Aerton Sena, legenda koja živi

U petak, 1. maja, navršava se 15 godina od smrti jednog od najboljih vozača, a možda i najboljeg, u istoriji Formule 1, Aertona Sene.

I baš tog 1. maja 1994. godine na trci za Veliku nagradu San Marina, na stazi „Enco i Dino Ferari“ u Imoli, u krivini Tamburelo Formula 1 je zauvek promenjena, kao pogođena munjom, isto kao što je na nju uticala vožnja fantastičnog Brazilca.

Jelena Trajković
Pošaljite komentar
  1. kaze da su Senna i Prost ponizili konkurenciju 1988.
    Da, u toku zimske pauze 87/88 su se njih dvojica toliko uvezbali i usavrsili da su od aktuelnog svetskog sampiona Piqueta bili brzi 2 sekunde po krugu (nadjite rezultate kvalifikacionih treninga iz te godine).
    Lupetanja tog tipa u komentarima u autosportu su nedopustiva neprofesionalna. Opste je poznato da se u F1, narocito u periodu od 1984 do 2005 (zbog uvodjenja elektronskih novotarija i pomagala....) desavalo da jedan tim ili vozaci dominiraju izvestan period, a zatim budu apsolutno nekonkurentni i jedva osvoje poneki bod (1992).
    Inace, Senna je bio sjajan vozac - Piquet ga je obucavao u Madjarskoj 1986. Za one mladje, najbolje voznje je prikazivao u sezonama kada je imao nekonkurentan bolid. Toliko o besmislici poredjenja rezultata i statistike
    (history, 2. maj 2013 01:23)

    # Link komentara

  2. Veoma poštujem lik i delo pokojnog sene,imao je specifičnu auru,koja je sa njegovim voznjama stvorila van serijskog.Za istinske obožavatvatelje ima još pilota koji su svojim delima obeležili vremena u kojima su sudelovali.Počivaj u miru .
    (karlito, 1. maj 2013 11:55)

    # Link komentara

  3. Gledao sam tu trku,zanemeo sam posle udesa,verovao sam da će preziveti,sutradan mi je bio 13-sti rođendan koji nisam slavio..Zbog njega sam zavoleo F1,posle njega to nije više isti sport...
    (Jašim, 1. maj 2013 10:57)

    # Link komentara

  4. Bio sam klinac ali ga se secam. Secam se da sam zanemeo kada sam video sta se dogodilo, mislio sam da je besmrtan. Tada sam shvatio koliko je F1 opasan i da svaki vozac koji je ucestvovao u njenim trkama vrhunski vozac koji ce postati deo istorije.
    (srbenda4s, 21. mart 2013 12:47)

    # Link komentara

  5. Senna je pre svega bio neverovatno ljudsko biće. Možda pomalo čudan čovek, ali i dobar i emotivan. Sećam se kao dete njegovog izletanja. Bio sam 8 godina, ali su moji pratili F1 pa sam i ja gledao. Ali ne mogu dozvoliti da se tek tako pljuje o Michael-u Schumacher-u. Želeo bih da priložim link na kojem možete pročitati da je i Schumi još kako nesebičan čovek. A predložio bih redakciji da, ukoliko nije problem, naprave reportažu o još nekim imenima iz F1. I moderne, ali i one kada mi mladi nismo bili još rođeni.

    [link]
    (Steeler, 22. mart 2012 13:34)

    # Link komentara

  6. Kao danas pamtim....Veljko Petrović, legendarni komentator trka formule 1, čini mi se da je bilo oko 19 časov, onog prvog maja, izjavljuje "da je oko 18:45 minuta prestalo da kuca srce legendarnog Aertona Sene...". Tada i uvek posle toga kada se pomene ime Velikog zaigra suza u oku...Jeste bio legendaran i jeste bio najveći, ne samo zbog pogibije već zbog svega što je krasilo tog šampiona...Kolika je tuga tada zavladala, koji mlađi čitaoci ne pamte, govori i izjav jednog mog poznanika koji je rekao da je bolje da mu je ćale poginuo nego Aerton....toliko.
    (markokarera, 21. mart 2012 19:44)

    # Link komentara

  7. Gledao sam trku 1 maja 1994 uzivo, imao sam tad 16 goddina i sad me prodje jeza od onoga sto se desavalo na toj stazi taj dan, jasno se secam covek koji u negativnom kontekstu mase glavom kad posle ukrcanjanja Sene u helikopter, sledece godine sam isao u Budimpestu, biciklom, da gledam trku sa drugarom
    (Vladimir Bozic, 21. mart 2012 17:37)

    # Link komentara

  8. senna je bio jedan od najboljih sami vrh svih vremena uz naravno alena prosta svakako pikea mensela takodje pa da nezaboravimo laudu stjuarta klarka od danasnjih sumaher mika kimi to su pravi trkaci
    (pgf, 11. decembar 2009 15:38)

    # Link komentara

  9. za zivota nepobjediv posle smrti neponovljiv
    (pgf, 10. decembar 2009 20:22)

    # Link komentara

  10. haha,Vas Sumi nikad nebi postao prvak da se Mika Hakinen nije povukao.Setite se trke u Belgiji i legendarnog zaobilazenja,Sumaher nije znao sta ga je snaslo-
    (vlada, 9. oktobar 2009 23:14)

