Rebrača za B92.net: Sada bi mi bilo lakše ispod koša

Nekada jedan od najboljih košarkaša Evrope Željko Rebrača posvetio se razvoju novih generacija.

A. Kovačević
Podeli
Foto: B92/AK
Foto: B92/AK

U njegovu čast, kompanija "Mozzart" je u beogradskom naselju Stepa Stepanović renovirala košarkaški teren.

"Želim da se zahvalim kompaniji Mozzart na ovoj akciji. Čast mi je što je ovaj teren dobio moje ime. Nadam se da će neko u skorijoj budućnosti izaći sa ovog terena da postane reprezentativac Srbije", rekao je Rebrača okružen brojnim mališanima na Voždovcu.

Ova akcija dolazi nedugo nakon što je obelodanjeno da Rebrača pokreće svoju košarkašku Akademiju i kamp za mlade košarkaše.

"Otvaramo akademiju, pokušaćemo da to malo više proširimo i da pored basketa pripremimo klince na neke prepreke na koje će da naiđu, na raskrsnice životne da li u koršarci ili u biznisu, nebitno. Želimo da imamo dosta predavanja i profesora na razne teme koje bi bile prilagođene deci".

On je odmah dobio podršku kluba koji ga je lansirao u zvezde.

"Partizan se javio pošto sam počeo tamo profesionalnu karijeru. Zahvalio bih se Ostoji Mijailoviću i Partizanu što su podržali moj poduhvat. Znači mi mnogo u ovom početku. Za ostalo, videćemo dalje", objašnjava Rebrača za B92.net saradnju sa crno-belima.

Foto: B92/AK
Foto: B92/AK

Otvaranju terena "Željko Rebrača" na Voždovcu prisustvovali su njegovi bivši saigrači Igor Rakočević i Dejan Tomašević, legenda srpske košarke Moka Slavnić te najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović.

Lokalni košarkaški tereni su decenijama predstavljali bazu iz koje su se razvijali neki od najboljih srpskih, evropskih i svetskih košarkaša.

"Potrebna su ovakva mesta. Ovakvi tereni su pravi poligoni za druženje i socijalizaciju dece. Naravno da sa ovakvih druženja i mini-basketa i utakmica mogu da izrastu novi klinci koji mogu da urade nešto više. Na njima je da daju sve od sebe, da imaju velike snove, da sanjaju velike stvari. To uvek treba sanjati pa videćemo dokle ćemo da dođemo".

Rebrača je pre više od 20 godina harao košarkaškim terenima, bio je jedan od najboljih centara sveta.

"Sada se košarka dosta razlikuje od mog vremena. Tada se igrala mnogo, kako da kažem, snažnije, čvršća, tvrđa košarka. Sada je to više neki spoljni šut, i centri moraju da šutiraju s polja", kaže Rebrača za B92.net.

Kako bi se popularni "Bananamen", član idealne petorke Svetskog prvenstva 1998. godine snašao u današnjoj košarci.

Foto: B92/AK
Foto: B92/AK

"Zavisi, ali prilagodili bismo se. Teško je upoređivati te ere, pre 20 godina i sada. Verovatno bih i drugačiju vrstu treninga radio. Ali ako bih koristio ono od pre, sada bi mi bilo lakše ispod koša".

U njegovo vreme internacionalci su teško dobijali veću minutažu u NBA ligi, dok su danas Evropljani nosioci igre nekih timova.

"Škola kreće od Amerikanaca, oni su izmislili košarku. Ali ona se igra u celom svetu. Mnogo radimo, približili smo se i shvatili da NBA nije toliko bauk da ne može da se igra. I oni su shvatili da ima mnogo talentovane dece koji imaju perspektivu za NBA".

Za neke nove Rebrače i njihove NBA snove, ovaj originalni ima jasnu poruku.

"To ne zavisi od mene, jednim delom samo. Ali zavisi i od klinaca. Moraš imati glavu spremnu za tako nešto. Ali prvo da zavole košarku i da se igraju pa će onda doći to".

Foto: B92/AK
Foto: B92/AK

U međuvremenu, u američkoj NCAA ligi stasa bukvalno novi Rebrača, njegov sin Filip koji igra za univerzitet Severna Dakota.

"Ide tim putem, ali ne želim da stavljam pritisak na njega, i ovako ga ima dovoljno", kaže kroz osmeh Željko.

Dvadesetdvogodišnji Filip je jednom prilikom izjavio da bi mogao da se nosi sa 22-godišnjim Željkom?

"Taj vid samopouzdanja je mnogo dobar. Sad, da li bi bilo tako – ne verujem. Ali OK, drago mi je da ima samopouzdanja", zaključio je tata Rebrača.

Teren" Željko Rebrača" je 84. u akciji kompanije Mozzart "Sto terena za jednu igru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.