Novi klinci stižu i zavolećete ih

NBA draft svake godine donese mnogo uzbuđenja. Svaka draft klasa se "hajpuje" više od prethodne i uvek nam se čini da su novodolazeći klinci još bolji i još talentovaniji. Ali, da li je zaista tako?

Stefan Nikolić
Pošaljite komentar
  1. Да ли заиста стижу нови клинци?

    Драфт је догађај на којем се промовишу најпре производи америчке кошаркашке школе, клинци са колеџа. Међутим, ово је занимљив тренутак кад је о томе реч.

    Имамо за најкориснијег играча НБА лиге момка који је кошарком почео да се бави малтене јуче, Адетокумба. На страну приче о његовом држављанству, он има афричке, нигеријске гене, што заједно са вртоглавим напретком Сијакама (МИП ове године) наводи на закључак да афрички црнци преузимају примат у физичкој кошаркашкој доминацији од америчких.

    Имамо за рукија године Дончића, момка који није провео ни дан у НЦАА, а играо је једва две године озбиљну кошарку у Европи. Повеже ли се то са Јокићевим брзим успоном након такође кратке каријере на Старом континенту, могло би се помислити да европска школа кошарке постаје у најмању руку равноправна са америчком.

    Кључна разлика између НБА и остатка света била је у две ствари: Америка има већу кошаркашку базу него било која друга држава; сваки амерички кошаркаш је технички поткован финесама (зна где да стоји, куда да се креће, када, како и где да скочи итд.) које остали имају тек да савладају. Очито је да се та друга предност топи, па У ситуацији где су сви школовани, до изражаја долази луцидност неамериканаца (Јокић, Дончић) или атлетичност Американаца. Но, ту им сад срећу кваре Африканци. Читав хајп око Зиона управо је покушај да се кошарка врати атлетичности, сегменту у ком Американци ипак мисле да могу и даље бити у предности над осталима.
    (Иван, 26. jun 2019 10:12)

    # Link komentara

  2. Kad već pomenuše davno zaboravljenog asa Plastičnog Stejsija Ogmona vrlo je interesantno da niko ne pominje njegovog saigrača iz UNLV-a Lerija Džonsona.
    Zion neverovatno podseća na Lerija koji je inače bio prvi pik 91.
    Posle dve neverovatne godine u NBA, teška povreda leđa i nikad više nije bio isti.
     (Zoro, 20. jun 2019 22:02)

    # Link komentara

  3. R. J. Barret...
    Nesto mi se cini da ima slifa...
     (Bondurant13, 20. jun 2019 20:41)

    # Link komentara

  4. Vidi se da ne pratis ni povrsno. Zion je znacajno skromniji od Vestbruka, i igra za tim. Jeste vrhunski atleta ali nije silovatelj lopte.
    RJ je kao Demar ili Vigins prangijas. Ako bude bilo srece moze da bude efikasan i da postane solidan defanzivac pa da ode na nivo blizu Lenarda.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (frosty, 20. jun 2019 15:03)

    Dakle, ne znam gde si ti video da sam poredio Ziona i Westbricka, napisao sam da ce Zion biti razočarenje a Ja Morrant da ce biti kao Westbrick.

    A drugo, moze biti solidan na nivou Lenarda? Pa šta je onda odlično ako je Lenard solidan? Neka mutant kombinacija Abdul Jabbara, Jordana i Magica?
    (CJC, 20. jun 2019 17:19)

    # Link komentara

  5. Godineeeee prosle, goodinee buuuduuceeeee. Ovaj stih je savrsen za NBA draft posto je svake godine ista prica. Prvi pik je najbolji ne smete ga propustiti, haos hajp i ispadne neko drugi od top 5 pikova da je najbolji ili cak neko mnogo nize. Igrom slucaja se slazem sa autorom sto se tice pikova, kradji i slicno. Dakle, Ar Dzej Beret daleko najbolji igrac, Geret prevarant samo takav plus ga zastupa ona ljiga od Rica Pola i Romeo Lengford, momak sa najvisom kosarkaskom inteligencijom na ovogodisnjem draftu. Inace, ovo je tek treci draft u ovom veku na kom nece biti srpskih igraca, ukoliko niko ne izabere Vanju Marinkovica, za sta su male sanse, realno.
    (Strucnjak, 20. jun 2019 17:11)

    # Link komentara

  6. Bilo bi zanimljivo da nas hronoloski provedete kroz draft - kako se donose odluke? Npr., ako Pelikansi odluce da uzmu Zajona, u kom trenutku moraju da se odluče, i šta ako im stigne strašna ponuda neposredno pred objavljivanje odluke?
    (Pedja Markovic, 20. jun 2019 16:50)