    # Link komentara

  11. U formuli jedan, Senna je,bez sumnje,jedan od velikana.Njegova prerana smrt ga je omela u ispunjavanju dosadne statistike,baš kao i Vilneva (Žila,naravno) i mnoge druge.Valentino rossi,King Kenny ( verovatno ga se i ne sećaju,kada je jedne prilike krenuo sa začelja,i na kraju pretekao sve i to tako što je prilikom preticanja za prvu poziciju protivniku mahao levom rukom iz krivine!!!! ),ili ludi Kolin McRe i Loeb? A da ne pominjem Zanardija i prekomorske ludake u indi i cart seriji? E to je ono što Mihajlu malo nedostaje,a što i Danica Patrik ima,mislim da latinoamerikanci/španci zovu to KOHONES ( ili kako već,ne zamerite )
    (WRC fan, 2. jun 2009 12:23)

    # Link komentara

  12. Svi vi koji tvrdite da je Sumaher bolji vozac od Sene zamoljavam da ne lupetaju gluposti posto se vjerovatno niste ni rodili kad je Sena vozio.Sena je jedan jedini iz razloga sto je uvjek vozio do krajnjih granica mogucnosti bolida i proce jos mnogo godina da se rodi takav vozac.A za Sumija mogu reci samo skolski ziheraski dobar vozac.
    (boxi, 27. maj 2009 20:00)

    # Link komentara

  13. Pazi, Senna je bio fenomenalan vozac, ali ne i najbolji. Njegovoj popularnosti najvise je pridodala, nazalost, njegova smrt, a primetio sam da ovde ima mnogo klinaca, koji ga nikad ni uzivo nisu i gledali, pa nesto tvrde. Sumaher takodje u vrhu, ako ne i najbolji, ali za mene je Raikkonen najveci, dovoljno je pogledati trke od 2001-2006 u McLren-u da vidite sta je taj covek radio. Poosebno u sezonama sa duplo sporijim bolidom od Ferrarija i Williamsa, negdje gdje je McLaren kasnio i po 1,5 sekundu u odnosu na Ferrari, on je recimo na Spa sveo to na 2 desetinke, negdje ih je i prestizao sa inferiornijim bolidom.... Najveci svih vremena, samo sto nikad vise nece moci voziti tako, jer je u Ferrariju koji ne odgovara njegovom stilu, a jos i Bridgestone gume, nije lako preci sa Michelina
    Poz
    (Denny, 26. maj 2009 09:43)

    # Link komentara

  14. Kako ti mozes da tvrdis da nije najbolji , on je naj naj naj vozac sa srcem svih vremena, najbpli tehnicki vozac,najhrabriji,najbrzi jednostavno L E G E N D A
    (Cale, 13. maj 2009 19:14)

    # Link komentara

  15. Tekst je sjajan.
    Sena je , za mene, najveci vozac svih vremena. To je legenda koja ne umire.Poslednji pasus teksta govori sve.
    Jedan jedini i nikada ponovljivi.
    (Mikele, 10. maj 2009 20:24)

    # Link komentara

  16. Secam se i dan danas, svakog trena dok sam se upisivao u knjigu zalosti.

    Od tog 1.maja nijednu trku nisam pogledao, niti cu.

    Iako sam se bavio drugim sportom, hvala mu na svoj motivaciji koju mi je pruzio
    (Driven, 9. maj 2009 22:59)

    # Link komentara

  17. Bio je sjajan covjek i vrhunski vozac, ali Michael Schumacher je nakbolji vozac svih vremena, i meni je dosadno da gledam danasnju formulu 1 bez njega .
    (NkOO1, 9. maj 2009 18:14)

    # Link komentara

  18. (Zauvek "Sena"..., 30. april 2009 20:31)
    Nisam bas mlad i pratio sam Senu maltene od pocetka karijere. Kad gledam F1 ne zanima me kakav je ko covek privatno, vec samo ono sto se desava na stazi i strogo oko nje. Sumaherova superiornost u svemu vezanom za F1 je bila tolika da ni u jednom sportu na svetu tako nesto nije vidjeno.

    (Jo, 2. maj 2009 15:01)
    Ko zna kakve ce se legende prepricavati za 10-20 godina.
    (Ja, 8. maj 2009 12:52)

    # Link komentara

  19. Najbolji vozac svih vremena u F1 je Huan Manuel Fangio. Pet titula na trkama kojih je bilo po 7-8 godisnje i gde je svako izletanje sa staze moglo da bude kobno uz neozbiljne bezbednosne mere pored staza, dokazuju da je Fangio najveci vozac F1. Osvojiti 5 titula u ono vreme je i vise nego podvig sa 23 pobede na 52 starta (skoro 50%), 35 podijuma. Imao je konkurente ujednom Askariju, farini, Mosu.
    Sta tek reci za predratne trke od kojih je jedna odrzana i u Kraljevini Jugoslaviji u Beogradu, Nuvolari, Von Brauhic, Herman Lang... To su bili pravi, autenticni heroji auto sporta.
    (Ronnie_Peterson, 6. maj 2009 09:31)

