Hejsel – Rat uživo

Tekst koji sledi i neke od fotografija mogu da uznemire čitaoce. Svrha ovog teksta je da se nešto slično više nikada ne dogodi.

Pošaljite komentar
  1. ne ponovilo se...
    za one ne upucene..i mladje generacije... ima dosta video klipova na youtube-u.
    (BakiD, 15. jun 2007 02:12)

    # Link komentara

  2. Velika je to bila tragedija, iako sam se u to vreme tek rodio, mnogo sam ovakvih tekstova pročitao o toj utakmici. I odkad sam pročito prvi ovakav tekst, jednostavno sam počeo da mrzim liverpul - ovo ne ide kao provokacija ivanu, nego samo kažem. Jer ovakve stvari ne rade navijači ili huligani, nego p**ke. Ništa nisu smjeli u engleskoj da urade, pa se ku**e tamo nekim strancima. Puno sam filmova gledao, poslednji su bili serijali football factory(dokumentarni filmovi, ne onaj igrani), i jasno je pokazano da su milvolovi najluđi, uz headhunterse. Ali ovih drugih skoro i nema više. Nije mi jasno, kad neko kaže da voli liverpul zbog navijača. Kojih bre navijača, kakvi su to crni navijači?!
    (dragan - Čelsi, 14. jun 2007 01:25)

    # Link komentara

  3. Cinjenica je da su navijaci liverpoola obicne siledzije i huligani. Nemojte to da umanjujete.
    (Matke, 13. jun 2007 19:12)

    # Link komentara

  4. Pa sta reci na sve ovo. Mozda ovo nece biti objektivno zato sto sam navijac Liverpool-a, ali sta da se radi.Pogledajte neku utakmicu Liverpula na svom Enfild Roud-u, kada je prenosi nasa televizija, bilo da se radi o prvenstvu ili ligi sampiona, svaki komentator pre pocetka utakmice stane sa pricom samo da bi se cula himna liverpula.A za one koji ne znaju tu pesmu (za neke himna) preradili su mnogi pevaci medju kojima su Frenk Sinatra, King - Elvis Prisli i mnogi drugi. Tako da prijatelji moji ako je nesto lepo sto se tice navijaca liverpula onda je to zvuk himne sa kopa. NEVER WALK ALONE - RAKA.
    (Nenad, 7. jun 2007 21:42)

    # Link komentara

  5. mozda je nenamerno izuzet podatak da je Misel Platini, tada kapiten Juventusa, a sada predsednik UEFA ipak podigao te veceri pehar nad lesevima desetina gledalaca, sto samo govori o moralu ove organizacije.
    (lav, 7. jun 2007 00:22)

    # Link komentara

  6. Liverpool-ovi navijaci su nula za navijace Cardif city-a,West Ham-a,Millwal-a...Zato ne lozite se...
    We did you so many times!!!
    (R.U.M.A., 4. jun 2007 23:26)

    # Link komentara

  7. Postovanje,
    prvo da kazem da iskustva,ma kakva bila,od onih najcrnjih do onih najljepsih,su ipak samo na kraju iskustva,i njih se samo sjecamo...Vjerovatno bih se te utakmice sjecao sa istim,ako ne i vecim,zarom kao i IVAN,nikada u zivotu ne bih to zaboravio.Volio bih da sam bio na toj utakmici,bez obzira sta se tamo dogodilo,dogodilo se sto je moralo biti i tacka.
    Svaka cast za text Ivane,potrositi toliko vremena i zivaca da napises nesto sto pojedini tipovi kao sto su Milos ne postuju.Bitno je da se svo vise zna o tom mecu,a sa tvojim komentarom znam mnogo vise nego sto sam znao.Hvala jos jednom.
    (patriota, 4. jun 2007 18:22)

    # Link komentara

  8. @Iz Skoplja
    Druze na toj utakmici nazalost ili srecom nisam bio jer sam tada ziveo u Americi i bilo je dosta daleko za put. Jeste da se igralo sa jednim od najvecih rivala koje Liverpool ima ali ipak nisam isao. No gledao sam sve uzivo na televiziji i odmah pomislio na Hejsel. Dugo sam bio sklon da verujem da je to bozija kazna za sve sto se desilo u Briselu. Prijatelji iz Engleske su mi medjutim objasnili sve sto se desilo. U Sefild je doputovalo mnogo navijaca oba kluba. Liverpool je dosao sa skoro dva ipo puta vise navijaca od broja ulaznica kojim se raspolagalo. Karte su dostampavane i njihov broj daleko je premasio kapacitet tribine na koju su pokusavali da se smeste. Sve bi mozda ipak proslo mnogo bolje da su organizatori odkljucali kapije na ogradi tribine i pustili da navijaci jednostavno udju na teren. To nazalost nije ucinjeno sve dok ograda nije pocela da popusta pod pritiskom mase koja je uporno pokusavala da udje na stadion a da u istom trenutku i nije bila svesna da njihov ulazak znaci smrt za mnoge koji su vec usli. Moj prijatelj je izgubio sina na toj tribini. Rekao je isto sto i ja "Ovo nas bog kaznjava za Hejsel". Ni dan danas nisam siguran u to ali jedno znam on od tada vise nije otisao ni na jednu utakmicu do one u Istanbulu. Kada se javio i predlozio da se vidimo u Istanbulu bio sam vidno iznenadjen. Samo je mirno rekao "Znas on bi danas zeleo da budemo tamo". Nakon ove tragedije su i krenule nove mere zastite na stadionima u Engleskoj. Sedista na svim tribinama, uklonjene ograde i jos mnogo toga. Ostalo je samo secanje na tragediju i cinjenica da gotovo niko nije proglasen krivim niti osudjen zbog ovoga. Zato se i danas trazi pravda za sve. Pozdrav tebi prijatelju iz Skoplja.
    (Ivan Liverpool, 4. jun 2007 09:04)

