Đoković na čelu kolone, ko mu preti?

U Indijan Velsu se održava „BNP Paribas Open“, prvi od devet turnira iz Masters 1000 serije. Prošle sezone senzacionalni pobednik bio je veteran Ivan Ljubičić, ali teško da će ove godine neko izvan Top 20 ponovo biti šampion. Jednostavno, konkurencija je i suviše jaka. Đoković, Federer i Nadal podrazumevaju se kao favoriti, Mari još tuguje za Melburnom ali je uvek opasan, Soderling i Ferer igraju izvanredno cele sezone, prati ih Endi Rodik, vraća se Huan Martin del Potro, a teniski svet ove zime osvežili su Miloš Raonić i Aleksandr Dolgopolov.

Pošaljite komentar
  1. Nole osvaja ovaj turnir bez problema!
    (Mladen, 13. mart 2011 15:13)

    # Link komentara

  2. @ja
    a Olimpijske igre 2008?ko je osvojio?
    (., 12. mart 2011 15:33)

    # Link komentara

  3. Sad sigurno vec preterujem ali kako je vest vec odlazeca sa strsnice,verujem da ce Gosp.Sasa ipak odobriti ovoliku prepisku na njegovu vest,jer misljenja sam da smo konstruktivni i imamo sta reci.
    @Ja
    Jos jednom cestitke na vase izlaganje,jer citajuci vasu tvrdnju vezanu za Nadala potkrepljenu i cinjenicama koje iznosite,covek skoro pa moze i prihvatiti vase misljenje.
    Medjutim ne uzimate u obzir i cinjenicu da Nadal sada igra na betonu sasvim drugacije u odnosu na 2006 i 7mu godinu koje ste naveli i uporedili sa sadasnjom.
    Tada i do skoro,poen se razvijao obicno na njegov servis,jer je bio slab i sluzio mu je gotovo samo da ga zapocne,pa otud i utisak da je igrao bolje tada nego sad.Zbog toga sto do skoro gotovo nije menjao nacin igre prelaskom sa podloge na podlogu i imao je ceste povrede kolena.
    Takvuom igrom na sljaci sa mnogo trcanja i naglim promenama pravca, ublazava opterecenje kolena klizanjem,sto na betonu naravno ne moze i zbog cega su mu i stradala u najvecoj meri.
    Sada Nadalov prvi servis je negde u proseku od 200km/h,nijansu jaci i od Rodzerovog,dok je Noletov sad kad ga je znatno popravio negde oko 193km/h u proseku.
    To svakako Nadalu donosi i veliku promenu u nacinu igre,mora da ste i vi primetili da vise nije izraziti defanzivac i da se sve brze i cesce odlucuje da napada i ide na viner,sto mu i u dobroj meri polazi za rukom.Obratite paznju na to kada ga budete gledali i videcete jednog sasvim novog Nadala.
    Tako i Rodzer mora promeniti stil igre i preobraziti se u totalnog servis volej igraca,inace sva cesce ce turnire zavsavati najdalje u cetvrt-finalima.
    Nole ima jednu prednost u odnosu na celnu armadu i to na betonu,a to su hiperpokretljivi nozni zglobovi i sposobnost da ih toliko savije i napravi ugao da moze da se kliza i na njemu.
    (S.Goran, 12. mart 2011 15:06)

    # Link komentara

  4. @S.Goran
    Postujem i ja vase misljenje.
    Medjutim ne slazem se sa tim da podloga ne igra nikakvu ulogu.
    Nadal na betonu pravi standardno iste rezultate vec 5 poslednjih godina.
    Ok prosle godine je osvojio US Open, ali sem toga uspeo samo dva puta da dodje do finala na dva manja turnira.
    2009. osvojio Australiju i opet ga nigde nije bilo na ostalim turnirima.
    2008. osvojio Kanadu i opet ga nigde nije bilo u zavrsnicama na ostalim turnirima na betonu.
    Dakle njegovi rezultati na betonu su gotovo identicni vec 5 godina unazad.
    Sem toga imam utisak da u poslednje vreme na betonu igra jos losije nego sto je igrao pre 4-5 godina.
    Odgledao sam snimke nekih njegovih meceva na betonu iz prosle godine i nekih meceva iz 2006. 2007. i jednostavno ne mogu da se otmem utisku da je ranije na betonu igrao mnogo kvalitetniji tenis nego sada.
    Uzimajuci u obzir tu cinjenicu i cinjenicu da je sada konkurencija 2-3 puta jaca nego ranije, prosto sam ubedjen da Nadal ni na jednom ovogodisnjem mastersu na betonu nece stici do finala. Isto vazi i za US Open. Ako se slucajno desi da udje u neko finale, to ce biti iskljucivo pod uslovom da u polufinalu dobije protivnika koji nije medju prvih 15 na listi.
    Videcemo na kraju godine da li sam i koliko bio u pravu.
    (ja, 12. mart 2011 01:24)