    # Link komentara

  20. Te godine, secam se, bio sam 4. godina srednje skole i na vest o pogibiji najveceg i najboljeg vozaca F1 cirkusa,ja i par drugova koji smo bili i ostali veliki fanovi lika i dela Senne,40 dana smo pusili samo rothmans u znak postovanja na tragicnu smrt naseg idola.Sa ove vremenske distance to izgleda smesno ali tada nam je to veoma znacilo jer smo jedino na taj nacin mogli da odamo pocast nasem idolu.
    (zile, 5. maj 2009 16:45)

    # Link komentara

  21. Mislim da je ovaj tekst napisan kao secanje na jednu legendu, svi komentari koj se tichu rasprave, ko je bolji, Senna ili Schummacher nisu trebali biti objavljeni. Svo duzno poshtovanje Senni, to je covek zbog koga sam zavoleo formulu, bio sam dete kada se on pojavio i odrastao sam uz njegove voznje iz nedelje u nedelju. Retke su trke koje sam propustio poslednjih 25 godina i slobodno mogu reci da formula sa Sennom i bez njega nije ista, nije ni nalik starim dobrim trkama. Mozda je to subjektivno misljenje, ali trke nekada su imale "dushu", nadam se da ce se to ponoviti jednoga dana... Senna je za razliku od "nekih" koj se raduju nakon "pobede" bio pre svega COVEK, cisto da ostavim jedan link iz koga se moze videti ta nepokvarenost legende, jedno i jedinog i neponovljivog i ...

    [link]
    (NekoNormalan, 4. maj 2009 05:48)

    # Link komentara

  22. Iako tema nije ko je bolji.......Sena ili Sumaher (vec jedan pomen na vozaca svih vremena), nezaobilazni Sumaheristi su se javili sa nekakvom bljutavom statistikom tipa toliko pobeda, titula, najbrzih krugova, slikanja sa paparacima.......Neverovatno, zaista neverovatno...

    Porediti formulu jedan iz 80-tih, kad se Sena probijao kroz Tolemane i Lotuse, i jednog privilegovanog lika iz 90-tih, kad F1 postaje najogoljenije mesto za demonstraciju moci i dominaciju, a sve u cilju sto vece prodaje i osvajanja trzista......e pa gospodo decaci, ljubitelji Velikog Mihajla, jedno cete morati da znate, kad ubuduce budete sabirali i oduzimali....

    Mislim da su ove pobede tima Bron, gori poraz za Sumahera (zvacemo ga u tekstu Mihajlo), nego vecerasnji poraz Reala od Barse. Zasto ?

    Zato, sto se u ovom momentu najjasnije vidi da vas Mihajlo i nije toliko bitan i presudan faktor bio, koliko njegov tehnicki sef, Bron, koji je uz njegove 91 pobede, stajao ravno 89 na postolju. Sta je taj covek i sta je uopste znacila tehnicka regulativa F1, koja je do maksimuma bila uskladjena za tim Ferari i prvenstveno za velikog Mihajla, valjda vam se najbolje sad prikazuje, kad svakog vikenda pobedu odnose vozaci koji citave prosle sezone imaju samo jedan jedini plasman na podijumu i sva moguca i nemoguca odustajanja. Rec je ipak o veoma iskusnim i proverenim vozacima (treba li ista pricati o Barikelu).

    Dakle taj veliki MIhajlo je do iznemoglosti pred svaku narednu trku (tokom devedesetih i pocetkom ovog veka) imao istestiran bolid od strane Luke Badoera, ako se ne varam. Sportska regulativa odredjena od strane F1 i FIA, je ocigledno svesno napravljena za jedan projekat koji se zove Mihajlo i Ferari. Ili jos bolje receno, napravljena je jedna "suplja" klasa, gora cak i od onih klasa koje je svojevremno u sampionatu Srbije organizovao jedan Cedomir Brkic. Dakle i sportska i tehnicka i svakakva druga regulativa je pravljena iskljucivo da bi se veliki Mihajlo (koji za sobom ima trziste od 82 miliona Nemaca, i preko 60 miliona Italijana), promovisao u legendu a samim tim i u osvajanje trzista za Ferari. Koliko je taj period, kad je on postao neko i nesto bio tanak sa vozacima, govori da su mu glavni konkurenti bili Dejmon Hil i vecita spavalica Kultard. Jedini koji je mogao( i uspesno je to radio) da se suprotstavi organizovanom mafiozluku je bio Mika Hakinen (prerano otisao u penziju) i naravno, legenda koja je pocistila laznu velicinu prazne klase, Fernando Alonso. Decko ga je u dve sezone otresao i konacno je veliki Mihajlo morao da ode sa 7 titula izvozanih bez neke velike konkurencije.

    To vam je decaci istina koju ipak morate da shvatite. A strpite se do sledeceg vikenda, pa ce vam cika Bron objasniti jos jednom sta je to trust mozgova i kako se organizuje cirkus za velike pare. Sta je to dogovor po pitanju tehnickih karakteristika, dogovor po pitanju testiranja bolida za svaku sledecu trku, dogovor po pitanju samih kvalifikacija, dogovor po pitanju mnogo cega sto ocigledno mozemo samo da naslucujemo. A da, zamalo da zaboravim...….. dogovor po pitanju neogranicenih budzeta.....