    # Link komentara

  9. Svaka cast Ivane na ovo sto si napisao i omogucio nam da bar malo dolovimo sta se desavalo u paklu gde si ti bio prisutan na bilo koji nacin.Shvatam svaku tvoju rec koju si ovde napisao i svestan sam da nisi nikakav huligan niti da opravdavas iste.Volis klub za koji navijas,i to je sve...Bio sam i ja na neke utakmice doduse nevazne kao Millwall-Northampton u Oktobru prosle godine (u isto vreme kad je moja Makedonija igrala na Old Traffordu) i mogao sam videti sta za njih to znaci i kako bodre tim koji igra u trecoj ligi....Gledao sam na youtubu klipove o Hisslborough ali valjda ne shvatam do kraja sta se tada upravo dogodilo i sta znace sve te natpise The Truth,Justice....Siguran sam da znas mnogo toga oko te tragedije pa molio bih te da i nesto napises.Jel istina da je poginuo rodjak Gerrarda na tu utakmicu...Pozdrav Ivane i zelim te jos jednom pohvaliti i pozeleti ti sto vise i vece mogucnosti za gledanje i dozivljavanje ono sta volis.Naravno sa tvojim sinom....Pozdrav iz Skoplja
    (Iz Skoplja, 4. jun 2007 02:07)

    # Link komentara

  10. Pozdrav svim pravim i iskrenim tifozima.Ivane sve cestitke na komentaru a nisam mogao da ne posaljem komentar na sve ovo jer sam i ja otprilike u to vreme pocinjao(POCETAK 80-TIH).Verovatno smo i pribliznih godina pa vrlo dobro znamo kako je bilo tih godina.Nisam imao tu srecu da gledam neku utakmicu uzivo iz Londona ili Milana,to su gradovi u koje bih najpre otisao,ali kao veliki tifoz Partizana obisao sam celu Jugoslaviju sa njim.Jedino u Makedoniji nisam bio.Mnogo dozivljaja i teskih gostovanja je bilo a mislim da nikad nece izbledeti secanja na Kosevo ako se ne varam i dobro me sluzi pamcenje 84. kad je Sarajevo bilo sampion.Zatim Mostar 89. i cuveni dvomec sa Seltikom ( 2:1 i 4:5 u Glazgovu ).Ostace mi upamcen i Zagreb 90.cetvrtfinale Kupa sa Dinamom(2:0) i velike tuce ispred meca u Maksimirskoj sumi kada je na nas 200 koji smo dosli svojim prevozima u Zagreb ispred glavnice od 1500 iz Beograda koji su bili isterani iz voza pre Maksimira a oni koji poznaju Zagreb znaju da voz prolazi vrlo blizu Maksimira.Taj mec je bio otprilike godinu dana pre utakmice Dinamo-Zvezda koja nije bila odigrana.i dalje su mi ziva secanja na rusenje zastitne ograde rusenja komplet svih metalnih reklama na jugu.A sve to mozda nebi ni bilo da nas nisu sa istoka BBB nonstop kamenjem i bakljama gadjali a da pritom policija skoro i da nije reagovala.U potpunosti razumem tvoj tekst i ne opravdavam vandalska i zverska ponasanja na stadionima.Imam dva klinca koji polako rastu i verovatno ce jednog dana biti deo tog navijackog miljea ovog ili onog kluba ali treba ih prevaspitavati u pravom smeru.Veliko je danas pitanje koliko se isplati danas davati live podrsku svom klubu kod nas pored toliko afera,kradja i sebicnog ponasanja uprava prema onima koji zadnju kintu daju za gostovanja i pruzaju bezrezervnu i ponekad fanaticnu podrsku svom klubu(pr.Partizan-Artmedija,mecevi sa Njukaslom,Laciom ili ranije Roma 90,Dinamo Bukurest u Podgorici89,Groningen itd.).Sve dok se mnoge stvari ne iskristalisu kod nas mislim da kao u Londonu,Liverpulu ili Lidsu na primer necemo jos za dugo smeti bezbedno da uhvatimo decu za ruke i odvesti ih na Derbi ili neki slican mec.pozdrav svim iskrenim navijacima posebno Grobarima i neka bar malo preispitaju sebe i zamisle se pre nego sto nalete na neki noz,palicu ili tome slicno.
    (Dejan-Krusevac, 3. jun 2007 23:23)

    # Link komentara

  11. Momci hvala svima koji su na pravi nacin razumeli sta sam zaista zeleo da kazem. Marko hvala ti bas kao da si sa nama putovao na Anfield. Igore tebi posebno hvala zato sto si i pored toga sto navijas za Chelsea i zivis u Londonu napisao ono sto nazalost mnogima ovde tesko ulazi u glavu. Jos jedno cu vas sve zamoliti. Nemojte se ni sada a ni u buducnosti svadjati oko mojih ili bilo cijih komentara. Svako ima pravo na svoj stav i misljenje pa tako i covek koji je moje reci onako lose protumacio. Sve dok to ima predznak sportskog i kulturnog ponasanja ja zaista nemam ama bas nikakav problem sa time. U slucaju da se ode predaleko i predje na vredjanje onda kao i svi momci iz Toxtetha postanem ONE BAD F*CKING BUSTARD. Jos jednom pozdrav svima od mene i mog klinca. Igore poljubac za malu princezu od Stanforda.
    (Ivan Liverpool, 3. jun 2007 19:27)

    # Link komentara

  12. Iako sam navijac Partizana i Celzija hteo bih da pozdravim Ivana i sve prave navijace Liverpula.
    Ovde vazi pravilo da ako nisi bio na Kopu Enfilda i ako ti se tamo neko nije popisao na nogu, onda ne znas sta znaci biti navijac.
    Za sve one koji nas nazivaju "klincima" i "huliganima" samo zato sto smo spremni da pratimo svoj tim na kraj sveta, zamolio bih da predju na rubrike za tenis i golf...
    (Igor-London, otac cerkice od 5 godina, 3. jun 2007 18:21)

