Ozi open: "Totalni tenis" Novaka Đokovića

Ako je Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, konstruisao „totalni roman“ kao onaj koji zalazi u sve nivoe društvene realnosti (i objašnjava njihov uticaj na stvarnost), onda je Novak Đoković u Melburnu prezentovao „totalni tenis“ zašavši u sve aspekte ’belog sporta’ na maestralan način. Najbolji srpski teniser izgubio je samo jedan set na celom turniru (od Ivana Dodiga u drugoj rundi), a od četvrtfinala je pobedio Tomaša Berdiha, Rodžera Federera i Endija Marija sa ukupno 9-0 u setovima. Koji su sve faktori doprineli da Novak bude tako dominantan?

Pošaljite komentar
  1. Evo javlja mi se da ce Djovak 2011. osvojiti 3 GSa i završiti godinu kao prvi ;)
    (general posle bitke, 30. septembar 2015 21:24)

    # Link komentara

  2. Ovaj teniser nije nista bolji nego prosli put kada je osvojio AO Po meni je i dalje Nadal na vrhuncu (zdrav i formi) ne dostizan...Fedex je bio u polufinalu i koliko ja vidim gladan je jos titula .Da ne pricam mnogo Wimbldon ce to da resi kao i za svakog velikog igraca
    (Drago, 19. februar 2011 02:15)

    # Link komentara

  3. Izvrsno napisan, analitički tekst Saše Ozma koji je sve komentatore ovog foruma podstakao na ozbiljan pristup Novakovoj igri na Ozi Openu, posebno Dylan Doga i još nekolicine.
    Od meča sa Berdihom bilo je jasno da gledamo jednog drugačijeg Novaka, koji je svoju izvanrednu tenisku inteligenciju i intuiciju konačno spojio sa usavršenim, raznolikim tipovima servisa, fizičkom pripremljenošću, briljantnom taktikom (svakom protivniku različito prilazi), anticipacijom, izvrsnim kretanjem i pokrivanjem terena i što je najbitnije - a mnogi su to istakli - velikom dozom samopouzdanja, ozbiljnosti i psihičke kontrole. Naravno, kontrola se postiže samo ukoliko veruješ u sebe i svoje udarce.
    Dylan Dog je upravo ovaj momenat pomenuo kao ključni u pobedi nad Federerom: čak i kada je ovaj uspeo da Novaku oduzme servis, veoma je lako gubio svoj, što se ranije po pravilu veoma retko dešavalo. Slično je bilo i sa Marijem, koga je od početka porazila Novakova superiornost, te je on zaista potpuno izgubio fokus tokom celog meča i nije iskoristio ni one šanse koje je objektivno imao.
    Mislim da je ključ Novakovog uspeha - a to je i sam naglasio - posvećen i marljiv rad na treninzima. Ako bi ovako nastavio, možemo se Nadati njegovom drugom mestu, što je potpuno izvesno. Ali mnogo je važnije što Novak, poput Rafe, usavršava konstantno svoju igru. Novi vrhunski rezultati svakako će tada doći, uz malo sportske sreće.
    Mislim da bi sa ovakvom igrom svakako pobedio i nepovređenog Nadala u finalu.
    Pozdrav svima!
    (Biba, 8. februar 2011 13:29)

    # Link komentara

  4. Ovo k'o da mu je otac pisao.
    (Ili Ana, 5. februar 2011 15:45)

    # Link komentara

  5. Ovo je definitivno najbolja i najkompletnija anliza Novakovog trijumfa na AO. Vidi se to i po komentarima ljudi koji imaju sta da kazu, a vidi se i da znaju i prate tenis. E naravno da se pojavi i neki lik poput Zlaje koji nema sta da kaze ali onako mu intelekt dozvoljava on nas upucuje da citamo E-novine koji imaju clanke na nivou Kurira i listova tog nivoa.
    Zlaja i njegova raja aje vi citajte tu stampu i tako se "informisite", nije ovo za vas.
    (Miki, 3. februar 2011 15:56)

    # Link komentara

  6. Prvo skoči pa reci Hop !
    Dobar je igrač ali nas iskustvo uči da prvo uradimo nesto pa se onda hvalimo i analiziramo !
    Nemoj odmah da letis, Winbldon pa Winbldon.
    Imamo dve nase teniserke koje su se tako hvalisale pa analizirale pred kamerama sta ce i kako ce a onda nema ih nigde , pocese vise da se manekenisu i popunjavaju vreme po raznoraznim medijima nego sto su napredovale na terenu posle tih izgovorenih reci !
    (dJOLO, 3. februar 2011 15:17)

    # Link komentara

  7. (navijac, 2. februar 2011 23:48)

    Sjajan komentar!

    Pozdrav!
    (TOP-SECRET, 3. februar 2011 02:38)

    # Link komentara

  8. Uhhh, mi Srbi.Uvek skloni preterivanju. Ali mozda po prvi put ne preterujemo ako kazemo da je ovo sto je Nole pokazao na AO bila demonstracija takticke nadmoci. Bio je enigma za ostale. Nista mu nisu mogli. Cak ni RF nije trazio druge razloge za poraz. Jednostavno je rekao "igrao sam dobro ali on je bio bolji". Jedan sampion da tako jasno priznao nadmoc drugog? Mislim da je to (pored osvojenog GS) najveci dobitak za Novaka. Prihvatanje najvecih da je normalno izgubiti od Djokovica . Ukoliko bude zadrzao takav ritam takticke besprekornosti u duelima sa najboljima prognoziram vrlo brzo uzimanje trona. I to bez dileme, bez pogovora i suvisnih trazenja alibija od najboljih. Jednostavno ce priznati da je Novak najbolji. A onda ...….. Vec je dokazao da ne pati od srpskog sindroma samozadovoljnosti i da ume da traje.
    Mi nismo svesni kakav je ovo uspeh. Videcemo tek za 20ak godina koliko je tesko biti Novak danas. Bilo je bljeskovitih uspeha u srpskom individualnom sportu. Ali su se svi zavrsavali na bg splavovima po principu "prvi u selu". Nole je resio da bude "prvi u gradu" i to ne na jedan dan. A da pritom ne zaboravi iz kog "sela" dolazi i da svojim seljanima na krovu sveta posveti pobedu i oda im nicim zasluzeno postovanje. Mali je cudo u svakom smislu. Pljuju mu po familiji, svi mu njuskaju po bankovnom racunu, broje, sve u stilu " on je dobar al onaj njegov matori lopov", " misli da moze sve" " ma ko im j... m...r, ne moze breee" A sta uradi Nole? Poruci ovoj "BRE SRBIJI" , ovo je pobeda za Vas napaceni narode.
    Ja jos uvek ne mogu da provalim kako je moguce da je on odavde. Nestvarno.
    Samo neka traje.
    Srbijo uzivaj u Novaku Djokovicu !!!!!
    (navijac, 2. februar 2011 23:48)

    # Link komentara

  9. good good read!
    (Miminho, 2. februar 2011 17:57)

    # Link komentara

  10. Psihologija je cudo jedno - [link]
    (Gusa, 2. februar 2011 17:19)

    # Link komentara

  11. Zahvalio bih se prethodnim komentatorima i iznad svega S.Ozmu koji je svojim vrlo strucnim tekstom inicirao ovoliku kolicinu ozbiljnih komentara. Naravno,buducnost ce pokazati da li ce i na ostalim turnirima Novak uspeti da odrzi ovako visoku formu. I ne samo da je odrzi, vec i podigne na jos jedan visi nivo ako misli da ugrozi Nadala na R.Garosu. Velika boljka u nasem mentalitetu je spavanje na lovorikama. Nadam se da ako je vec uzeo za uzor Nadala, bar je takav moj utisak, Nole bi morao da zna da ovakav uspeh mora da znaci jos veci podstrek na jos "krvaviji" rad na treninzima ako hoce da bude br.1. Tacnije, ovaj osvojeni G.Slem znaci da je samo na dobrom putu. Necu se doticati Noletove taktike, njegova intelegencija (zar se ne kaze da se necija inteligencija meri i stepenom duhovitoscu koja ta osoba poseduje) ga je i odrzala u vrhu ATP liste kad mu igra i nije bila za top 10. Pored svih tehnickih elemenata koje ste svi vi dobro uocili, za mene je najvidniji napredak na planu koncentracije. Setimo se samo onog gigantskog predzadnjeg poena u 1 setu na mecu sa Marijem..., koji je Nole dobio! :) Pa vrlo ostrih relija sa Federerom, kada je narocito dosla do izrazaja i njegova bekend i forhend kontra dijagonala iz potpune defanzive kojima je onemogucavao protivniku da dodje do inicijative u poenu, vracajuci ga na osnovnu liniju. Samim tim naterao je Federera na mnoge njemu netipicne greske. Ne bih zeleo da sad govorim sta bi Nole trebao da popravlja u igri, on to najbolje zna. Pozeleo bih mu samo da nastavi sa ozbiljnim radom na treninzima, rezultat smo svi mogli da vidimo na ovom AO. Srecno Nole u nastavku sezone!
    (Djoksa, 2. februar 2011 15:54)

    # Link komentara

  12. @federer.
    Moram priznati podstakao si me da napisem ovaj tekst.Ima logike u tome sto pricas,ali ljudski je verovati,navijati i ocekivati.Sigurno da je nemoguce drzati formu na najvisem nivou tokom cele godine,cesto teniseri i nemaju neku pauzu izmedju 2 sezone,kao Nole ove.Jedno je sigurno Rodzer je pomerio granice u tenisu,zahvaljujuci njemu i mislim da je tenis postala i najzahtevnija igra na planeti, i stvarno ne vidim koji sport moze da mu parira po zahtevnosti.Nadal je zatim neko ko je tome doprineo jos.Nole svojim nastupom protiv Rodzera i Marija u finalu takodje je dodao nesto a to je briljantna taktika protiv svakog od njih, psiholoska stabilnost,koja se ne ogleda u tome da ne postoje psovke i neodmerena gestikulacija,vec da to gotovo uopste ne utice ni na jedan odigran poen u mecu.setite se meca sa Rodzerom,Noletova igra u tom mecu bila je konstantna i prema njoj niste mogli naslutiti koji je rezultat.Kada je rodzer imao brejk prednosti Nole je i tada zadrzao smirenost,dok u ranijim okrsaima bi tada postajao znatno agrsivniji sto bi najcesce rezuriralo neiznudjenim greskama i lako osvojenim gemom Rodzera.
    Zasigurno Nole je ovim nastupom ucinio to da ce se prvenstveno ostala vodeca trojka ubuduce vise pozabaviti psihologiji i taktici.Unazad Nole je sa svom troicom imao kud i kamo fizicki zahtevnije meceve,sada medjutim dobio ih ja glavom i taktickom disciplinom, i u trecem setu odraz nemoci Rodzera da se suprodstavi ogledala se u tome da je kreno da igra izuzetno agresivno,dok je Nole i tad nastavio jednako,jednostavno nije podlegao nicemu pa i direktnim pitanjima u vezi tapkanja loptice.

