Fenomen Gretna

Samo pet godina profesionalizma bilo je dovoljno fudbalskom klubu Gretna da se sa dna Škotske fudbalske lige popne do najvišeg ranga, obarajući na tom putu mnoge rekorde. Dvadeset osmog aprila 2007. godine, samo 58 meseci pošto su primljeni u Škotsku fudbalsku ligu, oni su izborili mesto u Premijer ligi svoje zemlje.

Vladimir Novaković
Pošaljite komentar
  1. Slazem se sa deckom koji je napisao tekst br.34,u pravu je sto se tice svega.Steta za kladionicare,nema vise sigurice.
    (Marko, 21. maj 2007 06:01)

    # Link komentara

  2. CESTITAM OD SRCA GRETNI NA ULASKU U SPL!
    (Milan Kuzmanovic, 18. maj 2007 12:31)

    # Link komentara

  3. POZDRAV SVIMA!PRVO BI HTEO DA CESTITAM GRETNI NA DOSADASNJIM USPESIMA!NE BIH SE SLOZIO SA JEDNIM PRETHODNIM CITAOCEM!KONKRETNO NA NOVAKA(NJEGOV KOMENTAR JE POD REDNIM BROJEM 17)!NE NAMERAVAM NIKOG DA VREDJAM!NAPROTIV!ZAR TREBA ZANEMARITI USPEHE KLUBA KAO STO JE GRETNA!NAPROTIV!NE MOZEMO IM SUDITI ZA DEBAKL OD DERRY CITY(IRSKA)NA OSNOVU JEDNE UTAKMICE!NE SVIDJA MI SE NJEGOVO MISLJENJE DA BI MLADOST IZ APATINA POBEDILA GRETNU NA 9 OD 10 MECEVA!TO NIJE TACNO!DALEKO VECI RANG FUDBALA JE U TOJ LIGI MADA SVI MISLE NA TAJ NACIN:A NJIH CEMO POBEDITI LAKO,NIJE BAS TAKO KAO STO SE CINI NA PRVI POGLED!TO JE BILO JEDNO VELIKO ISKUSTVO,PRVA UTAKMICA U EVROPI,NEDOSTATAK ISKUSTVA NA INTERNACIONALNOJ SCENI!INACE PRATIM KLUB OD PRE PAR GODINA(TACNIJE IZ VREMENA KAD SU SE TAKMICILI U ENGLESKIM NIZIM LIGAMA!INACE REDOVNI SAM POSETILAC NJIHOVOG SAJTA!SAJT JE ZAISTA FENOMENALAN!TOLIKO JE UREDAN,PREGLEDAN,RAZUMA,SVAKO MOZE DA SE SNADJE NA NJEMU,LAK JE ZA KORISCENJE!VIDIM DA IMA PAR CITALACA KOJI NISU BAS DOVOLJNO UPUCENI U FK GRETNA!ONI DA VOLE TAJ KLUB ONI BI VEROVATNO SVE STO IH INTERESUJE ZA FK GRETNU NASLI NA SAMOM NJENOM SAJTU(MNOGI NI NE ZNAJU DA ONA IMA SAJT)!ZANIMA ME ZASTO HAJDUK IZ KULE NEMA SAJT!A GRETNA IMA U TOME JE VELIKA RAZLIKA!ZATO BIH MOLIO SVE CITAOCE KOJI NISU DOVOLJNO UPUCENI U FK GRETNU DA NE IZNOSE POGRESNE I NETACNE KOMENTARE U VEZI FK GRETNE!AKO IMA NEKO NA FORUMU VASEG SAJTA KO BI ZELEO DA SE DOPISUJE U VEZI FK GRETNE TU SAM!KUZMANOVICCS@YAHOO.COM!AKO IMA NEKI ZAGRIZENI FAN KOJI BI HTEO DA IDE SA MNOM NA NJIHOVU UTAKMICU U SKOTSKU MOZEMO DA SE CUJEMO!MANJE VISE DOLBILA BI SE I TA VIZA NIJE TO SVETSKO CUDO NEKO BAS TAKO,DA SE NE MOZE DOBITI!VOLEO BI DA GLEDAM GRETNU NA OTVARANJU PREMIER LIGE!INACE PRVIH PAR MESECI GRETNA CE IGRATI NA STADIONU MOTHERWELLA(DOBRIH MAJKI)ZBOG RENOVIRANJA NJENOG STADIONA!JOS JEDNOM HTEO BIH DA POZDRAVIM SVE CITAOCE OVOG FORUMA U VEZI GRETNE!NAPRED GRETNA!MILAN IZ KULE(KOD VRBASA,NOVOG SADA)!
    (Milan Kuzmanovic, 18. maj 2007 02:36)