    # Link komentara

  13. Izgleda da svi iz generacija sa kraja 60ih sve do kraja 70ih imaju istu pricu- i ja sam odrastao na utakmicama iz zlatnog doba liverpoola i zarazen sam svime sto ima veze sa "terrace culture"!!
    izlisno je uopste pricati o tuznim scenama sa Hejsela jer slika stvarno govori 1000 reci.
    @ivan
    ne vidim razlog tvom pravdanju nekome ko je ocigledno neobrazovan u kulturnom,sportskom i ljudskom smislu i koji poseze za tako niskim prozivkama tipa" kad naucis kako se pise..." nije to tvoj nivo i ne spustaj se molim te. uvek je lepo cuti da ima ljudi koji prate i poznaju navijacku sub-kulturu i spremni su da o tome diskutuju i podele iskustva.
    ja zivim u italiji,u milanu trenutno, i moram priznati da posle iskustava koje imam odavde sigurno nemam mnogo sta lepog da kazem o njima i njihovim manirima. mogu cak i da vidim kako je do incidenta doslo,jer italijani imaju naviku da provociraju,bodu nozevima i limenkama, a posle da kukaju kako su ugrozeni. pa pogledajte sta je samo bilo u rimu kada je igrao man.utd gde su ljudi masovno bili napadani kada su bili u manjim grupama a jedini veci incident dogodio se lungo Tevere kada su englezi naterali italijane i turiste u masovnu bezaniju.
    o italiajnima govori dovoljno i slika sa delle alpija pred utakmicu juve-liverpool gde se pominje tragedija u sheffieldu gde je poginulo 96 momaka sa merseyside.
    Ivane ako ti nije tesko postuj neke linkove gde mozemo mozda da procitamo i vidimo ono sto mozda do sada nismo a ako zelis ustupicu ti karte za poslednju utakmicu na anfieldu sledece sezone- nek sin vidi i anfiel ako do sada nije.
    justice for the 96- RTK
    (marko j., 2. jun 2007 15:57)

    # Link komentara

  14. Kolko me pamcenje sluzi ta utakmica je bila na tv-u u snimku na trecen kanalu,FA kup je mislim bio,secam se da se da je bilo zaletanja,ali nisam siguran da su ih Liverpulovi bili odvalili,Milvolovi su bili na zapadu do severa,znam da je Liverpulovih bilo mnogo,izvini ako gresim.Milvol je udario zabranu ulaska na stadion gotovo celoj prvoj ekipi.U svakom slucaju lepo je da neko poznaje toliko stvari o Liverpulovim navijacima i stvarno svaka cast!!!Aj ako imas jos neku ovakvu pricu posalji na mail
    (Vlada, 2. jun 2007 13:38)

    # Link komentara

  15. @mike
    villa je bila u finalu i pobedila 1982. cika doug nas je prilicno udavio poslednjih desetak godina, ali valjda ce ovaj amer promeniti stvari. za sada je samo promenio grb. naravno, villini navijaci su truba: gledao sam oko nove godine spurs-villa i nije bila puna gostujuca tribina, a obicno svi u engleskoj vole da dodju do londona. protiv carltona nas je bilo vise, ali carlton nema navijace, pa nije ni cudo da se nisu culi. scourcers su glasni a anfield je prilicno zatvoren pa to deluje jos glasnije, ali ce nazalost i LFC uskoro imati hibridni stadion, a kop ce otici u istoriju. tako da ivane, vodi sina dok jos ima vremena. a sto se mene tice: tesko da ce villa ikada vise prismrdeti u ligu sampiona, ali pitanje je i da li ce mene fudbal jos dugo zanimati. sve vise lici na golf: bogatasi na terenu, bogatasi na tribinama ili oko terena, a sirotinja i luzeri poput mene bleje u ekran. sve je postalo tezak sminkeraj. ne znam kako je bilo pre dvadeset godina ivane, ali ovo sada izgleda kao nba.
    (avfc, 2. jun 2007 07:23)

    # Link komentara

  16. Kao i mnjogi komentatori bio sam gledalac i prenosa i tragedije eto tome je vec 22 god.Mislim da je izlisno ovo
    je uradio taj,ovaj je kriv...
    ENGLESKI futbal je za sve kaznjen 5 godina!!I posle toga sve se promenilo!Pljuvaci su ostali"sa strane".Englezi od
    1990-e gledaju futbal sa 3 mtr od igralista i...sve je O.K.A ima ih i po 60.000 na stadionima.A mi,samo pisemo
    a nista ne radimo,oko gledalaca ne samo na futbalu.Sad smo usli u"svet"i sa kosarkom, iz Vrsca.Manimo se corava posla gledajmo svoje dvoriste i ocisitmo prvo njega od NEVASPITANIH NAVIJACA(da li su?) OD DROGERA I MAFIJASA-clanova"tzv uprave".OVDE SE NA TO GLEDA DRUGACIJE,iako kazu da je Zapad truo!!!Pozdrav
    (Dragan Bosnjakovic, 2. jun 2007 01:39)

    # Link komentara

  17. @Ivan
    Moj utisak o "huliganskom potencijalu" Liverpulovih navijaca stekao sam samo na osnovu prica mojih prijatelja koji su bili u Engleskoj i knjiga koje su napisali bivsi huligani, poput Kasa Penanta.
    Na osnovu toga, a i nekih snimaka, zakljucio sam da su se u dogadjaje na Hejselu umesale druge firme, ali i Nacionalni front. Dobro se secam jedne scene sa neke zeleznicke stanice u Briselu - uz navijace sa obelezijima Liverpula vide se tipovi koji su, kad su primetili kameru, ispruzili desnu ruku u nacisticki pozdrav.
    Kao i svi normalni ljudi Hejselsku tragediju dozivljavam kao veliku sramotu navijaca kluba za kojeg navijam. Ipak, Liverpul ce za mene uvek biti simbol svega sto je uzviseno u fudbalu. Takodje, mislim da je cinjenica da sam jos kao klinac zavoleo Liverpul umnogome uticala na moje vaspitanje i na formiranje moje licnosti. Ljudima koji ne vole fudbal, odlaske na stadione, putovanja na gostovanja sa drugovima, pobede i poraze... to ne vredi objasnjavati. Kako njima moze da bude jasno da je "You'll never walk alone" vise od navijacke pesme i da je to zivotni stav.
    Pozdrav tebi i tvom klincu
    (crni, 2. jun 2007 00:19)