    @federer. U svemu ovome ti je i odgovor sto se tice konstantnosti.Naravno bice veoma teskih fizicki meceva i dalje pogotovu ako brzo pronadju protiv igru u sta i ne sumnjam,i sa nize rangiranim teniserima,za njih razlog bice ne poznavanje igre protivnika.tako da ne sumnjam da Nole nece moci sve da uskladi i formu tempira sa uspehom jer drzati je na potrebnom nivou sigurno da ne moze.Nadal je uspevao najduze i zbog neodmerenosti sada i placa cenu.
    Mozda to i svesno cini,i smatra da cena nije previsoka biti br1 i ispred velikog Rodzera pa makar i na kratko.Mozda ce i Nole krenuti tom logikom,ostaje da se vidi,jer velika je draz biti broj1 dok su jos u formi najveci igraci u istoriji ovog sporta,pa mozda i sporta uopste.
    (S.Goran, 2. februar 2011 12:44)

    # Link komentara

  13. „Osećam da sam mnogo iskusniji i bolji teniser nego pre tri sezone jer sam fizički jači, brži i motivisaniji sam na terenu. Znam kako treba da reagujem u određenim trenucima i kako da igram na najvećoj pozornici. Ne želim sada da se zaustavim. Trudiću se da ostanem zdrav i spreman za buduće izazove“. ...“ Још да су у твом Београду радили као ти онда не би било бриге. Но, док си ти у Мелбурну бриљарао, у Београду је Тениски савез брљорирао, па су тако победили све наше тенисере. Послао сам моје реаговање у државној новини "Полтитици", но нису хтели да објаве. Убудуће ће на игру Ђоковића имати новостворени односи у Тениском савезу Србије. Где се сиротиња, остала нам из времена социјализма, самоизабрала да проћерда 90 милона евра колико је држава предвидела да уложи у тенис у 2011. Нити смо знали да сачувамо социјализам, а сада не знамо да уведемо капитализам, па смо фабрике поклањали барабама које су позатварали, а радници постали сиротиња без посла. А сада када смо имали ретку прилику да држава удружи новац са богатим власницима капитала, а то су наши професионални играчи, пре свих Ђоковић, ми дозвољавамо да се удруже мангупи и изаберу себе за да нам троше новац кога немамо, због чега нам деца не иду у школу, јер нам учитељи штрајкују тражећи новац за плате кога немамо.
    (Miloš J. Kosovac, 2. februar 2011 09:45)

    # Link komentara

  14. (Komentator, 31. januar 2011 20:20)

    Upravu ste! Zapravo slovo "o" se i ne čuje, pa imamo da se "Tignor" izgovara kao "Tignr". Zaintrigiran Vašim komentarom, malo sam proguglao i našao na Youtube-u intervju sa (sada definitivno) Tignorom, gde Endrju Barton iz Tennis Worlda intervjuište Stiva i pritom izgovara njegovo prezime kao "Tignr".

    Ko je učio francuski i španski, zna da se "gn" izgovara kao "nj", pa je otuda kod nas odomaćeno Tinjor umesto Tignor.

    Najlepše hvala na korekciji!
    (D, 1. februar 2011 23:14)

    # Link komentara

  15. @dragan- nisam imao vremena ranije ali sam sada potrazio gde mozete da odgledate game, set ande Mats- sajt je Holandsi i mogu se videti SVI- prilozi!Ako ste vec toliki mazohist- evo linka: [link]

    ps.registracija je obavezna, bez placanja;

    Pozdrav,
    (sima, 1. februar 2011 17:31)

    ja sam se registrovao ali nigde ne mogu da nadjem dugme za pustanje emisije koju izaberem?
    (kure, 1. februar 2011 23:09)

    # Link komentara

  16. (TomaS, 1. februar 2011 16:18)

    Naravno, TomaS-e odlično ste primetili.

    Nego, ja se nešto pitam, da li je na svih onih 16 gren slemova koje je osvojio Fed ili onih 9 koje je osvojio Rafa, Novak isto imao loš dan a i Marej je imao dva puta sa Fedom loš dan, a i svi oni ostali su protiv njih dvojice imali loš dan, zar ne? Može to i tako da se postavi, zar ne? Pa da budu ravnopravna tumačenja, zar ne? Ili to samo kada Sribija pobedjuje ostali imaju loš dan a to nije zato što je igrač iz Srbije sjajan, veliki, nepobediv, dominantan, virtuozan, fenomanalan, vanzemaljski, a ?!!
    (Živorad, Topola, Šumadija, 1. februar 2011 20:50)

    # Link komentara

  17. Evo smirile su se strasti kada se može na miru i sa nataloženim impresijama doći do što bolje i objektivnije analize. Živeći i radeći u tenisu u vremenskoj zoni kada mi mečevi na AO padaju u totalno nezgodno vreme, imam jetleg a da nisam nigde putovao.
    Kako je S. Goran lepo podelio igrače iz top 100 na nekoliko grupa, tako bih probao da podelim i tenis na nekoliko grupa.
    1.Motoričke radnje udaraca i kretanja.
    2.Odabir udaraca u datoj situaciju što je kao krajnji rezultat taktika.
    3.Psihološko stanje u igri.
    4. Fizička sprema.
    Teško je na ovakvom mestu biti sažet a reći sve. Ali da probam. Potencirao bih negativne stvari po principu ne menjaj dobre, razmišljaj o onome što nije dobro. A šta vidim da nije baš najbolje iz prve grupe je sledeće: Servis iako znatno bolji još nije dostigao brzinu lopte koja znatno premašuje 200km/h, a mogao bi.To je izuzetno važno jer se servisi od 220km/h isto tako izuzetno teško vraćaju. Za tih dodatnih 20 km. nije potrebna snaga, već tehnika, a tajna je u petlji, jer Novak ima sve ostale elemente servisa. Uputno je videti petlju Miloša Raonića. Forhend koji je dobio novu dimenziju kratkom oštro spinovanom dijagonalicom, kao da je umanjio učestalost ravnom jakom insajdaut forhendu kojim je ranije mnogo poena dobijao. To nadoknađuje kontra forhend dijagonalom kada prelazi iz odbrane u napad. Sa takvom diskusijom priča Federeru da ga se ne boji sa te strane što mu niko da sada nije pričao, ali to je tema za treću kategoriju. Ova dobra stvar za forhend još više važi za bekhend, što je imao, ima i imaće. I to nema niko bolje na svetu. To je što se tiče dijagonala, a paralela koju mnogi hvale, usudio bih se da primetim da bi mogla da bude malo manje ziheraška jer uglavnom lopta pada na dva metra od bočne linije a bolje bi bilo na pola metra. Cepidlačeći za ovih metar i po, i ovo bi Novak sa lakoćom mogao da izvodi jer je toliko gipak da u trku to radi.
    Najlošija stvar u odabiru udarca je svakako dropšot. Nije da ne zna da ga izvede, već kada i u kojoj situaciji. Skoro da je važnije njegov položaj na terenu nego protivnikov, što će reći, ne izvodi ga sa osnovne linije već na kraću loptu. Time se postižu dva efekta, privlačenje protivnika na moguć dropšot i samim tim lakša realizacija dugom loptom, i obrnuto. A i kada odigra dropšot, više prati let svoje lopte nego da odmah pritrčava mreži i skrati oba ugla. Ostali odabiri odlični a naročito mešanje servisa.
    Dokotrljasmo se nekako do psihologije, ali pošto je ogromna tema, ostaću na jednoj a to je teniska hipnoza. Veliki Mag u ovoj disciplini... svi znamo ko je. A Novak je uspeo da mu spusti malo njonju. Znamo isto tako kako Nadal bokserski poskakuje pred meč sa protivnikom, sudijom i novčićem. I to je poruka, vid delovanja, deo hipnoze. Šta nije dobro, to je veoma dobro opisala Nikol Dž. Femija, eto pročitajte da se ne ponavljamo.
    Uf, još bih pisao, ali za sada dosta.
    (Dorćolac, 1. februar 2011 18:51)

    # Link komentara

  18. Hvala @simi i @notoriusu na lepim rečima.

    Što se tiče pitanja @notoriusa šta mislim o učinku Novaka Đokovića u nastavku sezone, moram reći da je vrlo nezahvalno davati prognoze, a to činiti bez nekih jasnih ograda i - neozbiljno.

