksa.

Pobedio je u 56 borbi, od toga je 37 pobeda ostvario nokautom, a poražen je samo pet puta. Tri puta je bio prvak sveta u superteškoj kategoriji.

Rođen je 17. januara 1942. godine u Luisvilu u državi Kentaki kao Kasijus Marselus Klej. 1964. godine preobratio se u Islam i ime promenio u Muhamed Ali.

Tri godine kasnije, 1967. javno je kritikovan zbog odbijanja da služi u američkoj vojsci tokom rata u Vijetnamu. To je učinio zbog svojih verskih uverenja i protivljenja ratu.

Pošaljite komentar
  1. RIP ALI!!
    (Kemal5, 4. jun 2016 15:09)

    # Link komentara

  2. Ali je Ali,ili ga voliš ili ne!Čovek je i tukao i dobijao batine,ali je njegova brzina za teškaša bila neverovatna!Mislim da bi današnji teškaši popadali posle 5 rundi u ovakvom ritmu!!! Bilo je puno sjajnih boksera, ali meni lično je on bio najbolji(nikad nisam voleo jedino njegov dugačak i lajav jezik)!!!
    (ćalke, 7. januar 2015 19:58)

    # Link komentara

  3. A dve borbe sa Kenom Nortonom?U jednoj mu je polomljena vilica na 2 mesta,a drugu je dobio mislim na poene.Pogledajte te borbe,pa onda pravite liste.
    (radza, 7. januar 2015 18:18)

    # Link komentara

  4. Ali je najveći i najbolji. To je i mišljenje matorog Džordža Formena. Frejzer mu nije 'ležao', jednostavno, ali kako reče kolega komentator malo ispod u Manili ga je razmontirao.

    Najveći udarač je Formen. Niko drugi nije i ne bi podigao s poda Frejzera i Nortona. Ali, to nije bilo dovoljno da pobedi Alija u Kinšasi. Meč u Kinšasi je bio definitivno najbolji, najveći i najvazniji u istoriji boksa posle II sv. rata.

    Za mlađe čitaoce: najjači udarac, uzimajući u obzir sopstvenu težinu i rast, imao je Džek Dempsi.
    (george, 11. februar 2012 13:23)

    # Link komentara

  5. Ali je najveći, svi ostali su samo imitacija najvećeg. srećan ti rođendan, veliki čoveče, iako verovatno i kad bi ovo čitao ne bi mogao da razumeš. Na žalost, zbog dva razloga - prvi jer ti je bolest uništila zdravlje i drugi što ne razumeš srpski, ali veruj, ima Srba koji te i te kako razumeju i tebe i tvoje delo, ne samo što se sporta tiče. Long live Great Mohammad Aly.
    (Hombre, 25. januar 2012 01:50)

    # Link komentara

  6. To da je on najbolji je jedna od najvecih fama americkog marketinga.
    (rendi marsh, 20. januar 2012 21:03)

    # Link komentara

  7. kapa dole i duboki naklon za najveceg od svih,sumnjam da ce se ikada pojaviti bolji
    (šumadinac, 20. januar 2012 09:44)

    # Link komentara

  8. Nemere policija ubiti,kao Ali
    (Petar, 20. januar 2012 00:27)

    # Link komentara

  9. @Strileee
    Malo si pogrešio. Meč o kojem govoriš nije bio njihov drugi već prvi. Sledeća dva meča dobio je Ali ... Kada je Aliju zbog protivljenja ratu u Vijetnamu oduzeta licenca, Ali je imao i velikih finansijskih problema. Jedan od onih koji su mu pomogli u kriznim godinama bio je upravo njegov budući ljuti protivnik Frejzer. Kada je Ali rekao NE učešću u ratu, odma je postao sinonim za slobodu mnogih naroda trećeg sveta, koje su stolećima ugnjetavali belci. Belci (Amerikanci) su ga zbog čestih kritika američkog političkog sistema mrzili i favorizovali njegove protivnike iako su i oni većinom bili crnci. Zato je Ali Frejzera pogrdno nazivao Uncle Tom (prijatelj belaca) iako Frejzer nije imao ništa ni sa političkim stavovima Alija ni sa Narodom Islama, ekstremističkom organizacijom Afroamerikanaca, koji su iskorištavali Alijeve uspehe za svoje političko delovanje. U tom sukobu Ali-Frejzer padale su ružne reči, pogotovo od strane Alija, koji je u svakoj prilici omaložavao svog protivnika. Za sve nepravde kasnije mu se izvinuo preko Frejzerovog sina. Ali je tek mnogo kasnije priznao pred svetom da je otišao predaleko i da se zapravo poneo onako kako se je do njega ponašao Elis, koji ga je nazivao Cassius Clay (rođeno ime, koje je Ali imao za nasledstvo crnaca iz robovskih vremena).
    (Thor, 19. januar 2012 16:50)