    # Link komentara

  18. @Milos
    Milose, imenjace, sto ocrni tako ovog coveka koji je zeleo samo da prenese deo atmosfere i background-a tog dogadjaja koji smo mi obicni smrtnici imali prilike samoda gledmo na TV-u. Rekao bih da je dao izvrstan sciolosko-psiholoski profil svih tih "ljudi" koji su mogli da izazovu tako nesto, noseni psihologijom mase.
    @Ivan
    Elem, Ivane svaka cast za komentare. Pisi jos, mene jako zanima background koji je pratio taj nemili dogadjaj, a meni je potpuno nepoznat. Znam kako su se Englezi proveli u Rimu i verujem cvrsto u "sposobnost" mediteranskog mentaliteta da te ponizi toliko zbog svoje zavisti, da se osecas kao zivotinja. Zivim u takvoj jednoj zemlji - Grckoj, tzv. "bratskoj". Ono cemu se ja cesto smejem sa prijateljima je da "u svakoj corbi ima i Srba". Mislim, potpuno je neverovatno kako smo par nevinih srpskih turista i ja dosli do karata za odbojkasku utakmicu Grcka-SCG na Olimpijadi ovde u Atini 2004. U svakom slucaju, bio je to jedan triler u kome su Grci po ko zna koji put zeleli kroz sport da pokazu kako su "visa rasa" u odnosu na Srbe. Posle dobijenog tie-break-a zavrsavam sa 20-tak kopci, ne dozvoljavajuci da mi uzmu moju zastavu i jos vaznije da mi pokazu kako su bolji. Neverovatno je sta covek misli u tim trenucima. Kada su pokusali da me toliko ponize, i ja sam imao neverovatnu zelju da ponizim njih. Mogao bih jos par desetina redova o tome kako sam se docepao bolnice posle utakmice, ogrnut u srpsku zastavu, ali vec sam oduzio o tome. Potpuno me je potresao film "Green street hooligans" o "firmi" West Ham-a i rivalstvu koje postoji sa "firmom" Milwall-a. Sve to sto si rekao se savrseno uklapa u ono o cemu taj film govori. Zaista me zanima taj zivotni koncept u kome ti je pripadnost tvojoj "firmi" (skoro) sve u zivotu.
    @avfc
    Potpuno je normalno da gradovi kao Birmingham, Newcastle ili Sheffield imaju vise "firmasa" nego L'pool, ali to su samo brojevi i demografija. Kada su se pre 10-tak dana navijaci iz L'pool-a skupili na Sintagmi, u centru Atine, to je bilo za strahopostovanje. Iako su po sopstvenom priznanju bili naliveni sa 20-40 piva, nisu radili nista drugo nego pevali svojim junacima. Neprestano, 3 dana i noci. Niko drugi im nije bio u mislima. Dok su ih "gostoljubivi" Grci pljackali sa 2-3 puta vecim od zakonitih cena po taksijima, hotelima ili cak i prodavajuci im to pivo 2-3 puta skuplje nego drugim gostima. Dostojanstveno bez incidenata. A Italijani? Nije ih bilo nigde, da bi na pocetku utakmice shvatili da ih je ipak bilo 20-tak hiljada u Atini. Pre ulaska i posle izlaska sa stadiona, svi dresovi, salovi ili transparenti AC Milan-a su bili skljonjeni od ociju javnosti. Zar da mi takvi beskicmenjaci budu uzor? Bilo kome? Ne kazem da je ubijanje drugih za uzor, ali "Crvenima" kapa dole za celu predstavu koju su nam tih par dana pruzili na ulicama i trgovima Atine. Dok Villa, Sheffield Utd ili Newcastle Utd ne dodju do finala lige sampiona i njihovi navijaci pokazu svetu koliko su veliki, taj svet ce znati samo za Liverpool. Mislim, nije cudo sto ima toliko navijaca sirom sveta. Ko tih dana u Atini nije bar malo zavideo tim ljudima koji su tamo stajali i pevali? Bar od onih koji su to gledali iz blizine. A koliko je finala samo igrao Liverpool? Mislim da tim ljudima nisu bili fascinirani jedino Rimljani te sramne 1984. (iz zavisti) i Belgijanci te sramne 1985.
    (Mike, 1. jun 2007 23:14)

    # Link komentara

  19. @Vlada
    Vlado tuca izmedju navijaca Millwala i Liverpoola dobila je prosle nedelje i sudski epilog. Pricu o tome mogao si procitati pre sedam dana i na mnogim sajtovima iz zemalja iz okruzenja. Ja ti mogu uciniti toliko da ti posaljem disk sa ovom utakmicom koju su igrali u okviru kupa. Nevidi se bas bog zna koliko dugo ali dovoljno da te uveri u napisano. Pozdrav i coveku koji je bio u Birminghamu.
    (Ivan Liverpool, 1. jun 2007 20:22)

    # Link komentara

  20. drago mi je sto se pojavio ovaj tekst, cisto zbog podsecanja na to da navijaci LFC nisu samo super face koje prave fenomenalnu atmosferu. neke stvari se ocigledno ne menjaju: u l'poolu su i dalje nezaposleni, pa im zato protivnicki navijaci pevaju(takodje i tofees) "sign on (za socijalnu pomoc) you'll never work again". ivane, tvoj prvi utisak l'poola je slican mom prvom utisku birmighama, osim sto sam ja u birmigham dosao 2004. jad i beda. kao da je srpska vojska tuda prosla. imao sam tada ideju da na utakmicu odem tri sata ranije, misleci kako ce nas sigrno dva-tri puta pretresati. nisam video uniformisanog policajca. jedan cika me je zamolio da gvirne u moj ranac i zaista je samo gvirnuo. izmedju mene i terena nije bilo nicega osim natpisa da bi me to zadovoljstvo obavezno kostalo 50000 funti.
    usput, jedan prijatelj iz sanderlenda mi je rekao kako njukastl ima daleko vise navijaca od l'poola, a da l'pool samo ima mnogo vise navijaca sirom sveta. a holte end je najveca tribina u engleskoj a protiv sefild junajteda sam prvi put cuo buku i navijanje na villa parku posle pet-sest godina: dzin se budi!!!
    (avfc, 1. jun 2007 18:01)

