3, 2, 1, kreće turneja „Četiri skakaonice“

Za ljubitelje zimskih sportova ništa ne može da se poredi sa turnejom „Četiri skakaonice“. Isti slučaj je i sa samim ski skakačima, za koje je taj trofej vredan jednako kao olimpijsko zlato ili Kristalni globus. Sada je pred nama 60. izdanje Novogodišnje turneje, a prema svemu viđenom ove sezone, ono bi moglo da bude jedno od najzanimljivijih ikada...

Jelena Trajković
Pošaljite komentar
  1. E pa dugo ne pročitah vest koja je imala isključivo lepe, afirmativne i tako tople komentare.
    Svake čestitke novinarki za tekst a dragim "skakačima" komentatorima sretnu 2012. i svako dobro uz klepetala, zvona i op op op op op op!
    (Saša, 4. januar 2012 15:34)

    # Link komentara

  2. @wlado
    [link]
    Volio sam mnoge skakače, ali on mi je zbog stila ostao najdraži ikada. Kad se samo sjetim kako su sudije nekada namjerno skraćivale zaletišta do bolesno niskih granica samo da laganiji Japanci ne mogu dostići brzinu na mostu kao dosta veći i teži Austrijanci, Nijemci, Norvežani, Finci... Kasnije su samo počeli lupati nebuloze u ocijenjivanju pa jednom Funakiju i Kasaiju daju 18-18,5 za perfekciju, a "svojima" daju 19-19,5 za mlataranje skijama i kormilarenje rukama kao da su ventilatori te doskocima u fintiranim telemarcima...
    @1972
    Odgovoriću samo ovako: 1978. :-) Ali sam zavolio skokove, a naročito letove kao jako mali i počeo sam sve to pratiti kad su skakali Mati Nikenen, Jens Vajsflog, Pjotr Fijas, Pavel Ploc, Ernst Fetori...
    Ali posljednjih godina meni tu nema tolike draži kao nekada. Djelimično objašnjenje sam već gore napisao, a radi se jednostavno o činjenici da danas sudije bukvalno prvo daju ocjene prema dužini skoka, pa tek onda prema kvaliteti, s tim što im je ocjena kvalitete na najnižem nivou otkada pratim sve ovo. Jednostavno sudije previše utiču na rezultat i sve dok njihov uticaj ostane kao što je sada meni će samo letovi ostati zanimljivi kao nekada. Jer nikad neću moći svariti da sudije faju 18-18,5 nekome ko je žrtvovao metar-dva da bi izvukao školski telemark i pritom bio miran kao kip u vazduhu, dok mogu da odvale čak i 20 nekome (čitaj: Austrijancu) koji fintira telemark, a doskok je zapravo bio kao bačena klada za isklizanom nogom ustranu, a o tarlahanju u vazduhu neću ni da pričam.

    Još kad tome dodamo onu farsu na prošloj Olimpijadi kad su se Austrijanci prvo žalili da Aman koristi nepravilne vezove (o čemu se i moglo raspravljati iskreno), ali su momentalno odustali od žalbe čim su neke televizije na usporenim snimcima počele pokazivati da nešto nije u redu sa njihovim odijelima (naprijed porozna i propusna za vazduh, nazad totalno nepropusna pa se stvarao efekat padobrana koji im je davao nedostižnu prednost)...

    Jednostavno, meni to nije više sport kao što je bio. Što ne znači da neću pratiti ono što me baš interesuje. Ali evo, dok ovo pišem, Šliri je već uzeo i drugu pobjedu i sada ga samo Kefler može zaustaviti. Dominacija Austrijanaca se nastavlja... Pljuc!

