NBA u Evropi – i jeste i nije

Pre desetak godina bilo je maltene nezamislivo da se Amerikanac iz NBA lige otisne preko Atlantika i zaigra košarku u Evropi. Danas je to sasvim normalna pojava, a lokaut na početku sezone 2011/2012. uslovio je znatno veći dolazak igrača iz SAD, uključujući vrhunske košarkaše poput Derona Vilijamsa i Taja Losona, kao i nekolicinu Evropljana (Parker, Batum, Galinari, Iljasova, Kirilenko, Krsić itd). Pregovori između Unije igrača (NBPA) i vlasnika klubova u ponedeljak su dospeli u ćorsokak i sve je izvesnije da NBA sezone neće ni biti. Međutim, prema mišljenju sagovornika B92, Evropljani ne bi trebalo da se nadaju dolasku najvećih zvezda poput Brajanta, Durenta, Džejmsa i ostalih.

Pošaljite komentar
  1. kosarakasi u nba nisu nista bolje tehnicki potkovani od evropskih kosarkasa...i ne haraju evropom sada zbog tehnike i znjanja nego zbog fizicke dominacije...tamo se igra na brzinu i snagu...nemate zonu ( sto je najjaci odbranbeni mehanizam )... tako da je glupo pricati da nba zvezde stavljaju evropske igrace u dzep...to se videlo i u nekim duelima na evropskom prvenstvu...
    (macvan, 20. novembar 2011 20:35)

    # Link komentara

  2. Један од бољих текстова о овој теми.
    Прво, тачна је опаска да без играча нема америчке кошарке. Тамо се све врти око новца, што је довело до тзв. star-systemа. Да би имао приходе требају ти гледаоци, а да би имао гледаоце требају ти играчи који могу из вечери у вече да гледаоцу пруже спектакл, за шта су способни само они најбољи.
    Да одговорим на наслов, НБА се неће играти у Европи. Прва добра примедба је она да у Америци највеће звезде толико зарађују да у Европи не могу да их плате. Тако велике зараде захтевају од играча да буду физички и психички увек спремни за обавезе у НБА, који могу наступити у ситуацији локаута буквално већ сутра, без обзира колико то "сутра" у овом тренутку изгледа далеко. Дакле, тим играчима је циљ првенствено да током ове паузе одрже физичку кондицију, што НБА звезде могу и без наступа, радећи по посебним програмима. У суштини, у Европу су зато дошли углавном НБА резервисти (и то махом Европљани) којима је ово лепа прилика да зараде добре паре за кратак период, са изузетком фанатика којима недостаје такмичење, попут Вилијамса и Паркера, али и они су одабрали тимове који не играју Евролигу, у којима неће имати велики притисак, али ће у лаганом ритму моћи да одрже и физичку и такмичарску форму. Штавише, мислим да не би било другачије ни да европски (и кинески) клубови имају више пара од америчких: делом јер су, како је рекао Авдић, тела НБА играча навикнута на неки други ритам, а делом јер је то ипак иста игра али са доста другачијим "неписаним" правилима, на која се неко ко је читав живот играо у Америци тешко навикава, као што је показао и Доминик Вилкинс.
    Мој закључак је да је овај локаут само показао колики је квалитативни јаз између НБА и Евролиге: најбољи у европским тимовима су сада играчи који су у НБА резерве или играју на кашичицу.
    (Иван, 18. novembar 2011 11:37)

    # Link komentara

  3. "Jedino možda Crvena zvezda ima mesta u budžetu jer nije dovela još jednog stranca, ali sumnjam“.

    A odakle je Adam Morison??? Da nije rodjeni Dorcolac?
    (Wiki, 17. novembar 2011 10:13)
    ...JOS jednog stranca...
    (T-Mac, 18. novembar 2011 01:52)

