1. Prvi covek Evrolige je zlo za kosarku. Ovaj projekat ce propasti, jer kosarka nije sport broj jedan u drzavama gde ce se igrati. Otvoreno tvrdim da ce prosek posecenosti {mozda ne prve godine} biti ispod 10.000 gledalaca u halama od po 15-18000 mwsta. Pogotovo ce biti slabo posecene utakmice ekipa koje ce biti u donjem delu tabele.
    U Evropi , ljudi vole pobednike , za razliku od Amerike gde se ide na utakmicu "u izlazak" i gde ona traje po 2-3 sata.
    I uopste se ne slazem sa tim da ce {ako ABA bude imala ucessnika} ucesnik iz ABA lige mnogo odskociti u odnosu na ostale ligase. "Kolac" koji se ddeli je prenapumpan u odnosu na stvarni i nijedna ekipa nece dobiti vise od 2-3 miliona Evra. A za takmicenje ce biti potrebno 10-tak miliona "budzeta", sto ce reci da bez konkretnih "sponzora" nema ni ucesca.. Pazi zackuljicu, ko odustane placace umesto 1 miliona sada 10 miliona od sledece godine penale za odustajanje.
    Koji klub sa ovih prostora moze da garantuje budzet od 10 miliona, svake od narednih 10 godina.
    Uzmimo na pr. Zvezdu. Ucestvuje dogodine u Evroligi. Koliki ce njihov prihod od ulaznica biti, ako izgube recimo 7 od 10 utakmica {realno}. koliko pretplatnih karata ce biti prodano unapred ? 10.000 - tesko, ako cena ulaznice bude 150.Eura. To je 1.5 miliona, i jos to;iko od dnevnih , to je 3 miliona - bruto.{racunaj 2 miliona.
    Ovo pri odlicnoj poseti od oko 15000 po mecu. A sta akp Cedevita prodje. Imace 5000 po mecu.
    (Sasa, 2. decembar 2015 01:28)

    # Link komentara

  2. A gde ce zvezda? Pa u Evrokup gde im je i mesto.

    Partizan ce u Ligu Sampiona.

    Citiracu Duleta: "Dzaba vam novci moji sinovci"
    (joca, 1. decembar 2015 18:05)

    Citiras coveka kojem cete morati da platite preko 500.000e, a kostao vas je miliona.
    (pazi sta jedes i pijes, jer ne znas sta pricas, 1. decembar 2015 21:09)

    # Link komentara

  3. Politika je pobedila košarku još kad je CZT igrao EL umesto Igokee i Cibone.
    (pan, 01. decembar 2015 18:12)

    Czt je to zasluzila na terenu.
     (Sumika, 1. decembar 2015 21:07)

    # Link komentara

  4. Свима који прате кошарку је одавно јасно куда води ова прича. И наравно да је у питању наум да ЕЛ постане затворена лига богатих, и у будућности неки пандан НБА. И наравно да то неће ићи, из много разлога, другачије је поимање и спорта и кошарке у Европи и у САД, и финансијкси ЕЛ (а то је важно) и медијски неће моћи парирати НБА, уосталом зашто би неко више пратио бледу реплику НБА када већ може пратити НБА.
    Питање је и каква ће праћеност и занимање бити и у земљама које ће имати монопол у тој ЕЛ, не само што нико неће имати ни близу посете од 22.000 душа, како то беше у Београду (или у НБА), него ћемо имати посете и од неких 4-5.000 душа, а то иако ће иза свих тих клубова стајати екстремно богати власници, неће задовољити те клубове.
    Тражиће се се за неких 4-5 година нови и бољи модел ЕЛ, мождса чак по угледу на фудбалску ЛШ, али о том, потом.

    Видећемо како ће се ФИБА сначи у овој ситуацији. ФИБА је јако много учинила на афоирмацији кошарке кроз такмичења (ЕП и СП) млађих узраста, али су направили много рђавих потеза и грешака када су у питању клубска такмичења, показали су и много недоследности, накарадног приступа.
    У сваком случају у Европи кошарка се темељи на националним лигама, тако ће и остати, европска (и регионална) такмичења могу бити надградња, виши ниво, али национална првенства (па и у Шпанији која има најбољи третман у ЗЛЕБ-у) ће увек имати своју важност.
    Нама, у свој овој причи ваља добро сагледати и извагати шта је најбоље за српску кошарку.
    (Divos, 1. decembar 2015 21:04)

    # Link komentara

  5. A gde ce zvezda? Pa u Evrokup gde im je i mesto.

    Partizan ce u Ligu Sampiona.

