Ašihara kaikan: Nova borbena veština

U decembru 2006. godine, sensei Svetlan Skenderovski, majstor kyokushinkai-a  trofejni trener, predsednik Kyokushinkai saveza Srbije u periodu `87-90 godine, postao je začetnik nove borilačke veštine u Srbiji i na prostoru nekadašnje SFRJ:  Ašihara

Ašihara kaikan je izvorna, neposredna (full contact) japanska borilačka veština koju je zasnovao Kancho (veliki majstor) Hidejuki Ašihara. Zvanično ime organizacije koja okuplja predstavnike ove veštine je Nova međunarodna karate organizacija (NIKO) - Ashihara Karate Kaikan (na japanskom: Shin Kokusai Karate do Renmei Ashihara Kai Kan).

Stil ove vrste karatea je delimično zasnovan na metodama Kyokushin Kaia, ali uključuje i mnoge orginalne tehnike koje je Hideyuki Ashihara sam razvio. Često ovaj stil borenja oni koji se njime bave zovu “borilački stil“. Poznat je po tome što potencira praktične tehnike trenerskog pristupa "tvrdog kontakta". Suština ove brilačke veštine je poznata kao Sabaki Metod, koji podrazumeva postavljanje borca sa strane ili iza protivnika, čime se obezbeđuje najpovoljnije mesto za manipulisanje protivnikovom ravnotežom i protiv-napadom. Ovo je suština savršenstva koje Ašihara borci nastoje ostvariti u praktičnim situacijama samoodbrane.

Željko Čačija
Pošaljite komentar
  1. Semi Šilds ??? Šta će njemu stil i veština ... Onolika MASA , visina i rapon ruku i duge noge ... uz dobru koordinaciju pokreta ... (nije ko onaj Koreanac:-)) ... pa njega uz sve to deluje Nemoguće pobediti.
    (Miroslav, 11. april 2007 11:42)

    # Link komentara

  2. samo da odgovorim makiju,semi pokusava da nametne svoj stil vec neko vreme u prajdu ali mu ne polazi za rukom,sto se tice k-1 sada i nema nekih boraca,a nije ih ni bilo kada je on postao sampion,svaka cast momku on je dobar,ali nemoj o njegovom stilu!
    (boba, 11. april 2007 02:10)

    # Link komentara

  3. Drago i je da se u nasoj zemlji jos pojavljuje vrsta borilackih vestina. Ja sam vise za originalni- drevni Okinawa karate (Shorin-ryu).
    (Milos Panajotov, 6. april 2007 15:00)

    # Link komentara

  4. Bravo majstori! probudili ste pravu stvar u Beogradu. Zelim vam srecu i uspeh....
    (Alex, 20. mart 2007 08:54)

    # Link komentara

  5. Soto kan je zakon!
    (Jorga, 19. mart 2007 20:39)

    # Link komentara

  6. Mislim da je ovo jos jedna verzija karatea koja je manje karate a vise dzudo i boks. No u svakom slucaju smatram da su novine u borilackim sportovima dobrodosle...
    (Rakac, 13. mart 2007 10:16)

    # Link komentara

  7. Svi koji su zainteresovani za bliza pojasnjenja o Ashihari ili klubovima gde se trenira mogu se informisati preko e mail adrese cecko58@yahoo.com.Onima koji su nas podrzali hvala
    (Svetlan Skenderovski, 13. mart 2007 00:49)

    # Link komentara

  8. Ja više preferiram stil SHOTO KAN KARATE DO KASE RYU HA i dajem vam punu podršku oko osnivanja nove borolačke veštine i želim vam puno zdravlja isreće u životu i radu!!!!
    SVE NAJBOLJE!!!!

    OSS!!!!
    (Darko Petrović_Niš, 10. mart 2007 16:06)

    # Link komentara

  9. Obozavam Semija Silta, i prijatno sam iznenadjen da neko u ovoj nasoj zemlji pokusava da promovise njegov sampionski stil... svaka cast!
    (Maki, 9. mart 2007 12:34)

    # Link komentara

  10. Bravo majstori, samo napred!!!
    (Olja, 9. mart 2007 09:55)

    # Link komentara