Euro 2012: Šta je zapravo doneo žreb?

Žreb za Evropsko prvenstvo, koje se sledećeg leta igra u Poljskoj i Ukrajini, ukazao je na sve mane sistema koji koristi UEFA. Već na prvi pogled ka prve dve grupe svakome ko prati fudbal jasna je totalna disproporcija u kvalitetu. Neverovatan je podatak da je po rankingu FIFA (rezultati u poslednje 4 godine) najslabiji tim grupe B (Danska) ispred najjačeg u grupi A (Rusije), a tu nelogičnostima nije kraj.

Pošaljite komentar
  1. eeeeeeeeda da smo izbacili Cesku!!! mi bi bili favoriti u A grupu!!! :))) Crna Gora ale!!! E MOJ DJETICU DA BABA IMA M... BILA BI DEDA XAAXAXAXAXAX
    (jZMA, 4. decembar 2011 17:21)

    # Link komentara

  2. Nema covek ni za koga da navija posteno.
    (Rale, 4. decembar 2011 06:57)

    # Link komentara

  3. pa znate kako...srbija ne tretira puno ova lokalna takmicenja tipa EURO2012, africke kupove, ligu jadrana itd.. ko nasi levi susedi..samo Svetski kupove, to,ne propustamo.
    dok "Ivici sam doma" prave master card reklame i blamiraju ih po madridu.
    od spanije ce izgubiti 20:0
    od italije 1:0 u 85 min
    od s irskom ce biti nereseno. i zbog gol razlike vratice se u lijepu njihovu pre no sto su otisli.
    kompleksasi
    (gibanica, 3. decembar 2011 16:49)

    Stvarno nisi svjestan da si ti ispao kompleksaš? Koliko je ono bilo ruganja pred SP, ali siguran sam da znaš da smo mi išli na 7 velikih natjecanja kao vi i slovenci zajedno? Sigurno znaš da smo mi najjača ex yu sila? Sigurno umireš od straha što će kockasta velesila sletjeti na Marakanu?
    Ma priznaj da češ navijati za nas na euru.
    (zg slavac ide na euro, 4. decembar 2011 02:32)

    # Link komentara

  4. Deutchland über alles!!!

    Немој неко да ме погрешно схвати, нисам антисемит, нациста, ово се односи искључиво на фудбал, за мене је Немачка (у фудбалу) била и биће изнад свих. Увек сам за њих и искључиво само за њих навијао (наравно када нема нас, а то се често дешава). Сигуран сам да могу до титуле!!!! После Финала 2002, на СП, 3. места 2006. на СП, финала 2008. на ЕП и 3. места на СП 2010. ред је да се оките титулом!!! Иначе играју изузетно леп фудбал!!!
    (гробар до гроба, 3. decembar 2011 21:49)

    # Link komentara

  5. eeeeeeeeda da smo izbacili Cesku!!! mi bi bili favoriti u A grupu!!! :))) Crna Gora ale!!!
    (Ivancg, 3. decembar 2011 20:49)

    # Link komentara

  6. Meni je ždreb donio slijedece:
    1. Tri tjedna godisnjeg vec u sestom mjesecu
    2. Svadju u kuci jer me vec sada zena maltretira odkud mi lova za put u Poljsku a moguce i Ukrajinu
    3. Brigu kako da do sestog mjeseca ustedim 2000 eura
    4. Moguci povratak u Hrvatsku sa laksim oblikom kakve spolne bolesti
    5. Bar desetak pijanstava, moguce koji izbijeni zub ako nakon ponoci naletim na isfrustrirane Poljake
    6. Hrpu nade da cemo proci prve dvije utakmice dobro i skinuti svih sest bodova
    7. Koji dobar koncert uz put prema Poljskoj
    8. Zavist kod prvog susjeda koji je zadnji puta bio u inozemstvu jos dok je svercao farmerke iz Trsta sedamdesetih
    9. Hrpu dobrih prijatelja koje cu upoznati putem i za vrijeme bauljanja gradovima i stadionima
    10. Moguce picajzle

    Meni dosta da zapamtim 2012 kao plodonosnu godinu...
    (Tomo zagreb, 3. decembar 2011 20:41)

    # Link komentara

  7. zagore, jel skočio tlak?
    (cro, 3. decembar 2011 20:10)

    # Link komentara

  8. @CRO: Slabo pratis ovaj sport, ali zato dobro i cesto pratis srpski sajt. Sta je, jel nema u Hrvatskoj postenih izvestaja? Ili dolazis ovamo da se malo pravis pametan i vazan?
    (Zagor, 3. decembar 2011 18:54)

    # Link komentara

  9. u grupi A sve utakmice od 0-2 gola
    (samo kažem, 3. decembar 2011 17:54)