    @Veran Sin Juga
    [link]
    Eddie "The Eagle" Edwards - čovjek čije te ime interesovalo. Nažalost bio je samo dežurni klovn koji je poslužio u marketinške svrhe kad je to skijaškim skokovima odgovaralo.
    (dtb_pro, 1. januar 2012 21:19)

    # Link komentara

  3. @1972

    covece sve si identicno opisao kao sto bih i ja rekao jedine stvari u kojima se razlikujemo su da sam ja ovaj sport poceo da gledam sa caletom i da se on tada lozio podjednako kao i ja koji sam bio klinac.secam se dodju gosti da nam cestitaju novu godinu a mi ispred tv dok ih keva sama zabavlja,druga razlika je u mojim i tvojim godinama pa ja ne pamtim te starije skakace kao sto su Nikenen i Ulaga.o englezu sam naravno svake godine slusao iste price od caleta,zanimljivo je da to englezu niko ne zna ime nego ga oslovljavaju "englez koji je skakao pedeset metara" :-)
    covece cak obojica imamo starije sestre koje slusaju Duran Duran :-)
    Kao sto rece @jane ahonen forever najvise sam se radovao Garmisu jer je prvi dan nove godine i Bishofshofenu,jednostavno Badnje vece nije bez skakaonice :-)
    p.s. ziveli Vi meni 100 godina
    (Veran Sin Juga, 31. decembar 2011 21:15)

    # Link komentara

  4. Delim radost svih vas i iščekujem ovogodišnje takmičenje sa nestrpljenjem, mada, kao što je neko već napisao, posle Mališa i Ahonena, ovaj sport ipak nije isti.. Drago mi je što se Noriaki, neuništivi Japanac besprekornog stila i dalje dobro nosi sa duplo mlađima od sebe.. Ko god bio pobednik, uživaćemo svi zajedno u još jednom posebnom takmičenju.

    Oprostite mi što skrećem s teme, ali prisetimo se i čoveka koji je takođe bio deo Turneje i Svetskog Kupa.

    Pavel Vladimirovič Karelin (27.4.1990. – 9.10.2011.)

    Počivaj u miru..
    (Comsheeya Niš, 30. decembar 2011 17:22)

    # Link komentara

  5. zbog cega nema prenosa kvalifikacija ?!?!?!?!?!?
    juce nije bilo ...... sramota
    (Milos, 30. decembar 2011 11:56)

    # Link komentara

  6. @1972
    @wlado

    I ja sam imao slično detinjstvo, samo što sam "skakao" uz Funakija, a ćale mi je pričao i o Ulagi, i Nikenenu itd... ushićenje ni danas nije manje, iako su svi koje sam mnogo voleo uglavnom završili karijeru, hvala B
    ogu, na youtube-u :)
    Vrhunac praćenja je bio prošle godine na Planici, kad su se opraštali Mališ i Mika Kojonkoski, šteta zbog lošeg vremena.
    (che, 29. decembar 2011 14:44)

    # Link komentara

  7. @1972, bravo za opis :)

    i ja sam tako leteo uz funakija za perfektnu dvadesetku, imao sam utisak da ako se ja dovoljno jako skoncentrisem da cu to transcendovati do njega da skoci dalje, lepse.... ;)
    (wlado, 29. decembar 2011 13:03)

    # Link komentara

  8. MATI NIKENEN
     (public enemy, 29. decembar 2011 02:26)

    # Link komentara

  9. 1. Januar, neradni dan, nisam morao u skolu i bio mi je najomiljeniji dan u godini. Na tv-u je prvo isao novogodisnji muzicki tobogan sa neprevazidjenim Minjom. Obozavao sam ga. Malo kasnije je iso prenos iz Beca i Garmisa. Jos kao klinac sam krenuo da se lozim na punk, ali becki koncert nije smeo da se propusti. Bar na ona "zadnja stvar" i na lepom plavom Dunavu. U medjuvremenu, u smederevcu pucketaju drvca, keva pored njega krcka sarmu, cale nezainteresovan ni za Bec ni za Garmis glodje kosti od tek skuvane govedje supe, pihtije na terasi od juce su se vec stvrdnule kako treba, starija sestra u drugoj sobi slusa Kaja gogo i Duran Duran, a ja grickam semenke i smaram se sa beckim koncertom cekajuci da krene ona "zadnja stvar" pa da se ukljuce u Garmis. I krece Garmis.
    Gledam kad skacu nasi. Primoz, Matijas, Miran... Tu je i nepobedivi Mati. Ali tu je i onaj englez koji je skakao jedva dvadesetak metara.
    Krece nas Primoz Ulaga. Sedim na stolici, namestan naocare isto kao i on i cekam da krene. Krecem i ja. Koncentracija par sekundi. Udahnem i ustajem sa stolice. Naguzim se kao i on, ruke pravilno pozadi i idem. Ssssshhhhhh, skok i muk. Letim. Letim sa Ulagom. Skije jedne do druge, nikako u "V" i letim... i letim... i letiim i prizemljim se.
    i PRVO MESTO. Bar dok nije Mati skocio. Al ok. Uzeo sam medalju.