    E sve vam je to decaci velikog Mihajla, jedan Sena uspesno savladavao..........i preslab bolid, i osrednji tim i ujednacenost ondasnjih bolida, i veoma ostru konkurenciju sto se vozaca tice i nedostatak podrske od strane mocnih korporacija, jer ipak je on iz siromasnog Brazila...….. I na zalost nakon svega toga, doziveo je takvu sudbinu.

    Jedno je samo sigurno........Da je poziveo, od ovih 7, veliki Mihajlo (sampion suplje klase) bi bez problema mogao da obrise barem 3 titule. Ne racunam ovde onu koju je na najbedniji nacin uzeo namernim udaranjem . Jednom recju, mali je on spram Sene da manji ne moze biti. A kad je toliko bistar i zna sve o formuli, pa sto ne izvuce svoj Ferari iz ove krize. Ceo svet se smeje njihovoj strategiji i njihovim pit-stopovima. Ako se vec guzi tamo po boksovima, neka nesto i napravi...….. Ili ipak ne moze bez svog tatice Brona ?
    (tu sam da vam kazem, 2. maj 2009 23:21)

    # Link komentara

  23. Neke stvari se saznaju tek kad covek umre. O bolidu u kojem je Sena poginuo nasli su austrijsku zastavi. Sena je zeleo da pobedu, podijum, bilo sta, posveti Racenbergeru koji je preminuo prethodnog dana u trasnom udesu na treningu. Jedini je on brinuo o tome od svih.
    Zatim su pronasli da je tokom zivota finansirao dobrotvorne organizacije, narocito one koje su se bavile napustenom decom, decom sa ulice. Davao je novac, mnogo novca, ali pod uslovom da ga ne otkriju.
    Karakter kakav se vise ne vidja u sportu. Mirno spavaj viteze! Do vaskrsenja pravednih!
    (Jo, 2. maj 2009 15:01)

    # Link komentara

  24. ako bog da vidicemo 2010 bruna sennu na stazama F1 naslednik svog ujaka i mogu reci pored porodicnih problema koje decko imo brzo je napredavo u motosportu pogibije ayrton senne i u istoj godini otac mu strado na motoru,Bruno je sve dalje bio od trkacke staze jer po nalogu dede u porodici bilo zabranjeno bilo sta sa motosportom raditi od 20 godine bruno vise nije hteo da krije svoju zelju pa je majci sve isprico sto je malo izpocetka bila u soku ali je tu cinjenicu prihvatila , posto bruno u mladzim godinama kartingu nije imo ta iskustva ona je nazvala gehard bergera i zamolila ga da poducava bruna
    posto gehard berger bio jedan od najboljih prijatelja senne i prijatelj familije senne on je to prihvatijo brzo se pokazalo da Bruno ima talenat
    vidicemo ga ako bog da 2010
    koliko je bruno dobar vozac vreme ce to pokazati u buducem
    drzim palice i licno bi voleo da vidim bruna senu i milosa pavlovica u formuli 1 mislim da bi bilo zanjimljiva formula 1
    a Ayrtonu zahvaljumem za sve sto je ucinio u f1 on je licno u mojim ocima bio revulucionar Formule 1......
    vecna ti slava prijatelju!!!
    amin....
    (dario, 1. maj 2009 23:30)

    # Link komentara

  25. Mozemo do prekosutra da se raspravljamo ko je boli, Sena ili Sumaher? Ali sigurno je da je Sena mnogo vise uticao na Formulu 1 vise nego Sumaher! I tu ne mislim na njegovu smrt, vec na njegov nacin voznje, dug, pozitivnost! Pa, i Dzimi Stjuart, Dzim Klark, Alan Prost, Emerson Fitipaldi, pa i Johan Rint, koji je posthumno postao sampion, su vise uticali na Formulu 1 od Sumahera! On jeste osvojio sedam titula, to stoji, ali je bio negativan vozac! Svi znamo kakve kontroverze su pratile njegovu karijeru! Sada ce mnogi reci i Seninu su, ali on on nije krio da ide do kraja, za razliku od Sumija koga je bilo briga koga ce da pokupi!
    Za mene je Sena bio, ostao i ostace najbolji, a siguran sam i da ce ljudi koji za 50 godina tek budu culi za njega biti odusevljeni svime sto je on pokazivao na stazi! To je bila umetnost i nije se pojavio nijedan vozac koji mu je ni prici!
    Pocivaj u miru majstore!
    (Nikola, 1. maj 2009 22:54)

    # Link komentara

  26. SENA JE NAJVEĆI!!!Odličan tekst!
    (FGM, 1. maj 2009 21:57)

    # Link komentara

  27. Mi meklarenovci cemo vecno biti zahvalni najvecem Ayrtonu Senni. Hvala za sve titule koje si nam donio, ono sta si ucinio za nas i sa nama. Pamtit cemo te celoga zivota.
    (Boba_Meklaren, 1. maj 2009 21:54)

    # Link komentara

  28. Svima onima koji se dvoume da li je Sena bio najbolji neka pogledaju ovo:

    [link]

    To je Sena, "Rain-Man", najbolji ikada!
    (branek, 1. maj 2009 21:29)

    # Link komentara

  29. @ IL

    Iako sam strastveni navijac Sene i imam pozamasnu kolekciju njegovih trka i dokumentaraca o njemu, pohvaljuem te za komentar koji si napisao jer je najodmereniji i verovatno i najbolji kada su u pitanju bilo kakva poredjenja razlicitih vozaca iz razlicitih era formule 1!

