Epicentri ludila: Najveći derbiji sveta (2/3)

Fudbal je sam po sebi čista emocija, ali ima perioda kada se ono što osećamo zbog dvadesetdvojice muškaraca i lopte ne može ’meriti’ ili porediti sa bilo čim.

Nemanja Đorđević
Pošaljite komentar
  1. nisam ja, ja je
    Postoje RC Paris, Red Star i ostali to stoji, ali od Matra Racing davnih 80ih do danas samo je jedan klub u Parizu neprestano u 1.oj ligi odtad pa do danas, to jeste PSG. I svi koji smo navijali za druge klubove smo se polako okrenuli ka PSG-u, s razlogom. Ako da Bog, sledece godine gledacemo derbi PSG-Red Star, bilo bi vrh! :-) Pozz
    (Srbin from Spain, 6. mart 2016 19:10)

    # Link komentara

  2. kad se tice PSG-a posto je inace relatvno mlad klub, zanemare cinjenicu da je PSG sabiranje i sazetak sportske tradicije Pariza i pariskog basena (circa 12 miliona). (Srbin from Spain, 6. mart 2016 11:37)

    PSG ne moze biti "sabiranje i sazetak sportske tradicije Pariza i pariskog basena", jer, ne samo da nije naslednik glavnih nosilaca te tradicije (Racing i Red Star), nego je neko vreme postojao naporedo s njima, pa cak i igrao u istom rangu takmnicenja. Dakle, jos manje se moze pozivati na neko "nastavljanje tradicije", nego sto, recimo, Dinamo moze pretendovati da bude naslednik Gradjanskog i HASK-a. To, naravno, nije smetnja da utakmica PSG-Olympique danas bude veliki derbi.
    (nisam ja, ja je, 6. mart 2016 16:35)

    # Link komentara

  3. Sarajevo u srcu
    Care, PSG-Marseille jeste derbi Francuske, to je neosporivo. To sto je rodjen pocetkom 90ih ne znaci da nije vatren i realno najzapazeniji u Francuskoj. Idi na youtube, ubrzo ces se uveriti te cinjenice. A svi drugi sto +/- odnosno uvek lupaju - kad se tice PSG-a posto je inace relatvno mlad klub, zanemare cinjenicu da je PSG sabiranje i sazetak sportske tradicije Pariza i pariskog basena (circa 12 miliona). Inace sam navijac Pariza od ranih 80ih kad sam uzivao da gledam u Parce des Princes Susica, Dahleb-a i ekipu. Sportski pozdrav.
    (Srbin from Spain, 6. mart 2016 11:37)

    # Link komentara

  4. Mozete da pisete u jednom tekstu o proslogodisnjem eksperimentu u argentinskom sampionatu kada such se u jednom kolu igrali svi derbiji. Najludje kolo u istoriji.
    (Лауда, 6. mart 2016 11:00)

    # Link komentara

  5. Nije derbi, ali odnos Parme i Juventusa. Za navijace Parme bio je to najveci neprijatelj i protivnik i klub koji ih je oterao u crno. Zasluzila je Parma da se nekad pomene u tekstu jer su bili ekipa koja je imala srce.
    Derbi Spartak M - Zenit. Brojni okrsaji. Mozda nema neku fudbalsku tradiciju, ali ima sve ostalo.
    (Overrated, 6. mart 2016 08:34)

    # Link komentara

  6. @ (glupi bili-glupi ostali, 5. mart 2016 23:15) 

    upravo u tome i jeste stvar.

    Dok se za bilo koji drugi derbi moze naci nesto sta razdvaja klubove i njihove navijace (bilo da su u pitanju vjerske, politicke, socijalne ili neke druge razlike) kod beogradskog derbija to ne postoji.
    Postoji iskljucivo osjecaj pripadnosti nekom od ta dva kluba i ljubavi prema njemu.

    Beogradski derbi je specifican upravo po tome sto ne postoji nijedan (racionalan) razlog da navijaci budu tako podijeljeni. Dok kod drugih velikih svjetskih derbija postoje neki spoljni razlozi i utjecaji zasto neko ODABIRE navijati za jedan ili drugi klub, dok kod beogradskog derbija razloga nema, niko od navijaca ne odabire navijati nego jednostavno NAVIJA.
    (les lionceaux, 6. mart 2016 02:07)

    # Link komentara

  7. A di je hajduk - dinamo???
    (HŽV - HŽV, 6. mart 2016 01:34)

    # Link komentara

  8. Flamengo-Fluminense uopste nije najveci derbi u Riju a kamoli celom Brazilu. Marketinski jeste veliki dogadjaj ali pitajte svakog navijaca Flamenga ko im je najveci rival i reci ce vam kao iz topa Vasko!!! Kažu da Flamengo ima 33,Vasko 17 a Fluminense i Botafogo po 4,5 muliona navijaca. Inace najveci derbi bez konkurencije u Brazilu je derbi Paulista Korintijans-Palmeiras to ce vam reci svaki Brazilac. Sto se tice Argentine tamo se zna sta je najveci derbi mada treba spomenuti i derbi Aveljanede Rasing-Independiente i La Plata derbi izmedju Himnasije i Estudijantesa. U Argentini postoji "velika petorka" Boka, River, San Lorenzo, Rasing i Independijente i svaki duel tizmedju njih je na noz. Realno po strasti i atmosferi nijedan evropski derbi im ne može prici
    (ivan 80, 5. mart 2016 23:58)