    Da bi to učinili moramo se vratiti u prošlost.
    Prisetimo se 2008. kada je Novak posle AO osvojio i IW i bio relativno ubedljiv uz istovremeni pad forme Nadala i Federera.
    Novaka je većina stručnjaka u tom trenutku smatrala najboljim teniserom na svetu, uključujući i samog Nadala, koji je to u par navrata i sam izjavio u medijima.
    Onda sledi predaja Federeru u polufinalu Monte Karla, a potom i čuveni poraz od Nadala u Hamburgu. Taj meč smatram jednom od prekretnica u karijeri Đokovića. Novak je taj poraz jako teško podneo. To je bio težak udarac od strane Nadala i pokazalo se da se posle njega dugo nije mogao da oporavi. Indikativno je da je posle tog meča potpuno izgubio samopouzdanje i počeo da servira sve slabije i slabije u ključnim poenima. Teško se nosio sa pritiskom u tesnim mečevima i često gubio taj-brejkove.
    Definitivno se može konstatovati da Novak nije bio MENTALNO dorastao situaciji u kojoj se našao. Bar ne kada je vodeći dvojac u pitanju.

    A sada, hajde da se vratimo u 2011.
    Novak jeste igrao "totalni" tenis na AO i tačno je da ga mnogi u ovom trenutku smatraju najboljim teniserom na svetu. Ali sada ne sme biti euforije kao 2008. Svi moramo biti svesni da nekoliko pobeda i jedan osvojen turnir - ne moraju ništa da znače. Ništa nije zagarantovano. Niko se neće unapred predati. Sve mora da se zaslužuje i to iz turnira u turnir. Nema minulog rada.
    Ako Novak uspe da održava relativno visok nivo igre i mentalne stabilnosti, fizički bude bio na potrebnom nivou i, opet ističem, bude imao malo sportske sreće - očekujem da će vrlo verovatno napraviti bolje rezultate nego te 2008. Istovremeno je od velike važnosti kako će odigrati svoje naredne mečeve sa Nadalom i Federerom. Ako bude u oba slučaja trijumfovao, nazidaće još veće samopouzdanje.

    I još jedna stvar, ako tokom većeg dela sezone, a pogotovo na važnim turnirima - Novak bude bio na ONAKO visokom nivou kao na ovogodišnjem AO (pogotovo u mentalnom aspektu igre) - do kraja godine će biti na PRVOM mestu ATP liste i imaće još koji GS turnir pod pojasom. Tu nemam dilemu. Bez obzira na Rafu Nadala, bez obzira na Federera, bez obzira na ostalu konkurenciju. Mišljenja sam da bi sadašnji "najbolji" Novak bez sumnje mogao da pobedi "najboljeg" Rafu na svim podlogama osim na šljaci.
    Ipak, to je sve čista spekulacija. Vreme je najbolji sudija. Budimo strpljivi i uskoro ćemo sami videti.

    Nadam se da je moj komentar bio od koristi.

    Uzdravlje!

    P.S. Drago mi je da je Saša Ozmo svojim člankom inicirao seriju sjajnih komentara. Ovo ovde zaista liči na ozbiljan teniski portal, oslobođen navijačkih prepucavanja.
    (Dylan Dog, 1. februar 2011 18:46)

    # Link komentara

  19. Da samo objasnim pojedincima koji su mi odgovorili na objavljen komentar da se informisu o pravom stanju stvari u e-novinama. Navodno ne mogu da nadju clanak!
    Kada se otvore e- novine sa leve strane ima vest sa slikom: SLAVLJE SRDJANA DJOKOVICA pod naslovom : JA MAGARAC, SIN-KONJ, sto je bukvalno u intervjuu novinaru izjavio Srdjan!?
    (Zlaja, 1. februar 2011 18:29)

    # Link komentara

  20. @dragan- nisam imao vremena ranije ali sam sada potrazio gde mozete da odgledate game, set ande Mats- sajt je Holandsi i mogu se videti SVI- prilozi!Ako ste vec toliki mazohist- evo linka: [link]

    ps.registracija je obavezna, bez placanja;

    Pozdrav,
    (sima, 1. februar 2011 17:31)

    # Link komentara

  21. Ako bi bilo tačno to, što autor ovog teksta piše da je "Mari bio daleko ispod svog nivoa (čak 47 neiznuđenih grešaka), što je Novaku omogućilo da igra sa manje rizika", ili da je Mari "imao loš dan", onda bi moglo da se kaže da su i svi ostali koji su ove godine i pre i na Australijen openu igrali protiv Novaka "imali - loš dan".
    Pa nisu svi oni (kao i Marej i Rodžer) imali loš dan, nego je valjda Novak igrao tako dobro da su svi njegovi protivnici zbog toga bili prinuđeni da greše i zbog toga su imali "loš dan"!
    Da su svi Novakovi protivnici, međutim, igrali protiv mene, sasvim sigurno ne bi imali "loš dan", jer ja ne bih dobio ni jedan jedini poen.
    (TomaS, 1. februar 2011 16:18)

    # Link komentara

  22. Novak moze biti prvi na atp listi u 2 prilike. 1. Posle USO i druga posle Mastersa u Londonu. I ne pita se samo on za to prvo mesto, tu je Rafa, Federer i kompanija.

    Pozdrav!
    (TOP-SECRET, 1. februar 2011 14:40)

    # Link komentara

  23. Saša, dobra analiza ali bih ja dodao par stvari.
    Novak je pobedio Federera na USO i ovde u mečevima koji su lako mogli da skliznu na drugu stranu. Ovaj meč u Melburnu je bio bolji, jer je Novak bio konstantniji, dok je na USO vodio veću borbu sa samim sobom. Rekao bih ipak da je taj meč prekretnica za Novaka.
    Pre toga je imao sigurno najgori deo karijere od kako je ušao u Top 10 i to baš za vreme turnira na šljaci, gde se obično jako dobro snalazi. Oni porazi od Verdaska, posebno način na koji je izgubio, krunisani neverovatnim padom na RG, protiv Melcera. Verovatno je to bio šok, koji je trgao Novaka. Videlo se da se vraća još na Vimbldonu ali mentalno još nije bio spreman. Prirpema za ove mečeve sa Federerom bio je njihov meč u Torontu, kada se vraćao posle katastrofalnog prvog seta i umalo dobio Federera.
    Posebno je zanimljivo da na USO, a mislim i na celoj toj letnjoj turneji nije bilo Vajde. To negde dovodi do zaključka da je Novak tu nešto prelomio sam, u svojoj glavi. Setimo se kako je izgledao u Dubaiju prošle godine. Marej na kvadrat, što se tiče reakcija i gubljenja fokusa, tačnije rasipanja energije na glupe reakcije. Novak je jednostavno u nekom ternutku stao , moguće baš posle poraza od Melcera, i dobro razmislio, odbacio nepotrebne stvari iz svoje glave i oko njega, jednostavno uveo red u glavi i onome što se dešavalo oko njega.
    Slikovit primer je servis. Toliko se pričalo o njemu, Novak je za njegovu promenu čas optuživao Martina, čas svoje rame i tako redom. Činjenica je da je servis promenjen iz taktičkih razloga, možda malo iniciran problemima sa ramenom, ali da je to počelo ranije i da je deo priče o Novaku kao kompletnom igraču, baš kao i rad na defanzivi koji je u jednom trenutku totalno stvorio konfuziju u Novakovoj igri.
    Moglo je sve to brže da se složi ali moglo je i nikada. Mnogi talentovani igrači nisu nikada postigli ono što se od njih očekivalo.Sve je na kraju čekalo Novaka i njegovo sazrevanje, pošto je očigledno da je bilo mnogo loših odluka i atmosfere oko njega. Sve ide iz glave, videli smo to po Mareju jako dobro, pa treba sačekati sa prognozama dokle može Novak. Treba reći, da Nadal i Federer jesu bolji igrači, gledajući udarce i sposobnosti, ali da Novak ne zaostaje puno. S obzirom da u sportu pa i tenisu je nabitnije pokazati najbolje kada je to potrebno a da je Federer ipak na zalasku karijere a da Rafi puno zavisi od toga koliko će telo da izdrži, Novakove šanse nisu male. I ubeđen sam da se neće ponoviti 2008. godina iz mnogo razloga.
    Posetite nas i registrujte se na [link] da diskutujemo o ovome i svim drugim temama vezanim za sport koji volimo.
    (Goran, 1. februar 2011 14:27)