    # Link komentara

  7. Mislim da ce dobar igrac biti Coby White, decko je u senci pomenute trojke na draftu, ali mnogo obecava.
     (IO Wisp, 20. jun 2019 16:45)

    # Link komentara

  8. Ove price o mladim igracima su danas dosadne. Ovi njihovi kanaliticari izgledaju kao da znaju sve, prate sve, predvidjaju sve, ko ce kakav biti, koliko ce dominirati, kakav ce uticaj imati na igru i to dovodi do zablude po kojoj juniori koji sledece godine trebaju da postanu seniori izgledaju kao dominantni igraci koji ce od oktobra dominirati ligom. Onda u oktobru ide prvo razocarenje, pitas se sta je ovo koji k...c ! Pravi spektakl sledi za recimo 5 godina, tada treba gledati price ovih kanaliticara koji danas govore o mladim igracima, tada se vidi kolika je to kolicina gluposti izrecena i koliko oni ustvari veze nemaju sa mozgom. Sada mogu da se nadju snimci od pre 5 godina i da se vidi sta je tada baljezgano, pa to je urnebes. Odmah mi prvo pada napamet Vigins, koji je brzi od Durenta i jaci od Lebrona, on je trebao da bude Lebrent ili Dubron, ispao je poveliki corak. Ili kada jedan od onih idiota ,,savetuje'' Dzordanu da izabere na draftu Kid Gilkrista kao drugog pika, sto na kraju ovaj i uradi...
    (antiDebil, 20. jun 2019 16:40)

    # Link komentara

  9. Zajon Vilijamson, porede ga sa Fundicem iz Mege .
     (dzudza, 20. jun 2019 15:49)

    # Link komentara

  10. @пера
    па донекле. леброн у тим годинама није имао пристојан шут, већ је бацао цигле. посебно кад су тројке у питању. пера божић стајл. провери, ако не верујеш мени. даље, нисам сигуран да ће зајон да изгуби предност снаге кад дође у нба. дечко је звер. такође, то није само снага, него комбинација снаге, агилности, масе и брзине. до сада заиста нешто невиђено. потсећа на барклија. питање је само колико је кошаркашки интелигентан и писмен (питање за мене, ко прати вероватно зна). ако јесте, имаће шта да покаже већ у првој сезони. а и није поента какав ће бити у првој, већ у 4.-5. сезони.
     (веверица, 20. jun 2019 15:15)

    # Link komentara

  11. @CJC
    Vidi se da ne pratis ni povrsno. Zion je znacajno skromniji od Vestbruka, i igra za tim. Jeste vrhunski atleta ali nije silovatelj lopte.
    RJ je kao Demar ili Vigins prangijas. Ako bude bilo srece moze da bude efikasan i da postane solidan defanzivac pa da ode na nivo blizu Lenarda.
     (frosty, 20. jun 2019 15:03)

    # Link komentara

  12. Koliko predstavnika na draftu imaju nase 2 institucije?Svake godine drzava u njih upumpa nekoliko miliona evra para uzetih od nasih poreza,pa sam siguran da oni to vracaju kroz fanstican rad sa mladima,ipak smo zemlja kosarke.Jel tako?
     (skafii, 20. jun 2019 14:25)

    # Link komentara

  13. Po meni, Zion ce biti veliko razocarenje, Morrant ce biti klasican Vestbruk a RJ će biti prava igračina i dajem mu najveće šanse da ima veliku karijeru.
     (CJC, 20. jun 2019 13:46)

    # Link komentara

  14. Bruk Lopez ima bolji procenat za sut od Vilijamsona, tu mora mnogo da se popravi. Bio je dobar u srednjoj i na koledzu, ali ovo je NBA, gdje ga nece cuvati neki njegov vrsnjak. Ogroman 'hajp' oko nekog igraca ne znaci da ce biti dobar u NBA, ali to je moc medija i nikad se ne zna. Lebron jeste opravdao ocekivanja i jedan od rijetkih kojem je to uspjelo kao prvi pik (mislim na ovaj vijek). Ali ipak meni se vise dopalo ono sto su uradili Kari, Tompson, a po najvise Jokic. Bez ikakvog 'hajpa', biran kao cini mi se 40. pik i sada je tu gdje jeste, najbolji centar lige.
    (HARIS, 20. jun 2019 12:55)

    Lopez je vec sada jedan od najboljih trojkasa medju centrima, ikada, tako da je malo nezahvalno porediti ga sa klincem koji nije ni zaigrao u NBA, koji god pik on bio.
    Draft je vrlo varljiv i moze ekipa da ima prva tri pika, a da ne uzme najboljeg igraca, jednostavno se nikada ne zna. Zajon se puno oslanja na fizikalije i ne daj Boze neka povreda bi mogla da od njega napravi prosecnog igraca. Trebalo bi da su pouzdaniji suteri na koje povrede ne uticu bas toliko, ali videli smo videli Fulca. Takodje, videli smo i Jokica, kao sto si rekao. Ko je mogao da predvidi da ce neki bucko iz male ekipe iz male Srbije postati all NBA igrac. Najvise zavisi od igraca, pa onda i od srece, da se ne dese povrede i da ih draftuju pravi timovi. A mi necemo znati ko je najbolji igrac, a ko najveca kradja ovog drafta bar jos 5-6 godina, pa cak i vise...

