Hero never fails – Dragan Mance

Rođen sam šest godina posle njegove pogibije. Nikada ga nisam gledao uživo. Sećam se da mi je tetka pričala da je brat umalo polomio nogu kad je na kolenima uklizao pravo u prag od vrata. Imitirao je Mancea i njegov nacin proslave gola.

Spasoje Veselinović
Pošaljite komentar
  1. Mene je ta vest zadesila na poslu. Saopštio mi je Kokan okoreli Zvezdaš i odmah me zagrlio izjavljujući saučešće. Znao je koliko sam ga voleo.
    (Moca NS, 3. septembar 2019 13:02)

    # Link komentara

  2. zelio bi da pokrenemo peticiju rukovodstvu partizana da stadion nosi njegovo ime kako bi to lepo zvucalo STADION DRAGAN MANCE
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (siki, 4. septembar 2015 10:50)

    Slažem se samo kada Partizan napravi svoj stadion.
    (đeneral, 4. septembar 2015 20:02)

    I ulica se moze nazvati po Karadjordju samo kad on bude napravio tu ulicu.
    (Bogoje Panajotovic, 3. septembar 2017 17:39)

    # Link komentara

  3. Tada sam imao 16 godina. Kada sam sutradan došao u školu, razrednoj sam rekao poginuo je Mance. Ona mi je samo rekla: idi (znajući da želim na sahranu). Sećam se te sahrane na kojoj su bile desetine hiljada ljudi. Tu su bile i rukometašice Radničkog sa Emilijom Erčić-tadašnjom Manceovom devojkom. Prepoznao sam fudbalere i funkcionere iz svih klubova bivše SFRJ. Na prvom meću na JNA posle sahrane, Radanović je u 90.min dao gol Prištini. Proslavio ga je klizanjem na kolenima kao Mance. Ceo stadion je plakao.

    Mom sinu je na fejsbuku idol pogodite ko: Dragan Mance
    (dragao, 23. septembar 2015 09:57)

    # Link komentara

  4. eh kako to sad izgleda daleko i kao bajka.
    kad je fudbal bio fudbal.
    tandem dragan mance i zvonko zivkovic...
    eeehhh
    r.i.p. majstore
    (pfc, 17. septembar 2015 17:53)

    # Link komentara

  5. Malo ko ima što mi imamo.

    Ne može se napisati i opisati rečima.
    Ima toliko detalja. Igrač koji je bio sa nama sve te decenije, i sad je sa nama. Samo sad nas posmatra sa zvezdanog neba.

    Gledao ga 3 puta samo a plakao do sada 33 puta

    Koja razmena ljubavi i traje više od 30 leta

    Izabrani ljudi od Boga
    e to ti je
    (Pera, 12. septembar 2015 16:35)

    # Link komentara

  6. cemu ovaj naslov na engleskom? nase reci nisu dovoljno "cool"?
    (nas igrac, 12. septembar 2015 13:24)

    # Link komentara

  7. Имао сам 13 година, спремао се да кренем у школу, друга смјена, кад зазвони телефон. Мој нерођени брат који је радио у Београду јавља ми да је погинуо Драган Манце. Јецам, цијели свијет ми се срушио, мој идол којег више нема... Цијели број сутрашњег Темпа је био посвећен Драгану, Спорт, Вечерње новости, сва та издања сам имао али дођоше 90-те...
    Обзиром да смо сваке године љетовали у околини Сплита, увијек смо темпирали период крајем јула мјесеца, тако сам имао могућност, и у то вријеме привилегију, да гледам Трофеј Марјана, па сам тако пар година гледао Драгана како постиже голове на Трофеју Марјана уз легендарно клизање послије гола. Такође, гледао сам га када је Партизан у пријатељској утакмици гостовао у Новом Граду и играо утакмицу са домаћом Слободом.
    Жељно сам исчекивао да Партизан на челу са Манцеом буде гост и у мом граду, Босанској Крупи, али до гостовања није дошло.
    Све у свему било је то вријеме када се противник поштовао, када су спортисти били спортисти а навијачи навијачи, тако да је Драгана оплакао сваки истински заљубљеник у спорт, а не само црно-бела породица.
    (Игор, 8. septembar 2015 12:33)

    # Link komentara

  8. Utakmica odigrana 3.9.2015. u čast Dragana Mancea
    Fk 13. Maj Zemun - Fk Partizan 0:1 (0:1)

    [link]
    (sporty, 5. septembar 2015 07:54)

    # Link komentara

  9. Gledam ovo par puta svaki put mi oci pune suza ...legenda nikada ne umire ...kakav momak
    (nikola, 4. septembar 2015 23:21)

    # Link komentara

  10. Имао сам седамнаест година када је погинуо Драган. Гледао сам га од 1982.године, јер је некада било друго време и могли сте и са 14 година да из унутрашњости дођете на утакмицу, одгледате свој омиљени клуб и без проблема се вратите кући. И после толико година плачем када се сетим његовог прераног одласка и никада неће постојати играч који ми може бити омиљенији од њега, јер нисам видео никога ко игра са толиком љубављу и страшћу као он.
    (Жарко, 4. septembar 2015 21:49)

    # Link komentara

  11. Legendo
    (dukaSco, 4. septembar 2015 20:35)

    # Link komentara

  12. zelio bi da pokrenemo peticiju rukovodstvu partizana da stadion nosi njegovo ime kako bi to lepo zvucalo STADION DRAGAN MANCE
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (siki, 4. septembar 2015 10:50)

    Slažem se samo kada Partizan napravi svoj stadion.
    (đeneral, 4. septembar 2015 20:02)

