Sudar svetova (koji više ne postoje)

Dva kamena temeljca evropskog klupskog fudbala su engleski i italijanski timovi. Spektakularni trojni okršaj u osmini finala ovogodišnje Lige šampiona će pokazati da li su još uvek opravdane tradicionalne podele na dva stila. "Ostrvljani" dominiraju poslednjih godina, ali "Čizma" sprema odgovor!

Dušan Kosanović, Vladimir Novaković
Pošaljite komentar
  1. "Juventus polako ali sigurno izlazi iz zone sumraka u kojoj je boravio zbog kreativnog poimanja fudbalskog menadžerstva od strane Luciana Moggija."

    Care! :D
    (dzoni, 5. mart 2009 17:32)

    # Link komentara

  2. Jedino je Arsenal sa vengerom netipican engleski klub. Svi ostali i dalje,manje vise se drze starog engleskoh shvatanja fudbala "dzoraj loptu pa gde padne" i pride nekome slomi rebro,nogu,ruku...ako mozes.
    Inace text je dobar.
    Mislim da Roma i Juve mogu da izbace Arsenal i Celsi. Za ispadanje celsija bi mi bilo drago,ali za Arsenal i ne bas,ali Venger mora da shvati da ne moze da igra SAMO sa decom i tek afirmisanim igricima. Treba mu iskustvo,ako zeli LS i jos koju titulu u Engleskoj.
    U poslednjih nekoliko godina u svakoj ligi se menjaju ucesnici LS,jedino se u engleskoj vec godinama zna ko ce igrati LS.Cisto sumnjam da ce i Aston Vila da iznenadi ove sezone.
    Jos jedna stvar...ja sam fan italijanske lige iz prostog razloga sto (ako ne racunamo velike timove) utakimca u kalcu Napoli-Atalanta ili Katanija-Kaljari ne moze da se poredi sa utakimcama npr. Njukasl-Bolton ili ne daj boze Midlsbro-Blekburn,pa tu nema sta da se gleda osim besomucnog i besciljnog siledzistva i sutiranja lopte u svim pravcima.
    Italija ima jace i emotivnije regionalne,sever-jug i gradske derbije.
    (Milan, 1. mart 2009 07:44)

    # Link komentara

  3. Generalno receno danasnji fudbal nije sto je nekad bio .bar po ljepoti i uzicima za publiku..sve se pretvorilo u takozvani marketing sa konacnim ciljem Bogacenjem pojedinaca.Englezi imaju jake klubove/uvek su imali/ ali reprezentacija je tanka..nikad nista,bez trofeja i zavrsnica? u cemu je problem ..mjenjaju selektore..ali ne i stil igre.nemislim da je eng fubal uspjesan..Italy je jako fin primjer ..solidna ulaganja klubovi uglavnom uspjesni a repka fantasticna..sta treba bolje..ovdje se na sajtu zaboravila Spanija..ne bih rekao da je neki tim sa ostrva fudbalski gledano jaci od Barcelone? a svi znamo kako se Barsa finasira(cela Katalonija je uz njih),a gdje smo mi tu? mislim bivsa Yuga...i repke..teska vremena djavo ih odnio...
    (skandinavac, 27. februar 2009 09:16)

    # Link komentara

  4. Добар текст, који разбије одређене стереотипе, али и наставља да форсира неке друге. Ливерпул је неенглеска екипа? А шта је онда Арсенал? Да се разумемо, не мислим на број страних играча, него на сам начин игре. Или је аутору текста Арсенал, са својом игром кратких пасова, технички врло дотераној синоним за енглсеки начин игре? То су они стереотипи, које сам поменуо на почетку, који настављају да се шире. Постоји тај баскузни Лверпул, који се може прозивати до миле воље, јер је ружан, гадан, прљав, ал' је све остало што ваља у лиги енглеско? Ма јес', ал'да не кажем шта.

    Врхунски енглески клубови су само делимично задржали старе елементе острвске игре. То се највише види код прекида, који им је и дан-данас можда најјаче оружије. Већина осталих ствари им је увезена. Наравно да није то случај само са њима, али су они задржали најмање ствари у оносу на доба, кад је енглески фудбал био заиста енглески (стил: истрчи по страни и центрирај). Мењали су се и Италијани, па и Шпанци, али то је код њих мање видљиво, јер су им странци углавном из Јужне Америке, где се игра слично као и на Пиринијема (споро, уз много додавања у једном нападу, али и технички савршено).

    Нема толико смисла расправати о овоме, јер на крају крајева, Енглеза у енглсеким тимовима, скоро и да нема. Италијани се држе како-тако, с изузетком Интера, али и они све више и више доводе играче са стране. Мени то није јасно, обзиром да важе за талентовану фудбалску нацију (прваци света, а са младом репрезентацијом имају доста успеха на првенствима Европе), за разлику од Енглеза, који су због тога принуђени да увозе.
    (2829, 26. februar 2009 18:13)

    # Link komentara

  5. @ robbie

    sinocna ”spektakularna” pobeda redsa je najbolja potvrda koliko su autori ove odlicne analize potpuno u prаvu.
    (ex-englishman, 26. februar 2009 11:19)

    # Link komentara

  6. Mislim da će Englezi potvrditi dominaciju i ove godine, samo je Inter imao sreće da ne izgubi protiv Man Utd-a na svom terenu ali mislim da će biti nemoćni na Old Traffordu, Liverpool pobedio Real na Bernabeu,dok se Juventus i Roma vraćaju poraženi iz Londona, sa po minimalno 1-0 ali ipak poraženi. Pohvalio bi tekst da je pogodio suštinu što se tiče odnosa snaga Italijanskih i Engleskih klubova i šta se to promenilo.
    Englezi su preuzeli čeličnu odbranu ali su zadržali sposobnost napadanja koja se ne ogleda više u beskompromisnom jurišu kao nekad, nego se sastoji pre svega u paklenom ritmu, nametanju svog ritma protivniku kao, boljoj fizičkoj pripremljenosti i daleko većoj inicijativi odnosno neizmerno većoj sposobnosti da se stekne inicijativa.
    (Markov, 25. februar 2009 23:47)

    # Link komentara

  7. Liverpul je takmicenje u grupi zavrsio sa 11 postignutih golova i 5 primljenih iz sest utakmica (i 14 bodova). Dakle bezmalo dva postignuta i jedan primljen po utakmici. Da li je to malo za LS? Mogu da razumem etiketiranje bez smisla u kafanskim razgovorima, ali mislim da mu nije mesto na sajtu B92.
    (Robbie, 25. februar 2009 10:34)

    # Link komentara