Željko Obradović za B92: " Zadnji meč je uvek merilo "

Željko Obradović već jednu deceniju sa velikim uspehom vodi Panatinaikos, klub koji je pod njegovim vodjstvom postao košarkaška institucija u evropskim okvirima. O dominaciji u grčkoj košarci da i ne govorimo...Čovek koji je obožavan od navijača "zelenih" u zemlji u kojoj je sport mnogo više od obične igre, za B92 govori o Panatinaikosu, pritisku, motivima da i pored brojnih trofeja naredni trening vodi sa istim žarom kao i prvi, vodjenju ekipe sa velikim budžetom, svom pomoćniku Itudisu, a po prvi put od 2005.godine i EP u Srbiji.

Za 18 godina trenerskog posla po mnogima najbolji trener Evrope, ostvario je toliko toga, što mnogim dobrim trenerima ne bi pošlo za rukom u dve ili tri karijere. Brojne Evrolige i to sa različitim klubovima (Partizan, Real, Huventud, PAO), dva Saporta Kupa sa Benetonom i Realom, o trofejima u nacionalnim okvirima gde god je radio, i sa reprezentacijom Jugoslavije i da ne govorimo...Ipak, i dalje odaje utisak neposrednog, običnog čoveka koji je čvrsto na zemlji i pored statusa polubožanstva koje ima u Grčkoj, posebno medju navijačima Panatinaikosa. Sa lakoćom i bez ikakvog razmišljanja je prihvatio razgovor za B92 koji se dotakao mnogih košarkaških tema.

Igor Vujičin
Pošaljite komentar
  1. A kako ono rekose neki nasi kosarkaski"strucnjaci": staromodan i prevazidjen trener!
    Mozda i jeste, ali gde su onda ostali u odnosu na njega?!
    xaxa
    (Ja, 14. maj 2009 11:34)

    # Link komentara

  2. Koja je ovo titula, po redu, prvaka evrope koju je osvojio sa svojom filozofijom koja prolazi, moze li neko da nabroji titule u nacionalnim prvenstvima , pa imali trofejnijeg trenera od nega?
    (MARE, 11. maj 2009 20:50)

    # Link komentara

  3. i sad posle odigranog finalnog turnira evrolige sto se nejave ovi pojedinci koji su naruzili zeljka u prethodnim javljanjima i lepo se izvinu coveku.verovatno to staro vidjenje kosarke i dalje donosi rezultate.
    mogu samo da dodam
    BRAVO MAJSTORE!!!!
    (misha, 9. maj 2009 11:32)

    # Link komentara

  4. Pa sta bi ljudi?
    Taj trenerski "demagog" opet pokorio Evropu.
    (Ljuba, 9. maj 2009 10:12)

    # Link komentara

  5. Ma kakav Obradovic i njegov slavni Panatinaikos bolji je neki vujosevic sa svojim partizanom...
    (Rocky Balboa, 12. april 2009 10:09)

    # Link komentara

  6. I najbolje košarkaše Srbije uhvatio je sindrom "boli me za reprezentaciju ja sam faca", koji je godinama već prisutan kod fudbalera. Nikakva motivacija, katastrofalno ponašanje... Od kada su iz oba tima izbačene "zvezde" i forsiraju se mladi igrači ide nam samo na bolje. A što se tiče Željka, možda njegovo vreme prolazi, ali zato ima gomilu trofeja iza sebe. Pogledajte šta je sa reprezentacijom uradio Moka, koji je isto tako kritikovao i Željka i ostale prethodnike.
    (Dalibor, 11. april 2009 17:25)

    # Link komentara

  7. slazem se u pogledu demagogije moderne kosarke. slazem se i sa komentarom da Zeljkovo vreme polako prolazi. Mislim ( a izvinjavam se unapred zato sto nemam cinjnice u pogledu njegovog rada ) da se ne nadgradjuje vise kao nekada. mogu to donekle i da razumem. Ali takoodje mislim da ima ne verovatno puno stvari iz ovog teksta iz kojih se moze nauciti za zivota. pocev od trenera pa preko igraca a na kraju i do obicnih gradjana. neke stvari koje je rekao, prenosenje njegovih iskustava i vidjenja i rada i odnosa su ne merljivi. iz toga se mnogo, mnogo, mnogo moze nauciti. samo ako znamo da citamo i prihvatamo
    (misa, 6. april 2009 23:47)

    # Link komentara

  8. @molim
    "Pogledajte samo kako sa tim momcima radi Dusan Ivkovic"
    Koji momci? Sta pricas? Koji su to igraci ostali iz 2005-e u ovoj postavi pa da pricas kako s njima radi Ivkovic?
    Nemoj da pricas gluposti,zna se kakva je bila situacija medju igracima,uostalom da je on kriv i da je los trener nikada ne bi imao uspehe kakve ima..
    On je jedan od mnogobrojnih trenera koje nasa zemlja ima i treba sve njih postovati..
    (molim BRE?, 4. april 2009 21:15)

    # Link komentara

  9. Bez autoriteta se poneo kad je kukao na igrace posle debakla reprezentacije.
    iskoristio sve sanse u zivotu i vodio klubove sa najvecim budzetima.
    ne mozes da kazes da nije uspeo ali njegovo vreme prolazi polako..
    (ofk, 3. april 2009 21:48)

    # Link komentara

  10. Kao prvo svi mozemo da se prisetimo kako je PAO zavrsio takmicenje u evro ligi prosle godine. Nedopustivo. Ove sezone igraju istu kosarku kao i proteklih deset i da je Siena imala spremnog Lavrinovica ko zna da li bi nastavili takmicenje. Svaka cast na uspesima ali on je demagogija moderne kosarke! Da im ove sezone nije stigao mutant Pekovic koji je 50% tima, zavrsili bi kao i Makabi. Poslednji put kada je vodio reprezentaciju i to na domacem terenu doziveo je debakl. To je njegova licna krivica! On je selektor i on selektuje igrace. A na kraju je najlakse krivicu svaliti na njh. Pogledajte samo kako sa tim momcima radi Dusan Ivkovic. To je put ka preporodu i mnogo truda se ulaze da se isprave brljotine njegovih predhodnika. Kao ljubitelj moderne kosarke smatram da je rad i taktika Z.Obradovica proslost i da lidersko mesto u evropi ipak pripada timovima poput CSKA, Siene...
    (molim?, 3. april 2009 17:17)

    # Link komentara

  11. Bravo majstote!
    A sto se tice regeneracije!
    Kao i svake godine u Guci na trubi!
    Bazicne pripreme!
    Mac'o
    Napred Panatenaikos/Detelinka sa cetiri lista/
    (branko, 3. april 2009 01:04)

    # Link komentara

  12. Puno sreće do kraja evrolige i grčkog prvenstva. Meni je jako teško kada se setim prvenstva u Srbiji, izuzetno mi je žao što su naši igrači to priredili g-dinu Obradović Željku. Još jednom veliko poštovanje i zahvalnost za sve što je uradio za našu zemlju kroz svoj posao.
    (M.Jugin, 2. april 2009 14:02)

    # Link komentara

  13. Jedan je Zeljko Obradovic !!!
    (Kosarkas, 2. april 2009 12:51)

    # Link komentara

  14. Covek je jednom recju CAR. Obozavam ga i drago mi je da ga je bas nasa zamlja imala.
    (kornjaca, 31. mart 2009 19:47)

    # Link komentara

  15. Legenda.
    (boki, 31. mart 2009 19:09)

    # Link komentara