    # Link komentara

  13. zelio bi da pokrenemo peticiju rukovodstvu partizana da stadion nosi njegovo ime kako bi to lepo zvucalo STADION DRAGAN MANCE
    (siki, 4. septembar 2015 10:50)

    # Link komentara

  14. I danas osjetim bol u grudima i tesko disem kad pomislim na taj dan. Svijet se srusio!
    (nucky thompson, 4. septembar 2015 01:36)

    # Link komentara

  15. imao sam 7god.spremao sam se za skolu,otac je krenuo u drugu smenu na posao,nakon izvesnog vremena vraca se sa novinama u ruci i kaze Mance poginuo,ja nisam mogao da idem tog dana u skolu a ni on na posao.taj momenat nikad necu zaboraviti.mance je bio neponovljiv,to majka samo jednom radja!
    (slobodan, 3. septembar 2015 22:23)

    # Link komentara

  16. Da napisem i ja svoja secanja. Imao sam 10 i po godina, kao danas da je bilo. Otac je bio sa kolegom na sluzbenom putu u Beograd i prosao pored mesta nesrece. Kada je dosao u sediste firme u BG, pozvao je telefonom, javila se majka, i posle razgovora pitala, znajuci da znam odgovor, "Ko je Mance", odgovorio sam "Pa fudbaler Partizana", ona je sacekala pogledala me i rekla "Poginuo je". Nikado necu da zaboravim, taj dan i te recenice. Otisao sam u skolu sav skrhan,rekao drugarima koji to nisu znali, nisu mi bas svi ni verovali, klinacka posla, medjutim sve vise njih je znalo za ovu tragediju. Neko je navijao za CZV neko za Radnicki iz Nisa-odakle sam, neko za Partizan, dosao je cas fizickog i fudbal na skolskom grubom asfaltu. Svi ama bas svi klinci su posle gola, ukljucujuci i mene pocepali kolena klizajuci poput Mancea, svima je bilo tesko, zao, ma za koga da su navijali.Kasnije sam cekao i Tempo koga sam nazalost izgubio ali pamtim svaku sliku poster sa crnim florom, svaku recenicu iz velikog tekstu u tom tempu koji je bio najvecim delom posvecen tragediji Dragana Mancea. Mislim da sam tekst o njegovoj pogibiji procitao jedno 100 puta ali zaista i danas pamtim, sve sto sam kasnije odgledao u dokumentarnom filmu...."9.50 silueta pezoa 205 proletela je pored kamiona a nedugo zatim Mance je izgubio kontrolu izbegavajuci majku sa detetom....i itd..Neka mu je vecna slava i hvala b92 na odlicnom tekstu!
    (cartmanx, 3. septembar 2015 21:46)

    # Link komentara

  17. Moram nešto primetiti. Ima stihova ovde o "Delijama sa Severa". Hvala suparnicima na lepim rečima. Ipak, da se zna, navijači Crvene zvezde" postaju Delije tek '88-'89, nekoliko godina po Manceovoj pogibiji.
    (Ipak..., 3. septembar 2015 21:34)

    # Link komentara

  18. Boli kao i pre 30 godina.
    Suze ...
    (Kriger, 3. septembar 2015 21:25)

    # Link komentara

  19. Otiso si Dragane
    Ostala je nevera
    Nisu tebe mrzele
    Delije sa severa!!!
    (sajk, 3. septembar 2015 21:10)

    # Link komentara

  20. Respekt za Mancea, delija do koske.
    (Saša, 3. septembar 2015 20:30)

    # Link komentara

  21. Bio sam dete, secam se, neko drugo vreme ...
    (Pablo, 3. septembar 2015 20:24)

    # Link komentara

  22. Taj kobni 3 septembar je za mene najtuzni dan. Moja sestra starija od mene je imala sina koga sam obozavao i dala mu ime Dragan. Voleo sam ga kao da je moj ja nazalost nikad nisam mogao imati decu al sestrinih 3 to jest 4 su kao moja. Tog dana tog jutra moja pokojna majka kuca na vrata kao luda. Ja mrtav umoran ustajem otvaram vrata i on place i jedva rece da je umro mali dragan. Tada mi se srusio zivot. Otiso sam kod sestre tezio nju i muza. A nekoliko sati kasnije vest koja je meni ceo tivot zauvek srusio kada sam cuo da je i moj DRAGAN MANCE poginuo. Jednostavno izgubio sam svest kad sam opet bio tu nisam mogao da progovorim 12 dana nisam mogao rec da izgovorim. Na sahrani kad nisam crko Menceovoj onda nikad necu. Bila je velika bol sto sam izgubio mog sina malog dragana al jos veca bol i tuga je bila sto je moj Idol moj Mance otiso. Volim te Dragane. Evo imam 56 godina nekako zivim otisli ste istog dana al znaj tvoj odlazak je mene ubio ja sam mrtav ziveces zauvek u meni!!!!! A ti mali dragane sine moj nisi sam tu ti je Mance! Sestra nemoze dan danas da zvati da je mene vise ubila Manceova smrt nego njenog sina.
    (Sampionsko ime, 3. septembar 2015 20:23)

    # Link komentara

  23. [link]

    Sjajna utakmica Mance dao 2 gola, ali najbolji gol je volej sa 30 metara protiv QPR-a.
    Eh...
    (BeKo, 3. septembar 2015 19:56)

    # Link komentara

  24. Zvezdas sam, ali to sad nikakve veze nema. Otplakah nad ovim pismo. Kamo srece da nam deca i danas rastu uz ovakve idole i da nam rivalstvo bude zdravo kao u tim vremenima. Neka mu je vecna slava.
    (sumadinac, 3. septembar 2015 19:55)