    # Link komentara

  5. Nesto se nesecam ko je tako ribao Rogera 2 puta zaredom i to tako ubedljivo,Nadal sigurno ne on i kad ga pobedjuje to najcesce bude sa 3-2 i to posle 4 ili 5 sati tenisa.
    (s, 11. mart 2011 20:20)

    # Link komentara

  6. Držaću se teksta članka date teme respektivno, pa evo isprva nekoliko reči o Novaku.
    Osim svih ostalih teniskih aspekata koje je u toku ove godine podigao na visok nivo, izdvojio bih Novakovu MENTALNU ČVRSTINU, koja je posebno bila uočljiva u trenucima dok je gubio, kada je bio u rezultatskom zaostatku i kada ništa nije išlo.
    Za razliku od autora teksta, moram reći da sam intimno očekivao odličnu igru Đokovića protiv Federera u finalu Dubaija upravo zbog gore navedenog. Jeste, Novak se odlično kreće, Novak dobro servira, još bolje riternira, odličan mu je forhend, jednako dobar bekhend itd. To su samo tehnički elementi igre. Razliku pravi GLAVA - mentalna snaga. Ako hoćete da znate šta je koji teniser izneo na teren, gledajte govor tela, a zatim pokušajte da razumete taktičke varijante i neverbalne poruke koje se protivniku šalju u toku meča.
    U poslednja dva meča Novak je pobedio Rodžera. Pa dobro, i ranije ga je pobeđivao - "no big deal". U čemu je razlika? U oba poslednja dva meča Novak je vrlo ubedljivo NADIGRAO Rodžera, što je retko kome do sada polazilo za rukom. Nije Federer loše igrao. Bio je nadvišen. Nije izgubio - bio je POBEĐEN. E, u tome je razlika. Ko misli da je RF za staro gvožđe, ko ga penzioniše - nema mnogo osećaja za tenis. Iz tih pobeda se može crpsti neverovatno samopouzdanje.
    Ali bez obzira na postignuto, trebalo bi da glava ostane hladna, kako Novaku, tako i njegovim pristalicama, jer nije cilj nadigrati Federera. Cilj je mnogo viši, a da bi se on dostigao, potrebno je konstantno pružati tako dobre partije. Novak je toga potpuno svestan i to se može zaključiti iz gotovo svih njegovih izjava u kojima akcenat daje upravo želji za konzistencijom u pružanju dobrih igara.

    Što se tiče Federera, preostaje mu da analizira prethodne mečeve sa Đokovićem i da vidi u čemu je grešio, šta je moglo bolje, a nije odigrano, šta ne može bolje i šta treba da izbegava da čini u nekom eventualnom narednom duelu.

    Nadal jeste nepoznanica, jer nismo sigurni šta ćemo videti od njega. Mišljenja sam da je degutantno spekulisati o nečijem zdravstvenom stanju, tako da ću reći da smatram da je neko fit - ako je odlučio da igra. Tačka. Za samog Rafu je presudno da bude na fizički ekstremno visokom nivou, jer ako bude igrao ka običan smrtnik, tj. kao protiv Ferera na AO - ne dajem mu mnogo šansi u duelima sa ozbiljnim protivnicima.