    # Link komentara

  10. nas su ostavili za djokera,ako se slucajno neka ekipa odkaze od prvenstva mi uskacemo.Ali to ce se znati na sami dan pocetka prvenstva pa da se svi nadamo da cemo imati srecu..........
    (necili, 3. decembar 2011 17:17)

    # Link komentara

  11. pa znate kako...srbija ne tretira puno ova lokalna takmicenja tipa EURO2012, africke kupove, ligu jadrana itd.. ko nasi levi susedi..samo Svetski kupove, to,ne propustamo.
    dok "Ivici sam doma" prave master card reklame i blamiraju ih po madridu.
    od spanije ce izgubiti 20:0
    od italije 1:0 u 85 min
    od s irskom ce biti nereseno. i zbog gol razlike vratice se u lijepu njihovu pre no sto su otisli.
    kompleksasi
    (gibanica, 3. decembar 2011 16:49)

    # Link komentara

  12. не знам по чему је то група А слаба, кад ће из ње доћи финалиста. Само гледајте
    (Били смо, како нисмо, 3. decembar 2011 16:33)

    # Link komentara

  13. hahahahah Monterima iz Jajca i sličnim stručnjacima poručujem da se opuste i uživaju u spektaklu koji nudi euro..Za sve mrzitelje hR nogometa par podataka da bolje uvide razliku između fudbalera i nogometaša , npr..Hrvatska u 20 godina samostalnosti NIKAD nije izgubila službenu utakmicu protiv Talijana...3 pobjede i dva remija..Ako ste gledali zadnji euro mogli ste vidjeti kako smo mi jadni i bijedni Hrvati razvalili Njemce sa 50% snage u grubi,ubili ih 1998 kao niko nikad sa 3:0..pokušajte to napraviti barem na playstationu i neće vam poći za rukom..Španjolci ?!?!? Čast nam je i izazov igrati protiv najboljih na svijetu i dat ćemo sve od sebe i skupo prodati kožu..kao i protiv Brazila koji nas je jedva dobio na SP-u u Njemačkoj..Irci ? Braća katolici ali im Papa neće pomoći u prvom kolu..zapamtite več jednom...Hrvatska je mala zemlja koja je uz bok velesilama svjetskog nogmeta..to nije gađanje iz zračne puške ili odbojka za žene..to je nogomet komšije...ovo je natjecanje za velike igrače i velike momčadi..16 najboljih..a vi niste u stanju dobit ni slovence a nama pričate o snazi Italije i kaj na s čeka na Euru?!?!?!? xaxaxaa nevjerovatana ozlojađenost i ljubomora....razbit ćemo i Irce ,Talijane 20000 % a Španjolcima ćemo zabit gol i izvuć nulu...živi bili pa vidjeli..a vi svirajte vuvzele uz crno bijele televizore i uživajte u tekmama tipa Čukarički-Leposavić ..pozdrav
    (FeboZg, 3. decembar 2011 16:31)

    # Link komentara

  14. "od 12 reprezentacija koje najčešće učestvuju fali srbija"... slabo ja pratim ovaj sport
    (CRO, 3. decembar 2011 15:26)