    # Link komentara

  25. Legenda
    (PFC, 3. septembar 2015 19:54)

    # Link komentara

  26. kada kažem partizan,mislim mance
    volim partizan
    (MisterNo, 3. septembar 2015 19:23)

    # Link komentara

  27. Igrao sam se u dvoristu kada me je pokojni otac zvao sa balkona da mi kaze za Mancea.Mrak mi je pao na oci,secam se kao da je juce bilo,a tad sam imao deset godina.Vreme Mancea i Paola Rosija,mojih idola iz mladosti.
    (Laza, 3. septembar 2015 19:16)

    # Link komentara

  28. Veliki sam partizanovac.
    Kada je fudbal u pitanju nikad nisam toliko tugovao kao kada je javljeno da je Mance poginuo i nikad se nisam toliko radovao kao kad je Pančev pogodio penal u Bariju.
    Drugo je to vreme bilo.
    Sada čitam ovaj tekst i plačem kao i pre 30 godina.
    (pan, 3. septembar 2015 18:58)

    # Link komentara

  29. obicno ne ostavljam komentare ali evo ovo moram da podelim sa vama ,pre pola sata cale mi dosao sa posla ja mu kazem znas li da je danas pre 30 godina Mance poginuo evo sad citam ,samo me pogledao kao da sam mu rekao da ce sutra smak sveta ali bukvalno otisao do kupatila i nije izasao pola sata ja se pravim kao ne znam a znam da je plakao .
    (bgd, 3. septembar 2015 18:56)

    # Link komentara

  30. Imao sam 13 godina, tek krenuo u 7. razred uz to jos i promenio skolu
    ...sa novim drugarima sam se upoznao tako sto su me tesili jer sam non stop plakao. Ne treba da napominjem da je u razredu bilo zvezdasa, vojvodinasa, dinamovaca... Drugo je to vreme bilo, svi smo voleli svoje klubove, nismo mrzeli protivnike. Za Draganom smo svi tugovali.
    Neka te andjeli cuvaju legendo!!!
    (drMo, 3. septembar 2015 18:09)

    # Link komentara

  31. Imala sam 15 godina i spremala se za skolu (popodnevna smena), kada su na radiju javili da je poginuo. Nikada necu zaboraviti taj dan. Plakala sam kao kisa.
    (Mara, 3. septembar 2015 18:05)

    # Link komentara

  32. On sam juriša, sam stvara šanse. Reci mi ko to? Naš Dragan Mance!
    (Korto, 3. septembar 2015 18:04)

    # Link komentara

  33. Ni jednog igrača nisam, niti ću ikada voleti kao Dragana..

    Želim Partizan sa dresovima iz 80" tanke pruge napred i nazad, broj u crnoj kocki, taj dres kad vidim to je Partizan koji sam kao dete zavoleo, ta je sećanje na Dragana..

    Legenda živi..
    (GROBARI GAJDOBRA, 3. septembar 2015 17:21)

    # Link komentara

  34. veliki Dragan Mance
    (aleksandar, 3. septembar 2015 17:14)

    # Link komentara

  35. @nik sloter
    Дан раније смо кренули у први разред основне школе. Тог септембра 1985. сам почео да навијам за Партизан.
    (Боки, 3. septembar 2015 17:12)

    # Link komentara

  36. Imala sam 27 godina tog septembra...Jos od vremena ,, Partizanovih beba", kad sam pocela da navijam za Partizan, preko Bjekovica, Moce....pojavio se fudbaler koji nam je poklanjao najlepse trenutke u zivotu, svojim golovima...Moj sin je imao 8 godina I Mance je bio taj, koji ga je privukao crno-beloj boji...Toga dana tuga do neba, plac, neverica...Dozivela sam nervni slom, dugo sam se lecila...Moj lekar me je nazvao,, slucaj Mance"...Hvala ti Dragane, sto si postojao za nas tada I ostao za vecnost!
    (crno-belo srce, 3. septembar 2015 17:07)

    # Link komentara

  37. Dan je bio sunčan baš kao i danas što je, no ne ovako nenormalno vreo! Tek sam krenuo u 4. razred šabačke gimnazije, prvi dani završnog razreda, u popodnevnoj smeni zajedno sa drugarima iz odeljenja čekam da uđemo u učionicu! Dolazi drugarica, prilično uzrujana i kaže da su na radiju Studio B javili da je poginuo Dragan Mance! Nisam navijač Partizana ali bilo mi je teško! Samo 10 dana pre toga gledao sam uživo na Stadionu JNA njegovu izvrsnu igru. Dao je 2 gola Slobodi iz Tuzle i sigurno bi bio najbolji strelac tek započete fudbalske sezone! Prođe 30 godina brzinom svetlosti... Otišao je mlad a imao je mnogo toga da kaže kad je fudbal u pitanju! Nažalost!!!
    (alejandro, 3. septembar 2015 17:05)

    # Link komentara

  38. Otac mi je teski Grobar,Partizan sam zavoleo uz njega i zbog Dragana Mancea.Imao sam sedam godina kada je poginuo,danas trideset sedam,kao da je juce bilo.Legenda ce zauvek da zivi.......
    (nik sloter, 3. septembar 2015 16:52)

    # Link komentara

  39. Legenda!!!
    (lfc, 3. septembar 2015 16:47)

    # Link komentara

  40. Sta da vam kazem a stariji sam covek.
    Plakala cela Juga. Svi ga postovali. Ne mogu to danasnji klinci da zamisle.
    (Dusan, 3. septembar 2015 16:40)

    # Link komentara

  41. Navijam za zvezdu, ali ovaj tekst mi je naterao suze na oči... Legenda živi.
    (pa ja mislim da sam rek'o, 3. septembar 2015 16:40)