    # Link komentara

  10. @strile
    Tesko je odrediti sta je vece, a sta manje vredjanje. Cinjenica je da je Ali provocirao vecinu protivnika, neki kazu da je izmislio takozvani ,,trash talk'' u boksu. Patersona je nazivao zecom, takodje ga je prozivao da radi za belce (kad je ovaj odbio da ga zove novim imenom), Listona je nazivao ruznim medvedom (sad mi se cini da je za svakog protivnika imao nekog stanovnika sume :) ) i tako dalje. Pred kraj karijere je malo usporio...
    Cinjenica je da je prema Frejzeru itekako nefer postupio, a sve je to dovelo do ogromnih tenzija, sto zbog toga sto je Frejzer bio covek koji je tesko prelazio preko toga, sto zbog cinjenice da mu je pomagao da se vrati u ring dok je Ali bio suspendovan, sto novcano, sto nagovaranjem zvanicnika, a gledano iz mog ugla, upucene uvrede zaista deluju najsurovije...
    E sad, zasto Ali nije uradio to sto je obecao? Pa tesko je bilo ocekivati od tako ponosnog i glasnog coveka, koji je predstavljao gomilu ljudi i ideja da zaista uradi tako nesto, sto verovatno i nije opravdanje. Ali se zalio da su sudije donele pogresnu odluku i tako dalje...
    Da bismo razumeli Muhameda Alija i njegove postupke, njegovu boksersku karijeru i drustvenu ulogu, a sve u kontekstu vremena... B92 je, cini mi se, nacinio nepravdu prema njemu, pustivsi samo dokumentarac koji se, doduse opravdano, bavi Frejzerovom stranom price i tako ljudima koji nisu imali priliku da budu savremenici, a nisu dublje istrazivali stvar napravio nepotpunu sliku o njemu. Mozda bi bilo zgodno pustiti jos koji dokumentarac, npr. ,,Facing Ali''. Pozdrav
    (z, 19. januar 2012 16:02)

    # Link komentara

  11. Osnovno je da se znaju velike legende boksa....ja nisam imao prilike da ih gledam,jer nisam bio rodjen tada....ali sam nedavno u jednom dokumentarcu o Frejzeru i Aliju gledao njihovu borbu u Manili.
    Ne znam da li je Ali svake protivnike tako vredjao,ali mi nije jasno zasto je u toliko meri i sa toliko mrznje vredjao Frejzera.
    Cak je pre druge borbe u Njujorku 1971. Ali rekao:"Ako me pobedi veceras,ja cu kleknuti ispred njega i reci ...ti si najveci ti si najbolji".
    Naravno,posto je te veceri Frejzer pobedio,Ali nije uradio sto je obecao.
    Jednostavno to ne razumem....izgleda kao veoma inteligentan i karakteran covek.
    Zamolio bih nekog da mi objasni!!!! :)
    (Strileeee, 19. januar 2012 14:37)