    # Link komentara

  15. Zreb je apsolutno odlican, a samo ime mu kaze to je ZREB. Sreca (osim ako nema namestanja) ima presudnu ulogu.
    Dalje, totalno podrzavam da domacin uvek bude povlascen (sto ce reci u prvom sesiru), jer ko ce ako nece on i prva 2 ili 3 sa liste (zavisi koliko ima domacina). To su zasluzili samom organizcijom takmicenja, zbog medijske paznje, navijaca, i ipak svako ko organizuje prvenstvo to radi jednom u 40-50 godina ili jednom u istoriji.
    Sledece, glupost je kako vlada uvrezeno misljenje da ovih sedam "najjacih", citaj najbogatijih ili "kul" zemalja, (Spanija, Engleska, Nemacka, Holandija, Francuska, Italija i Portugalija) moraju da budu rasporedjene po razlicitim grupama kako bi sve prosle u 1/4f. i uz njih jos jedna. Medjutim to je samo klincadija kojoj je "kul" samo ono sto je "in". "Mislim" Francuzi su tako "gotivni", Portugalci imaju tako lepe dresove, vau, Englezi su sila, Holandjani su "superiska", to ti je Evropa, a ne tamo neki Grci ili Ukrajici, oni nemaju tako fensi dresove, nabedjene zvezdice, i mis'im "decxko" zastareo si, kako mozes da navijas za Poljsku, za tu "malogradjanstinu sa periferije". Mislim da shvatate sta hocu da kazem.
    Kroz istoriju se menja status ekipa, recimo Portugalija je bila niko i nista do pre 7-8 godina (osim par godina kad je igrao Euzebio), Francuzi su bili niko do 80-ih, posle opet pali, izdigli se krajem 90-ih i pocetkom ovog veka i onda su bili, naglasavam bili ime do 2006 i neki ih i dalje svrstavaju u tu grupu ali sada ralno ne spadaju u svetski vrh. Spanija do 2008 je bila uvek gornji deo proseka, ali ipak prosek. Englezi uvek na samoj granici vrha i proseka a rezultati uvek prosek ili ispod proseka. Cesi mozda nisu ime, ali su maltene uvek belezili rezultate iznad ocekivanja. Rusi takodje. Hrvati i Grci isto odlicni u poslednjih 10-ak godina.
    Kao zakljucak se namece da neki snagu reprezentacije gledaju kroz snagu, medijsku propracenost i popularnost klubova i liga tih zemalja. Sad recimo mnogi razmisljaju "Premijer liga je nojbolja na svetu ili Mancester Junajted gazi sve onda je Engleska kao reprezentacija najjaca", ili "ma kakvi Grci, kad su Olimpijakos ili Panatinaikos nesto uradili?", jes malo sutra.
    Snaga reprezentacija pored kvaliteta (koji je ne vise od 25%) se ogleda i u pozrtvovanju, svesti o nacionalnoj pripadnosti i grbu kojeg nosis na dresu, timskom duhu, zajednistvu, zdravoj konkurenciji, "zvezdicama" koje kvare atmosferu, ljudske karakteristike, sposobnosti trenera da sklopi kockice, podrske naroda, sreca itd itd.
    Sve u svemu, mislim da ce ovo biti verovatno najjace EP do sada, da su sve grupe jake, da ce A grupa zasluzeno biti najzanimljivija i najneizvesnija i time razbiti zagovarace da elita treba da ima obezbedjen prolaz u zavrsnicu i naravno, da cemo uzivati u dobrom fudbalu.
    Pozdrav pravim ljubiteljima fudbala koji su to zbog fudbala a ne zbog novca u njemu.
    (Lokalac, 3. decembar 2011 14:52)

    # Link komentara

  16. Euro 2012 skupina KAUČ: Srbija,Bosna i Hercegovina,Slovenija,Crna Gora
    (zaboravili ste napisati, 3. decembar 2011 13:53)

    # Link komentara

  17. Grupa B = grupa smrti.
    Grupa A = grupa smrti, ali fudbala :)
    (zile, 3. decembar 2011 13:50)

    # Link komentara

  18. Naravno da je Hrvatskoj trebalo ovo prvenstvo kao i svakoj zemlji ucesniku. To sto je kod njih optimizam nerealan je tradicija kao sto je kod nas pesimizam a kako god okrenes to nikada nije bitno, nego se stvari resavaju na terenu. Moze da se desi da Hrvati prodju a da recimo Nemci ispadnu ali nije verovatno. Hrvatska grupa je laksa od Nemacke, na primer, sto daje takvom tumacenju za pravo. Ali ako bilo koga ozbiljnog pitate da li misli da ce Nemacka ispasti a Hrvatska proci grupu rekao bi: NE.
    Sto se mene tice ne bih imao nista protiv da prodju Hrvati, to je sport i ko zasluzi ide dalje ali mislim da nije realno.
    (Pop, 3. decembar 2011 13:30)

    # Link komentara

  19. Pa dobro, umesto da gledamo jake meceve u zavrsnici EP, mi cemo ih gledati vec u grupnoj fazi u grupama B i C, sta ima veze. Pobedice na kraju onaj ko je najbolji(verovatno Spanija ili Holandija) bez obzira na redosled meceva. Nadam se samo da ova kritika na racun zreba nije motivisana rusofobijom, cinjenicom da je bas Rusija dobila laku grupu. Inace iako su mi Rusi dragi, imam osecaj da ce bas oni podbaciti, obrukati se i da nece proci grupu.
    (Milan, 3. decembar 2011 13:11)

    # Link komentara

  20. Kad vidim da ni ovu jadnu grupu A ne bismo prosli, shvatim da je bolje sto cemo naredno EP gledati iz fotelje, nego da se tamo brukamo
    (iggy, 3. decembar 2011 12:47)

    # Link komentara

  21. Cuj ti ovog, Hrvatskoj nije trebao ovaj EURO, valjda zato sto Srbi cak 16 godina se ne mogu plasirati na njega pa ga to jako smeta. Ipak je povelika razlika u klasu izmedju Hrvatske i Srbije, zato neki traze kamp u Poljskoj dok drugi igraju EURO na playstationu!
    (Koja je razlika izmedju nogometasa i fudbalera?, 3. decembar 2011 12:33)