    # Link komentara

  21. Kada se sve napisano sabere ispada da je krivica Engleskih navijaca mnogo manja nego sto je to predstavljeno.Ako se zaista zna sta se dogadjalo u rimu prethodne godine a kao posledicu toga i za postojecu tenziju izmedju navijaca onda se nikako nije smelo dozvolit da navijaci liverpula i juventusa imaju dodirnih tacaka.dalje ako je istina da su italijani prvi poceli sukob gadjauci engleze kamicama flasama i sta ti ja vec znam sa cim a da istovremeno nije bilo policajaca koji bi to sprecili onda je samo bilo vremena kada ce dodji do jurisa engleskih navijaca.zamislite sebe u toj situaciji : nemate gde da pobegnete jer kroz kapije ne mozete napolje s obzirom da velika masa navijaca kroz njih jos uvek ulazi odnosno ceka ispred stadiona da udje ne mozete da pobegnete na teren od ograda sta cete da radite pa mozete da budete najveci pacifista na svetu u jednom trenutku cete se iznervirati i krenuti da se branite ili ako ste malo ratoborniji da im se svetiti .Pa ako sam ja dobro razumeo tekst onda su Englezi najmanje krivi jer su bili bez razloga malo je reci maltretirani ponizeni u rimu a za to niko koliko zanam nije kaznjen ako naravno neko ne smatra da ako vas neko pobedi na domacem terenu da treba da ih sve pobijete, i da su opet poceli da ih gadjaju a da krivicom uefe i poicije nisu bili razdvojeni i zasticeni pa naravno da ce zapoceti samozastitu koja ce nazalosta u jednom trenutku ali saglasno animalnim istiktima ljudske rase preci u neku surovu osvetu.Ovim licemerima iz uefe bilo je najlakse da Engleze proglase krivima i speru svoju odgovornost i za hejsel ali i za to sto niko nije kaznjen za ono sto se pre toga dogodilo u Rimu pa zbog toga bi trebalo zabaramima zabraniti organizaciju bilo kakvog ne samo fudbalskog vec uopste sportskog medjunarodnog dogadjaja u narednih deset godina a bogami je trebalo kazniti i Romu.O policiji i njihovom diletanskom ponasanju jednostavno necu da trosim reci
    (Vladan R., 1. jun 2007 16:55)

    # Link komentara

  22. E jedino ako Liverpulovi nisu cepali Milvolove i to na sred Dena,vecu glupost u zivotu nisam cuo,ja ne znam koju si ti utakmicu gledao,pricaj ti to nekim klincima,ako je zaj***n onda su to stanovnici juznog Londona
    (Vlada, 1. jun 2007 16:13)

    # Link komentara

  23. @MILOS
    SEDIM PORED COVEKA KOJEG SI OVAKO JAVNO OCRNIO I IMAM POTREBU DA TI KAZEM SAMO JEDNO. POGRESIO SI MILOSE I TO MNOGO. NISTA OD ONOGA STO SI O IVANU NAPISAO NIJE TACNO ALI NEKA IDE TEBI NA DUSU. JA TI SAMO MOGU RECI DA JE MNOGO KLIZAVA STAZA KOJOM SI KRENUO.
    JA NISAM BIO NI BLIZU HEJSELA ALI COVEKA POZNAJEM STO GODINA I SMEO BIH U SVAKO DOBA DA MU POVERIM SVOJ A I ZIVOTE SVOJE DECE.TOLIKO.
    (Albert, 1. jun 2007 15:51)

    # Link komentara

  24. @Milos
    Milose nemam nameru da se sa tobom prepucavam oko ovoga.Mislim bez veze je da vodimo praznu pricu ko je u pravu a ko ne. Lepo sam napisao da sam ponosan sto sam navijac Liverpoola i sto sam bio tamo. Nisam spominjao da sam bio deo horde ili bilo kakve grupacije. To sto cesto pogresim sa pisanjem nije stvar neznanja nego brzine kojom kucam odprilike negde oko 150 odkucaja u minutu pa si sto se toga tice samo delimicno u pravu. Pogresio sam i recimo kod reci Toxtet jer sam izostavio "h" na kraju ali to automatski nije znak da gresim iz gluposti. No dobro takav si zakljucak doneo i ja stvarno nemam razloga da te uveravam u suprotno. "Decko" za tvoju informaciju verovatno ima malo vise godina od tebe tako da bi bil lepo da to postujes ako znas sta ta rec znaci. Nesto imam utisak da bi ovaj razgovor bio mnogo drugaciji da me zaista poznajes ovako ostaje malo otuzan osecaj da nisi skapirao sta sam zeleo da kazem. Ja ti vise svakako necu odgovarati posto mislim da za tim nema svrhe ni potrebe. Molim te samo da neodes previse daleko posto tvoj ton polako lici na nesto uvredljivo. Naime vec si me okvalifikovao kao ubicu,sadistu,deo horde koja uziva u ubijanju i koja bi to ponovo radila. Ja tebi evo odgovaram onako kao mislim da treba odnosno korektno i bez ikakvih prideva. Jedino sto mislim da si pametno rekao jeste da mozda nije terbalo objaviti moj komentar ali ne zato sto velica huliganstvo ili bilo sta slicno tome, vec zato sto se moze i ocekivati da ljudi kao sto si ti to pogresno protumace. No kao sto rekoh dalje sa tobom necu polemisati o ovome a ti "lektore" vidi da negde mozda nisam pogresio u pravopisu. Jos nesto ja znam gde sam u zivotu i kada pogresio i nije me sramota da to priznam. Sa tobom je izgleda malo drugacije pa se bojim da ce kada saznas gde gresis biti prilicno kasno. Pozdravljam sve koji su moje pisanje shvatili na pravi nacin a pozdravljam i tebe u nadi da ces ipak shavtiti sta je bio moj pravi cilj.
    (Ivan Liverpool, 1. jun 2007 15:25)

    # Link komentara

  25. Crni dan fudbala u njenoj stotinu i pedeset godina (zvanično) dugoj istoriji !!!
    Crni dan. Autoru svaka čast !!! I zaista, ne ponovilo se više nikada. Trebali bismo se ugledati na to kojim načinima i sredstvima (lično bih bilo koje sredstvo koristio protiv huligana i st...) su posle rešavali probleme huliganizma i tobož "vatrenih navijača"-ekstremnih grupacija, naravno.
    Ovo je slučaj kada se pre toga malo uradilo, nažalost i na glupost svih koji su okretali glave od problema a kod nas još uvek nije ... ali može biti ... sprečimo pre nego što se pokajemo !?