    # Link komentara

  4. Vlasnici klubova su ulozili veliki novac kupujuci klubove a u isto vrijeme imaju veliki rizik, jer ako klub nema dobre rezultate, onda je i prihod od karata, reklama TV prava znacajno manji. Igraci nemaju taj rizik, oni su potpisali dugogodisnje ugovore na velike iznose (neki i preko 20 mil godisnje) plus ugovori za reklame. Oni ce taj novac dobiti BEZ OBZIRA kako igraju. Cesto se desi da igraju odlicno sezonu kada treba da obnove ugovor a onda naredne 3-4 godine "statiraju". Zbog toga je razumljiv zahtjev vlasnika da ugovori budu na kraci period (da se skrati "statiranje"). Na kraju svako od nas koji radi "doprinosi" profitu vlasnika ali NIKO od nas ne moze da trazi procenat od tog profita (ako dobijes neki bonus, to je dobra volja vlasnika).
    Ja sam ljubitelj NBA ali u ovoj situaciji sam na strani vlasnika i mislim da je "tvrdi" salari kap dobra stvar jer cini takmicenje zanimljivijim i neizvjesnijim. Na primjer u Spanskom fudbalskom prvenstvu imate samo par zanimljivijih utakmica prije svega izmedju Barcelone i Reala. Kada ta dva tima igraju pritiv 4-tog ili 5-tog tima vec nije interesantno i neizvjesno jer je ogromna razlika u kvalitetu.
    (Sarajlija, 17. novembar 2011 15:53)

    # Link komentara

  5. @ basketas
    MJ jeprema ESPN jedan or vlasnika koji zagovaraju tvrdu liniju sa igracima (hardliners). To je veoma cudno, znajuci da dok je bio igrac i NBA ligi prijetio lockout (slicno danasnjoj situaciji) on je vlasnicima koji su se zalili da ne mogu da naprave profit (uz tada predlozeni novi kolektivni ugovor) rekao:"Prodajte tim ako ne mozete da pravite profit".
    (nb, 17. novembar 2011 14:54)

    # Link komentara

  6. U tekstu se kao sasvim logican i validan argument za nedolazak najboljih NBA igraca u Evropu navode pare, uz opasku da su to igraci koji su u svojoj karijeri zaradili iznos od devet cifara u dolarima i da na komparativno smesnu platu koju Evroligasi mogu da im ponude ne bi ni trepnuli. Pa cekaj, ako je njihov zivot kosarka, ako su vec zaradili te basnoslovne pare, ako postoji neki kolko-tolko mit da se gro NBA igraca tesko snalazi sa evropskim stilom igre...zasto ti bogatuni ne bi dosli da igraju pred spanskom, italijanskom, srpskom, ruskom ili turskom publikom? Tu izuzimam one poput Kobija ili Garneta koji mozda imaju hronicne probleme sa povredama i sezona blejanja im u sustini odgovara. Sto se mene tice taj argument da Evroliga ne nudi dovoljno para je totalna zamena teza, i promovise ponasanje koje je protivno principima ljudskog razvoja i napretka, humanosti, sportskog duha...i nije ok da se igracima i ostalim ljudima koje mladi idolizuju sva ponasanja koje nose takav obrazac opravdavaju jer je eto svet postao pragmatican a pare ultimativni odgovor na svaku dilemu
    (red devil 011, 17. novembar 2011 11:37)

    # Link komentara

  7. Igrači plaćaju isti porez na plate kao i svi drugi zaposleni. Sećam se da je Divac pričao kako je u Sakramentu (država Kalifornija) najveći porez i iznosi 50%. Dakle, ako neko ima ugovor na 5 miliona po sezoni, on od toga vidi 2,5 miliona a ostatak ide državi. E onda igrači lepo angažuju finansijskog savetnika koji zna kako sve može da se umanji porez (između ostalog i učestvovanjem u humanitarnim i društveno odgovornim akcijama) pa se i tu nešto štrpne. Za nas koji te pare (verovatno) nećemo u životu videti može da izgleda čudno da neko ko u svakom slučaju zarađuje milione štrajkuje jer dobija 49% umesto 50% i tako to ali na kraju se sve svodi na to da li pristaješ da budeš izigran ili ne. I ja kada sam se žalio mom burazeru kako su mi smanjili platu za 100 evra zbog krize, gledao me kao budalu pošto je nezaposlen i radio bi za bilo kakvu platu.
    (Inox, 17. novembar 2011 10:24)

    # Link komentara

  8. "Jedino možda Crvena zvezda ima mesta u budžetu jer nije dovela još jednog stranca, ali sumnjam“.