    Citiracu Duleta: "Dzaba vam novci moji sinovci"
    (joca, 1. decembar 2015 18:05)

    Ja sam jedan od retkih koji hoće prvi da čestita..svaka vam čast...čestitam na igranju u Ligi Šampiona (kako si napisao)...
    (a ha, 1. decembar 2015 20:55)

    # Link komentara

  6. Kad je već zaživela ova EL garant liga, sa fiksnih 11 i promenjivih 5, logično bi bilo da se za popunjavanje tih 5 mesta, formira druga liga sa 10-12 klubova, (ili dve druge lige sa po 8-10 klubova) iz koje bi (po plasmanu prve 4 play-offa) prva dva dopunjavala EL, 3. i 4. bi razigravali sa 12. i 13. iz EL, a 16. mesto bi pripalo pobedniku EK.

    Mesta u ovoj drugoj ligi bi se obezbeđivala preko nacionalnih liga, sa po 1-2 mesta, drugoplasirani iz Ek i 2 najbolje ekipe po uspehu u EK preko kvalifikacionih turnira. Tako bi se proširila baza, i motivisao veći broj solidnih klubova za takmičenje. Ovo bi bilo najbolje za naš region, podigao bi se značaj takmičenja, prva EL bi bila dostižna, i samim tim motivisali klubovi, igrači, sponzori, i navijači.

    Po isteku ugovornog perioda, treba ukinuti garant mesta u EL, i takmičiti se za titule i ispadanja, kao i u svakom sistemu liga. U suprotnom, će klubovi koji budu večni 8. Ili 10. (na pr. Žalgiris ili Efes ili Armani) igrati bez pravih takmičarskih motiva, već revijalno, pa će ostati i bez publike.
    (srbEUin, 1. decembar 2015 20:49)

    # Link komentara

  7. Brzo će propasto ovaj projekat EL. To je neizbežno. Ugasiće se manji klubovi u Španiji, Italiji, zatim klubovi u Ex Yu i Litvaniji (izuzev Žalgirisa) i tu se gasi baza. Nema u Evropi koledž košarke. A Real, Makabi... dovodiće Amerikance koji nemaju kvalitet za NBA. To je samo jedan deo problema koji će za par godina devastirati kvalitet košarke u Evropi.
    Drugi deo je taj što na utakmicama Francuskih i Nemačkih timova ne bude više od 3-4 hiljade navijača. Koji sponzori će finansirati takvo takmičenje? I ti Amerikanci će vrlo brzo pobeći kad vide na šta će ličiti ta EL za koju godinu. Pa njima samo Partizan i Zvezda izvlače kakav takav prosek gledanosti. Bez njih prosek gledanosti će biti 5-6 hiljada.
    Dugoročno neodrživ sistem. Urušavanje malih i talentovanih sredina, kao i uništavanje košarke u košarkaškim zemljama neminovno mora uticati na pad kvaliteta i popularnosti iste.
    A o moralnom aspektu sramnog odnosa prema najtrofejnijoj košarkaškoj naciji na svetu, ne vredi ni trošiti reči.
    Nažalost, da je bar FIBA malo kasvetna, mogla bi da spreči propst evropsle košarke, ali ni oni nisu ništa bolji od ULEB-a.
    (Đorđe, 1. decembar 2015 19:55)

    # Link komentara

  8. A sta kaze Tegi? Sto ne igra njegov klub iz Zagreba, pa oni jedini na svetu imaju PIB, grb, sacicu navijaca?
     (*, 1. decembar 2015 19:42)

    # Link komentara

  9. Mislim da FIBA ili MOK treba da preduzmu nesto po ovom pitanju, jer nesme biznis biti ispred sporta, pogotovu ako se time nanosi velika steta manje vise celoj Evropi, a nanosi se. U prvih 8-10 godina se i nece previse odraziti jer vec postoje mladi igraci koji su formirani i koji vec igraju Evroligu, a koji poticu iz malih sredina. Oni ce igrati tu novu EL narednih 10-tak godina, ali sta posle? Gde ce stasati novi mladi igraci, a da po kvalitetu budu na nivou da mogu igrati EL? Kako ih nece biti, ili ce ih biti daleko manje nego danas, klubovi ce kvalitet potraziti tamo gde ga ima, a to je Amerika. Dobicemo dakle EL u kojoj ce najbrojniji biti Amerikanci, tako da ima sve da se crni.
    Zbog toga, MOK i FIBA moraju usloviti nacionalne saveze da se odluce, ili njihovi klugovi igraju takvu EL kakva se planira, ili nema ucesca na Evropskim, svetskim prvenstvima, odnosno Olimpijskim igrama.
    EL bi moga da opstane, samo ako bi ukinula A licence, i napravila slican sistem kao u LS u fudbalu, sa stazom sampiona, gde bi se omogucila prohodnost manjim ligama, kao sto je ABA, Litvanska, Ceska, Poljska, itd...
    (Znalac, 1. decembar 2015 19:33)