    # Link komentara

  4. @Szenowski
    Mada je moj privatni favorit FK Milicionar, sedam rangova za 5 sezona. To ne moze biti svak...
    (vn, 13. maj 2007 04:32)

    # Link komentara

  5. Pa bilo je i kod nas dosta "slicnih" primera. Recimo Buducnost Banatski Dvor, Obilic, Zvezdara, Zeleznik, Vozdovac, Bezanija, Cukaricki, Zeta...
    (Szenowski, 13. maj 2007 03:40)

    # Link komentara

  6. Ljubav prema fudbalu je beskompromisna i najveca...to je gretna pokazala....
    (Nikola NYC, 11. maj 2007 09:37)

    # Link komentara

  7. GRETNA JE KROZ SVE OVE GODINE BILA ODLIČNA NAJVIŠE JE KORISTILA KLADIONIČARIMA 100% IZ JEDAN U JEDAN SAMO NEK NASTAVE TAKO PA ĆE BITI RAVNI BARCI POLAKO POLAKO
    (Barca, 9. maj 2007 18:39)

    # Link komentara

  8. dragan - Čelsi@ pa na MORTON i on je kreno kao i gretna ali ne moze dva kluba da ulazi nego samo jedan po sezoni. Morton je prvak i ulazi u visi rang.Gretna neka ostane u drustvu najboljih, neka saceka 1 sezonu da im dodje MORTON pa neka polse pokazu Seltiku i Rendzersu kako se igra fudbal.
    (nowche, 8. maj 2007 12:02)

    # Link komentara

  9. Gretna, Gretna ...
    Svaka čast!
    Pratio sam ih putem kladionice i nije mi se desilo da sam na njima pao.
    Tekst o Gretni je odličan, ali bih voleo da ima više podataka o igračima koji su igrali za klub. Recimo, da li trenutno u klubu igra neki igrač koji je igrao i u periodu kada je Gretna bila u najnižem rangu.
    Svidela mi se priča o onom doktoru. Ima li još takvih ili sličnih igrača koji još uvek igraju ili su igrali za Gretnu?
    (Sveta, 7. maj 2007 17:00)

    # Link komentara

  10. Svaka cast Gretni na ovakvom uspehu! Da se ne kladim verovatno bih tesko i cuo za ovaj klub, tako da sam skoro redovno pratio rezultate ovog kluba, posebno ove sezone. I upravo ove sezone sam primetio dosta cudnih stvari kod rezultata Gretne (npr. vezu seriju od 6,7 pobeda a onda izgube od poslednjeplasirane ekipe u ligi sa 3,4 razlike i to na domacem terenu) a i titulu su osvojili u poslednjem kolu iako su imali konstantnu prednost na do pre par kola do kraja, tako da tu, ko zna, mozda i nisu bas cista posla. Tako da je tu mozda bilo i namestanja rezultata, ipak su skotske divizije u pitanju! Ali, bez obzira, ovakav uspeh nije za zanemarivanje!
    (vule, 7. maj 2007 03:02)

    # Link komentara

  11. Ja sam gretnu znao davno iz kladionice,uvek je bila ubica za 3+.
    (novi pazar, 6. maj 2007 13:21)

    # Link komentara

  12. Tako ce se i Rayo Valecano vratiti u Primeru!!!
    Pa ce onda Real Madrid da vidi svoga boga!!!
    (Bora, 5. maj 2007 21:18)