    # Link komentara

  9. po cemu je to partizan-zvezda neki poseban derbi?dva vestacka kluba,koji su u raznim periodima pomagani od strane drzave sto se cini i danas tako da je bespredmetno raspravljati o nekom rivalstvu,koje je takodje vestacko jer ne postoji niti jedna stvar koja ih razdvaja.
    (glupi bili-glupi ostali, 5. mart 2016 23:15)

    Ako ništa, verodostojnost 'nicka' ti se ne može osporiti.
    (Humanoid, 5. mart 2016 23:29)

    # Link komentara

  10. "Juventus i Inter su jedni od samo tri kluba, uz Milan, koji nikada nisu ispadali iz elitnog ranga takmičenja"?!!!
    (kids with guns, 5. mart 2016 19:26)

    I mene je začudilo da se ovakva pogreška provuče u inače izuzetnom feljtonu. Samo inter nije ispadao iz Serie A.
    (Forza Granata!, 5. mart 2016 23:21)

    # Link komentara

  11. po cemu je to partizan-zvezda neki poseban derbi?dva vestacka kluba,koji su u raznim periodima pomagani od strane drzave sto se cini i danas tako da je bespredmetno raspravljati o nekom rivalstvu,koje je takodje vestacko jer ne postoji niti jedna stvar koja ih razdvaja.
    (glupi bili-glupi ostali, 5. mart 2016 23:15)

    # Link komentara

  12. "Ironija je da danas, zbog različitih sudbina dva grada u II svetskom ratu, žitelji Roterdama i navijači Fejenorda, često 'prozivaju' Ajaksovce da dolaze iz Hitlerovog grada."

    Poslovno sarađujem s nekim Roterdamcima i ovo sam čuo od njih. Kad ih susretneš, ne bi dao pet para da znaju čemu služi lopta, ali pomeni im Feyenoord i poželećeš da si držao jezik za zubima. Sve ostale teme prestaju da postoje i ovi se pretvaraju u kolektivnog crveno-belog Mr. Hyde-a.
    (The Clown Is Down, 5. mart 2016 23:09)

    # Link komentara

  13. valjda u trećem nastavku sledi priča o jedinom i najvećem derbiju, bombonjeraVmonumental.
    (ja sam, 5. mart 2016 23:09)

    # Link komentara

  14. Jedan od komentatora je u pravu - malo vam je jos jedan tekst da sve obuhvatite. Na njegovu bi listu dodao i Arsenal - Tottenham, West Ham - Millwall, Real - Atletico i jos nekoliko argentinskih, brazilskih i poljskih derbija. Najvise volim da gledam: Boca - River, Real - Barcelona i Celtic - Rangers, a Turke nebi gledao da mi platis.
    (milicioner, 5. mart 2016 23:02)

    # Link komentara

  15. @ Danko
    PSG je mlad klub, osnovan je 1970. Pre Arapa je osvojio 2 titule, tako da se slazem s tobom da je ''visestruki'' sampion. A sledeci put obavezno izguglaj pre nego napises komentar, jer ako ne poznajes materiju glupo je pametovati.
    (Pije vodu, 5. mart 2016 22:55)

    # Link komentara

  16. @ danko druže Psg osnovan 1970 god to jeste mlad klub, smešno je porediti to i neko rivalstvo koje ima stogodišnju tradiciju kao Utd Liverpul npr.
    (maiden serbia, 5. mart 2016 22:47)

    # Link komentara

  17. @danko

    Shvatam sta kazes ali Psg Marsej je mozda 876-ti derbi na svijetu.
    Nista tu nema narocito,dva grada puna arapa(pogotovo Marsej),malo netrpeljivosti Marseja prema glavnom gradu i to je to.Bio sam jednom na toj tekmi,82x veci je derbi Zelje i Sarajeva a o Zvezdi i Partizanu da ne pricam.
    Budi pozdravljen,laku noc
    (sarajevo u srcu, 5. mart 2016 22:44)

    # Link komentara

  18. Lyon-Saint Etiene
    (Kensi Blue, 5. mart 2016 22:35)

    # Link komentara

  19. Po mom misljenju, tri najveca gradska derbija su Boka-River, Flamengo-Fluminense i naravno Crvena Zvezda-Partizan
    (Predrag Jovic, 5. mart 2016 22:11)

    # Link komentara

  20. roma vs lazio!
    (pomoravac, 5. mart 2016 22:10)