    # Link komentara

  42. Ja sam mladja generacija, nisam nikad gledao Mancea, moj otac ga je gledao i bio mu je idol..Moj otac je bio odlican ucenik, vukovac, nikad nije propustao skolu, osim jednog dana..Taj dan je bila sahrana njegovog idola, Dragana Mancea.
    (KayserSoze, 3. septembar 2015 16:30)

    # Link komentara

  43. Fudbalski Ayrton Senna
    (Rothmans, 3. septembar 2015 16:27)

    # Link komentara

  44. Ja sam imao isto 11 godina tada. Lezao sam na kaucu u ucio za skolu, radio je bio upaljen. Javili valjda oko 10h da je u Pezou 205 udarivsi u stub poginuo Dragan Mance. Plakao sam valjda od tada sve do skole.
    (Otiš'o si Dragane..., 3. septembar 2015 16:26)

    # Link komentara

  45. Bobek Stjepan 478 – 425. … Nije najbolji jer je Hrvat..Love Partizan. … rip Mance!!
    (Hrvat iz Srbije, 3. septembar 2015 16:13)

    # Link komentara

  46. Na melodiju "Tamo daleko":

    Dva su se druga fudbalom bavila,
    da jednom igraju zajedno
    želja im jedina.

    Tužna je sudbina omela njihov plan,
    pogibe Dragan Mance,
    ostade Milko sam.

    Poslušaj, Milko, Juga vernog glas,
    Igraj za sebe i Dragana,
    za Partizan i za nas.
    (Stara pesma sa Juga, 3. septembar 2015 16:09)

    # Link komentara

  47. Uvek se rastužim kad čujem ovu pesmu i vidim njegove slike, jer je stvarno imao neku neverovatnu harizmu, bio je kao neki Partizanov Rajko Mitić, i uvek se zapitam da li bi danas bio živ da je prešao u Zvezdu, kao što je želeo u jednom trenutku.
    (Mijat voli Hajduka, 3. septembar 2015 16:01)

    # Link komentara

  48. Proslo je tacno trideset godina... Mance nije bio ni najbolji igrac, ni najbolji strelac, ni najobdareniji, ni najpripremljeniji, ali je davao svoju dusu i srce za crno-beli dres, za Partizan, za navijace. Davao je celog sebe, i svi mi koji smo tih godina ziveli na Jugu stadiona JNA davali smo cele nas njemu i Partizanu. Bili smo, i ostali, clanovi crno-bele sekte, koja iza sebe nije imala, nema, niti ce ikad imati ni politiku, ni naciju, ni drzavu, ni veru, ni ideologiju, niti bilo kakvu racionalnu svrhu ili smisao, osim da voli to crno-belo zrnce duse sto nas konstantno podseca da biti dosledan prema sebi i fer prema drugima je jedina svrha bitisanja na ovoj tuznoj planeti i ovom hladnom univerzumu...
    (Dorcolski Lobi, 03. septembar 2015 11:40)


    sve si rekao.
    (neutralni felsh, 3. septembar 2015 15:53)

    # Link komentara

  49. imam 42 godine, preziveo sam svasta, tvrd sam na srcu skoro ko orah... uzivam dok citam komentare. i placem ko detence.
    (neutralni felsh, 3. septembar 2015 15:47)

    # Link komentara

  50. nema coveka koji se ne seca trenutka sta je radio i gde je bio kad je cuo da je mance poginuo.
    fudbalske vestine na stranu, ali dragan mance je bio sinonim pravog partizanovog navijaca. mada, i svi ostali su se lako poistovecivali s njim. ona stara skola, lokalni tihi zezatori sa kojima mozes da pricas i o starom stojadinu i o filozofiji. oni sto te kao klinca salju po pivo i redovno zezaju jer si najmladji, ali te zauzvrat malo po malo nauce temeljima zivota, bolje nego skola i roditelji. jer ovde ocvrsnes, naucis da nista ne uzimas suvise k srcu.
    da mi je da se opet vratim u ono vreme cave i mancea... u doba poslednjih dzentlmena i poslednjih pravih istinskih majstora fudbala kao vise od igre, koje je vec tada pokazivalo znake buducih vremena i paljevinsko shvatanje fudbala i navijanja kao "ciji je veci" - kao uvod u zlo vreme devedesetih i zloupotrebe svakog lepog osecanja u narodu.
    da jos malo vidim doba kad su vodje navijaca vaspitavali huligane (tad su se zvali "problematicni") u svojim redovima: mirno bagro sta to radis, mars na mesto!
    i u doba mnogo boljeg fudbala... te stvari su tesno povezane jedna s drugom. dok ih svi zajedno i svako za sebe opet ne povezemo, nema nam izlaska iz ove rupe.
    (neutralni felsh, 3. septembar 2015 15:26)

    # Link komentara

  51. Plakao sam sa 7 god kao mali zvezdas...Pitao sam oca,kako ce sad da bude derbi?? Najveca ljudska tragedija srpskog fudbala...
    (stradivari, 3. septembar 2015 15:09)

    # Link komentara

  52. Bio sam navijac Hajduka dok nisu makli petokraku,ali Mance je u Jugi bio bog,iako je bilo mnogo igraca-karaktera.Svuda su ga voljeli,a bogami svi su pustili suzu taj dan.Imao je nesto lezerno,gospodsko a istovremeno i bezobrazno,drcno.Najveci smeker od svih tadasnjih fudbalera.Mozda nije najbolji Partizanov svih vremena,ali najveca legenda mozda i jeste(ne pamtim 60,70tih).
    P.S.eh,kad je ilic danas legenda...
    (jugoslovenska skola, 3. septembar 2015 14:58)