    P.S. Ivane svaka čast na komentaru i na dopuni ovoga iovako izuzetnog teksta !

    Poz.
    (Svir@c, 1. jun 2007 15:05)

    # Link komentara

  26. Uopste mi nije jasno kako su igraci juventusa ispali takvi beskicmenjaci i nisu napustili teren. Da li neko zna neku reakciju italijanske javnosti, ne na to sto je utakmica odigrana, vec na to sto juventus nije napustio mec momentalno. Ja da sam navijac juventusa nikada nebih oprostio klubu sto nije napustio stadion. To mi je nesthvatljivo. Za svaku osudu.Mora da neko drugi upravlja koncima, i tada kao i danas. p.s. ma jel moguce da nekoga ni doza za 6 konja ne moze da smiri, ako je to istina onda hvala bogu sto nisam bio tamo.
    (Kaneli, 1. jun 2007 14:10)

    # Link komentara

  27. Kada neko napiše da je ponosan na to što je bio deo horde koja je ubila 39 ljudi onda ja sasvim dovoljno znam o njemu. Tačnije znam onoliko koliko mi je potrebno.
    Drugo tekst ne zvuči ni malo pokajnički a to se može videti na osnovu komentara ispod. Deluje napaljeno i lično ga ne bi objavio kao komentar na glavni tekst, bez obzira što dolazi iz prve ruke. Čemu navođenje imena liverpulskih bandi, čemu im davati prostor? Krivi su Italijani i UEFA? Ma nemoj! I nauči kada se NE piše odvojeno a kada sastavljeno pa da prestanem da te zovem dečko.
    (Miloš, 1. jun 2007 13:52)

    # Link komentara

  28. @Milos
    Milose ja sam bio veoma jasan za one koji umeju da citaju ono sto je napisano. Jesam ponosan sto sam navijac Liverpoola i jesam ponosan sto sam bio na Hejselu. Neznam samo kako si i zasto dosao do zakljucka da sam ponosan i srecan sto su ljudi izginuli. To sto ja tebi zvucim kao klinac je tvoj pogled na celu stvar a ne moj stav o svemu sto se dogodilo. Osim toga pominjanje imena Liverpoolskih bandi kako ti kazes je samo u cilju docaravanja atmosfere koja je tamo vladala i to je sve. Ja nicim nisam velicao ni jednu od tih skupina niti ono sto su tamo ucinili. Osim toga moram ti reci jos nesto. Imas minus ispred zagrade samim tim sto pises i opisujes coveka kojeg ne poznajes, u ovom slucaju mene ali verovatno si takav i sa drugim ljudima. Pa kako ti covece znas sta ja i kako mislim i kava su moja osecanja u vezi toga. Ja sam bar dovoljno posten da priznam nesto sto mi bas i nesluzi na cast i pri tome klincima jasno kazem da to nije dobro. Ako to tebi zvuci drugacije onda imas problem sa samim sobom i razumevanjem drugih ali ja ti tu slabo mogu pomoci. Ja se kao sto vidis obracam tebi licno i nespominjem te kao "Decka Milosa". U jednom si bio u pravu a to je da se srecom i bogu hvala jos osecam kao decko. Mislim na svoju psihofizicku kondiciju i stanje. Jos sam zdrave pameti i sada svakako mogu bolje da sagledam sta je dobro a sta ne. Verovatno sam zbog toga i pozeleo da mladjima od sebe ukazem na cinjenicu da se nesto kao Hejsel nikada vise nesme ponoviti. Sto se tebe tice molio bih te da se u buduce zadrzis na kritikama vezanih za tekst koji sam napisao i slobodno napisi dali ti se sviodja ili ne. Veruj mi sigurno se necu ljutiti ako ti se nesto nebude dopalo. Mene nemoj opisivati jer kao sto sam rekao neznas me, neka tako i ostane.
    (Ivan Liverpool, 1. jun 2007 12:24)

    # Link komentara

  29. Ne razumem..."ZAISTA NIJE BITNO KO JE POCEO NEGO JE BITNO DOKLE SE IDE,BITNO JE KO DOKLE IDE...GDE SU GRANICE,TO JE BITNO".Kakve ima veze ko je kome u nekom kaficu opsovao omiljenog fudbalera.Alo bre,ljudi su tamo ginuli,umirali su na SPORSTSKOM OBJEKTU...na jednoj fudbalskoj utakmici.Pa to je za svaku osudu!!!!Nikada ali bas nikada nece uspeti da operu tu sramotu sa sebe.Gledao sam to finale imao sam 14 godina...i dobro se secam svega.Ma,strasno.
    (Pit, 1. jun 2007 12:20)

    # Link komentara

  30. Svi se loze na Liverpool, lafo neko srce. Obicne ubice
    (rossoneri, 1. jun 2007 11:54)

    # Link komentara

  31. Ništa se nije promenilo i ništa se neće promeniti. Mada dečko Ivan na kraju izražava žaljenje zbog svega kroz veliki deo njegovog komentara govori 20-godišnji klinac. Jasno je da je i dalje napaljen, da se svega seća sa strašću i ponosom, da mu je možda žao poginulih, ali sami su provocirali, kao što to on reče. Ceo ovaj komentar, sa sve prisutnim imenima liverpulskih bandi nije ništa drugo nego propaganda huliganstva, od njega klincima samo može da proradi adrenalin. Kriva je UEFA? Kako neko drugi može biti kriv što sam ja stoka i monstrum? Kajanje na kraju je samo licemerje, vidi se da je čovek ponosan što je bio deo podivljale horde i da bi opet išao tamo.
    (Miloš, 1. jun 2007 10:26)