    Soderling jeste pokazao dobru formu na manjim turnirima, ali za nešto više, potrebno je da ukrsti koplja sa gornjim ešalonom u koji ga pojedini teniski stručnjaci, a evo i sam Rodžer - nesebično svrstavaju. Time mu se samo tovari na pleća dodatni pritisak moranja i favorizovanja, tako da to može negativno uticati na njegovu igru i činjenicu da ako nešto hoće da napravi - mora da igra na 100-110%.

    David Ferer je osvedočeno neugodan i niko ga ne želi preko mreže. Ipak, mišljenja sam da on (kao ni Soderling, a za sada i Del Potro) nije takav kalibar tenisera i takva "riba" koja može da se umeša u osvajanje neke ozbiljne titule dok su "ajkule" u vodi.

    Endi Marej je potpuno nepravedno stavljen iza Šveđanina i omalenog Španca. Momak je odličan teniser i predstavlja vrlo ozbiljnu i konstantnu pretnju za svakoga iz vodeće trojke. To što nije do sada bio uspešan u rešavanju mentalnih tegoba prouzrokovanih nenormalnim i neprimerenim pritiskom od strane njemu naklonjene javnosti - ne znači da neće u jednom momentu početi da igra maksimalno dobro - kada taj isti pritisak popusti.

    Što se tiče tzv. "mladih lavova", Raonića, Dolgopolova i ostalih, vreme će pokazati gde su. Potencijala imaju - jer su već pravili zapažene rezultate i iznenadili tenisku javnost svojim nastupima. Međutim, više ne mogu da računaju na faktor iznenađenja. Svi će ih uzimati ozbiljno, a njihova igra je već pročitana od strane SWOT skauta.
    Dakle, da bi se ovi momci ozbiljno uzimali u obzir, moraju da pokažu svoj maksimalni potencijal i u mečevima sa ozbiljnim (čitaj: top 5-6) protivnicima, kao i u trenucima kada su u rezultatskom zaostatku, kada gube i kada ništa ne ide od ruke. Tek ćemo tada videti od kakvog su materijala napravljeni.
    Dotle, oni ostaju samo buduće nade i dugo očekivana nova lica koja bi mogla da razbiju monotoniju u vrhunskom tenisu.


    Nama preostaje da poželimo puno zdravlja, uspeha i sportske sreće svim našim teniserima i teniserkama na američkoj mini turneji.
    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 11. mart 2011 18:47)

    # Link komentara

  7. Mislim da ne treba uopšte otpisivati Nadala mada je, zbog povrede, verovatno najslabija karika od prve četvorice nosioca. Na papiru je realno očekivati polufinala Soderling-Nadal i Đoković-Federer ali tenis ne bi bio zanimljiv kada bi sve bilo kao na papiru pa će vrlo verovatno tu neko drugi uskočiti. Tipujem prvenstveno na Del Potra koji se vraća u velikom stilu. Noletu dajem najveće šanse, više iz objektivnih nego subjektivnih razloga.
    (Brainstorming, 11. mart 2011 15:09)

    # Link komentara

  8. @Ja
    Postujem vase misljenje i drago mi je da ga cujem, kao i polemisem sa poznavaocima ovoga sporta.Kako smatram da vi to i jeste,pridruzicu se svojom prognozom.
    Misljenja sam da je lako moguce da Nadal ipak stigne do Finala,naravno pod uslovom da je zdrav.Najveca pretnja ce mu biti slazem se Marej,Davidenko pa i Soderling dodao bih.
    Takodje smatram da Nole ima manje pretnji tokom turnira s tim da ce polufinale imati dosta teze od Nadala i to u obliku Rodzera,zbog cega sam sklon da cak Nadalu dam i nesto vecu verovatnocu za ulazak u finale.

    Kada su Nole i Nadal u pitanju od ove godine nikome ne bih dao prednost uzimajuci podlogu u obzir.Njih dvojica toliko su dobri na svim podlogama da ona nikad vise nece biti presudan faktor za pobedu,vec ce to biti trenutna forma,motivisanost i psihicka stabilnost.