    A odakle je Adam Morison??? Da nije rodjeni Dorcolac?
    (Wiki, 17. novembar 2011 10:13)

    # Link komentara

  9. a zna li neko šta o svemu tome misli MJ kao bivši igrač a sadašnji vlasnik :-)
    (basketas, 17. novembar 2011 08:53)

    # Link komentara

  10. NBA je odavno postala cirkus a ovaj lock out to samo i potvrdjuje. Kao mali sam ustajao u 4am da gledam divca i stojakovića, a sada kada vidim članako o NBA dođe mi da povraćam... A da ne pričamo o pravilima košarke koja se ne poštuju i nezanimljivosti samih duela, i totalnim upropašćavanjem same igre!
    Što se mene tiče neka ukinu NBA i nek naprave novu krštenu ligu u kojoj se igra košarka a ne izvode neke besne gliste i cirkuske tačke...
    (vlada, 16. novembar 2011 23:40)

    Ako ti se povraca od clanka o NBA-u,nemoj sine da citas .Ko te tera?I batalite vise tu rec cirkus.Ja tamo ne vidim ni klovnove,ni bacace plamena,ni zenu sa bradom ni dresera lavova.Vidim igrace koji mogu da drze lekciju kosarke svakom kosarkasu u Evropi.Sto ovi sto su dosli i potvrdjuju.A to nepostovanje pravila i nezanimljivost duela je izglede pocela kad se raspao Sakramento,pa tebi vise nije bilo zanimljivo.
    ($$$, 17. novembar 2011 08:14)

    # Link komentara

  11. Zaboravljate da njima tamo na porez ide skoro 50% od godisnje plate!
    Imam druga koji igra u Ukrajni,za Donjeck,lik kaze,(vrv zna ljude koji su tamo igrali),u NBA je porez neverovatno visok! svi su se cudili kad je Pekovic otisao u NBA,a Pao mu nudio naizgled manji ugovor ali kad se sve sabere i oduzme od poreza, to mu dodje na isto.Ok,covek vrv smatra nba kao vrhunac karijere pa ajd. Ali sto se tice samog lockouta stajem na stranu igraca,pogledajte realno,nemaju svi oni u Nba astronomske ugovore,ima tu mnogo igraca kojima svaki procenat na godisnjem nivou moze mnogo da znaci...
    (nike, 17. novembar 2011 02:31)

    # Link komentara

  12. @miroslav Jeste da igraci primaju ogromne svote novca izrazene u milionima, ali sve sto ne ode njima, otici ce vlasnicima, koji su vecinom milijarderi, tako da je malo bez veze pricati na taj nacin. Zato se i vode pregovori.
    (@miroslav, 16. novembar 2011 23:55)

    # Link komentara

  13. NBA je odavno postala cirkus a ovaj lock out to samo i potvrdjuje. Kao mali sam ustajao u 4am da gledam divca i stojakovića, a sada kada vidim članako o NBA dođe mi da povraćam... A da ne pričamo o pravilima košarke koja se ne poštuju i nezanimljivosti samih duela, i totalnim upropašćavanjem same igre!
    Što se mene tiče neka ukinu NBA i nek naprave novu krštenu ligu u kojoj se igra košarka a ne izvode neke besne gliste i cirkuske tačke...
    (vlada, 16. novembar 2011 23:40)

    # Link komentara

  14. Edin mi je stvrano OK lik, ali nikao ne mogu da se slozim da je na strani igrača !!

    Pa bre oni su toliko PREPLAĆENI da je to strašno!! ... Vlasnici hoće TVRĐI seleri kep da bi se kvalitet timova donekle izbalansirao, jer NBA je takva da čak i veliki timovi imaju svoje Sunovrate, a onda neki manji postanu glavni ... pa tako u krug.

    I koje su to gluposti Igrači Tuže Vlasnike ??!! ... Igrač će da naređuje Vlasniku koliko će ovaj da ga plati !!?? ... Bolesno ... Besni su od silnih miliona koje imaju, pa im se fućka da li će jednu sezonu da odmaraju ili ne!!!

    Pa zar treba NBA da postane kao evropski fudbal ... sa astronomskim ugovorima nabeđenih zvezda ...
    (miroslav, 16. novembar 2011 20:59)

    # Link komentara

  15. Samo zelim da kazem da je Edin Avdic najbolji poznavalac kosarke na svetu celom.
    (D-Rose, 16. novembar 2011 20:30)

    # Link komentara