Cvetković: Ko danas igra glavom od pre 15 godina, mrtav je

Jugoslaviji se osamdesetih godina prošlog veka desila Metaloplastika, a Jugoslavija je bila uspešna i na reprezentativnom i na klupskom planu. Trideset godina kasnije rukomet je na margini, a selektor je čovek koji je bio jedan od "šabačkih vanzemaljaca" - Jovica Cvetković.

Sa selektorom Srbije smo razgovarali o njegovom poimanju moderne igre, predstojećem prvenstvu Evrope u Hrvatskoj ali i problemima srpskog rukometa.

M.Ljubisavljević
Pošaljite komentar
  1. 2.NAJVEČA RUKOMETAŠA IKAD VUJOVIČ I CVETKOVIČ.CVETKOVIČ JEDINI KOJI KAO SELEKTOR SHVATA MODERAN RUKOMET I VEROVATNO JEDINI U KOGA VERUJEM,DA MOŽE NEŠTO,DA URADI SA NAŠIM IGRAČIMA,NA REPREZENTATIVNOM PLANU JE BOLJI OD VUJOVIČA KOJI ČE VODTI SLOVENIJU KOJA JE JEDINA OSTALA JAKA U RUKOMETU OD BIVČIH REPUBLIKA.NEMAČKA,FRANCUSKA I TREČA PO KVALITETU LIGE JE SLOVENIJA.
    (slaviša šmigič, 2. januar 2018 18:32)

    # Link komentara

  2. Ako selektor daje čitav intervju na temu osnova modernog rukometa, osnove koje čitav svet primenjuje već dobrih 10-15 godina i koje su izdigle jedan danski rukomet, koji u istoriji nikada nije pravio rezultate, bar ne u kontinuitetu, u sam vrh svetskog rukometa.. šta dalje reći na to?? Znači, Jovica će sve da nas iznenadi sada sa modernim rukometom, tačnije sa time da je Srbiji najzad došlo iz d... u glavu šta znači moderan rukomet. Još veli kako nije on to otkrio, nije on otkrio Ameriku. Jesi Jovice, ti si Kolumbo! Od srca, sve najbolje i puno sreće.. biće vam potrebna, kasnite samo jednu deceniju.
     (popov, 1. januar 2018 09:23)

    # Link komentara

  3. I u ratu i sportu uvek igra
    s istom glavom,najboljom,sta
    lno usavrsavajucom,mudrom,sampionskom,u sadasnjosti,proslosti,buducnosti,igras vanvremenski,sampionski,idealno a za to je potrebno i iskustvo proslosti!
     (Srećna nova, 1. januar 2018 08:45)

    # Link komentara

  4. Imamo i mi Hansena.Levi bek Stefan Ilic.Ponikao u Jugovicu iz Kaca.Prosao sve reprezentativne selekcije osim seniorske.Pre tri godine igrajuci za Metaloplastiku prvi strelac nase lige.Prosle godine u Kataru prvi strelac,a ove polusezone je trenutno drugi strelac Norveske lige.
    Iza momka nema ko da stane jer nema menadzera.
    Mozda ce dobiti poziv pre od neke druge federacije nego od nase.
     (Kopi, 1. januar 2018 02:00)

    # Link komentara

  5. Ako su fudbaleri mogli da kao prvi u grupi i odu na svetsko prvanstvo, ako su Zvezda i Partizan mogli da prezime u Evropi, možete i vi da dodjete do četvrtfinala...
    Svr najbolje !
    (Slobodan-Bg, 1. januar 2018 00:40)

    # Link komentara

  6. jao brzi centar je fora?? nije valjda?! pa to ke i moja mačka provalila, a naši selektori i treneri još nisu... toliko o ovom sportu kod nas
    (ufuf degenerisaču, 1. januar 2018 00:33)

    # Link komentara

  7. Moderan rukomet, stručan rad sa mladima, bla, bla, bla, a onda kaže:
    "deca idu u druge sportove, mi sakupljamo otpatke. Znači ono što neće drugi, dođe u rukomet"
    Toliko o stručnosti, pedagogiji i psihologiji.
    (realno, 1. januar 2018 00:31)

    # Link komentara

  8. Imao sam cast da dve decenije gledam i ponekad igram protiv a jednom prilikom i u istom timu igram sa Majkl Jordanom svetskog rukometa.
    Kada bih imao 6 dunstera uzeo bih u tim Jovicu a kada bih imao 4-5 solidnih igraca uzeo bih Vujovica jer Cvetkovic je mogao da igra i sam.
    I te jedne godine jedno drugom su Metaliplastika i Jovica doneli prvenstvo i kup Juge, kup evropskih sampiona, ulazak u reprezentaciju uz saglasnost sabackog klana i zlato na SP u Svajcarskoj.
    Bez te godine Jovica bi bio veliki igrac bez ijednog trofeja.
    Od dolaska raznih Butulija ne pratim rukomet.
    (Aca, 31. decembar 2017 22:37)