    Pozdrav svim ljubiteljima ove igre!
    (S.Goran, 11. mart 2011 10:50)

    # Link komentara

  9. @S.Goran
    Nema Nadal nikakvih sansi da stigne do tog finala.
    Pa ima bar 10 tenisera pre njega koji mogu da stignu do tog finala.
    Dakle Rafa je na dugackoj listi cekanja za to finale i o njemu ne treba previse razmisljati sve dok ne krene sezona sljake.

    U finale ne stizu uvek najbolji teniseri, vec oni kojima odgovara zreb i protivnici u zrebu.
    Cesto je nekom teniseru lakse da igra sa 10. na listi, nego sa 30., jer mu jednosavno taj 10. mnogo vise odgovara.

    Pogledao sam malo zreb i napravio neku moju projekciju.
    Po mojoj projekciji u finalu ce igrati Simon-Djokovic.
    Druga opcija su Marej-Davidenko.
    Videcemo da li sam i koliko bio blizu.
    (ja, 11. mart 2011 04:36)

    # Link komentara

  10. Poštovani Simo,

    Nije moje da ocenjujem kvalitet komentara. Dokle god ne vređaju bilo koga, moraju da budu pušteni. Iskreno se nadam da ćete ostati na sajtu i svojim komentarima doprineti da se podigne kvalitet diskusije.

    Saša
    (Saša, 11. mart 2011 00:12)

    # Link komentara

  11. Zanimljiv clanak. Ali imam jednu primedbu, sve ovo sto smo procitali je prost zbir vesti koje je su vec objavljivane na ovom sajtu. To je dobro za one koji prate vesti ovde sa vremena na vreme. Ali za nas pasionirane ljubitelje tenisa nije! Mi smo ocekivali autorski pecat i kakvu neobjavljenu zanimljivost. Ali dobro, zato su valjda i izmisljeni komentari, kako bi mi citaoci razmenili informacije koje nemozemo dobiti od nedovoljno inspirisanog autora. Sasa, ovo nije prekor, vec samo dobronamerna kritika. Srecno u daljem radu!
    (Djoksa, 10. mart 2011 17:14)

    # Link komentara

  12. Bravo za B92.Konacno da neka nacionalna TV prenosi sve masterse...BRAVO!
    (Raca, 10. mart 2011 16:22)

    # Link komentara

  13. Molim Vas, mislila sam da smo se dogovorili da ne reagujemo na provokatore, a svi znamo ko su. Uzivajmo u prelepoj igri i pobedama pre svega nasih tenisera i teniserki. Pozdrav svim pozitivnim ljudima.
    (Gracija, 10. mart 2011 15:40)

    # Link komentara

  14. Zna li neko link gde mogu da se prate mečevi u IW?
    Hvala unapred...
    (johnny b good, 10. mart 2011 14:40)

    # Link komentara

  15. netacno,nadal je bio tri puta najbolji u indian wellsu posto je prosle godine osvojio titulu u dublu protiv tada najboljeg dubla sveta nestora i zimonjica
    (., 10. mart 2011 13:48)

    # Link komentara

  16. Postovani Sasa Ozmo, moram da priznam da sam neprijatno iznenaden! Ne Vasim tekstom, nego do sada pustenim komentarima; navikao sam da Vi ( tako sam se bar mislio) sami odredujete i pustate komentare- naprosto je bivalo i samo 14 pustenih na Vas izvanredi teks(tekstove) i to Vas je bas i izdvajalo po kvalitetu diskusije od 'dnevnih'iracionalnih i nadasve..primitivnih prepucavanja; Zaiste se cudim da niste malo prelistali komentare zadnje nedelje gde VECINA forumasa sada vec ozbiljno razmislja da napusti ovaj sajt upravo zbog mizernog kvaliteta, jer ta predparacka atmosfera- malo koga interesuje- pogotovo u jedno ovako vreme srpskog tenisa!