    # Link komentara

  24. Izuzetno sam se obradovao ovom tekstu i kvalitetnim komentarima.To verovatno mnogo znaci svima nama koji tenis pratimo sa malo vise strasti od obicnog navijanja za pobedu.Hvala pre svega Novaku, Jeleni, Ani, Viktoru, Janku,Nenadu koji su cini mi se osim sto su sjajni teniseri i kvalitetni ljudi sto je i dovelo do osvajanja Davis Cap-a.Novak je naravno posebna prica.Izuzetna licnost,sklop mentalnih, voljnih osobina i velikog talenta koja je potpuno je nesvojstvena nasem podneblju.On je dovoljno vec uradio za ceo zivot i u nasem mentalitetu posle toga je opustanje, manja posvecenost lagani pad i uzivanje u popularnosti...Boba Zivojinovic na primer.Boba nikad nece razumeti ocemu prica porodica Djokovic jer je potpuno deo ovog naseg "burazerskog" sistema i misli da je dovoljno da je nasao podrsku u Mladjanu Dinkicu i da je pobedio.Nije, on da je hteo nesto da uradi,uradio bi...ne bi cekao da se Djokovici toga sete.Ali nije to tema.Novak je tema.2007 i 2008 godine Novak je pokazivao jednu fenomenalnu osobinu koja se vremenom izgubila.Uspevao je da u najvaznijim trenucima meca podigne nivo igre za 50% i lagano resava meceve.Taj segment igre se sada vraca u njegov repertoar.Novakova mentalna snag nikad nije bila sporna,pogotovo u toku prosle godine kada je prakticno bez servisa(voleo bih da neko objasni sta se sa njim desilo i zasto?)drzao 2-3 mesto na svetu mrcvareci i sebe i protivnike a i nas.Sta imamo sad od Novaka? Uz vrlo dobar i prvi ali i drugi servis,perfektne mentalne sposobnosti i ostale tehnicke elemente(forhend, bekend) koji su uvek bili nesporni dodao je jedan element koji ce ga dovesti sigurno gde je naumio.To je fantasticna fizicka pripremljnost i izuzetno trcanje i pokrivanje terena.Taj segment igre je sad na nivou Nadala a to govori u prilog tome da ce i Nadala pobedjivati njegovim oruzjem.U Narednom periodu vecina igraca ce se Novaku predavati vec na pocetku meceva kao Nadalu i Federeru jer ce biti svesni da nemaju sanse.Novak nece morati uvek da igra maksimalnom snagom,sto cemu pomoci da cuva snagu za zavrsnice turnira i meceve sa Federerom i Nadalom.Federer vec godinama dolazi do polufinala turnira sa 50% napora jer vecina igraca je svesna njegove snage i ikad igraju najbolji svoj tenis Federer to neutralise blagim pojacanjem igre u vaznim trenucima i naravno servisom.Novak ce sada biti u slicnoj situaciji.Vecinu meceva ce dobijati zbog toga sto ce svi postati svesni njegove snage a on ce tu snagu morati da demonstira samo svremena na vreme u toku meca kad je vazno i da se cuva za finala.Eto takav je Novak postao igrac.Novak nije sad prvi put pobedio Federera,ali mu je sad prvi put pokazao igrom da je nadmocan.Federer je dobro igrao vodio sa 5-2 u drugom setu ali Novak nije pustio set.Znao je da moze da dobije i u tom trenutku i pregazio ga je.To je neprocenljivo,to je ono sto ce dovesti do preokreta u njihovim duelima, gde ce Novakove pobede postati realnost i nece biti tako teske i iscrpljujuce kao na US-openu a Federerove retkost jer je odnos snaga izmedju njih dvojce promenjen!!!Novak i protiv Mareja i protiv Federera pravio gluposti.Dozvoljavao je i jednom i drugom brejkove u trenucima kada je trebao da ih dotuce i zavrsi lagano meceve(Nadal bi to sigurno ucinio).Vracao ih je u mec, davao im sansu svojim greskama,nije igrao perfektne meceve, ali se bas tad osetila njegova snaga.Bas tad kad su pomislili da imaju sanse Novak im je dokazivao da u stvari nemaju i da je bolji od njih.Obojica su to osetila i to je najveci dobitak za Novaka,zbog toga rivalitet izmedju Federera i Nadala(kao mozda najbolje tenisere svih vremena)prestace da bude glavno obelezje svetskog tenisa.Tu se sad mora naci mesta za Novaka i za njegovih novih 5-6 Gren Slemova.Takav poredak i "zla" Novakova sudbina da igra u eri Federera i Nadala donela je nesto dobro.Doveo je svoju igru na novi stadijum, doneo je nesto sto dosad nije niko igrao.Tacno je: Novak sad igra TOTALNI TENIS, tenis koji niko pre njega nije igrao.Hvala mu za to sto nam je omogucio da ga godinama pratimo, navijamo za njega i uzivamo...i da...i da ga volimo kao nekog ko Srbiju prikazuje na nestvaran nacin...njegov govor posle pobede pokazuje koliko Novak nije samo teniser vec mnogo vise od toga...za nas narocito
    (nenad, 1. februar 2011 14:23)

    # Link komentara

  25. Cuo sam da je docek 5 februara u 12 h ispred skupstine?mislim da ce soci 100000 ljudi.Da li uje to tacno,ima li neko neki info o tome?
    (Pablo, 1. februar 2011 14:21)

    # Link komentara

  26. Svaka cast Novaku, ali po misljenju celog sveta ipak je povrada Nadala bacila senku na Novakov trijumf. Svi smatrjau da bi Nadal ipak osvojio cetvrti uzastopni grend slem da se nije povredio u mecu sa Fererom. Zato sto je Novak bio fantastican i na poslednjem US openu u polufinalu protiv Federera, igrao odlican tenis kao i sada, ali ipak izgubio ubedljivo u finalu protiv Nadala. Tako da nije bila ista stvar igrati protiv Endi Mareja ili Nadala u finalu Australija opena.
    (Beker, 1. februar 2011 13:58)

    # Link komentara

  27. Cestitke Novaku!
    Samo tako nastavi i svi da budemo srecni!:))
    Bio si i vise nego dominantan!
    Sve nabolje u nastavku sezone!
    :))
    (Velimir, 1. februar 2011 13:55)

    # Link komentara

  28. Evo, samo na momenat da se opet javim- ne znam da li je to uopste..smisleno na ovoj prelepoj stranici ali..zaintrigirao me je @zlaja/ cicamaca..pa odoh da i je pogledam te E- novine??? prvi put i vidim da postoje( u redu zna se da ja zivim u NL) i nasao sam..naravno tamo gde je i jedino moguce naci: KOMENTARI znaci @cicamaca..ja mislim da je @zlaja samo skrenuo paznju na mnoge..koji ne misle kao mi ovde..radi se naravno o ljudima koji ovig dana 'izbegavaju'b92..i negde drugde vetre..svoju mrznju;toliko nadam se da sam @zlajin komentar dobro shvatio-..inace stvarno 'strci' i nije mu mesto ovde;


    Pozdrav,
    (sima, 1. februar 2011 11:57)

    # Link komentara

  29. Ako se racuna samo druga polovina ove godine (posle Wimbledona), situacija na vrhu je sledeca: Nadal 4670 poena, Federer 6500, Djokovic 5460 (s pretpostavkom da nece igrati Davis Cup). Zakljucno sa Wimbledonom, imamo 2xGS (svaki po 2000 poena za pobedu i 1200 finale), 5 mastersa (1000 pobeda, 600 finale) i verovatno ce svako od njih igrati bar 1 ili 2 ATP500 turnira (500 pobeda, 300 finale). 3 Mastersa i Roland Garros su na sljaci, zbog cega je vecina Nadalovih poena iz prolecnog dela sezone. Ako Novak uspe da isprati Nadala u tom delu i da bude samo malo slabiji u zbiru osvojenih poena, onda mu je prvo mesto otvoreno vec na US Openu. Realnost je ipak kompleksnija - naucio sam to radeci ovakvu racunicu nekoliko poslednjih godina na pocetku sezone, ali uvek se nesto iskomplikovalo. Nema veze, dobro je i ovako, a mozda moze i bolje.
    (vlade, 1. februar 2011 09:51)

    # Link komentara

  30. Kao prvo, pozdrav Sasi, zahvalnost za jos jednu dobru analizu, ali i svim drugima DD,S.goranu, ja, naravno nikol,dz.femija..kao i onima koji ce se jos javiti..na rekciji, dopuni, drugom uglu.. jednom recju PRAVOJ diskusiji; Vama djordje.perovicu zelim dobrodoslicu..i ostajanje;

    Sasa, sa zadovoljstvom usvajam vas POJAM- totalni tenis- jer mislim da je vise nego samo lingvisticko resenje, izrazava vise; BRAVo, ja sam se zadnjih godina, uostalom zajedno sa mnogima sa ovog sajta, pitao kuda vode mnoge promene, eksperimentisanje, padovi.. Meni je bilo jasno, da Novak trazi SVOJ stil, da ne zuri,..i ja sam to na cega sam cekao prvi put video u mecu sa RF na US openu; mi smo valjda prebrzo zaboravili taj mec..valjda sto je u finalu izgubio od Nadala, ALI tamo mu se bas u tom finalu desilo ono sto je J.Gencic nazvala: emotivnim praznjenjem- za Nadala nije ostavio nista!
    Ovog puta je to bilo drugacije- i ono sto mene posebno odesevljava, i radi,su same izjave Novaka, ..da se JOS UCI..da je to dug PUT koji ide sa iskustvom i sazrevanjem; Ni trunke od neke preuhritnjene euforije- za razliku od mnogih ovde..i oko njega; TEMELJ je postavljen, sad..kontinuet; Da se razumemo sto rece Demendziev, pa nije Novak sada naucio tenis, ja mislim da je on i na US imao igru da pobedi Nadala, ali ne emotivnu snagu;
    On je na ovom GS bio toliko impozantan, u SVIM mecevima, da je to ne verovatno; kako on sam kaze..nesto je kvrcnulo! Ne zaboravimo da je on za razliku od RF i Endija igrao sa tri plasirana igraca, pre finala Endi sa 1, RF sa ..jednim! Sve to samo pojacava utisak; Ali, da ON takticki odigra DVA meca- je otkrovenje!Ostalo je ovde vec receno;

    Sóbzirom da je mene/nas Nole istrenirao u strpljenju..ja(!) bih ipak malo..strpljivije sa prognozama, naravno Novak moze vec sledece nedelje da pretekne RF, posto ovaj igra tek u Dohi, ali ono sto je Nadal prosle godine uradio se retko desava- ja sam poslednji koji govori o cudu..Nadal, ali mnoge svari su doprinele, a ne samo igra, da on uradi sto je uradi- izmedu ostalog pad u formi Federa, Novaka, raspad Mareja posle AO, gotovo komican zreb..na WIMB..a i sto DD u jednoj analizi 'teniske godine'Nadala.. nazva tempitanje/ciscenje/.. da ne pocinjem; OVE godine, koju Nadal pocinje van..svega..ce TESKO moci da odbrani proslu; Hoce li Novak moci da ponovi sto i Nadal..ne znam..od mnogo, mnogo..faktora zavisi; Federer, ne verujem; Endi se nece do Wim.. oporaviti od ovog poraza; (nego bas mi nesto zao, ovog momka, nije samo ovaj poraz bolan..nego onoh 0:9 iz tri finala; no ja, sam cinimi se bio jedini joji je izanalizirao njegov mec sa Fererom..i on je tamo za..niansu bio bolji..ali sve je to..bledo i neuverljivo; ja mislim da taj momak mora na kurs umetnosti..ne bi li nesto o kreativnosti naucio, no nije on kriv sto..je dobio Spansku skoli tenisa; Prekidam, nema potrebe vise; UZIVAJMO, u pre svega odlicnoj igri naseg Novaka u nastavku sezone, imajmo vise razumevanja..ako ponekad..padne..niko ne moze da nosi dobru formu cele sezone..malo ima da brani- tu je sansa- i VOLIMO ga da zavrsim u stilu nikol:

    Ziveli Vi meni,
    Uzdravlje,
    (sima, 1. februar 2011 09:08)

    # Link komentara

  31. Pozdrav za sve ljubitelje tenisa, a posebno za Dylana Doga čije komentare rado čitam.

    Odličan tekst Saše Ozme, samo se sa jednim ne slažem, a to je da je Murray bio daleko ispod svog nivoa. Murray je bio na svom nivou i pružio je istu partiju kao protiv Ferrera ili Dolgopolova. Ni po čemu se njegova igra nije razlikovala u ta 2 meča u odnosu na ovaj, osim u jednom, da je protivnik bio klasa iznad ova 2 tenisera. Čak sam ubjeđen da je Murray igrao na svom najvišem nivou cijeli prvi set, ali da je izgubio par dugih izmjena u ključnim trenucima, ostaje upamćena ona legendarna izmjena od 39 udaraca na 15-30 koja je prelomila set, a kasnije će se ispostaviti i meč.

    Đoković nije radio greške iz ranijih susreta sa škotom. Ko detaljnije prati njegove mečeve, sjetiće se Cincinnatija gdje je Đoković posle ubedljive pobjede protiv Nadala (izjavio posle meča da je to bio njegov raketni tenis) ušao u finalni meč protiv škota samouvjereno i kao veliki favorit, ispaljivao je loptice bez neke taktike a Murray samo skupljao greške.

    Ovaj put Đoković se fizički maksimalno spremio za sve napore koje traži ovakav turnir i tu je kraj cijele priče. Sa fizičkom spremom dolazi i psihička, uz neosporan talenat koji posjeduje, dobijamo velikog šampiona. Svi se sjećamo Đokovića od prije, gdje posle dugog poena, sledeći ide na drop shot ili pokusava sa jednim ili dva udarca sve da riješi, kako bi se odmorio. Sada to nije bio slučaj, iz poena u poen bio je strpljiv, a ono što će naročito ostati upamćeno su njegove forhend dijagonale iz trka.

    Na kraju me interesuje mišljenje Dylana Doga za nastavak sezone Đokovića, da li će nastaviti u istom ritmu.
    Ako nastavi i održi ovaj nivo fizičke spreme, ja sam ubjeđen u veliki meč na Roland Garrosu protiv Nadala.
    Slažem se za Federera i njegov servis kao glavnu odliku u igri. Šta god ko mislio nema boljeg servera od Federera, znao je i cijele setove držati samo servisom, kada mu bukvalno sve stane u igri i pliva iz greške u grešku.

    Veliki pozdrav za sve!
    (notorious, 1. februar 2011 08:22)

    # Link komentara

  32. Polako, polako,...jeste analiza fina, ali ipak komentari su daleko od realnosti,...
    Ako če Nole zadržati nivo igre, a svi ostali da tapkaju u mestu, evo Noletu sledečih 15 GS titula zaredom....
    e pa Srbi moji, pretjerivanje je to ....
    Ne daj bože ali dosta je manja bolest, za 14 dana i ode super-forma....Konstantnost nije tako jednostavna stvar .... Federe u poslednja 3 meseca izgubio jedan jedini meč ili možda dva...sve ostalo suvereno dobijao...ali izgubio 3:0 od Noleta zasluženo ali nikako se ne može reči, da je bila neka velika razlika ..u poenima jedva jedva....iz toga se nikako ne može deducirati nikakva budučnost...
    Nole trenutačno igra najbolji tenis, nije prvi ni poslednji, bilo je i nekih drugih tenisera, koji su u doba Federera imali svoje krače extra izdanje ...ali niko nije zadržao duže vremena tu formu, videčemo za Novaka.....hvala bogu, super bi bilo...ali pričekajmo i veselimo se uspjesima i ne pišimo gluposti posle prvog poraza...koji če doči kat tad...u tom smislu ima Federer posve jasan stav, čovek zna, to je rekao više puta, da nije stro, koji če deceniju i do smrti sve pobedjivati, ali da je važno uživanje u igri i da je zadovoljan svojom igrom,...bogami to je normalan i sportski pogled na svoju karieru...čovek ima familiju, decu, nije neki luđak i zapadnjak je..što znači, da je racionalan čovek više nego MI ... igrače on još tenis, možda neče biti no.1, možda neče osvoiti ništa više, ali dok igra sa ljubavlju tenis, uživačemo definitivno...svi ...
    (federer, 1. februar 2011 04:05)

    # Link komentara

  33. Ive svaka ti cast.
    To si odlicno primetio.
    I ja sam video kako su se dogovorili posle 1:1. U stilu tebi dva seta meni dva gema i sve stima.
    (Jova, 1. februar 2011 03:13)

    # Link komentara

  34. (Zlaja, 1. februar 2011 00:55)

    MAČORE, Zlajo, hajde dilberu JAVI NA ŠTA MISLIŠ, jer ja odoh na te tvoje e-novine, ali nikakve priče tužne a hvala Bogu ni tragične o Novaku i Novakovoj porodici nema, NA ŠTA SI MACANE MISLIO, budi malo konkretniji, daj naslov teksta, ili link za tekst na koji misliš....Ovako samo ostaješ produžena, a to ti se kaže transmisija, šapica tamo nekih macacica...
    (cicimaca, 1. februar 2011 03:01)

    # Link komentara

  35. Čini mi se da prvi put čitam komentare ovde, priznajem zadivljen sam. I autorskim tekstom i mnogim komentarima.
    Comy, što se tiče trke za prvo mesto na kraju 2011 nije bitno šta je Nadal osvojio i šta brani, već šta će osvojiti tokom godine. Znači RN u nastavku sezone mora skupiti više bodova
    od Nola jer Nole već ima prednost u ovogodišnjoj trci više od 1500 poena (do kraja godine svi poeni iz prošle biće izbrisani). Da postoji stari ATP Race to bi nam svima bilo jasnije, ovako... čisto da ne bude zabune i kod drugih
    Što se tiče event.dostizanja prve pozicije mislim da je reralno ne treba očekivati (verovatno je i teoretski teško moguće) pre nego nam Djordje ne bude imao više GS pobeda u trenutnom preseku od Nadala ili ma kog drugog igrača. Jednostavno ATP način poentiranje je takav pa je prema tome to eventualno moguće tek nakon Wimbldona (sem da Nole do tada osvoji "baš sve" a ovaj pogubi "baš sve" što je jedino realno moguće ako bude povređen)
    pozdrav svima
    (djordje.perovic, 1. februar 2011 01:51)

    # Link komentara

  36. "Previse bodova ima Nadal pa cak i da ispada u cetvrt finalima tih turnira opet ce biti ispred Novaka i Federera. (Comy, 31. januar 2011 18:46)"
    Comy, ako Nadal ispadne u cetvrt finalima na sledeca 3 grand slam-a, izgubice 3X1640=4920 bodova. Ako Nole sve to osvoji dobice 1640 za RG, 1280 za Wimbledon i 800 za USO! To je 3720 poena! Oduzmi Nadalu 4920, dodaj Noletu 3720 i pogledaj pozicije na listi. Naravno, bavimo se teorijom, ali treba imati pojma o onome o cemu se prica.
    (Mile, 1. februar 2011 01:22)

    # Link komentara

  37. Zaludjeni PATRIOTE, procitajte clanak o celoj situaciji oko Novaka Djokovica i njegove porodice u E-novinama ne bi li malo progledali i videli sustinu cele price!?
    A prica je tuzna i tragicna tipicna za Srbe i Srbiju u ovim vremenima, nazalost!
    (Zlaja, 1. februar 2011 00:55)

    # Link komentara

  38. @Nole svaka cast
    Slazem se sa vecim delom tvog komentara, ali osvrnuo bih se na ovo vezano za gren slemove.
    Djokovic je na US Openu dva puta igrao finale i 2 puta polufinale i po tome bi najlogicnije bilo da mu to bude sledeca GS titula.
    Opet taj podatak ne mora nista da znaci i mozda Novak nikada ne osvoji taj GS.
    Sto se sljake tice Novak je vec dokazao da je na toj podlozi verovatno najbolji posle Nadala. U jedinom susretu sa Federererom na toj podlozi Novak je pobedio.
    Sem poraza od Nadala u poslednjih nekoliko godina na prste jedne ruke se mogu izbrojati Novakovi porazi na sljaci kao i igraci koji su ga pobedjivali na toj podlozi.
    Zato mislim da Novak mozda i najvece sanse ima upravo na sljaci.
    Jeste tamo Nadal dominantan, ali covek je vec osvojio 5 titula na RG.
    Pa koliko mislis da ce jos titula tamo osvojiti? 15?
    Mnogo bi bilo cak i za Nadala.
    Novak je vec par puta dokazao da ima dobar odgovor za Nadala na sljaci, a dokazalo je to i par drugih tenisera.
    Pa prosle godine je Gulbis u Rimu izgubio dobijen mec protiv Nadala.
    Almagro i u Madridu i u Parizu bio prilicno blizu pobede. Dakle ima jos tenisera koji mogu da dobiju Nadala na sljaci. Nece Soderling biti poslednji koji ga je na toj podlozi pobedio.
    Koliko ove godine naci ce se bar jedan da pobedi Nadala u nekom mecu na sljaci.