    # Link komentara

  32. @Crni @Pedja
    Momci stvari stoje ovako. National Front nije bio prisutan na Hejselu bar ne organizovano. Ekipe iz drugih gradova jesu i to po dvadesetak predstavnika Wolvesa,Birminghama,Man.Uniteda,Man. Citya,Bristola,Leedsa,Ipsvicha,Lutona,Newcastlea,Norwicha,Sunderlanda... Jezgro su ipak cinili momci iz Liverpoola. Vidite sto se njih tice oni ni danas nevaze za neke posebne ekstreme kada su huligani u pitanju a znate li zasto? Ni tada a ni sada u Engleskoj gotovo nikome na kraj pameti nepada da se sa njima kaci. Njih jednostavno postuju jer oni nikoga ne napadaju. Ako ih napadnes spremi se na to da se mozda neces vratiti kuci. Najbolje su to pre negde dve godine osetili momci iz Millwala i to na svom stadionu. Nakon toliko godina valjda iznervirani sto im ljubimci gube sa tri nula zaleteli su se na samom stadionu na ekipu sa Kopa. Dobili su takve batine da ih i dan danas ovi iz Chelsea i ostalih ekipa zezaju zbog toga. U to vreme jezgro su cinili siromasni momci iz Toxteta, dokeri i lucki radnici. Sve u svemu ljuta sirotinja. Za njih je nasilje bilo nesto savim normalno i uobicajeno. Kasnih sedamdesetih godina sami policajci u Liverpoolu su pricali da niko nezna ko tacno zivi u Toxtetu ni koliko stanovnika zaista ima iz prostog razloga sto tamo policija ne zalazi vec godinama. Ja sam Liverpool zavoleo slucajno gledajuci davne 1972. godine na moru neku utakmicu koju su tada igrali protiv Leedsa. Moja prva impresija bili su navijaci i golman Ray Clemence. Bio sam klinac koji do tada tako nesto nije gledao i sad zamislite kako je tada izgledao Kop bez sedista sa dva ili tri puta vise ljudi... Desetak godina kasnije stigao sam u grad Beatlesa onako na par dana. Video sam Toxtet i shvatio da je mnogo gore nego sto sam do tada znao. Gomile srusenih kuca na sve strane. Mnoge u plamenu u po bela dana. Na gotovo svima umesto prozora ploce od iverice ili Plywooda kako oni to kazu. Tek tu i tamo neko proviri iz neke od njih. Na ulicama nigde nikoga. Automobili uglavnom rastavljeni na sve strane. Droga u to vreme verovatno najjeftinija na kugli zemaljskoj. Skuplja je bila pica u restoranu od jednog Shouta na ulici. Nezaposlenost ogromna, izgledalo je da gotovo niko i neradi. Jedna prosecna porodica izgledala je ovako: tata alkos, mama na valijumu i dete na heroinu. Katastrofa. Onda dodje vikend i kao u filmovima u istom trenutku svi krenu iz kuca ako se to tako moze nazvati. Pravac pabovi u Melwoodu oko Anfielda ako se igra kod kuce ili Nelson Square ako se putuje na gostovanje. Tu sam naucio da se najvise mrzi Notingham Forest pa zatim svi ostali. Za najveceg rivala smatra se Everton bez obzira na kom je mestu na tabeli. Tek onda dolaze Manchester United i ostali. Tada sam shvatio kolika je podela izmedju klubova sa severa Engleske i klubova iz Londona. Svaki severnjak bilo da navija za Liverpool.Leeds, Villu ili Manchester City ili United najvise na svetu mrzi Arsenal,Chelsea i Totenham. Najvise se postuju West Ham i njegovi navijaci mada i njih mrze kao kugu pa zatim Millwal i njegova ekipa. Sve ostalo iz Londona nije pametno pominjati kada si negde na severu. I tako dosao sam na par dana a ostao... Ma cini mi se da sam i sada tamo. Sada sve redje uspevam da zaradim toliko da mogu da putujem po svetu i da ih gledam uzivo. Bio sam sa njima svuda po Engleskoj,Spaniji,Francuskoj,Nemackoj itd. Sada pocinjem da spremam novac za odlazak na novi stadion kada bude izgradjen za par godina. Sada medjutim treba da povedem i svoga klinca koji trenutno ima 17 godina i kao i ja zivi za Liverpool. Engleska je jako skupa zemlja pa ce nam za desetak dana u Liverpoolu trebati prilicna suma novca. Jos da nezaboravim da vam kazem i to. Mi imamo svoj bratski klub za koji gotovo svi navijaci Liverpoola navijaju. To je Celtic. Isto je i u Skotskoj. Navijaci Celtica tako gledaju na Liverpool. Vrlo cesto dolaze iz Glazgova da nas gledaju. Na Hejselu ih je bilo nekoliko stotina. Hejsel je jedna tuga nevidjena. Nesto sto nije smelo da se dogodi. Hejsel je nesto sto boli celog zivota. Nisam ja tamo nikoga ubio ili tome slicno ali bio sam deo svega toga. Ljudi su bili jednostavno pregazeni. Oni prvi bili su pregazeni od nas a oni poslednji gazili su sami sebe do smrti. Jezivo je to ljudi i verujte nije mi nimalo lako ni danas nakon toliko godina...Bilo je i ne ponovilo se...
    (Ivan Liverpool, 1. jun 2007 09:34)

    # Link komentara

  33. Pocivajte u miru crvena braco.
    (SaleLFC, 1. jun 2007 04:28)

    # Link komentara

  34. Ivane svaka cast.Takodje sam veliki navijac liverpula i interesuje me otkud ti na heyselu, i sa navijacima liverpula?
    (pedja pg, 31. maj 2007 22:36)

    # Link komentara

  35. Imao sam 15 godina i TV prenos sa Hejsela (komentator je bio Zvonko Popovski iz TV Sarajevo) se secam kao da sam ga juce gledao.
    Iako mi je u srcu jedan srpski klub, za Liverpul navijam jos od polovine 70-tih godina proslog veka. Tu utakmicu sam danima cekao sa nestrpljenjem, a ono sto se dogodilo dugo nisam kapirao na pravi nacin. Bio sam nalozeni klinac, na pocetku svoje "huliganske" faze i moram da priznam da sam bio tezak kreten. Naime, nesrecu na tribinama stadiona u Briselu posmatrao sam kao huliganski obracun u kojem su "moji" pobedili.
    Secam se utakmice i cini mi se da su igraci Liverpula bili toliko sokirani da im je u glavi bila samo zelja da se taj pakao sto pre zavrsi! Takodje, imam osecaj da je postojao neki dogovor, makar precutan, da Juve uzme pehar kako bi se donekle smirile strasti i izbegao haos na ulicama Brisela posle utakmice.
    Citajuci knjige o engleskim huliganima stekao sam utisak da je ono sto se dogodilo na Hejselu bilo netipicno za navijace Liverpula. Oni nikada nisu bili medju najekstremnijim grupama, narocito na gostovanjima. To se moze videti i po onom sto su doziveli u Rimu godinu dana ranije, kada su doziveli linc i masakr, a da nisu pruzili jaci otpor. Cini mi se, dakle, da su za nesrecu na Hejselu, osim Liverpulovih navijaca, umesali huligani iz drugih engleskih firmi, ali i politicke grupe poput Nacionalnog fronta.
    (crni, 31. maj 2007 22:20)