    # Link komentara

  13. Postujem Gretnine uspehe ali ne znam da li ste primetili uspehe fc morton kluba iz skotske 2 divizije.On mi je omiljeni klub u Skotskoj.Molio bi autore ovog sajta ako bi mogli nesto vise da napisu o ovom klubu.
    (kele, 4. maj 2007 01:38)

    # Link komentara

  14. Ja sam također navijač Gretne. Evo jedne zanimljivosti o jednom njenom bivšem igraču, Kennyu Deutcheru.On je zabio čak 41 gol prije 2 sezone za gretnu. Uglavnom taj lik je po zanimanju doktor. Dok je Gretna bila u 4. ligi,on je znao nekad igrati utakmice do poluvremena te bi pritom dao 3 gola. Nije mogo igrat nekad drugo poluvrijeme jer je morao ić liječiti pacijente u bolnicu.Legenda!!!!!!!
    (titan224, 3. maj 2007 22:31)

    # Link komentara

  15. Gretna je buduci sampion Skotske!
    Ja obozavam da navijam za timove koji su startovali iz nizih liga.
    (..., 3. maj 2007 22:02)

    # Link komentara

  16. Draga Gretna,
    nek ti je nova godina sretna!
    (Postar, 2. maj 2007 19:09)

    # Link komentara

  17. Gretna Garbno je stvarno najbolja.
    (Zile, 2. maj 2007 18:59)

    # Link komentara

  18. Slazem se sa komentarom da bi malo ko znao za Gretnu da nije kladionica ali...gledam na ovakve timove sa jednog drugacijeg aspekta.Ako znamo da je nekoliko puta u Francuskom Kupu do finala ili polufinala,stizala ekipa amaterskog ranga onda to govori koliko je voleti fudbal i uzivati u igri zapravo najveca motivacija da se postigne nesto vise.Naravno da novac igra veliku ulogu u fudbalu sto u buducnosti ozbiljno moze da iskompromituje ovaj sport.Ovakvi uspesi su stanje duha i stvar dobre organizacije sto bi nama i te kako moglo da sluzi za primer.Nadam se da kapital koji je pred njima nece pokvariti stanje stvari.
    (Pit, 2. maj 2007 16:07)

    # Link komentara

  19. Dokaz da ima vaznijih stvari u fudbalu od novca. Primer Athletic Bilbao mozda neki tekst o njima?
    (Boris, 1. maj 2007 21:33)

    # Link komentara

  20. A sta kazete na fenomen Banatski Dvor?Nevjerovatna je kolicina nase opsjednutosti svime sto dolazi sa Zapada.Ovde se raspravlja o nekoj Gretni koja igra Skotsku ligu u kojoj postoje samo 2 vrijedna kluba ,Seltiks i Rendzersi.Da nije kladionice ja nikad u zivotu ne bih cuo za Gretnu.Ili bih mozda cuo, jer su prosle godine izgubili u pretkvalifikacijama za uefa kup na svom terenu 5:1 od nekog Derry City iz Irske.Mladost iz Lucana ,iz ove nase jadne lige, bi dobila Gretnu u 9 od 10 medjusobnih susreta.Nemojte nikada vise da postavljate ovako glupu temu!
    (novak, 1. maj 2007 11:54)

    # Link komentara

  21. Verovali ili ne slicnu istoriju ima i Kievo Verona,i za njih sada svim srcem navijam,znaci rodio se i novi tim u Skotskoj za koji cu da navijam pored Celtica :)
    (slawisha, 1. maj 2007 11:53)

    # Link komentara

  22. Dok mi se cerka nije rodila zvali smo je Gretna. Dali smo joj ime Julija ali je nadimak ostao. Na Gretnu se ne kladim. Samo uzivam u njenim uspesima. Imajuci u vidu entuzijazam ljudi u klubu pre ce oni igrati ligu sampiona nego Zvezda.
    (Branko, 1. maj 2007 00:51)

    # Link komentara

  23. Svaka cast kopletnom rukovodstvu i igracima fc. Gretna na svemu sto su do sada postigli i naravno puno srece u buducnosti. Bravo i za autora ovog teksta i nadam se da ce se i ubuduce objavljivati price o ovom klubu.
    (Zagor TE-NEJ, 1. maj 2007 00:10)