    # Link komentara

  53. Danas sam u 41.godini,tada kada je poginuo,imao sam 11,igram fudbal sa drugovim,nosim dres sa brojem 9 na ledjima,kojeg mi je mama kupila u katalogu Ateks.Dolazi otac sa posla i prilazi mi sa suzama u očima,kaže:Dado sine moj,poginuo nam naš Mance.Padam na asfalt i plačem,samnom plaču i drugovi
    koji nose dres Zvezde,Dinama,Hajduka,Sarajeva,Olimpije,plaču i oni.Dragane moj uvek ču te nositi u srcu,neka ti je večna slava,Grobar iz Postojne,Slovenija,
    (Rade, 3. septembar 2015 14:54)

    # Link komentara

  54. Otis'o si Dragane
    ostala je nevera
    uvek ce te ceniti
    delije sa severa.
    (Partizan u inat mozgu, 3. septembar 2015 14:54)

    # Link komentara

  55. Nije samo Savo, i ja navijam za Partizan, a iz Knina sam. Legenda zivi!
    (covek, a ne broj, 3. septembar 2015 14:38)

    # Link komentara

  56. mislim da bi rukovodstvo partizana trebalo dati ime partizanovog stadiona u stadion DRAGAN MANCE
    (siki, 3. septembar 2015 14:35)

    # Link komentara

  57. poz svima
    kao prvo ja sam Zvezdas,nisam imao prilike da gledam Mancea,bio sam mali
    Ali kada sam video njegov gol u dokumentarcu protiv zvezde,kada se bacio u nazad i dao gol glavom...ljudi pa to je nemoguce!!! alal vera majstore!
    (djole, 3. septembar 2015 14:25)

    # Link komentara

  58. Kada slusam njegovu muziku od grobara, najezim se i placem.
    (Djole, 3. septembar 2015 14:25)

    # Link komentara

  59. evo babo mi sad kaze jedino mi od tite bilo zalije kad Mance poginu
    (travnik, 3. septembar 2015 14:21)

    # Link komentara

  60. Brale, 03. septembar 2015 11:53)


    Pises ove bljuvotine na danasnji dan i ovakvu vest kakav si ti navijac Partizana,postovalac lika i dela Dragana Mancea,da ne kazemkakav si covek?
    (JA, 3. septembar 2015 14:14)

    # Link komentara

  61. 3. septembar dan sećana na Dragana Mancea
    (amater, 3. septembar 2015 14:14)

    # Link komentara

  62. Kada god procitam negde ili cujem da neko spomene njegovo ime... uhhh, sav se najezim. Jedinstvena legenda i veciti zal sto ga nema. JEDAN JE DRAGAN MANCE. I sad se najezih.
    (Goran, 3. septembar 2015 14:12)

    # Link komentara

  63. Sa caletove strane svi smo zvezdasi a sa kevine svi partizanovci...tako ja na Zvezdinu a brat na Partizanovu...Prvi komsija Kica veliki partizanovac, i on i moj brat te 1985 imao je 7 godine, a komsija je tada bio taksista, i oni su se zvali Mance...Tog dana dolazi brat iz skole i ja mu sav tuzan kazem" Bato poginuo Mance" i brat je mislio da je nastradao komsija...Samo mogu da kazem da je stvarno otisao jedan od najvecih partizanovih igraca a sigurno najveci miljenik juga...
    (Aleksandar I, 3. septembar 2015 14:07)

    # Link komentara

  64. Ne radi vam + -.
    (Nemanja, 3. septembar 2015 13:52)

    # Link komentara

  65. Spremam se kao klinac u školu i čujem na radiju da je poginuo Mance. Sad, svi mi dolje u Kninu navijali za Zvezdu, ali Savo za Partizan. I sjedi ispred mene. Sad, kako ja njemu da kažem da mu je poginuo idol? Stalno se nešto okreće i blebeće, kao što svo kinci rade, a ja smišljam kako da mu kažem. Još to nisam zaboravio:(
    (Ryber Palunko, 3. septembar 2015 13:50)

    # Link komentara

  66. 85 ne 86
    (S Y L A, 3. septembar 2015 13:49)

    # Link komentara

  67. 85
    (S Y L A, 3. septembar 2015 13:49)

    # Link komentara

  68. Kao navijač Dinama jasno da nisam volio njegove golove,ali bio je vjerojatno najbolji centarfor kojeg je Partizan ikad imao. Nadam se da počiva u miru.
    (Maks, 3. septembar 2015 13:42)

    # Link komentara

  69. Остала је туга :'(
    (Ајмо Ноле!!!!, 3. septembar 2015 13:40)

    # Link komentara

  70. Gledam kako i u Partizanu i u Budućnosti svi igrači, napad, veza, odbrana imaju meku nogu, kao danas u Španskoj ligi. Uopšte mi nije jasno, kako se danas lopta stalno odbija od većine naših igrača kao kamenje da imaju u nogama?
    (Deki, 3. septembar 2015 13:31)

    # Link komentara

  71. Uffff, secam se k´o danas, ja na Dusanovcu i vidim jednog mog druga kako ide i place, svasta sam pomislio, da nije keva,cale, sveca... Kazem mu: "Sta je bilo Miso, nije ti valjda neko umro?"..On mi odgovori: "Jeste brate i meni i tebi i svim grobarima"..."O cemu pricas bre covece"?...Kaze. "Pogin´o Mance"... Odemo kod mene kuci, uzmemo kanister rakije i cirkaj i placi...Dva dana smo tako dok nismo popadali od pica i umora...Mancea sam znao jer sam tada isao na gostovanja s Partizanom a Dragan je uvek izlazio iz hotela i pomagao, ili sa kartama za utakmicu, ili nekom kintom...Niko mu nije trazio, on sam i nije bio jedini...Zile, Vermez, Djelmas,Uske...Drugo vreme bilo...Lepse, postenije, korektnije...Kakva bi to zver od centarfora postala (vec je bio ali tek je imao 23) da je ostao ziv...Pokoj mu dusi, ne radjaju se takvi svaki dan...
    (Grobar-España, 3. septembar 2015 13:23)