    Na kraju Vimbldon. Tacno je da je trava podloga na kojoj Novak pravi najslabije rezultate, mada je i to diskutabilno. Tesko je oceniti kakva je stvano Novakova igra na travi, jer se svega 2 turnira godisnje igraju na toj podlozi i Novak je u celoj karijri na toj podlozi odigrao svega 42 meca i ostvario 31 pobedu i 11 poraza. U svakom slucaju Novak na travi ne igra nista losije od Nadala. Pa ako je vec Nadal mogao da 2 puta osvoji Vimbldon, ne vidim zasto ne bi mogao i Novak.

    I jos nesto. Autor clanka pomenu kako neki strucnjaci prognoziraju da ce Novak ovu godinu zavrsiti kao drugi.
    Ok mozda ce tako i biti, ali zanima me na osnovu cega su to zakljucili to jest ko ce to po njima zavrsiti godinu kao prvi.
    Nadal svakako nece, jer za tako nesto nema nikakvih sansi.
    Smem da se kladim da ce Novak na kraju ove godine biti ispred Nadala na listi.
    Da li ce neko treci biti ispred obojice to vec ne znam.
    (ja, 31. januar 2011 22:52)

    # Link komentara

  39. Nole igra totalni tenis na betonu. Videcemo da li je volej igru "sakrio" za travu ili na tome treba jos da radi?
    (Travis Bickle, 31. januar 2011 21:09)

    Voley jeste vazan na Wimbldonu, ali ne i presudan. Novak definitivno nema Vrhunski Voley kao Federer ili kao recimo Sampras.To se donekle moze popraviti, ali ne treba na tome gubiti ko zna koliko vremena.To je i stvar talenta koji neko ili ima ili ne.Sa druge strane igraci poput Borga i Nadala, takodje nisu imali vrhunski voley ali su ipak na Wimbldonu osvajali brojne trofeje, iskljucivo igrom sa osnovne linije.Mislim da je bas to i bio razlog, sto je Novak lutao u potrazi da poboljsa Servis voley igru, da bi prilicno pao u svom najacem oruzju, igri sa osnovne linije.Tu su bili strucnjaci za voley Mark Woodford, pa zatim Tod Martin itd.Sa ovoakvom igrom,Servisom i svim onim sto je auto teksta detaljno objasnio, Novak moze da osvoji svaki GS, sto je prosle godine pokazao i Nadal.
    (Slobo, 31. januar 2011 22:41)

    # Link komentara

  40. Ma judi moji da ga Dodig ni pustil od troveja nista.
    (Ive, 31. januar 2011 22:03)

    # Link komentara

  41. Kakv komentar,kakva analiza .Svaka cast!
    ja bih dodala da je Nole igrao:
    1. set Novak - Nadal
    2.set Novak - Federer
    3.set Novak -Murrey
    opet bi bilo 3:0 za Noleta.
    Toliko je bio nadmocan.Kad je on velikog Feda uspeo da ukroti.
    O Murreju i da ne govorim.
    Ovo je tek pocetak NOVAkove ere tenisa.
    Jos kad sam cula da ima svog licnog lekara sa sobom to je neprocenjivo.A tek kakvo ponasanje gospodski kulturno,nije hteo da ponizi Murreja sto bi Fedi uradio.Jos jednom je dokazao koja je velicina,kakav covek a to se nosi iz porodice koju su toliko pljuvali ovih dana....
    Verujte da ce Nole obici Nadala a mozda i Federera po br GS iako sada to izgleda "malo mnogo"ali Fedi je na zalasku a kako neko rece "hemijski Nadal" nece jos dugo moci tim tempom,tako da Nole ako nastavi sa ovakvim pristupom igri ima jos mnogo puta da se radujemo.
    Samo me muci kako ce to Boba i Antelj da podnesu????Sram ih bilo!
    Ali ne zelim da kvarim raspolozenje.
    Pozdrav svima Vama na B92 i svim ljubiteljima tenisa.

    Jos da dodam kako nije sramota ove na RTSu da se hvale gledanoscu Noleta a prenosili samo polufinale i finale.Tijanicu zapitaj se kakva ti je programska shema?????
    Da nama nije bilo B92 i njihovih izvestaja od RTSa nista.
    (Smilica, 31. januar 2011 21:52)

    # Link komentara

  42. Nole igra totalni tenis na betonu. Videcemo da li je volej igru "sakrio" za travu ili na tome treba jos da radi?
    (Travis Bickle, 31. januar 2011 21:09)

    # Link komentara

  43. Dobro da nismo teniska nacija.

    Srbija 2 - 1 Hrvatska

    Djokovic 2 GS
    Ivanisevic 1 GS
    (zatvori vrata, 31. januar 2011 17:55)

    Neki ljudi su totalno bolesni, da sve usporedjuju sa Hrvatskom, ti se ocito vise veselis kad Hrvatskoj ide lose, nego akd Srbiji ide dobro, malen si covijek. Ovo sta igra Novak jest atomski tenis, jedino je Fed ovako dominirao 2006 ili 2005 u Australiji... Mislim da Novak moze uzeti Us open, Wimbledon jako tesko, a RG nemoguce pokraj Rafe koji ce do tada biti skroz spreman, a ne mozemo ni Feda otpisati da nece osvojiti barem jedan grand slam. Cinjenca je da je ovo Novaku velika sansa da bude broj 1, ono sta cila Srbija zeli i ja mu to od srca zelim...
    (Nole svaka cast..., 31. januar 2011 21:07)

    # Link komentara

  44. NOVAK je bio odlično psihološki, mentalno pripremljen. Verovatno je to zasluga dr Igora, sedog čoveka sa crnim naočarima, koji je vrlo dominantno stajao u loži, aplaudirao, kao da je stalno Novaka podsećao na neki dogovor, kao da ga je stalno podsećao na to do da veruje, da može....

    Sve je bilo nezaboravno, ali pošto se ovde piše konkretno, mislim da još uvek mora da radi na skraćenim loptama onim tzv. drop šot udarcima. Ako sam ja dobro izborjala imoa je jedno 5,6 takvih udaraca a samo 1 znam da je bio dobar, možda 2 ali više ne. Sreća da sa tim nije preterivao, mada se videla u tim trenucima njegova kockarska priroda koja je ovoga puta, dobrom mentalnom i psihološkom pripremom, svedena na razumnu meru i on je sve kontrolisao, a "sedi čovek" u loži je slao nesalomivu energiju, tako da je Novak pobedio svoje protivnike / prvenstveno Feda i Endija/ još pre početka meča.

    Novak je u meču protiv Mareja samo sredinom trećeg seta, pokazao uznemirenost i vikao kao u ranijem periodu, ali to kao da je bio odušak onom starom sebi, onom što je deo prirode koja je obuzdana na pravu meru, nije ugušena, samo je pravilno usmerena.

    Videlo se da je Marej iznenadjen, nemoćan i čudno kao uplašen.

    Ali još je zanimljivije bilo videti Feda, potpuno nekako utučenog, on kao da energetski nije bio on, delovao je uspavano, a Novak se ponašao i izgledao onako kao izgleda Fed, moćno, superiorno, smireno, pobednički, nepokolebivo.

    ONO ŠTO JE JOŠ DOBRO i NADAM SE DA ĆE TAKO NASTAVITI, nije trošio energiju, nije je rasipao na proslavljanje osvojenih poena, na proslavljanje osvojenih setova pa čak ni meča.

    Uvek se setim VELIKOG ŠAPIĆA, kada je gostovao u emisliji Balkanskom ulicom....na pitanje baš to - "Kako to da se ne radujete kada date, vidi se da uopšte ne reagujete?", a on je rekao otprilike da se NA POČETKU KARIJERE radovao, ALI JE SHVATIO DA MU TO ODUZIMA MNOGO ENERGIJE, SNAGE i da mu treba mnogo vremene da se vrati, A MEČ NIJE GOTOV, pa je odlučio da više ne slavi dok sudija ne svira kraj i ne pobedi. A ONDA JE DODAO, kada se završi jedan meč, znam da me sutra čeka drugi, PA OPET NE TREBA TROŠITI PUNO ENERGIJE, tako da sam onda prestao da se previše radujem i posle meča, SVE DOK PRVENSTVO, TURNIR NISU završeni.


    NADAM SE da će Novak nastaviti u ovom ritmu pobednika, a volela bih da i naše Jelena posebno, pa i ANa ponešto nauče kada je ne rasipanje energije na terenu u pitanjau, bez obzira na njihove prirode.

    JOŠ NEŠTO, MOLIM VAS, zna li se, a vidim niko niti pita niti piše, niti obaveštava, KADA ĆE BITI NOVAKOV DOČEK u Beogradu ispred Skupštine ?? Valjalo bi obavestiti na vreme, ZBOG LJUDI VAN BEOGRADA KOJI PLANIRAJU DA DODJU, ipak se radi, ide u školu, trebalo bi i novčano sve isplanirati...OBAVESTITE NA VREME.

    Pozdrav.
    (nikol dž.femija, 31. januar 2011 20:59)

    # Link komentara

  45. Dobro da nismo teniska nacija.

    Srbija 2 - 1 Hrvatska

    Djokovic 2 GS
    Ivanisevic 1 GS
    (zatvori vrata, 31. januar 2011 17:55)

    Greska. Ana je osvojila jedan tako da je 3:1 za Srbiju.
    (A Ana???, 31. januar 2011 20:52)

    # Link komentara

  46. Trebalo je samo da cujete komentare Martine Navratilove na Tennis Channel-u i koliko je hvalila Novaka. Najbolji je komentar bio da je Novak rastimovao Federera. :)
    (Ivan, 31. januar 2011 20:49)

    # Link komentara

  47. Sve cestitke za ovaj iscrpan izvesta i vidjenje Novakove igre.
    Moje vidjenje Novaka njegove igre i psiholoskog aspekta ove igre u koju ovaj sport neminovno duboko ulazi izneo sam,ali na moju zalost niste ga objavili.
    Nadam se ovaj put da moje pisanje nece biti uzalud.

