Novak Đoković

"Grend slemovi su najvažniji u GOAT trci"

Žoze Morgado, dobro poznati portugalski teniski novinar, govorio je za B92.net.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia/Patrick Hamilton
Foto: Profimedia/Patrick Hamilton

On je široj javnosti poznat po svojim aktivnostima na Tviteru, gde "u sekundi" objavljuje tačne i proverene informacije o belom sportu.

Inače, radi kao novinar u tamošnjem "Rekordu", komentator je na "Sport TV-u", ali i kolumnista "Bola Amarela".

Sa njim smo razgovarali o aktuelnostima, Novaku Đokoviću, GOAT trci, a otkriće nam i zašto je bio veliki navijač Ane Ivanović.

Trenutna situacija u tenisu je takva da pandemija koronavirusa pravi ogromne probleme, pre svega organizatorima. Nagradni fondovi se smanjuju, igrači odustaju od takmičenja. Ko je kriv?

"Teško je reći ko je kriv, sigurno to nisu igrači. Veoma je teška situacija za ovaj sport zbog pandemije. Potpuno neočekivana situacija. Tenis je globalni sport, sa turnejama širom sveta i u mnogim zemljama je danas vrlo teško organizovati turnir. Mnogi turniri iz serije 250 gube novac i održavaju se isključivo zbog ugovora koje imaju sa ATP-om. Da, verujem da ATP može biti bolji, posebno u komunikaciji. Prvih nekoliko meseci pandemije bilo je nereda u tom telu", rekao je Morgado na početku razgovora za B92.net.

Bodovni sistem štiti samo najbolje igrače, poput Rodžera Federera, ili?

"Ovaj sistem štiti igrače koji ne mogu da putuju/ne osećaju se prijatno da putuju/igraju dok se svet ne normalizuje. Očigledno je da ima igrača koji su imali sreće zbog toga, a Federer je jedan od njih. Ali i drugi igrači kao što su Beretini, Bazilašvili i portugalski broj 1, Žoao Souza, su sačuvali svoje bodove iz 2019. i tako izbegli velike padove na listi."

Novak Đoković zaostaje za Federerom i Nadalom u broju Grend slem titula. Koji je glavni kriterijum u trci za najboljeg tenisera svih vremena?

"Za mene su i dalje to Grend slem titule. To je na kraju važno. Vidimo da Serena pokušava da izjednači rekord Margaret Kort. Ako svi završe sa istim brojem Grend slemovima, tada je Đoković u prednosti zbog međusobnog skora, broju nedelja na prvom mestu...", rekao je Morgado i dodao da je teško reći da li će Novak oboriti rekord u broju GS titula, ali "ako bi morao da se kladi, rekao bi da hoće".

Činjenica je da Federer i Nadal imaju više navijača od Đokovića. Zašto je to tako?

"Rodžer i Rafa su apsolutna ’čudovišta’ ovog sporta sa ogromnim bazama navijača. Đoković, kao treći koji se pojavio, uvek je imao malo tog ’kompleksa’. Mislim da se on ’hrani’ tom situacijom. Voli da buden ’onaj drugi’, što mu pomaže da se motiviše, posebno kada se suočava sa njim."

Da li bi "skandali" na Adrija turu i US openu mogli da utiču na status Novaka u GOAT trci?

"Utiče na Đokovićev imidž u javnosti, jer je to loše izgledalo za njega i za sport uopšte. Mislim da to neće biti važno za GOAT trku ako završi sa najviše Slemova i najviše nedelja na prvom mestu."

Koliko Portugalci prate tenis?

"U Portugalu je jedini sport koji se masovno – fudbal. To je kulturna stvar. Ali tenis je sada veći sport otkako je Souza počeo da igra finala i da dolazi do druge nedelje na Grend slemovima. Rekao bih da je u Portugalu Federer omiljen, ali ljudi takođe uživaju i u Nadalu i Đokoviću. Đoković je osvojio srca Portugalaca kada je osvojio Eštoril 2007. i tom prilikom se pojavio u dresu Benfike."

Tema razgovora bile su i "nove generacije", kojih, kako kaže Morgado, ima dve.

"Postoje različite 'nove generacije'. Rubljov, Zverev, Cicipas i Ože-Aljasim su najbolji kod prve, a Sines i Alkaras kod druge generacije. Svako od njih bi mogao da osvaja Grend slemove."

Morgado je nekada bio veliki navijač i poštovalac Ane Ivanović.

"Volim Anu i pre nego što sam postao novinar. Voleo sam njen tenis, njen forhend, njenu priču i apsolutno sve što je radilo tokom karijere. Dosta puta sam je gledao na turnirima."

Koliko zna o ostalim srpskim igračima – Lajoviću, Krajinoviću, Kecmanoviću?

"Znam dosta o njima. Komentarisao sam ih svake nedelje. Lajović i Krajinović imaju dobre momente, imaju Top 30 potencijal, znam i Kecmanovića, koji će sigurno biti na njihovom nivou uskoro. Ali, teško je pronaći novog Đokovića", zaključio je razgovor za B92.net Žoze Morgado.

Priredio: Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.