    # Link komentara

  24. Svaki put Gretna 2P+ na kladioni, kvota nikad manja od 2,15 i eto para :)
    (Ivan, 30. april 2007 23:34)

    # Link komentara

  25. Pridruzujem se cestitkama za odlican tekst. Imace izgleda Gretna dosta navijaca ovde.
    (ursa, 30. april 2007 23:01)

    # Link komentara

  26. Samo daj pare,pa da vidis kako se igra fudbal.lako je bogatima da se zezaju.Danasnji fudbal je cist biznis!BRUKAAAAAA...
    (Milan,Le, 30. april 2007 21:32)

    # Link komentara

  27. Pratim Gretnu i dopada mi se kao klub i u igračkom i u smislu tipovanja na kladionici. Mada bi autor ovog teksta o Gretni (koji je odličan :-)) mogao malo više prostora da posveti finnsijama i sponzorima Gretne. Ipak lično smatram da PARA VRTI GDE BURGIJA NE MOŽE (Pr.Abramovič u Čelziju=titula, Arkan u Obiliću=Titula, tipični primeri a ima ih još....) Trba ispratiti Gretnu u narednih 4-5 godina i onda ponovo pisati o njima, u kom smislu , vreme će pokazati...
    (Gilesbi, 30. april 2007 13:09)

    # Link komentara

  28. Uopste ne bih potcenjivao Gretnu u narednoj sezoni! Mislim da ce oni biti veliki rivali i Rendzersu u Seltiku! Sta vise, ocekujem moza i titulu od njih... nikad se ne zna!!!
    (Danijel, 30. april 2007 12:39)

    # Link komentara

  29. Na koga ćemo sad da se kladimo?
    (dragan - Čelsi, 30. april 2007 06:27)

    # Link komentara

  30. Sjajan tekst! Gretna je i meni prirasla za srce i voleo bih da bar dve-tri sezone zadrže premijerligaški status.
    (Padre, 29. april 2007 22:15)

    # Link komentara

  31. Pratim ovu ekipu iz vremena kad su odlucili da se presele Engleske u Skotsku i ovo sto su uradili svih tih godina zaista je fantasticno.Svaka cast
    (Dragan, 29. april 2007 14:05)

    # Link komentara

  32. Stvarno neverovatno...
    (mancunian, 29. april 2007 09:46)

    # Link komentara

  33. Bravo za tekst i bravo za Gretnu!Stvarno sam zavoleo ovaj klub prateci ga kroz kladionicu.Drugima za primer kako se ulaze u klub!
    (Gau, 29. april 2007 03:36)

    # Link komentara

  34. Svaka cast za ovakav tekst
    (sdf, 29. april 2007 02:21)

    # Link komentara

  35. Gretna je fenomen !!! Gledao sam pre par godina(mislim da je tada Gretna bila u cetvrtoj ligi) na jednoj stranoj televiziji dokumentarac o ovom fudbalskom fenomenu.Ovaj stadion je skroz bio napusten i da bi ga osposobili,igraci su medjusobno podelili poslove i neki su farbali ogradu,neki popravljali tribine,jedni,obelezavali linije...Zbilja fascinantno.I nema ljubitelja fudbala a da ne voli Gretnu.Ako ih je neko gledao u finalu Kupa Skotske protiv Hartsa,video je o cemu se radi.Ti ljudi kao da imaju andjela iznad sebe.Daju 110% svojih mogucnosti u svakom duelu.Ako ovako pametno nastave sa organizacijom,daleko ce dogurati.Ove godine ce se pojacat' i voleo bih da stanu odmah iza Seltika,Rendzersa i Hartsa.
    (Wazza, 29. april 2007 01:33)

    # Link komentara

  36. Nije to nista!Ako osvoje skotski sampionat sledece godine a za dve godine ligu sampiona,e to ce vec biti nesto.
    (gmboki, 29. april 2007 01:27)

    # Link komentara