    Pozdrav
    (Bane F1, 1. maj 2009 20:46)

    # Link komentara

  30. Najveci u formuli 1 ikada? Za meene ne. Ali ne zato sto ne mislim tako, vec jednostavno sto se stvari ne mogu porediti. Ne zelim da poredim Sennu sa Schumacherom, kao sto vecina cini. Ako bi ga trbalo porediti, poredite ga sa Fangiom. Kao sto i sami vidite, to je neuporedivo jer se radi o sasvim drugim okolnostima. Naravno da nisam gledao kako vozi veliki Fangio (iako sam tada vec bio rodjen), ali sam takoreci napamet naucio njegovu autobiografsku knjigu "Zivot 300 km/h". Da li je neko citao tu knjigu? Eto, zato mislim da se stvari ne mogu porediti jer je to sasvim drugo vreme. Ali sigurno je veliki!
    (Radovan II, 1. maj 2009 16:29)

    # Link komentara

  31. Gledao sam tu trku i udes. Nikad necu zaboraviti one minute neizvesnosti kad su ga izvukli iz bolida i dok je jos lezao na stazi. I nikad nisam video vise citulja nekom strancu u Politici narednog dana. Pocivaj u miru majstore.
    (Marko, 1. maj 2009 11:16)

    # Link komentara

  32. Prica o Seni i Sumaheru, koji je bolji i uspesniji se moze u porediti i sa omiljenim americkim teniserom u poslednjih 20-ak godina. Na to pitanje ce vam vecina Amerikanaca odgovoriti, da, iako je Pit Sampras bio, i ostao najtrofejniji teniser svh vremena, oni ipak, malo, ali samo malo vise vole Agasija...

    To se deco ne kupuje, to se stice. Zato i Formula 1 pamti takve asove kao sto su Karlos Pace, Roni Peterson ili Zil Vilnev koji nikad nisu ni bili prvaci... Imali su to nesto za sta bi navijaci Mihaela Sumahera menjali svih 7 titula, 91 pobedu i 68 pol pozicija. Imali su kult licnosti, bezrazlonu i neobjektivnu emociju navijaca za sobom...

    Jedno je sigurno, obojica su u svojim erama bili referentni faktor, tj. svi su zeleli da bas njih dvojicu pobede i ravnali su svoje uspehe prema njima. Retkima je to polazilo za rukom, dok su ostali ispadali smesni...
    (IL, 1. maj 2009 11:05)

    # Link komentara

  33. Tog dana pre 15 godina Formula 1 je za mene izgubila svaku draz i od tada nisam vise pogledao ni jednu jedinu trku.
    Sena je za mene bio i ostao najveci vozac svih vremena.
    R.I.P.
    (Milan, 1. maj 2009 08:51)

    # Link komentara

  34. Šta je uzaludan posao? To je objašnjavati navijačima Šumahera zašto je Sena najveći. Nije najtrofejniji, ali je svakako najveći. Znate, Britni Spirs prodaje više CD-ova nego što se prodaju oni sa Mocartovom muzikom, pa niko normalan neće reći da je Britni bolji muzičar od Mocarta. Šumaheru nikada nije oduzeta titula, ostao je nasađen između staze i šikane i nije mogao da pokrene bolid kada je pokušao da izgura Vilneva. Oduzeti su mu bodovi, ali je zadržao sve plasmane i drugu poziciju te godine. Beneton je u vreme kada je uzeo te dve titule imao moćne Renoove motore i bio prvi bolid sa izdignutim prednjim krajem bolida, nešto slično što se dešava sa Bronovim bolidima danas, tako da priče o slabašnom bolidu ne piju vodu. Znači Šumaher je vozio skoro deceniju i po najbolje bolide, Sena svega 3-4 sezone. Zato je i najveći, ne samo zbog titula u Meklarenu, već i zbog pobeda i podijuma u Tolemanu i Lotusu, koji se inače ugasio posle njegovog odlaska. I u mom predhodnom komentaru nisam rekao da je Prost marketinški projekat, on je vozač vredan svakog poštovanja. Mislio sam na nekog drugog, ali hajde što da vam kvarim uživanje u statistici, divna je to nauka.
    (Ilke, 1. maj 2009 05:56)