    # Link komentara

  9. @aus

    Kako se na hrvatskom kaže vaterpolo?
    (Posmatrac, 31. decembar 2017 21:52)

    # Link komentara

  10. Osim Sapcana Isakovica,Vukovica,Kuzmanovskog Rasic,ostatak ekipe su cinili dobro selektirani igraci iz cele bivse juge.Portner,Bašić, Vujovic,Mrkonja i u jednom ciklusu Cvetkovic. (uz ostatak Sapcana sa manjom minutazom).To je bila ekipa kao sad Barselona u fudbalu.
     (nikola, 31. decembar 2017 20:55)

    # Link komentara

  11. dobro ste se setili
     (nikola, 31. decembar 2017 20:47)

    # Link komentara

  12. @Stara kuka,
    Od svih tih ja znam samo Sterbika i Sesuma, mada ni njih ne bih prepoznao ni da sede sa mnom za stolom. Toliko o rukometu. Ja pratim košarku u fudbal, sve ostalo je samo za prijatelje u rodbinu igrača.
     (KRALJ, 31. decembar 2017 20:21)

    # Link komentara

  13. Jovica je doveden na jednu sezonu u Sabac u rekordnom transferu za to vreme. Tadasnji predsednik Metaloplastike je potrosio deo zajma MMF-a za izgradnju secerane na dovodjenje najboljih igraca u Sabac. Jovica je bio otprilike jedini igrac iz repprezentacije da nije igrao u Metaloplastici.
    (Sapcanin, 31. decembar 2017 20:04)

    # Link komentara

  14. mrka kapa
     (vlada, 31. decembar 2017 18:09)

    # Link komentara

  15. "Selektora raduje činjenica da se na rukometnoj sceni u Srbiji pojavljuju klubovi koji pobeđuju a da nisu obavezno večiti rivali. Niški Železničar je pred ovu sezonu dobio vajld kartu, a ubedljivo je prvi na tabeli Super A lige Srbije sa 25 bodova ispred Partizana i Zvezde (po 17)"

    Dinamo Pančevo i Vojvodina su trenutno najbolji klubovi u Srbiji ako niste obavešteni.
     (Posmatrac, 31. decembar 2017 17:55)

    # Link komentara

  16. tri poraza se upisuju...kao i u fudbalu na leto u rusiji
     (prva ljubav, 31. decembar 2017 17:54)

    # Link komentara

  17. Jovica je odigrao samo jednu sezonu u Šapcu i otišao je tamo da bi ekipa otišla korak dalje od finala. Posle te sezone se vratio u Zvezdu, za koju je i igrao i pre Šapca.
     (Bane, 31. decembar 2017 17:11)

    # Link komentara

  18. Jovica Cvetkovic je igrao za Zvezdu, ne za Metaloplastiku.
     (Nebojsa, 31. decembar 2017 17:09)

    # Link komentara

  19. MRK Somborelektro ima zanimljivu generaciju 99-o i 2000-ito godište...
    (jeste, da!, 31. decembar 2017 17:07)

    # Link komentara

  20. kad vidim da se neko u srbiji pali na rukomet...

    elem, ako se u srbiji zove rukomet a ne hendbal, zar ne bi trebalo da bude i nogomet za fudbal? prostom logikom.
     (aus, 31. decembar 2017 16:54)

    # Link komentara

  21. Ja ovaj sport prestao pratiti u trenutku kad su igrači bili nosioci u svojim timovima, osvajali Ligu šampiona, bili najbolji strelci u istoj, a reprezentacija ispadala u grupi na EP ili SP. 2012. na domaćinstvo uzeli srebro i to je to. Video tad da nisu fudbaleri najgori...
     (Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja, 31. decembar 2017 16:52)

    # Link komentara

  22. Na golu da je tandem Sterbik-Saric,na levom beku trio Petar Nenadic,Ilic,Djordjic,na srednjem Sesum(koji je vise levi bek al moze srednjaka da igra) i Vujic,na desnom tandem Vujin-Zelenovic,na desnom krilu Djukic,na levom Markovic-Ilic,na pivotu Stojkovic-Marsenic uz Abutovica u odbrani i Ljubomira Vranjesa na klupi Srbija bi bila dark horse prvenstva i ekipa iz senke koja bi mogla da uzme medaju i pobedi Hrvate u sred Zagreba.Ah da,al TAJ SAVEZ...i dzaba sve.Tako da sem debakla,sve ostalo je premija.Pozdrav.
    (Stara kuka, 31. decembar 2017 16:29)

    # Link komentara