    Kada teniser dostigne jedan visok nivo igre i usavrsi udarce u meri naspram svojih mogucnosti maksimalno,nazalost to vise nije garant za najvise rezultate,jer kako je tenis idividualni sport,njegovo mentalno stanje u tom trenutku je bitan faktor hoce li teniser svoje znanje i primeniti u potpunosti.U kolektivnom sportu to nije toliko presudno,ako jednom ne ide,tu je drugi koji ce povuci igru,dakle teniser nema takav oslonac,tako da je gotovo presudan njegov psiholoski momenat za ishod meca,jer najcesce kvalitet kod obojice stoji.Kada pogledamo atp listu i prvih 100 tenisera mozemo ih podeliti pa od prilike u 4 grupe kvaliteta.
    1-4 ,5-15 ,16-50 ,51-100.Sta hocu reci,u ovim grupama teniseri su slicnog kvaliteta,i tesko prelaze iz jedne u drugu,sve ovo je okvirno npr.prva grupa trenutno mozda trpi izmene jer u njoj sam stavio marija a izbacio Soderlinga,jer tek od skoro je tu, a da bi prosirio grupu potrebna je konstantnost u koju jos bas nismo sigurni da ce da potraje kod njega.Svi u svakoj grupi mogu po igri i biti na celu iste ako usavrse i taj segment psihologije i psihicke stabilnosti,jer najcesce je samo ona razlika koja postoji i koja im daje prednost u odnosu na drugog iz iste grupe.Tako npr kada se igrac iz prve grupe sastane sa igracem iz druge grupe,moze dobiti mec i kad nije bas psihicki stabilan,ili pak kad nije fizicki spreman,mec ce dobiti na glavu.To je ono kad teniser kaze,nisam bas zadovoljan svojom igrom,ali dobro je da pobedjujem i kad igram lose,to mi daje dodatno samopouzdanje.Nole je takodje davao izjave ovakvog tipa i to ne tako davno.
    Utisak je da nas Nole trenutno ima gotovo sve udarce jako dobre,da je psihicki znatno stabilniji,i da je u svoju igru uneo strategiju mozda i najvise od svih,sto mislim i da mu je donelo ove rezultate.
    (S.Goran, 31. januar 2011 20:41)

    # Link komentara

  48. Glavno pitanje je hoće li Novak održavati i ubuduće ovako visok nivo igre ili je to samo trenutna inspiracija. Federer na to kaže: Sačekajmo 6 meseci pa me opet pitajte. Aludira da će opet moći da ga pobedjuje ali ja sam uveren da greši.
    Novak je definitivno prešao na viši nivo igre i stao u istu ravan sa njim i Nadalom. Na netu čitam kako mnogi tvrde da je Novak definitivno prešao i prestigao Federera i to zauvek. Federer jednostavno nema više oružje protiv Novaka. I zadnja prednost - psihološka - sada je proćerdana. Prelom se desio, po mom mišljenju, na USO letos iako Novak nije uzeo pehar tada. Takodje sam video na mnogim sajtovima da se ljudi pitaju kako bi izgledao okršaj Novaka i (zdravog, ne ovakvog) Nadala i to na šljaci. To niko ne može da predpostavi. Esencija Nadalove moći je RG. Pobediti Nadala u finalu RG bi značio prelom u karijeri samog Nadala jer onda mu ništa nije sigurno više. Sa ovakvom igrom Novak bi mogao mirne duše da udje u takvo finale i da ga pobedi, duboko sam u to ubedjen.
    Inače, Gilbertova prognoza o 2 mestu za Novaka na kraju sezone je neozbiljna. Pa njega deli samo 85 poena i vrlo brzo Novak će preuzeti 2 mesto, pogotovo kad krene šljake. Radi se o 1 a ne o 2 mestu, i vrlo, vrlo su realne šanse da Novak završi godinu na 1 mestu.
    (bane, 31. januar 2011 20:25)

    # Link komentara

  49. Analiza je odlicna. Tignor se ipak izgovara po Vuku - Tignor.
    (Komentator, 31. januar 2011 20:20)

    # Link komentara

  50. super tekst
    (sg, 31. januar 2011 20:13)

    # Link komentara

  51. Ovde sve neki strucnjaci,mogli biste da zamenite komentatora na eurosportu,molim vas....
    (noviteti, 31. januar 2011 20:08)

    # Link komentara

  52. kakva sjajan clanak, kakvo zadovoljstvo citati pazljivo izbalansiranu analizu Novakove igre, svaka cast, Sasa, po ko zna koji put nas obradujes svojim clancima, a nadam se da ce Nole nastaviti sa uspesima, pa ces imati jos vise razloga da pises!
    (gordan, 31. januar 2011 20:05)

    # Link komentara

  53. Autor pravilno primećuje da je Đoković povratio prvi servis u sve tri varijante , i flet i topspin i kik ( u meču protiv Federera je čak i brže servirao ). Kad je servis u pitanju mesta za napredak ima kod drugog servisa u smislu pojačavanja njegove brzine. Dalje , Nole je i dalje nedovoljno hrabar da izlazi na mrežu , takođe pasing šotovi nisu dovoljno ubojiti ( recimo u poređenju sa Nadalovim ). Ostali segmenti igre su skoro savršeni , pogotovo plene dijagonale sa osnovne linije kojima prelazi iz nemoguće situacije u osvajanje poena .Noletova anticipacija riterna je najbolja na svetu , pre bih rekao da je to nešto urođeno , intuicija . Na mentalnom planu se primećuje iskorak , naime Nole sada gubi fokus u najviše 2 do 3 gema u seriji( u mečevima sa Federerom i Marijem ) , takođe sve je manje neozbiljnih drop - šotova . Sve u svemu , imamo razloga za veliki optimizam , jer Noletove trenutne boljke su brzo otklonjive .
    (milwood, 31. januar 2011 19:52)

    # Link komentara

  54. E sada ste bas preterali! ko je u koga ulozio i koliko?!! Pasvaki normalan roditelj ulaze u svoje dete. 10 ucenika Matematicke gimnazije na punoj stipendiji u GB, jos cetvoro polozili prijemni ali o njima niko ni reci. Oni su izvanredni ambasadori nase zemlje!Preko dve hiljade nasih doktora nauka radi sirom sveta u eminentnim ustanovama, opet nista!Tuzno, stvarno tuzno!!!
    (Ljubica, 31. januar 2011 19:47)

    # Link komentara

  55. Možda sam malo dosadan sa svojim pisanjem, ali sam u prethodnom komentaru zaboravio da dodam još nekoliko zapažanja, pa vas u tom smislu molim za razumevanje.

    Mnogi teniski stručnjaci i oni koji misle da to jesu, smatraju da je Federerovo najjače oružje njegov forhend. Svakako da Švajcaraci ima sjajan forhend. Međutim, ne bih se složio sa gornjom konstatacijom. Njegovo najače oružje je mentalna čvrstina, koja se ogleda u sjajnom servisu u ključnim, prelomnim momentima. Nebrojeno puta smo bili svedoci situacije u kojoj protivnik uz tantalove muke i laserski precizne serije udaraca dođe do brejk lopti. A onda to RF u narednih nekoliko desetina sekundi (malo mu vremena treba između poena) - servisima totalno poništi i pošalje protivniku obeshrabrujuću poruku: "ma šta ti činio - nije dovoljno da bi me pobedio".

    Isti ti stručnjaci su Novaku zamerali da nema posebno prepoznatljivo oružje. Pa i nema. On je teniski jak sa svih strana. Da upotrebim izraz Saše Ozma - Novak je TOTALNO jak. Pravilo je u tenisu da ste onoliko dobri koliko je dobar vaš najslabiji udarac, a ja bih ispravio - koliko je dobar vaš najslabiji aspekt igre. Kod Noleta je sve uravnoteženo, tako da je jako teško naći rupu u igri koju protivnik može efikasno eksploatisati.

    Pobediti RF na njegovom terenu - tj. raspucavanjem iz svih kalibara, i Mareja, takođe njegovim oružjem - pasivno-agresivnim nadmudrivanjem i taktičkim "davljenjem" loptice i protivnika - predstavlja uspeh PAR EKSELANS - jer implicira primenu dva potpuno različita stila igre. Obično se igrači diferenciraju po nekom od prepoznatljivih stilova.
    Ovo što je Novak prikazivao na AO 2011 - govori da je on doktorirao sve stilove i da u praksi NE MORA da implementira permisu iz knjige Breda Gilberta "Winning Ugly" - koja sugeriše eksploataciju protivnikovih mana u igri, uz potenciranje svojih vrlina. Novak protivnike pobeđuje NJIHOVIM SOPSTVENIM ORUŽJEM! Kao da time šalje poruku: "Igram ja to vaše bolje od vas samih!" E to je ono što me je fasciniralo u završnim mečevima Novaka Đokovića na ovogodišnjem AO.

    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 31. januar 2011 19:18)

    # Link komentara

  56. Sve je tacno:da je u mecu sa Federerom u pojedinim trenutcima podsecao na Federera i Nadala,a da je Mareja "tukao" njegovim oruzjem.

    Ipak licno mislim da je njegova najbolja partija protiv Tomasa Berdiha i upravo mislim da taj bas taj rezultat zavarava.Na prvi pogled izgleda ta lagana pobeda.Tu je Novak pokazao sva umeca koja ste naveli.