    # Link komentara

  35. a evo i paar izjava ayrtonog najveceg rivala
    Prosta :"posle pogibije senne u cast necu vise nikad u f1 sesti,on je bio majstor u voznji f1 i ja sam imo tu cast da vozim protiv njega na kraju smo postali i prijatelji"
    Prost :"tesko mi je govoriti o senni,ne samo sto vise nije tu on je bio nesto posebno od ovih ostalih f1 pilota meni je cast bila tog F1 pilota upoznati"
    Prost: "najteze mi je bilo u zivotu da se oprostim od svog najveceg rivala a i na kraju prijatelja i pilota F1 kojeg sam najvise cenio u F1"
    ___…__
    mislim i da je ovo dovoljna izjava Alaina Prost samo je veliki dokaz
    koliko postovo i cenio Ayrton Sennu netrebamo se mi zavarati
    ipak je Senna bio naj bolji Pilot F1 kad njih vecina to kazu ondak je to tako ,jeste da je prost imo 4 titule ali cini mi se da je 2 titule pre senne dobio stime hocu da kazem da senna nije poginuo
    ubedzen sam da bi dostigo i prosta i fangia od prilike 5-6titula bi imo Senna a sumaher bi imo 2 -3titule to je realnost samo smrt je sprecila tog vozaca do konacnog uspeha a pogotovo sta je ucinio za svoju drzavu ko sto niko to ucinio nije dici celu naciju na noge to je nesto fenemenalno i trebamo i napomenuti da je selekcija brasila bila te godine svetski prvak u fudbalu tu titulu su poklonili licno preminulom ayrton Senni on je bio bog u brasilu
    a u svetu jedna velika licnost sporta........
    (dario, 1. maj 2009 02:05)

    # Link komentara

  36. Upravo tako Marko (komentar br. 20), Sena ga JESTE pretekao u mnooogoo lošijem bolidu i pobedio (bio prvi kada je trka prekinuta), a pobeda mu je oduzeta :( kao i npr. u Suzuki 1989. (verovatno najbolja trka ikad!) kada je izbacio timskog kolegu Prosta (a ne kao neki koje timske kolege propuštaju - bruka).
    Sena je vozio protiv svih, uključujući i FIA-u i timske kolege, a najviše protiv sebe. Uvek se trudio da se prevaziđe, da bude bolji iz kruga u krug, bez obzira koliko bio u vođstvu i koliko ima do kraja trke nije se štedeo (recimo jednom u Monaku, iako je bio skoro ceo minut ispred drugog, on je i dalje poboljšavao sopstveno vreme najboljeg kruga, da bi neki krug pre kraja ostao bez plasmana).
    Posebno je bilo pravo uživanje gledati ga po kiši (ko nije gledao, ne može ni da zamisli). Zli jezici su pričali da mu je lako da pobedi po kiši sa pol pozicije, jer je mnogo teško da se prati i pretiče, ali on je im je zapušio usta tako što je po kiši pobeđivao i sa više od minut prednosti, a dešavalo se da u kvalifikacijama bude prvi SA VIŠE OD 1 SEKUNDE PREDNOSTI ISPRED DRUGOG!
    I još nešto bih zamolio komentatore (iako nije baš "demokratski"), da se uzdrže od komentarisanja ako nisu gledali Senu.
    Hvala.
    (NNN, 1. maj 2009 01:05)

    # Link komentara

  37. Prost marketinški projekat..?! Pa ovde stvarno ima "zanimljivih" komentara..ha,ha..Prost je bio (i dalje je..) sjajan vozač, pobeđivao je više nego Sena, pobeđivao je Senu, i sam Sena ga je cenio i izjavljivao da nema kvalitetnijeg takmaca,i završavao je trke sa perfektno očuvanim bolidom za razliku od Sene koji je "kidao" kola..A te godine kad je Sena nastradao, jedan početnik po imenu M.Šumaher ga je takođe pobeđivao u dalekom lošijem bolidu,zar ne (slabašni Beneton-Ford vs. svemogući Vilijams-Reno, tako li beše?)..? Dobar je bio Sena, al' u to vreme i Mensel je bio podjednako "lud".I naravno, greška u mom prethodnom postu,Prost je uzeo 4 titule, ne 5. Ljudi, budimo relani,bio je Sena sjajan,ali nije najbolji vozač svih vremena.
    (Duško, 30. april 2009 23:34)

    Upravo tako. A i ovoga gore poznavaoca da podsjetim kako je senna osvojio titulu? Tako sto se na startu trke zakucao u prosta da mu ovaj pobjedom ne bi uzeo titulu, i posle kazes za sumahera i hila...
    I sumaheru je jedna titula oduzeta zato sto je udario viln.... jel to ono sto kazes da je imao popuste kod sudija a sena ne? pffff
    (Rax, 1. maj 2009 00:47)

    # Link komentara

  38. Prost marketinški projekat..?! Pa ovde stvarno ima "zanimljivih" komentara..ha,ha..Prost je bio (i dalje je..) sjajan vozač, pobeđivao je više nego Sena, pobeđivao je Senu, i sam Sena ga je cenio i izjavljivao da nema kvalitetnijeg takmaca,i završavao je trke sa perfektno očuvanim bolidom za razliku od Sene koji je "kidao" kola..A te godine kad je Sena nastradao, jedan početnik po imenu M.Šumaher ga je takođe pobeđivao u dalekom lošijem bolidu,zar ne (slabašni Beneton-Ford vs. svemogući Vilijams-Reno, tako li beše?)..? Dobar je bio Sena, al' u to vreme i Mensel je bio podjednako "lud".I naravno, greška u mom prethodnom postu,Prost je uzeo 4 titule, ne 5. Ljudi, budimo relani,bio je Sena sjajan,ali nije najbolji vozač svih vremena.
    (Duško, 30. april 2009 23:34)