    E kad se pomene Garmis i cetiri skakaonice, meni je odma sve to u glavi. Tad mi je bilo najlepse.
    Neponovljiva bezbriznost.
    (1972, 29. decembar 2011 00:47)

    # Link komentara

  10. Vidimo se u Bishofshofenu :)
     (zoky, 29. decembar 2011 00:40)

    # Link komentara

  11. Ne znam zašto,ali ovo gledam već nekoliko godina bez propuštanja...
    (Srky, 29. decembar 2011 00:34)

    # Link komentara

  12. E da mi je otići u Garniš,da gledam skokove i pijem kuvanog vina.
    (paor, 28. decembar 2011 22:47)

    # Link komentara

  13. MATI HAUTAMEKI !
     (Mati, 28. decembar 2011 21:07)

    # Link komentara

  14. Jedan je Sven Hanavald.
    (Milan, 28. decembar 2011 19:11)

    # Link komentara

  15. Sitna ispravka, oko 800.000€ (1 milion švajcarskih franaka) dobija pobednik samo u slučaju da pobedi na sve četiri skakaonice što je do sada uspelo samo nemcu Svenu Hanavaldu koji je za taj jedinstveni podvig sada kasirao 50.000€. Inače na svakoj skakaonici je premija 8.000€ za pobedu (kao i za svaku drugu pobedu u svetskom kupu) a sveukupni pobednik dobija i dodatnih 16.000€ (20.000 švajcarskih franaka). Ono što je ustvari najvrednije na ovom jedinstvenom turniru je ulazak u legende ovog sporta jer se pobeda na ovom turniru više ceni od medalja i osvajanja svetskog kupa u ski skokovima...
    (Dule, 28. decembar 2011 15:55)

    # Link komentara

  16. Ovo takmicenje me uvek vraca u detinjstvo, promrzle ruke od jutarjeg grudvanja i pucketanje semenki suvih smokvi medju zubima. I neverovatno da dan danas dobijem skoro isto ushicenje kad vidim ono SLO kao nekada kada se pojavljivalo YUG. Nadam se da cu odgledati bar dva finala ove godine.
    (Simeon, 28. decembar 2011 14:57)

    # Link komentara

  17. Kefler, Morgenštern, Šlirencauer, Frajtag, Bardal, Frojnd. To su favoriti i to upravo ovim redom. Svake godine iskoči još neko ko nije u prvom planu. Simon Aman ove godine se neće boriti za vrh, nije u dovoljno dobroj formi, ali kako takmičenje odmiče, rašće i njegova forma. Kefler (ili Kofler) je apsolutni favorit. Veoma hrabar i snažnog odraza, mislim da može da ispusti ukupnu pobedu samo nekom greškom. Šlirencauer je možda i bolji skakač, ali još je od Olimpijade izgubio samopouzdanje. Morgenštern je uvek favorit. Prošle godine osvojio je sve, pa u novu ulazi spreman i opušten. Kod njega uvek imate utisak da ima još rezerve. Frajtag je veliki talenat i najmlađi od ovih skakača. Bardal mora da preživi relativno "kratki" Insbruk, jer mu vi[e odgovaraju ve'e skakaonice.Sjajan sport, a momcima sam se oduvek divio. Ne propuštajte, ako u vama ima ikakvog interesa za ovaj sport. Samo letovi na Planici mogu da se mere sa ovim.
    (Joao, 28. decembar 2011 14:26)