    I na kraju Sasa moram da konstatujem,da mi je licno zao sto Vas blog nije vise podsecen,gde mnogo toga moze da se nauci.Svi oni koji ucestvuju javno na forumu,smatram da moraju posedovati elementarnu tenisnu kulturu.A sta imamo van Vaseg bloga po pojedinim temama:koliko dobrih,toliko....komentara.Uz sve razlike mora da postoji osnovni princip javne reci tj.zajednicki imenitelj-medjusobna tolerancija i uvazavanje.

    Pozdrav!
    (Dermendziev, 31. januar 2011 19:11)

    # Link komentara

  57. Po pravilu, Saša Ozmo odlično radi svoj posao. B92 bi trebalo da produži ugovor sa njim uz poboljšane komercijalne uslove, kao ManUtd sa Vidićem, da im ne bi izmakao u novinarski Real. :)

    Termin "totalni tenis" je vrlo pronicljivo izabran. Igranje sa svih pozicija na terenu, tj. i na mreži i na osnovnoj liniji - se stručno zove olkort (all-court) tenis. Ali za termin koji označava tenis u kome se igrač u jednom poenu istovremeno i dobro brani i dobro napada - ovo je možda ponajbolje lingvističko rešenje.

    Ne bih da se pravim pametan, jer su svi generali veliki posle bitke, ali radi podsećanja, evo izvoda iz mog komentara od 14.01. na opet odličan članak Saše Ozma "Ozi open: Rodžer, Rafa ili neko treći?".
    ______
    Moje skromno mišljenje je da je Novaku potrebno sledeće:
    1. dobro zdravlje,
    2. dobar servis,
    3. malo sportske sreće
    Ako sve to bude imao na gomili, šanse mu veoma rastu, bez obzira na eventualne dobre partije konkurenata.

    Uostalom, videćemo i sami za nešto više od dve nedelje.

    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 14. januar 2011 16:18)
    # Link komentara
    Preporučujem (+155)Ne preporučujem (-18)Šta je ovo
    _______

    Dakle, HRH: SERVIS! Naravno, da bi "ulazio" u najvažnijim trenucima, potrebna je mentalna čvrstina - pored fizičko-kondicionih, tehničko-taktičkih i ostalih aspekata - najvažniji aspekt vrhunskog tenisa. Da nije bilo toga, ne bi bilo dobijenih taj-brejkova, stizanja "nedostižne" prednosti, ribrejkova...

    I malo sportske sreće. Koliko je nje bilo u mečevima Federera i Nadala, ne da se nabrojati. Naravno, kažu da sreća prati hrabre - dakle one koji veruju u sebe i u svoj uspeh i idu po poen. Ostali, kojima se steže i krati ruka, ne mogu proći. Zato je pravih šampiona (po nekima, tzv. miljenika sreće) - malo!

    Imao sam nedavno polemiku sa nekim komentatorima o tome da li je Novak bio bolji teniser krajem 2010. ili početkom 2008. Sada, kada su mu se skoro sve kockice složile - evidentno je ono o čemu sam pisao. Bilo je samo potrebno da Novak dođe do potrebne unutrašnje ravnoteže (tj. pravilnog kanalisanja mentalne energije) pa da i rezultatski isprati svoje nove kvalitete.

    Pozdrav,
    (Dylan Dog, 31. januar 2011 18:52)

    # Link komentara

  58. Iskreno sumnjam, iako daleko od toga da to ne zelim, da ce Novak biti broj 1 na kraju ove godine. Previse bodova ima Nadal pa cak i da ispada u cetvrt finalima tih turnira opet ce biti ispred Novaka i Federera. 2012 bi bilo realno da Novak preuzme prvo mesto! Na Ozi openu, samo je Federer mogao da ga zaustavi, ipak su svi ostali bili drasticno ispod Novaka a meceve protiv njega osvajali na trenutnu inspiraciju. Sto se clanka tice, jedan od boljih u poslednje vreme...
    (Comy, 31. januar 2011 18:46)

    # Link komentara

  59. Kakav bi tek igrač bio da nema lošu petu,srce i oči?
    (srba, 31. januar 2011 18:34)

    # Link komentara

  60. hahahaha, mi nismo teniska nacija, i to tako glupo zvuchi - teniska nacija... imamo odlicne tenisere sada, i to je fenomenalno, ali ti teniseri su se sami napravili, ne zahvaljujuci naciji, ili drzavi... pre bih rekao, nazalost, uprkos. Zbog toga pomalo i mogu da shvatim Novakovog oca, kroz sta je prosao covek i koliko je vere morao da ulozi u svoga sina da bi stigao tu gde jeste...
    (istinite istine, 31. januar 2011 18:32)

    # Link komentara

  61. Odlican osvrt na Novakov nastup.
    Koliko se secam sam Novak je prosle sezone najavio u da ce u dalem toku svoje karijere
    najvecu paznju posvetiti GS turnirima. U Melburnu smo gledali odlicnog, zrelog Novaka.
    U meceve je ulazio pun samopouzdanja i vere u sebe i svoju igru. Strucni stab je,
    za svaki od poslednja tri meca pripremio plan koji vodi do pobede, a Novak je to
    sproveo u delo.
    Mislim da je novak sada na pravom putu da godinu zavrsi kao broj 1 na ATP listi, a
    ocekujem da ove godine osvoji jos jedan od preostala tri GS.
    Na masters seriji ce sigurno imati vise uspeha nego lani, vec u martu sa dobrim
    nastupima na Indijen Velsu i Majamiju bice broj 2, i ako to zadrzi do Pariza mozemo
    ocekivati finale na RG.

    Sve je sklopljeno i red je da se beru plodovi ulozenog rada.

    Posle cetiri godine na mestu broj tri, red bi bio da sledece cetiri provede na 1 i 2.
    (St.George, 31. januar 2011 18:23)

    # Link komentara

  62. Dobro da nismo teniska nacija.

    Srbija 2 - 1 Hrvatska

    Djokovic 2 GS
    Ivanisevic 1 GS
    (zatvori vrata, 31. januar 2011 17:55)

    # Link komentara

  63. Krasan clanak. Sve ovo sto sad zna cjela planeta, Novak je znao i prije pocetka AO. Zestoko je trenirao i prakticno najavio osvajanje titule, sto su mu mnogi ovdje skoro pa zamjerili. Zato cu, ali i zbog licne sujete, priznajem, ovdje ponoviti ono sto sam napisala prije pocetka AO:
    Novak razmislja na pravi nacin ali mu se moraju poklopiti i neke kockice da bi to postigao. Igru ima, samopouzdanje mu je na potrebnom nivou, fizicki izgleda spremno. Ako mu tijelo izdrzi moze pobijediti svakoga, cak i Federera, koji me u zadnje vrijeme plasi dobrim partijama i formom koju ima. Ali ni Federer, takav kakav je, nije nepobjediv. Nadal mi ne izgleda ubjedljivo, ne samo zbog igre koju trenutno igra i koja nije Bog zna sta, nego zbog sve cescih ispada i reakcija netipicnih za njega. Na Nadala smo navikli, borbenog do besvjesti ali ne i svadljivog, kakav mi se cini u poslednje vrijeme. Mozda grijesim, ali mislim da ce Novak biti u dijelu zreba gdje je Federer, bar je tako bilo u poslednjih par godina, da je u Australiji i Ameriki bio u njegovom dijelu a u Francuskoj u Nadalovom, bez obzira koje su trenutne pozicije na ATP zauzimala pomenuta dvojica, posto su se mijenjali na vrhu. Mada zrijeb i nije toliko bitan, ako dogura do polufinala, nekako imam osijecaj da bi mogao otici do kraja. Nije grijeh zeljeti i nadati se. Kako ono kazu " Ko kucu nije poceo graditi, nije je ni sagradio".
    Novaku zelim srecu a nama strpljenje, i eto radosti i njemu i nama.

    Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!
    (Jova, 11. januar 2011 19:46)

    Pozdrav jos jedanput
    (Jova, 31. januar 2011 17:55)

    # Link komentara

  64. Dobra opservacija! Slažem se sa procjenom da će Novak da nastavi u započetom tempu, jer bi bilo loše da nakon što su kockice krenule da se slažu tek tako ispusti priliku da se učvrsti na jednom od mjesta rezervisanih za tzv "nepobjedive", uz Rodžera i Rafu. da se razumijemo-Novak je igrao isti ovaj tenis i prethudne 2 godine, alimu je falilo samopouzdanja, onoga zbog čega je upravo Federer to što jeste(kao i Nadal). Osjećaj samouvjerenosti i vjere u svoju igru mora da se dobro učvrsti u ovoj sezoni, a tek nakon toga može da odahne sa konstantnim treninzima i "maksimalnim držanjem forme". Svaki teniser, koji bude izlazio na teren sa Novakom imaće u glavi težak teret činjenice da igra sa osvajačem Aussie Open-a, čovjekom koji je kao od šale oduvao sve protivnike sa terena, uključujući i Rodžera. Duševna(mentalna) snaga će učiniti da se i pri ogromnom vođstvu protivnika može vratiti u meč, odnosno da protivnici strahuju do samoga kraja da će se Nole vratiti i pobijediti...a čim krene strah, krenu i greške, nesigurnost... To je upravo ono zbog čega je Rodžer VELIKI i najveći teniser. Uvijek se vraća, čak i kada igra za svoj nivo-očajan tenis. Novak ima šansu da TEK SADA prione na posao i održi rejting "nepobjedivog". Volio bih da mi neko pošalje link na kome mogu da gledam epizode "Game Set & Mats",ali na engleskom jeziku. Našao sam na francuskom i to imaju sve, ali jednostavno nema na engleskom-a mislim da je to nemoguće. Hoću da vidim kako Willander prognozira stanje pred meč, poslije meča i šta napokon ima da kaže pozitivno o nekom srpskom teniseru?! Hvala unaprijed!
    (dragan, 31. januar 2011 17:47)

    # Link komentara

  65. posle RG Nole je prvi na svetu!!!
    (djoka, 31. januar 2011 17:44)

    # Link komentara