    # Link komentara

  39. nemoram pricat ja o senni dovoljno govori oni koji se bolje razumu nego mi naprimer
    reci gehard berger:"sigurno da ima u formuli 1 dosta pilota koji misle da su mogli sennu preteci ja mogu samo nato reci ti jadnici nemaju poljma koliko su stvarno od njega daleko"
    Hamilton: " moj Idol Ayrton Senna za mene je najveci i najbolji pilot formule 1 svih vremena"
    i uz to je dodo "Tesko je sporediti Sennu i Sumahera ali kada bi se kladilo i moro da bacim novac na jednog od njih ondak bi se odlucio da novac bacim na Sennu" izjava hamiltona to su samo dvojica a vecina njih slicno kazu pa cak i sumaher sam to priznaje
    da je Senna bolji!!!!
    (dario, 30. april 2009 23:17)

    # Link komentara

  40. necu nikada to zaboraviti kad sam bio klinac od 13god. prvi put sam ga video u crnom bolidu u jednoj kisovitoj trci takozvani "crni dzavo" otada sam ga gledo redovno i zavoleo ga i posto mi je idol i smesno je da imamo dosta zajedno istih stvari pocevsi od karisme pa do voznje i princip zivota volim isto brzu voznju i imam srce i muda za brzu voznju kao i senna samo je razlika sto je on profesionalac bio a ja ne samo na dan kad je pogino tad nisam gledo doso sam kod ortaka koji i sam vozio trke u kartu i imo je pored toga kafanu , taj dan pito ga za rezultat prvo me pogledo tuzno i rece jer ti neznas sta se desilo ne odgovorio sam ,kad mi je reko da je senna pogino verujte da sam se loso oseco i pun bola kao da mi rodzeni brat pogino
    izgubio sam taj dan mog idola i po meni najbolji vozac svih vremena moze pricati ko sta hoce to je isto kad neko pita ko je najbolji motoklicista vecina ce da kazu rossi i ondak vidicite koliko ljudi nema poljma o motosportu
    (dario, 30. april 2009 22:35)

    # Link komentara

  41. @ Marko

    On ga jeste pretekao ali je tada vec bila pokazana crvena zastava sto je znacilo da se nista ne vazi sto se desi posle crvene zastave. Prost je stao videvsi crvenu zastavu a Sena je projurio pored njega i nastavio da vozi za jos jedan krug, ali sve to se nije vazilo....posle je Sena bio nadrndan na podijumu ali sta da se radi. Ta trka u Monaku 1984. godine je jedna od najlepsih, najuzbudljivijih i najpopularnijih trka u istoriji F1, na vrhuncu turbo bolida Formule 1. Sve najbolje o Seni i tom vremenu 80-ih.
    (Ne utepuj se, 30. april 2009 22:30)

    # Link komentara

  42. Odlican tekst! Sve pohvale!

    @Kusadzija sa Juga
    Jeste ga pretekao. O tome govori i deo iz izvestaja trke
    " Senna passed Prost's slowing McLaren at the finish line, but according to the rules, the positions counted are those from the last lap completed by every driver - lap 31 , at which point Prost was still leading."
    (Marko, 30. april 2009 20:34)

    # Link komentara

  43. Michael Schumacher - 7 titula, 91 pobeda
    Alain Prost - 4 titule, 51 pobeda
    Ayrton Senna - 3 titula, 41 pobeda
    I kako moze da neko tvrdi da je najbolji svih vremena?!

    Odlican i fenomenalan DA, ali najbolji NE.
    (Ja, 30. april 2009 16:57)

    Dečko, verovatno si dosta mlađi pa lupaš ovakve gluposti i upoređuješ stvari koje se ne daju porediti...
    Šumaher- jedne godine osvaja titulu, tako što se namerno sudara sa D.Hilom na stazi, a sve samo da ne bi ovaj potonji pobedio i time odneo titulu. Naredne godine je upravo D. Hil osvojio titulu.
    - U niz sezona njegove klupske kolege (npr. Barikelo) namerno ga propuštaju naređenjima iz tabora, a samo da bi osvajao titule na taj način jer zaboga, Šumi je bio ipak prvi vozač. Ne kaže niko da Šumi nije bio dobar vozač, ali sa bolidom koji je vozio, morao je biti takav. I nasuprot tome, interesovanje za Formulu 1 je dosta palo zbog toga, kada je on vozio.
    Veličina Sene je bila upravo u načinu koji je vozio - krajnje ludački i hazarderski. On je ako nisi znao par trka završavao izletanjem sa staze i to jedan ili dva kruga pre kraja iako je bio u vođstvo, a sve samo da bi povećao svoju prednost u odnosu na druge ili postigao najbolji krug.

    P.S. I da ne zaboravim, taj isti Šumi se ako se ne varam, radovao pobedi onog dana kada je Sena poginuo...
    Pa ti vidi ko je bio i kakav čovek... A i sportista na kraju krajeva...
    (Zauvek "Sena"..., 30. april 2009 20:31)

    # Link komentara

  44. Zato sto je bio srcaniji i harizmacitniji od svih ostalih sampiona.
    (Jezda, 30. april 2009 20:05)

    # Link komentara

  45. Meni stvarno nije jasna jedna stvar nakon citanja ovog teksta. A to je, kaku su organizatori trke na kojoj je Sena izgubio zivot uopste dozvolili da se trka odrzi kad je pre njegove smrti na trci, u kvalifikacijama, poginuo jos jedan vozac. To je meni nepojmljivo zaista! A Seni svaka cast, to je legenda koja zivi i zivece vecno u srcima svih onih koji vole pravi sportski duh i fer plej. Takav se vise ne radja,jer kvalitet Formule 1 pogotovo nakon odlaska Sumahera,drasticno opada,nema vise tog adrenalina,te napetosti,uzbudjenja,mnogo je anonimnih,slabih vozaca...
    (Stefan, 30. april 2009 19:23)