    # Link komentara

  12. @BoxRec
    Možda je Alijeva odbrana u poznim godinama drugačija od ostalih ali ruku na srce - kada su ga udarači poput Foremana i Frejzera (da ostalih velikana sad ne nabrajam) toliko batinali a na kraju ipak izgubili onda priče o slaboj odbrani Alija padaju u vodu, zar ne? Svi znamo kako je u dva meča Foreman isprebijao Frejzera, koji je imao bolju odbranu od Alija. U boksu na kraju pobeđuje napad. Na bodove ili na nokaut, svejedno. Činjenica je da niko u istoriji boksa nije bio na samom vrhu 15 godina a da je izlazio na megdan takvim protivnicima, kakve je imao Ali. To nisu bili ni Tajson ni Holifild ni Luis L. ni Luis Đ. ni Roki Marćiano. Svi oni su dominirali ili znatno kraće ili njihovi protivnici nisu bili tog kvaliteta. Siguran sam da bi mnogi manje poznati Alijevi protivnici (naprimer Ken Norton) danas vladali suvereno ili bili bar ravnopravni braći Kličko, koji su u poslednjih 10 godina nepravaziđeni. Neko je spomenuo Lenoksa, Holifilda i Tajsona kao najveće teškaše ikada. Lenoks Luis, koji je pobeđivao teškaše poput Tajsona i Holifilda, je spakovao kofere pred Vitalijem Kličkom ... I sad kad se sve sabere i oduzme - da, Ali je svakako najveći.
    (Thor, 19. januar 2012 12:30)

    # Link komentara

  13. Po mom misljenju jedan od najvecih boksera..ne i najveci,ali sigurno najharizmaticniji !!!Mislim da bi Ivandera Holifilda stavio medju najbolje pre Lenoksa Luisa..naravno tu su Lari Holms,Dzordz Formen,Dzoe Frejzer,Majk Tajson ....sve same legende sporta!Danas je teska kategorija u velikoj krizi!!
    (Federer, 18. januar 2012 23:17)

    # Link komentara

  14. @box rec
    Ako govorimo o Aliju, govorimo i o onom pre pauze, zar ne? Taj Ali je imao savrsene reflekse i niko, pored svih raznovrsnih boksera te ere, nije uspeo da ga pobedi pre pauze, skoro ni da mu zapreti.
    Rope-a-dope ne smatram vrhunskom odbranom, ali u Alijevom slucaju, itekako pravim izuzetak. Ako prolazi jednom u milion, kako su pobedjeni Frejzer dva puta (cak mislim da bi ga odmah pobedio da ga nije onoliko vredjao i time motivisao da ide do krajnjih granica), Forman, Spinks, Shejvers (koji se smatra najjacim udaracem u istoriji, bar u ,,Zlatnoj eri'', ako nista), Norton 2 puta i sve to posle pauze...
    Inace, slazem se da je Lenoks bio odlican bokser.
    (z, 18. januar 2012 17:31)

    # Link komentara

  15. To je bio boks! Zlatna era, i mnogo je tesko odluciti se za najveceg medju njima... Ali Kasijus je tu cini mi se za konac bolji od ostalih...? Smokin Dzo ga je navise tukao,i smatra se da je najvise zasluzan za stanje u kakvom je danas Kasijus... RIP Dzo!
    (nikola, 18. januar 2012 12:55)

    # Link komentara

  16. @Z

    Ali nije imao odbranu. "Celicna brada" nije odbrana, vec poslednji bastion ili uporiste svakog boksera. Ne mozes smatrati odbranom taktiku rope-a-dope, jer ona prolazi 1 u 100 puta (nasloniti se na konopce i primati udarce, pa kad se protivnik umori - kontra napad). To nema vise prodju. Ali nije znao da boksuje u klincu, niti je imao jake blokove. On je samo bezao, a kad je izgubio noge - onda je primao mnogo udaraca. Pogledaj Triler u Manili ili 1. mec sa Spinksom i bice ti jasno o cemu sam pricao.
    Naravno, to ne znaci da je sad Ali bio neki "dunster", ali znaci da je daleko od savrsenog borca kakvim ga se smatra u javnosti.
    Opet kazem, za mene su L.Holmes i L.Lewis kompletniji bokseri, jer nisu imali taj "bug" u igri kakav je pratio Alija. Njihove odbrambene mogucnosti su daleko vece od Alijevih.
    Opet, harizma i medijski lik su nesto sasvim drugo i to mu dodje Alijev teren, na kome je nepobediv.
    (BoxRec, 18. januar 2012 10:15)

    # Link komentara

  17. @BoxRec. Ako si ti gledao jednu borbu Larija Holmsa ja cu da pojedem bokserke rukavice. Sve, ali tvrditi da je Lari Holms imao dobro kretanje u ringu moze da kaze neko ko nikada boks nije gledao. I drugo, sto se tice Frejzera, jeste on mlatio Alija, ali samo u prvom mecu posle cetiri godine pauze za Alija. Da se mec u Manili boksovao u 12 rundi onda bi Frejzer sigurno pobedio. Medjutim ono sto mu je Ali uradio od 11 do 14 runde ono je bilo rastavljanje na sastavne delove. Zato kapa dole za najveceg svih vremena.
    (ilke, 18. januar 2012 07:17)