    # Link komentara

  72. Big da mu dusu prosti. Iako sam stari Zvezdas moram reci da je jedan od igraca sa izuzetnom harizmom i da je imao veliko postovanje i od nas sa Severa.
    (Samuraj, 3. septembar 2015 13:23)

    # Link komentara

  73. Navijam za Dinamo i sjećam se Dragana i gledao sam ga par puta uživo. Zadavao nam je puno muka ali ga poštujemo kao velikog igrača.
    Počivaj u miru legendo.
    (tadijazg, 3. septembar 2015 13:16)

    # Link komentara

  74. sta da napisem?da ga na danasnji tuzan dan pomenem.tuga je prevelika,ali secanje na majstorske golove je vecna.
    (brc, 3. septembar 2015 13:05)

    # Link komentara

  75. Imao sam 9 godina kada se to desilo. Ja licno tog dogadjaja se slabo secam, vise se secam prica starijih ljudi, ali ...ono sto ce mi zauvek ostati urezano u secanje su suze u ocima mog oca, inace okorelog zvezdasa. Kasnije kada sam odrastao shvatio sam sta su one znacile. Znacile su veliko postovanje. Za pokojnim Manceom je iskreno zalila cela bivsa Juga. Zasto? Zato sto je ovaj decak bio veliki, jedan od najvecih. Vecna ti slava legendo!
    (Miroslav, 3. septembar 2015 13:04)

    # Link komentara

  76. Pusti suzu, prospi casu, neka zive secanja...
    (JessePinkmanPFC, 3. septembar 2015 12:59)

    # Link komentara

  77. stadion Dragan Mance...Kako mocno zvuci!
    (wlado, 3. septembar 2015 12:51)

    # Link komentara

  78. Slava velikom igracu i rivalu.
    (Povidon, 3. septembar 2015 12:49)

    # Link komentara

  79. Grobari su uvek uz tebe...Jedan je Partiza i jedan je Dragan Mance!
    Velika je i neraskidiva ljubav izmedju navijaca i ovog kluba!
    (Partizan u inat svima.!, 3. septembar 2015 12:38)

    # Link komentara

  80. Imao sam sedam godina kada me je otac prvi put odveo na derbi, sećam se kao juče da je bilo, delije sa severa su mu pevali Mance-govance.
    Pevao sam i ja iako nisam ni znao ko je Mance.
    Posle toga me ćale više nije vodio, zabranila mu keva, kaže da nije baš edukativno za đaka prvaka :)

    U svakom slučaju on će mi ostati uvek u pozitivnom sećanju, obeležio je jedan period mog detinjstva (ako može tako da se kaže), bez obzira što sam zvezdaš.
    (Red ☆ voli Mance Dragana!, 3. septembar 2015 12:30)

    # Link komentara

  81. I mi navijači Voše smo obožavali Dragana. Igrač za sva vremena, velika legenda i ljudina. Večna mu slava i poštovanje!
    (Botovanje ludom radovanje, 3. septembar 2015 12:30)

    # Link komentara

  82. Tacno 30 godina od tad. Oci su mi pune suza i steze grlo.
    Rodio sam se nepuna 2 meseca ranije, pa nisam imao prilike da gledam uzivo bravure i radovanja, ali njegova velicina se, izmedju ostalog, ogleda i u tome sto ga cak i generacije rodjene posle njegove smrti pamte i secaju kao legende!

    Сав Београд данас је, захватила туга, изгубисмо Манцеа, најбољега друга.
    Отиш'о си Драганe, остала је туга, увек ће те волети Гробари са Југа.
    Возио си пребрзо, ниси им'о среће, Гробарска те срца, заборавити неће!

    Vecna ti slava legendo!
    (ajde, 3. septembar 2015 12:28)

    # Link komentara

  83. legenda zivi!!!!
    (banbus, 3. septembar 2015 12:28)

    # Link komentara

  84. Biografija: Sve se desilo u septembru

    Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećanjem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je, već sa nepunih 17 godina postao prvotimac zemunskog, tada drugoligaša. No, nošen snagom svog raskošnog talenta, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan...
    ...Za Partizan je odigrao 279 utakmica...
    ...Postigao je 174 golova...
    ...Igrao je 4 puta za A, 7 puta za mladu i 2 puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije...
    ...Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom (i danas radi u Partizanu sa nama)...
    ...Bio je neoženjen...
    Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mesec kada je okončao svoj mladi život.
    Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču Partizan – Budućnost 2:1 odigranom na stadionu JNA, 1. septembra, samo 3 dana pre svoje smrti.
    (ajde, 3. septembar 2015 12:18)

    # Link komentara

  85. Ali gol u "rupi" protiv Dinama mislim u 83min za 2:2 i titulu pred 80000 g
    Grobara....sta reci nego hvala ti i neka ti je vecna slava!
    (topcidera lepsa strana, 3. septembar 2015 12:17)

    # Link komentara

  86. Sećam se dana njegove smrti kao da je juće bilo. Imao sam 12 godina i ja kao zvezdaš sam tešio svoje uplakane školske drugove partizanovce.
    (Petar, 3. septembar 2015 12:02)