    # Link komentara

  22. Ceska je izgubila finale EP 1996. na Vembliju od Nemacke.Birof im je presudio.Inace,Cesi su tada bili pravi hit i igrali su odlican fudbal.
    (Podsetnik, 3. decembar 2011 12:09)

    # Link komentara

  23. @milosh-nish
    ne miloshe vec nemacka koja je u finalu pobedila upravo cesku i to u produzetcima zlatnim golom (prvim u istoriji) olivera birofa kojem je podpomogla velika greska ceskog golmana petera koube
    (MILAN, 3. decembar 2011 12:07)

    # Link komentara

  24. Autor teksta ne bi smeo olako neke ekipe da proglasava autsajderima,jer ce neka od njih sigurno stici daleko.Licno volim evropska prvenstva,bez obzira sto Srbija retko ucestvuje na istim.Utakmice su pune tempa i zanimljivije su u grupnoj fazi od svetskog prvenstva.
    (Nema slabih, 3. decembar 2011 12:03)

    # Link komentara

  25. Kada bi poredjali ekipe ravnomerno po grupama, onda se to ne bi zvao "žreb" nego "nameštanje rasporeda radi zanimljivije završnice".

    Uživajte u fudbalu, ja se nadam da ću srediti HD do tada.
    (srdjan, 3. decembar 2011 11:15)

    # Link komentara

  26. zar ceska nije bila prvak i 96-te ?
    (milosh-nish, 3. decembar 2011 11:13)

    # Link komentara

  27. monteri iz jajca


    Ovim komentarom pokazujes koliko si zapravo ljubomoran.
    (johnny, 3. decembar 2011 11:06)

    # Link komentara

  28. Mislim da u ovo vreme govoriti o nekim (absoultnim) favoritima je nacin misljenja koji je tipican za 20. stoljece. Setimo se samo Engleske reprezentacije na proslom prvenstu, kako so prosli sa odlicnim individualcima i jednim Fabiom Capellom na klupi.

    Pravilo je da vise nema lakih protivnika, ali isto vazi i suprotno, nema vise nepobedivih. Setimo se samo evropskog prvenstva u Portugalu i ko je tamo pobedio - Grcka. Mozda valja pomenuti i reprezentaciju Danske koja je u devedesetima uskocila na prvenstvo umesto tadasnje Jugoslavije i osvojila prvo mesto. I to jos u vreme kada se moglo govoriti o favoritima.

    "Grupa smri" je prevazidjena kategorija jer sve reprezentacije mogu biti fatalne. Mozda u nekim sportovima kao sto su rukomet i vaterpolo jos mozemo govoriti o favoritima, ali u fudbalu i kosarki to sigurno ne postoji vise. Zanimljiva je to da bas tamo gde se okrecu najvece pare postoje i najvece oscilacije, cesto i najmanje timskog duha.
    (AlCapone, 3. decembar 2011 10:33)

    # Link komentara

  29. Да је којим случајем, жреб првој групи доделио Португал или Француску, овде би се писало како је исти намештен и како је, Боже мој, као случајно, најјачи из слабијих шешира упао баш код најслабијих из јачих... Уживајмо у фудбалу, сви знају да играју, не брините... Не би изненадило да Русија рецимо избаци Холандију у четвртфиналу...
    (Душан, 3. decembar 2011 10:15)

    # Link komentara

  30. Ajmo braćo Rusi do finala...
    (djshilja, 3. decembar 2011 09:29)

    # Link komentara

  31. Mi da smo izborili ucesce na EP-u bili bi sigurno umesto Danske u grupi B! Jel sad mi treba nesto da tugujemo sto nismo otisli? Hrvatska ce uzeti verovatno bod od Irske i njima ovo EP nije bas trebalo (gledacemo njihove muke i uzivati sto smo kod kuce ostali).
    (Monteri iz Jajca, 3. decembar 2011 07:34)

    # Link komentara

  32. To koliko su se puta reprezentacije medjusobno igrale nema puno veze, jer su igrali drugi timovi. Sve sto je bilo prije otprilike 4 godine gotovo da nema veze. Postoji nekakva nogometna tradicija i to je sve. Grupe su izuzetno lose izbalansirane, jer su domacini nositelji ujedno i najveci outsideri. Po jacini prosjecni FIFA rejting po grupama je ovakav.
    A 31.25 - najlosija "grupa dosade" jednako tesko ce se proci kao grupa smrti
    B 5.75 - definitivno najjaca, jace od finala u svjetskom kupu
    C 9.75 - druga po jacini
    D 23.25 - nositelj opet kvari prosjek
    (Komsijina krava, 3. decembar 2011 04:55)

    # Link komentara