    # Link komentara

  46. Pa najveći je možda zbog toga, jer nije cele svoje karijere imao najkonkurntniji bolid, nije bio zaštićen od sudija, bio je kažnjavan kada je kršio pravila, nije imao moćne sponzore iza sebe, imao je Alena Prosta za klupskog kolegu. Takođe nije postojala kategorija drugi vozač. Najveći je jer je bio sve ono što onaj skočko sa raskrečenim nogama nije bio. Bio je ličnost, a ovaj tvoj je bio marketinški projekat i ništa više.
    (Ilke, 30. april 2009 19:18)

    # Link komentara

  47. prelep text, bez reci sam, sportski idol.
    (wlado, 30. april 2009 18:58)

    # Link komentara

  48. Vrlo lepa retrospektiva na karijeru sjajnog vozača Sene,ali...dileme nema! Šumaher je najbolji vozač svih vremena formule 1, statistički, subjektivno, objektivno, kako god hoćete..to i dan danas tvrdi najveći Senin rival,takođe sjajnan pilot,petostruki šampion Alen Prost-"profesor formule 1".
    (Duško, 30. april 2009 18:55)

    # Link komentara

  49. Michael Schumacher - 7 titula, 91 pobeda
    Alain Prost - 4 titule, 51 pobeda
    Ayrton Senna - 3 titula, 41 pobeda
    I kako moze da neko tvrdi da je najbolji svih vremena?!

    Odlican i fenomenalan DA, ali najbolji NE.
    (Ja, 30. april 2009 16:57)

    Statistika je kao bikini, otkriva puno, ali ono glavno se ne vidi. E zato je SENA najbolji svih vremena!!!
    (Blef, 30. april 2009 18:42)

    # Link komentara

  50. Hvala puno za ovaj tekst.
    Zamolila bih vas da nas izvestite kako je u svetu, narocito u Brazilu i San Marinu, obelezena ova tuzna godisnjica.

    Omiljeni, omiljeni sportista!
    Rodjen u prebogatoj porodici, neiskvaren, pomagao siromasnima. Duboko religiozan, takoreci filozof, umetnik na stazi, normalan covek u zivotu. Harizmatican. Eh... Nema takvih sampiona!

    Jedan je Sena! Hvala mu za sve radosti do 1994. i za svaki tren razmisljanja o njemu posle jer je vredelo iako je bilo tesko. Te 1994. sam imala 14 godina, jos je vise godina proslo otada, a nista se nije promenilo. Od tada nije bilo tako inspirativnih sampiona.

    Volimo te, Sena! Mi sa ovih prostora smo uvek umeli da cenimo tvoju neustrasivost i neukrotivost na stazi. Necemo te zaboraviti!
    (M, 30. april 2009 18:38)

    # Link komentara

  51. Sve je tacno sto si napisala osim onoga da je Sena pretekao Prosta u Monaku 1984. godine! Nije ga pretekao al mu je bio za petama, i prava je steta sto je ta trka prekinuta, inace bi ga 100% napenalio:)

    Jedan je Ayrton Senna.....
    I on i citava genracija njegovih vrsnjaka (kao i citava generacija tih starih automobial) danas nedostaje pravim fanovima i znalcima formule 1.

    R.I.P Senna!
    (Kusadzija sa Juga, 30. april 2009 18:36)

    # Link komentara

  52. Najveci!!!
    I danas krenu suze za takvim covekom!!!
    (Srdjan, 30. april 2009 17:48)

    # Link komentara

  53. Legende kao sto je Aerton vecno zive u nama!
    (Little John, 30. april 2009 17:42)

    # Link komentara

  54. Slava mu i hvala. Najbolji medju najboljima.
    (Mikica, 30. april 2009 17:30)

    # Link komentara

  55. Michael Schumacher - 7 titula, 91 pobeda
    Alain Prost - 4 titule, 51 pobeda
    Ayrton Senna - 3 titula, 41 pobeda
    I kako moze da neko tvrdi da je najbolji svih vremena?!

    Odlican i fenomenalan DA, ali najbolji NE.
    (Ja, 30. april 2009 16:57)

    # Link komentara

  56. ...amin
    (somi, 30. april 2009 16:35)

    # Link komentara

  57. tuzan tema, sjajan tekst.
    svaka cast autorki
    (losmi, 30. april 2009 16:33)

    # Link komentara

  58. Bravo Jelena! Sjajan tekst!
    (Icika, 30. april 2009 16:31)

    # Link komentara

  59. Ubedljivo najveći vozač ikad!!!
    (NNN, 30. april 2009 16:31)

    # Link komentara

  60. Jedan jedini ...
    (Aerton, 30. april 2009 16:30)

    # Link komentara

  61. Najbolji vozac svih vremena !!!
    (rea, 30. april 2009 16:29)

    # Link komentara