    # Link komentara

  87. Uvek ce Te voletiii Grobarii sa Jugaa !!!
    (##, 3. septembar 2015 12:01)

    # Link komentara

  88. to mi je bio jedan od najtuznijih dana. vracam se iz skole i majka kaze sedi da ti nesto kazem, preplakao sam. imam utisak da mi je jedino bilo teze kada je majka preminula.
    (boza pub, 3. septembar 2015 12:01)

    # Link komentara

  89. tuga za svakim mladim izgubljenim životom a rupa ostane kad takav talenat nepovratno ode...
    (delija sever, 3. septembar 2015 11:58)

    # Link komentara

  90. imao sam samo 7 godina a brat samo 3 a secam se kao da je juce bilo kad je cale dosao uplakan sa posla i rekao i meni i bratu pa smo plakaki svi zajedno ceo dan
    (danilo karadinovic, 3. septembar 2015 11:57)

    # Link komentara

  91. Ja sam imao 12 godina. Izasao u park da se igram kada su mi rekli. Bilo nas je cetvorica Partizanovaca i 16 zvezdasa u odeljenju. Uvek ih je bilo vise, uvek smo ih razvaljivali na fizickom. Od tad pa do danas pricaju kako smo mi drzavni klub, kako nas politicari vade, a pogledaj ko im je do pre 3 kola sedeo u upravi. Toliko smo privilegovani da utakmicu sampiona zemlje za ulazak u ligu sampiona gledamo na Areni 3, ko je ima. Ko nema, na RTS-gleda zvezda - Javor.
    (Brale, 3. septembar 2015 11:53)

    # Link komentara

  92. Beogradski Džems Din
    (monden, 3. septembar 2015 11:47)

    # Link komentara

  93. Tata je dosao po mene u obdaniste,oci su mu bile suzne,ja tada kao dete od sest godina,nisam znao sta da mislim,znao sam samo da nesto nije u redu,prvi put u svom,tada kratkom zivotu vidim oca uplakanog,rekao je"Vise nema Mancea,nikad vise nece davati golove".VECNA TI SLAVA DRAGANE.
    (JA, 3. septembar 2015 11:42)

    # Link komentara

  94. Proslo je tacno trideset godina... Mance nije bio ni najbolji igrac, ni najbolji strelac, ni najobdareniji, ni najpripremljeniji, ali je davao svoju dusu i srce za crno-beli dres, za Partizan, za navijace. Davao je celog sebe, i svi mi koji smo tih godina ziveli na Jugu stadiona JNA davali smo cele nas njemu i Partizanu. Bili smo, i ostali, clanovi crno-bele sekte, koja iza sebe nije imala, nema, niti ce ikad imati ni politiku, ni naciju, ni drzavu, ni veru, ni ideologiju, niti bilo kakvu racionalnu svrhu ili smisao, osim da voli to crno-belo zrnce duse sto nas konstantno podseca da biti dosledan prema sebi i fer prema drugima je jedina svrha bitisanja na ovoj tuznoj planeti i ovom hladnom univerzumu...
    (Dorcolski Lobi, 3. septembar 2015 11:40)

    # Link komentara

  95. i sad me obuzme tuga kad se setim tog coveka,i sad mi je pred ocima njegovo uklizavanje na kolenima...a derbi sam gledao sa severa....slava mu!
    (oz, 3. septembar 2015 11:35)

    # Link komentara

  96. Jesam zvezdaš, al' me steglo u grlu.
    (Laki, 3. septembar 2015 11:33)

    # Link komentara

  97. Ponekad u sve to ne verujem,da je sve to bilo sa Draganom.Kao da mi nesto govori pusti to, to je tako bilo i ne diraj, jer jos uvek boli.Manceeee
    (niksa, 3. septembar 2015 11:29)

    # Link komentara

  98. Ponekad u sve to ne verujem,da je sve to bilo sa Draganom.Kao da mi nesto govori pusti to, to je tako bilo i ne diraj, jer jos uvek boli.Manceeee
    (niksa, 3. septembar 2015 11:29)

    # Link komentara

  99. Napunise mi se oci suza na kraju ovog dokumentarca, to je dokaz da sam kao navijac Zvezde voleo ovog coveka, i znam da to nije toliko vazno ako si covek, ali pisem ovo zbog ovih mladjih. Postovanje prema njemu ostaje do kraja mog zivota.
    Pocivaj u miru legendo.
    (MM, 3. septembar 2015 11:29)

    # Link komentara

  100. 1985, ne 1986.
    (@ Commando, 3. septembar 2015 11:27)

    # Link komentara

  101. krenuse suze,pocivaj u miru majstore secanje na tebe nikad nece prestati.
    (bgd 1976, 3. septembar 2015 11:22)

    # Link komentara

  102. И сад ми сузе иду...
    (никола, 3. septembar 2015 11:21)

    # Link komentara

  103. Tada sam imao 14 godina. Navijamo za Zvezdu, cela porodica, uža i šira familija sa tek ponekim neobjašnjivim izuzetkom. Gledamo derbi na JNA ćale i ja. Korner za Partizan, Mance diže ruku, traži loptu, a ćale kaže: "Evo ga, traži loptu, najviše me je strah od njega". I bio je u pravu, dao je gol.

    Nakon njegove pogibije, Zvezda je igrala na Marakani protiv Dinama iz Vinkovaca. Prilazimo stadionu, ima ljudi okolo, ali neka tišina, tolika da sam očekivao prazne tribine. Greška. Na stadionu oko 30.000 ljudi (to je bila normalna poseta u to vreme za "nebitne" utakmice). Nema navijanja, ljudi maltene ne razgovaraju između sebe. Poginuo je Mance, čovek koga su navijači Zvezde poštovali.
    Izgubili smo tada 1:0, videlo se koliko je Zvezdinim igračima bilo teško.