    # Link komentara

  36. Ivane, hvala ti na komentaru. Ali ja ti zaista ne zavidim.
    (IGor, 31. maj 2007 19:24)

    # Link komentara

  37. Cini mi se da je uefa najvise kriva za sve ono sto se dogodilo a nisu snosili ni mrvicu krivice na kraju...
    (xxx, 31. maj 2007 19:07)

    # Link komentara

  38. Svaka cast!!!
    Ivane, ne mogu da verujem da si bio, da je bilo uopste nasih ljudi tamo... Mogu da zamislim kako je bilo i zavidim ti!
    (FOWLER, 31. maj 2007 17:50)

    # Link komentara

  39. REDAKCIJI B92

    Strašna priča, ali mi se ne sviđa to što je autoru, kao i većini ljudi sa B92/sport mnogo draži Liverpul od bilo kojih Italijana. Oseti se to i u ovom tekstu, ali i u člancima vezanim za ovogodišnje finale LŠ.

    Ipak ću vas pohvaliti, jer se u međuvremenu pojavilo nekoliko neverovatnih tekstova.
    (realno *W, 31. maj 2007 14:53)

    # Link komentara

  40. Odlican tekst. Malo ste omanuli u nekim sitnicama koje sa ove vremenske distance izgledaju podpuno minorno ali uglavnom dobro i realno. Kazem vam ovo kao zivi svedok onoga sto se tamo dogadjalo. Bio sam ucesnik svega o cemu pisete i secam se svake sekunde koju sam proveo u Briselu. Pocelo je medjutim jos u Ostendeu i Denkerku dve luke u koje su feribotom stizali navijaci sa Anfielda. Secam se da su momci iz ekipe Johnny and the Bandits organizovali utakmicu protiv ekipe Tomy And The Gang. Nije se medjutim radilo o fudbalu nego o igranju suge ili ledenog cikice dzipovima British Laylanda koji su upravo stigli u luku a u kojima su se na nesrecu nalazili kljucevi. Unisteno je nesto oko 115 komada za nepunih pola sata. U Briselu je prvo stradala robna kuca Beneton verovatno zato sto je to bila prva asocijacija na Italiju. Tu na njene izloge postavljen je transparent na kojem je pisalo Denkerk 1945-1985 We Are Back In War. Bilo je jasno da je nova invazija na Normandiju upravo pocela i da bi u tu svrhu trebalo pozvati upomoc sve i svakoga. Belgijanci su medjutim okretali glave i pravili se ludi cak i onda kada su u grad poceli da pristizu prvi navijaci iz Italije. Moram reci da su vec tada dobijali sporadicno batine ali da se nista posebno nije dogadjalo do recimo tri sata pred utakmicu. Onda je poceo haos. Budale su nas stavile na istu stranu. Tu su pored nas bili i predstavnici gotovo svih vecih ekipa toga vremena. Momci sa Old Traforda doneli su transparent " Man U Is Here-This Is The Big Cup. Ekipa Black Wolvesa iz Wolverhamptona nosila je nadpis NO MERCY... Na tribini sve vece Liverpoolske bande. Lion Tooth,Toxtet Boys,Leaders,Killing Machine,Liverpool Red Regiment,Atkinson Fat Heds,Irish Proud Team,Scotland Boys,Sex&Violence i mnogi drugi. Ispod starih ispusta u tribinama uneto je stotine kilograma metalnih lanaca,stangli,pajsera. Specijalno za tu priliku podeljeno je nekoliko stotina golf loptica probusenih ekserima. Sve u svemu cekao se dobar povod da se krene u bitku i naplati za ono iz Rima. Nije se dugo cekalo. Italijani su inace poznati po provokacijama ali su u vredjanju i izazivanju Engleza stvarno trazili djavola. Nije im bilo dosta da ih gadjaju raznim predmetima i kamenjem vec su ucinili upravo ono po njih najgore. U jednom trenutku dobro se secam izvadili su i zapalili jednu veliku Britansku zastavu i poceli da skandiraju Victoria Victoria Grande Putana. Bila je ovo jasna asocijacija na nekadasnju Kraljicu Britanije. Jedan Englez,Irac ili Skot moze za svoju vladarku da misli i kaze sve i svasta ali ce to tesko da dozvoli nekom drugom a narocito ne nekome koga smatra za neprijatelja. Tada je krenulo i zavrsilo se onako kako se zavrsilo. Uzalud Je Phil Neal preko razglasa pokusavao da smiri momke iz Kopa, nista nije pomoglo. I danas nakon toliko godina jos cujem sa razglasa glas oficijelnog spikera koji cita imena poginulih. I dalje mislim da sve ono nije moralo ni trebalo da se desi. I sada a i tada sam smatrao da su krivi svi a najvise Uefa I Fifa sto su dozvolile da se jedna takva utakmica odigra na stadionu koji je vec odavno sluzio samo za atletske mitinge i tome slicno. Sta reci za organizaciju kada se dve ratoborne strane nadju na istoj strani stadiona koji se inace raspada. Tada sam imao dvadeset godina i bio sam srecan sto sam deo ekipe koja je dosla da izravna racune. Danas se samo nosim jednom mislju. Bilo je i neka se nikada vise nikome ne ponovi. Navijacima Juventusa neka je vecni mir a nama kajanje za ucinjeno.
    (Ivan Liverpool, 31. maj 2007 12:26)

    # Link komentara