    # Link komentara

  10. Zvezda je izbacila "licenciran" Real iz EL,Cedevita ce sa Zvezdom u 16,Limoz i Bajern nece dalje,a dobice mesto.
    Pa ne treba da zvizdimo himni EL,treba da se svi pred kamerom unerede,sa sve igracima,i OBJAVITE OVAJ KOM!
    (Srb, 1. decembar 2015 19:17)

    # Link komentara

  11. Mislim da na duze staze, FIBA ce dobiti ovo, jer svima je jasno da ne mozes praviti evropsku ligu sa 11 timova, iz 4-5 zemalja, i da ce doci do fuzije kad tad, jer FIba ce kontrolisati mnogo vise nego EL...
    (sasa, 1. decembar 2015 19:01)

    # Link komentara

  12. Koliko se sećam i Fibin predlog je bio nešto poput Ulebovog ako ne i gori. Uglavnom za našu košarku oba predloga su katastrofa.
    (Niđe veze, 1. decembar 2015 18:54)

    # Link komentara

  13. Kapitalizam je pobeda novca nad čovekom i dok god bude postojao, "biznis" će pobeđivati sport.
    (Radivoje, 1. decembar 2015 18:44)

    # Link komentara

  14. Milano će prvi da pukne i izleti od ovih 11. Kad iskvarcanom Đorđu dosadi ili baci kašiku, penali vas čekaju.

    Sve su ovo skupe igračke u rukama oholih bogataša, kad im dosadi samo će Jordi biti na dobitku.

    Košarke niđe.
    (Igor_NS, 1. decembar 2015 18:23)

    # Link komentara

  15. Politika je pobedila košarku još kad je CZT igrao EL umesto Igokee i Cibone.
    (pan, 1. decembar 2015 18:12)

    # Link komentara

  16. Ako neka nasa televizija otkupi pravo na ovo smeće, treba da se stidi.
    (Bendzamin fon Srbinson, 1. decembar 2015 18:06)

    # Link komentara

  17. A gde ce zvezda? Pa u Evrokup gde im je i mesto.

    Partizan ce u Ligu Sampiona.

    Citiracu Duleta: "Dzaba vam novci moji sinovci"
    (joca, 1. decembar 2015 18:05)

    # Link komentara

  18. Grobari tuzni se raduju ovome, radije ne bi videli Zvezdu u EL nego partizan. E to su frustracije...
     (Naravno, 1. decembar 2015 17:58)

    # Link komentara

  19. A pitanje je koliko će biti dobar taj biznis, jer Evropa nije SAD, a neće ni ta Euroliga biti druga NBA. 16 klubava je malo za Evropu i podršku kakvu oni hoće, a pri tome hoće na silu da proguraju to. Po meni, bolje je ići na varijantu kao što je KHL u hokeju, 28 klubova pobedeljnih na divizije, pa pod cenu da se liga zatvori skroz. Ovako imate 12 klubova koji su dobili A licencu pitajbogakako i 30 klubova koji su jači barem od polovine tih sa A licencom koji se bore za četiri mesta.
    (Jim Beam, 1. decembar 2015 17:58)

    # Link komentara

  20. I NBA je pobeda biznisa nad sportom. I Liga šampiona je pobeda biznisa nad sportom. Profesionalni sport je biznis. Amaterski sport je sport u izvornom značenju. Neki ljudi i dalje žive u prošlom veku.
    (Stanimir Branimir, 1. decembar 2015 17:57)

    # Link komentara

  21. Posteno, bogati na jednu, sirotinja na drugu stranu. Balkanci mogu da igraju jedni protiv drugih, na amaterskom nivou. Sport ionako sluzi za zamlacivanje omladine, mrznja se siri medju ljudima putem sporta.
     (EvroTajland, 1. decembar 2015 17:51)

    # Link komentara

  22. Bitno je da Turska i Rusija imaju po 2 predsavnika a reprezentacije im nemaju po 3 kvalitetna igraca. Pred pripreme za EP ljetos smo dobili Rusiju 95:61. Turskoj jedan od glavnih igraca u reprezentaciji stranac Bobi Dikson sta reci kosarkaske velesile...
    (Jovan, 1. decembar 2015 17:49)

    # Link komentara