    # Link komentara

  21. @sarajevo u srcu
    Naravno da nije na nivou najvecih svetskih derbija ali ovo je najveci Francuski derbi poznat kao La Klasic ili Derbi da France(ne znam tacno kako se pise na Francuskom).Marsej ima najveci broj navijaca oko 20 posto a PSG je drugi oko 12 posto pa tek onda sledi St.Etien,Bordo,Nant...A to sto kazes da je PSG ,,mlad klub,, apsolutno ne pije vodu.Mrzi me da guglam ali oni su visestruki prvaci bili i pre dolaska Arapa.Cesto je bilo i krvavih obracuna njihovih navijaca pa su vlasti morale da zabrane dolazak gostujucih navijaca.Toliko o tome da nema sta da se napise,ima itekako.Sportski pozdrav.
    (Danko, 5. mart 2016 22:10)

    # Link komentara

  22. Sporting i Benfika!!!
    (Kragujevčanin, 5. mart 2016 22:04)

    # Link komentara

  23. Sjajno... Jedva cekam treci...
    (bla, 5. mart 2016 21:50)

    # Link komentara

  24. @danko

    Druze,Marsej-Psg ti i nije neki derbi.
    Psg je relativno mlad klub i ne moze se o tom derbiju pisati nesto veliko.
    "Najludji" im je derbi Lyon-St.Etien,pa Lyon Masej.
    Sitan je Paris jos
    (sarajevo u srcu, 5. mart 2016 21:39)

    # Link komentara

  25. Za Liverpul je najveci derbi protiv Evertona, ali to su vec gradski derbiji koji su meni mnogo zanimljiviji od ovih komercijalnih. Boka-River je sudar svjetova, siromasni lucki radnici i sirotinja Buenos Ajresa protiv veleposjednika i nista manje temperamentan derbi Sevilje izmedju Betisa i Sevilje. I da ne zaboravim derbi Rima, derbi ljevice i desnice, socijalizma i fašizma... sustina je u tradiciji.
    (Dr no, 5. mart 2016 21:34)

    # Link komentara

  26. "Duel Juventusa i Intera nije samo fudbalski meč. To je okršaj Torina i Milana, dveju regionalnih prestonica i najvećih gradova severnozapadne Italije, regija sa različitim političkim i ekonomskim stavovima, ali i višedecenijska borba moćnih dinastija Anjeli i Morati." Duel Juventus-Inter moze biti sve, samo ne "okršaj Torina i Milana", jos manje Piemonta i Lombardije. To je nacionalni derbi, uostalom i zove se "Derby d'Italia". I Juventus i Inter imaju navijace po celoj zemlji. Inter ima mnogo navijaca u Piemontu, Juventus u Lombardiji. Medjutim, ne moze biti "okršaj Torina i Milana" (jos manje Piemonta i Lombardije), ako ni zbog ceg drugog, a ono zato sto "pravi Torinezi", urbani, a narocito pravi Piemontezi, jos narocitije ruralni, navijaju za - Toro! Za Juve u Piemontu navijaju dosljaci, oni koje je doveo Agnelli, da mu rade u FIAT-u.
    (guska koja je spasla Rim, 5. mart 2016 21:24)

    # Link komentara

  27. Medju ovim derbijima se mora naci El Clasico derbi izmedju Barselone i Reala, najgledaniji derbi na svetu, najizjednaceniji derbi na svetu, 224 odigranih sluzbenih utakmica, 88 pobeda Reala i 87 Barselone.
    (Milos, 5. mart 2016 20:56)

    # Link komentara

  28. Najveći derbi je Boca -River,navijači za koje je fudbal život,i zbog čega je najpopularniji sport!
    (Zeljko, 5. mart 2016 20:41)

    # Link komentara

  29. Mislim da ce vam biti malo jos jedna emisija da obuhvatite sve derbije.Po mom misljenju fale jos Boka-River,Real-Barsa,Roma-Lacio,Seltik-Glazgov,Sevilja-Betis,Djenova-Sampdorija,Galata-Fener,Cska-Spartak,Slavija-Sparta,Marsej-Pariz,St.Pauli-Hamburg,Cska Sofija-Levski,Steaua-Rapid B...u svakom slucaju sjajni tekstovi i voleo bi kada bi nastavili da na ovom sajtu pisete ovakve ili sl.tekstove.Sportski pozdrav.
    (Danko, 5. mart 2016 19:51)

    # Link komentara

  30. Од сада ћемо да штитимо ауторским правима наше оригиналне пароле и наслове!
    И сваки пут кад неко напише ”епицентар лудила” има да плати нама коришћење нашег ауторског дела.
    (Делије Север, 5. mart 2016 19:45)

    # Link komentara

  31. @kidswithguns I, ti si sad kao pametan. Pa izbacili su ih (Juve) nisu ispali.

    Kako ste svi pametni na prvu loptu, od celog teksta tebi je to zapalo za oko bas ovo.

    Svasta...

    p.s. Sjajan tekst, kao i prvi deo.
    (Forzzza Juve, 5. mart 2016 19:41)

    # Link komentara

  32. "Juventus i Inter su jedni od samo tri kluba, uz Milan, koji nikada nisu ispadali iz elitnog ranga takmičenja"?!!!
    (kids with guns, 5. mart 2016 19:26)

    # Link komentara