    Počivaj u miru, legendo.
    (pedja_71, 3. septembar 2015 11:20)

    # Link komentara

  104. Tog 3. Septembra 1986. sa ocem u Zasatavi 101 i na radiju Beograd objavljuju da je poginuo Dragan Mance... Placemo i tata, i ja 13-godisnjak. Secam se mesta i ulice... Kao Mance vise nikad i niko...
    (Commando Cacak, 3. septembar 2015 10:13)

    Greška u kucanju - 3.9.1985.
    (munz, 3. septembar 2015 11:13)

    # Link komentara

  105. Први идол ал стварно.Кад год сам да гол на школском,узвикивао сам његово име.Тога дана је дошао отац са посла и рекао да је погинуо Манце.Тада сам плакао као кишна година и 1993.кад ми је погинуо буразер у рату.
    (Главни архиватор, 3. septembar 2015 11:10)

    # Link komentara

  106. ma daj!
    kakva je bre ovo patetika i fanatizam?
    (abc, 3. septembar 2015 10:43)

    Previse si ti mlad da bi shvatio da fudbal nekada nisu igrali zalizani sarletani, splavari i manekeni... Previse si mlad da bi shvatio da je fudbal nekad bio sport... Previse si mlad da bi shvatio da su nekad gledaoci dolazili na stadion jer su imali sta da vide na njemu, da podrze svoj tim i svoje idole a ne da mrze protivnika... Previse si mlad da bi shvatio ko je bio Dragan Mance... Dragan Mance je bio olicenje svega onoga sto danasnji fudbaleri nisu... Dragan Mance je bio umetnik... Dragan Mance je bio COVEK... Ljudina... Ali kao sto rekoh, previse si ti mlad da bi sve to znao i razumeo i moze ti se oprostiti ovakav komentar, ali mi ne moze nestati ova gorcina sto tvoja generacija nikada nece osetiti drazi sporta, sto mislite da je sport statistika, sto mislite da je fudbaler dobar ako na 100 utakmica postigne 100 golova i ako ima platu od par miliona nedeljno... Da ne davim, neces ti to sve razumeti i kao sto rekoh, ne krivim te zbog toga... ali mi je zao...
    A to ko je i sta je bio Dragan Mance pokusaj makar da shvatis i po tome sto NIJEDAN navijac Zvezde nece reci nijednu ruznu rec za njega... A u nasim, crno belim srcima, dokle go budu kucala - legenda ostaje da zivi...
    (sofronije, 3. septembar 2015 11:09)

    # Link komentara

  107. Otišo' si Dragane ostala je tuga...
    (front pfc, 3. septembar 2015 10:58)

    # Link komentara

  108. Величина Драгана Манцеа се огледа у томе да ја нисам био у петогодишњем плану да се родим, а сматрам га најомиљенијим играчем вољеног клуба. Знам готово све о њему, као да сам живео и имао ту част да га уживо гледам.
    Слично сам осетио када је кошаркашки идол Харис Бркић настрадао.
    Једино што знам, јесте да ће и моја деца итекако знати ко су и Драган и Харис.

    "Његова душа лебди над Југом, са Надовезом, најбољим другом!"
    (Славиша, 3. septembar 2015 10:55)

    # Link komentara

  109. dragan mance pa se prekrstim...
    (penny, 3. septembar 2015 10:49)

    # Link komentara

  110. Ufff..,secacu se tog prokletog utorka 1985-e dok sam ziv.Spavaj mirno legendo.
    (mirko, 3. septembar 2015 10:47)

    # Link komentara

  111. Devetka mora da se povuče.Tačka.
    (Miloš1976, 3. septembar 2015 10:46)

    # Link komentara

  112. Отишао си Манце, остала је невера,
    нису тебе мрзели Делије са севера.

    Није у реду било кога мрзети и вређати због тога што навија за други клуб, поготово не мртвог човека.
    (Ацо, 3. septembar 2015 10:44)

    # Link komentara

  113. Zivot, u drustvu neizbledelih secanja, koraca i ovog 3.septembra.
    (Vesna, 3. septembar 2015 10:44)

    # Link komentara

  114. ma daj!
    kakva je bre ovo patetika i fanatizam?
    (abc, 3. septembar 2015 10:43)

    # Link komentara

  115. potpisujem sve...
    i danas su mi oci pune suza, i danas mi je grlo stegnuto.
    mance zivi!
    (chedovix, 3. septembar 2015 10:41)

    # Link komentara

  116. jedini heroj mog detinjstva. počivaj u miru dragane
    (banditen in kukuruzen, 3. septembar 2015 10:38)

    # Link komentara

  117. citajuci ovaj tekst i meni su suze krenule,Boze moj sta je zivot.
    (Gargamel, 3. septembar 2015 10:38)

    # Link komentara

  118. Legenda koja ce vecno da zivi u nasim srcima!!!
    (sremac, 3. septembar 2015 10:32)

    # Link komentara

  119. Njegova duša lebdi nad jugom...
    (Bagg, 3. septembar 2015 10:29)

    # Link komentara

  120. uvek pustim suzu.....legendo...
    (milos, 3. septembar 2015 10:27)

    # Link komentara

  121. Kao zvezdas mogu da kazem bio je igracina!
    (ganco, 3. septembar 2015 10:17)

    # Link komentara

  122. legenda živi!!!
    (pp aparat, 3. septembar 2015 10:16)

    # Link komentara

  123. Tog 3. Septembra 1986. sa ocem u Zasatavi 101 i na radiju Beograd objavljuju da je poginuo Dragan Mance... Placemo i tata, i ja 13-godisnjak. Secam se mesta i ulice... Kao Mance vise nikad i niko...
    (Commando Cacak, 3. septembar 2015 10:13)

    # Link komentara