    # Link komentara

  18. jedan je Kazuyoshi Funaki !!! neponovljiv.
    (wlado, 28. decembar 2011 14:03)

    # Link komentara

  19. Navijam za Amana, jer jedino sto nije osvojio u karijeri, jeste ova turneja, a jasno je koliko je ista znacajna. Kago god da bude, uzivacu gledajuci ovo takmicenje.
    (Djordje_Sl, 28. decembar 2011 13:06)

    # Link komentara

  20. Ипак није то то беѕ Адама Малиша.
    (djole, 28. decembar 2011 13:05)

    # Link komentara

  21. Novogodisnja turneja 4 skakaonice je mene nesto specijalno, jednostavno ne postoje reci koje mogu da opisu moje ushicenje i euforiju svake godine kada turneja treba da pocne. Turneja je meni sinonim za novogodisnje praznike, a takmicenja u Garmisu prvog novogodisnjeg dana i u Bisofshofenu na Badnje vece su mi posebno draga. Ovogodisnja turneja nece biti ista kao i predhodne, jer nakon odlaska u penziju mog idola Janea Ahonena, coveka koji je ispisao istoriju 4 skakaonice i Adama Malisa, nista vise ne moze biti isto, i tesko mi je uopste da zamislim turneju bez njih dvoje, ali i to je moralo da se jednom desi, i sada ce neki drugi momci nastaviti da pisu istoriju ovog prestiznog takmicenja. Martin Smit, Noriaki Kasai i Mati Hautameki su ljudi za koje cu navijati, jer su to jedini preostali majsori u svetskom kupu koji su aktivni, a uz koje sam odrastao i zavoleo ovaj sport, mada sam svestan da nemaju nikakve sanse za pobedu, ali bi bilo lepo da prikazu bar malo nekadasnje magije na nekoj od skakaonica. Ako govorimo o stvarnim favoritima, to je pre svega lider u generalnom plasmanu svetskog kupa Endi Kefler, kome ide u prilog to sto je vec osvojio turneju i moci ce rastereceno da skace, a odmah iza njega bih stavio Tomija Morgernsterna koji je sa svakim skokom ove sezone bio sve bolji, i mislim da je svoju formu tempirao bas za turneju. Gregor Slirenzauer je takodje u sjajnoj formi i videcemo da li ce uspeti da se izbori sa ogromnim pritiskom javnosti koji jer ovde nema konacnu pobedu. Nemci nakon 10 godina, posle ere Smita i Hanavalda imaju dva vrhunska skakaca Frajtaga i Frojnda, ali mislim da oni jos nisu psihicki jaki za jedno ovakvo takmicenje. Lista favorita se zavrhava sa ove godine neocekivano dobrim Bardalom i naravno sa Simonom Amanom kome je ovo verovatno poslenja prilika da osvoji turneju i ode na taj nacin u legendu. Svim fanovima ski skokova srecni predstojeci praznici i uzivajte u majstorijama ovih nebeskih letaca narednih 10-ak dana!
    (janne ahonen forever, 28. decembar 2011 11:57)

    # Link komentara

  22. Turnir 4 skakakaonice i Bečki novogodišnji koncert - to je NOVA GODINA za mene!
    (Tiamat, 28. decembar 2011 11:51)

    # Link komentara

  23. Bravo za vas! Samo sto vise sporta!
    (Nole No. 1, 28. decembar 2011 11:49)

    # Link komentara

  24. Što se tiče ovogodišnje turneje, nisam se radovao ovako odavno, jer konačno imamo skroz otvoreno polje gde čak 6 takmičara (3 Austrijanca, 2 Nemca i Bardal) skroz ravnopravno konkurišu za ukupnu pobedu, a bar još 4-5 takmičara može iznenaditi na pojedinim takmičenjima (pre svega Kamil Štoh i Simi Aman). Od favorita navijam za Keflera, a kao i uvek i za Japance i Slovence.
    (Mile, 28. decembar 2011 11:23)

    # Link komentara