    # Link komentara

  18. Mora da je neku od ovih borbi sudio i legendarni Sreten Jabucanin.
    (Driume u Vugla, 18. januar 2012 05:33)

    # Link komentara

  19. Muhamed Ali se, po mom mislenju, sa razlogom smatra najvecim bokserom teske kategorije svih vremena. Ako bismo govorili o ucinku, govorimo o bokseru koji je 3 puta osvojiio (2 puta ponovo), titulu aposlutnog prvaka teske kategorije.
    Ako govorimo o eri u kojoj je boksovao, to je vreme koje se naziva ,,Zlatno doba'' teske kategorije. A Muhamed Ali je sa citavom nizom vrhunskih boksera, koji su prakticno listom bili na svom vrhuncu izasao kao pobednik ( Liston, Frejzer, Forman, Norton, Sejvers i tada vremesni Flojd Paterson), uz jos neka nimalo naivna imena. Ljudi ga ovde porede sa Tajsonom, sto je, naravno razumljivo, jer je ljudima nase generacije on ostao simbol dominacije u boksu i nesto sa cime najvise poistovecujemo ovaj sport. Ali Tajson, ma koliko sjajan bio, nije pobedio prakticno nijednog velikog ili malo veceg boksera (osim vec matorog Holmsa) i imao je negativan skor sa skoro svima. I pri tome, ne treba zaboraviti da je za najjaceg udaraca najcesce proglasavan Erni Sejvers, koga je Ali pobedio kad je vec bio duboko u silaznoj putanji, a niko me nece ubediti da je Tajson ista jaci od Formana.
    Trece, kada govorimo o Alijevim mogucnostima, neko rece da posle pauze nije imao odbranu, sto mi je smesno zaista. Osim sto nije izgubio reflekse (jeste na brzini i ravnotezi), njegova celicna brada je verovatno jedna od najneverovatnijih stvari u sportu. I posle pauze je pobedio frejzera, formana, nortona, sejversa, spinksa... A sve i da je posle pauze bio nepokretan, on je i dalje postojao i pre pauze, zar ne? To se ne brise. Iskreno verujem da boksera koji je osvojio titulu protiv Listona niko ne bi pobedio tog trenutka.
    Strucnjaci i sportski mediji u Americi i svetu, bar oni koje sam imao priliku da citam, najcesce stavljaju Alija kao najveceg teskasa ikad, a S.R. Robinsona za najboljeg boksera. Aliju je konkurencija najcesce Dzo Luis i redje Roki. I mislim da tako i jeste. Pozdrav
    (z, 18. januar 2012 04:05)

    # Link komentara

  20. Pa da, imao si srece sto nisi naleteo na Mikea Tysona! Dusu bi ti ubio i to za par sekundi. Cak mislim da bi te Roy Jones jr. tako prebio da ne bi znao da li si musliman ili hriscanin, al'ajd!
    (Max Schmeling, 18. januar 2012 02:34)

    # Link komentara

  21. @nema dileme

    Bez zelje da te omalovazavam, ali vodi racuna o tome sto pises. M.Tyson nikada nije pobedio u mecu u kom je imao zaostatak i u kome je visoki bokser bio pripremljen ili neuplasen od njega. Buster Douglas, Holyfield, Lewis su ga isamarali, a R.Boweu, R.Merceru, V.Klitschku i G.Foremanu nije smeo da izadje na crtu. Dakle, jedan izvikani borac, koji je pazljivo vodjenom karijerom dosao do novca i slave, a sa tim nije umeo da se nosi. Velicina borca se meri i prema konkurenciji koju je isti pobedio, a Tyson ima u CVu matorog Holmesa, nedoraslog omalenog Spinksa, te prosecne Ruddocka, Bruna i Berbicka. Isuvise malo, da bi ga svrstavali medju legende tipa J.Jackson, J.Louis, M.Ali, G.Foreman, L.Lewis ili Larry Holmes.