    P.S. Tekst je odlican.
     (očigledno, 20. jun 2019 13:43)

    # Link komentara

  15. Procitah tekst o svakom od ovih igraca i za svakog isto pise:odlican atleta,odlikuju ga atraktivni potezi i zakucavanja,ali ne i bas dobar sut...Pa sta oni misle da rade u NBA,da im se svi sklanjaju a oni samo da zakucavaju loptu u kos? Od novijih mladih zvezda u NBA jedino su se istakli ovi sto su dosli iz Evrope Jokic,Doncic,Adetokumbo...Izgleda da se ovi njihovi klinci na koledzu samo napucavaju u teretani i tetoviraju,a za kosarku ko te pita,nego eto kao domaci su pa ih novinari uzdizu da ne ispadne kako jedini kvalitet poslednjih godina u NBA dolazi iz Evrope a koledz nista...
    (Milos Mitrovic, 20. jun 2019 13:33)

    # Link komentara

  16. Odlican clanak. Bravo!
    (Daulex, 20. jun 2019 13:28)

    # Link komentara

  17. Moram priznati da mi je ovaj Vilijamson enigma, odnosno nije mi jasno zasto ga toliko visoko kotiraju. Naravno, ne kazem da nisu u pravu, samo meni nije jasno u cemu je stvar. On je fizicki dominantan medju igracima svoje generacije, sto je prednost koju ce odmah da izgubi kada dodje u NBA medju mnogo starije i snaznije igrace. Igra na poziciji 4, ali je nizak za nju i nema sut. Posto vise nije toliko fizicki dominantan, a i relativno je nizak, nece moci da na snagu stvori poziciju u napadu. Brz je, ali to mu nece mnogo pomoci posto ima slab sut i igraci ne moraju da mu pridju blizu, tako da ce imati problem da ih probije. Njegov los sut na poziciji 4 ce da dovede do toga da njegovi protivnici napune reket i onemoguce prodore citavom timu. Mozda ce zbog brzine, izuzetne skocnosti i snage moci da odigra dobro u odbrani jer ce moci da cuva vecinu igraca na svim pozicijama, a i u napadu bi mogao da ima dosta ofanzivnih skokova i da iz njih sakuplja poene. U svakom slucaju, ne vidim zasto je toliko dobar, ali ne znaci da nece biti. Lebron je takodje bio fizicki dominantan u tim godinama i to je uvek koristio kao prednost, ali je imao i pristojan sut i dobar prodor.
    (Pera, 20. jun 2019 13:14)

    # Link komentara

  18. Romeo bi trebao da ostane bar jos godinu dana u Indiani,da radi na levom driblingu i sutu
    (yyyyy, 20. jun 2019 13:14)

    # Link komentara

  19. Bruk Lopez ima bolji procenat za sut od Vilijamsona, tu mora mnogo da se popravi. Bio je dobar u srednjoj i na koledzu, ali ovo je NBA, gdje ga nece cuvati neki njegov vrsnjak. Ogroman 'hajp' oko nekog igraca ne znaci da ce biti dobar u NBA, ali to je moc medija i nikad se ne zna. Lebron jeste opravdao ocekivanja i jedan od rijetkih kojem je to uspjelo kao prvi pik (mislim na ovaj vijek). Ali ipak meni se vise dopalo ono sto su uradili Kari, Tompson, a po najvise Jokic. Bez ikakvog 'hajpa', biran kao cini mi se 40. pik i sada je tu gdje jeste, najbolji centar lige.
     (HARIS, 20. jun 2019 12:55)

    # Link komentara

  20. Uvek su nove generacije bile bolje od prethodnih tako da se svi ljubitelji kosarke raduju.

    Tako je i Kobi nadmasio Dzordana, Dzejms Kobija, a ko ce od ovih klinaca pomrsiti racune nedodirljivom GOATu Lebronu videcemo ali da talenta ima to sigurno.
     (LeKing, 20. jun 2019 12:50)

    # Link komentara

  21. Bogami veoma hrabra najava da ce Romeo Lengford biti najveca kradja. Mene licno nije previse odusevio. Otac RJ Barretta je ladno bio najbolji strelac Saporte, to npr nisam znao :) Korisno stivo pred draft, bravo za redakciju :)))
    (Aren't Rodgers, 20. jun 2019 12:44)

    # Link komentara