    Zato, sa tugom moram da konstatujem- da je jedan od Vasih redovnih sagovornika- ne zelim da reagujem niti da ucestvujem u diskusiji na ovakvom nivou;Naravno da bih voleo licni odgovor od Vas, kao prosli put; to ostavljam Vama;

    Pozdrav,
    (sima, 10. mart 2011 13:35)

    # Link komentara

  17. @ Mond
    Vidi komšija, ako već imaš želju da provociraš nas Srbe da te čiča nešto nauči. Mi u Srbiji kažemo da je članak patetičan a ne "patetični" i na suncu mi izgorimo a ne "pregorimo". Ti mora da si Febo, Kožurica, DŠ ili neki od njih. Daj obrati pažnju malo na Čileta, Ivu i ekipu. Pusti nas malo da uživamo dok Nole gazi boraniju.
    Idemo dalje.
    (boombar, 10. mart 2011 13:29)

    # Link komentara

  18. Kako bi voleo da Nole osvoji Indijan Vels niste svesni,pogotovu ako i Nadal stigne do finala,jer ako je fit...ko ga drugi i moze dobiti?Nadal ima fantstican servis zadnjih nekoliko meseci,tako da i na betonu malo ko ce biti u stanju da mu ga oduzme.
    Zamislite samo price ako bi do tog finala doslo i Noletove pobede.
    Istina put je dug,a na putu i veliki Rodzer,koji ako izgubi i treci put za redom od Noleta,plasim se da bi bio totalno izgubljen i u velikim psihickim problemima.
    Zato mislim da je Rodzer ovih dana trenirao vise nego ikad i da se za Noleta sprema i taj mec gleda kao zivotno bitan.Nadam se da i Nole shvata vaznost tog susreta,u kome nisu toliko vazni bodovi koliko kapital na psihickom planu koji ce pobednik iz tog meca steci.
    Rodzer je sada kao ranjeni tigar,i od njega ocekujem u Indijan Velsu da melje protivnike. Ako obojica stignu do polufinala i Rodzer u njemu ne prikaze jednako dobru igru kao u kolima unazad i epilog meca bude slican,to ce znaciti da je Nole u psihickoj igri koja traje vec godinama izmedju njih, izasao kao pobednik.
    (S.Goran, 10. mart 2011 12:49)

    # Link komentara

  19. MISTER NO ce biti broj 1 dopalo se to nekome ili ne.
    (Rade Misirac, 10. mart 2011 11:17)

    # Link komentara

  20. @Mond

    Eutaniziraj se!
    (Copice te Branko i baciti s mosta!!!, 10. mart 2011 11:17)

    # Link komentara

  21. @Mond
    Koliko li si ti tek daleko od sopstvene pameti?
    To se ne moze izmeriti ni svetlosnim godinama.
    Ti si ne samo patetican, nego jadan i bedan u tolikoj meri da izazivas sazaljenje normalnih ljudi.
    (normalan, 10. mart 2011 05:17)

    # Link komentara

  22. LOL decace sta ti fali u puni autobus !!!
    Nole igra savrseno ima igru i da znas ts neznas koliko je najbolji videces
    Nole uskoro bice prva violina ali pre toga mora da sredi , ovaj tour!!!

    Navijam za NOLE!!!! i dosta brbljanja
    (Filip, 10. mart 2011 02:31)

    # Link komentara

  23. Zaista patetični članak. Zar vam nije jasno da Đoković nikada neće biti najbolji svetski igrač. Jednostavno nema mentalitet za tako nešto, a osim toga Federer i pogotovo Nadal su nepremostiva prepreka za njega. Kako prolazi vreme, njega hvata panika! Pregoreće u velikoj želji! Tako da je smešno reći da jaše na čelu kolone, on je daleko od prvog mesta kao zemlja od sunca!
    (Mond, 10. mart 2011 00:23)

    # Link komentara

  24. Super napisan članak, svaka čast. Imam samo jednu zamerku: znam da zvuči pristrasno, ali smatram da se i Viktor Troicki mogao barem jednom spomenuti u članku.
    (Korać, 9. mart 2011 23:47)

    # Link komentara

  25. NIKOlas Manu:) Novak je zaista u ovom trenutku najbolji, pogotovo imajuci u vidu Nadalovu pauzu. Napred Nole!
    (my way, 9. mart 2011 23:37)

    # Link komentara

  26. Novak na čelu kolone? Čovek se samo nada da će nekada doći do pozicije broj 1. Poruka: Neke ptice nikad ne polete.
    (Vlada, 9. mart 2011 23:24)

    # Link komentara