    Istina je samo da bi Tyson imao sanse protiv Alija, jer se dobro kretao i imao jake udaracke kombinacije. U mecu na vise rundi - izgubio bi sigurno. E sad, sto ga je Ali iz kurtoazije nahvalio u jednom TV show programu, to je nesto drugo.

    Pozdrav ljubiteljima plemenite vestine.
    (BoxRec, 18. januar 2012 01:02)

    # Link komentara

  22. Jeste legenda ali vise zbog toga sto se borio na nacin koji je do tada bio neuobicajen. Mnogo pricanja, kretanja, psihickog pritiska na protivnike, uz to dobra tehnika i solidna snaga. Uz to bio je i legenda van ringa zbog stava o ratu, promene imena i vere itd. Ali da je Ali iz najboljih dana usao u ring sa Tajsonom iz najboljih dana ne postoji ni promil sanse da bi izdrzao vise od jedne, najvise dve runde. Tajson je masina za ubijanje, tezina njegovih udaraca moze da se meri samo sa udarcem nogom i to nijedan bokser na svetu ne bi izdrzao. U jednoj emisiji su pitali Alija sta bi bilo da udje u ring sa Tajsonom, a on je rekao "ja sam igrao i bio sam brz ali da me jednom udari bio bih gotov. Tajson je najbolji." Toliko o tome. Ali je najveca legenda boksa ali je Tajson najbolji bokser svih vremena.
    (nema dileme, 17. januar 2012 23:34)

    # Link komentara

  23. u potpunosti se slazem sa gosn frejzerom
    p.s. ma njega ce borovcanin da prestigne, jer nesa ipak nema poraz a i radio je sa opasnijim protivnicima ahahah
    (cut like a razor, 17. januar 2012 23:29)

    # Link komentara

  24. Muhamed Alije najveci,ali tu je negde i Sugar Ray Robinson.Iako su bili potpuno razlicite kategorije,Sugar Ray je dominirao u svim srednjim kateforijama.
    (sugarRay, 17. januar 2012 22:56)

    # Link komentara

  25. Muhammad Ali jeste jedan od najboljih ikada u teskoj kategoriji, ali reci da je "sigurno najbolji" je preterano, po mom misljenju. To je vise mainstream stav koje forsiraju americke, pa i druge TV stanice i novinari.
    Ali se jeste kretao kao niko pre i posle njega i jeste bio brz na rukama, ali odbranu nije imao. To se pokazalo kad su mu noge otisle posle suspenzije - postao je vreca za udarce, sto je izgleda i dovelo do bolesti.
    L.Holmes i L.Lewis su dvojica najjacih teskasa ikada: svi udarci u repertoaru, dobar dohvat, opasni prednji direkt i aperkat, dobro kretanje, odbrana, solidna "brada", mozak za taktiziranje. Jednostavno, savrseniji su kao borci od M.Alija, koji je opet van ringa najvise uradio, pa je njegova aura nedodiriva. Stvarno je bio izuzetan zabavljac, verovatno najharizmaticnija licnost u istoriji sporta.
    Nadam se da ce Bog jos dugo poziveti Alija, iako su vesti iz SAD izuzetno pesimisticne po tom pitanju.

    P.S. Pohvala autoru/autorki teksta.
    (BoxRec, 17. januar 2012 22:56)

    # Link komentara

  26. Ken Norton bajica gde je on ovde,polomio mu vilicu na 2 mesta i u revansu je bio tvrd orah
    (radza, 17. januar 2012 22:46)

    # Link komentara

  27. najveci je - jer leti kao leptir,a ubada kao osa : )
    (akrobata, 17. januar 2012 22:29)

    # Link komentara

  28. Za mnoge mozda najveci,tome u prilog naravno idu sve titule,ali za mene licno to je pokojni Dzo Frejzer,iz mnogo razloga...ko je upucen u te godine boksa zna o cemu govorim,niko Alija nije mlatio kao Frejzer.
    (Smoking Joe, 17. januar 2012 21:12)

    # Link komentara

  29. On je bio više od sporta-simbol jedne ere!
    Mislim da svet nije imao značajniju sportsku pojavu od njega i vrlo sam srećan što sam imao privilegiju da skoro sve njegove velike borbe gledam uživo,obično oko 04 ujutro.
    To su bili dani...
    (Danilo, 17. januar 2012 20:35)

    # Link komentara