Maljkovićeva za B92: Bili smo iznenađenje samo 2013.

Sada već bivša selektorka košarkašica Srbije Marina Maljković analizirala je za B92 sve ono što je urađeno prethodnih godina u ženskoj košarci.

Podeli
Starsport
Starsport

Maljkovićeva je Srbiju preuzela 2011. godine i donela revoluciju u našu žensku reprezentativnu košarku.

Ona je posle šest godina napustila klupu Srbije s kojom je ostvarila najveće uspehe u istoriji srpske ženske košarke – titulu prvaka Evrope 2015 i bronzu na Olimpijskim igrama 2016. Kao jedini razlog za tu odluku navela je emotivno i fizičko pražnjenje.

Maljkovićeva je trenersku karijeru počela u beogradskom Ušću, potom je trenirala Hemofarm i Partizan u Srbiji, od 2013-2016. je radila u francuskom Lionu, a trenutno vodi turski Galatasaraj.

Pre svakog velikog takmičenja očekivanja su bila skromna, a košarkašice su se sa svakog takmičenja vraćale sa sve većim uspesima.

„Od 2011. godine svaka moja najava je bila skromna, ali sa druge strane i realna, 11 godina pre toga nismo bili učesnici Evropskog prvenstva, tek smo počinjali, znala sam da počinjemo sa mnogo ljubavi prelepu i drugačiju priču oko ženske košarke. Nisam imala pravo i smatram da bi bilo nezrelo i ne mnogo pametno da sam se takmičila sa velikima. Tako da sam vrlo oprezno, realno išla, ali sam se trudila da zajedno sa mojim košarkašicama i celim timom da radimo mnogo više od drugih. I zaista smo od tada kompletno svoje živote stavili po strani, kako bismo došli do ove dve velike medalje“, počela je Maljkovićeva priču za B92.

Getty Images
Getty Images

Našu selekciju u junu očekuje odbrana evropske titule na Evrobasketu u Češkoj, a Srpkinje će igrati u Grupi C sa Slovenijom, Francuskom i Grčkom.

Maljkovićeva je istakla da je njena ekipa bila iznenađenje samo na prvenstvu 2013. godine, a da su posle toga na srpski tim svi počeli da gledaju drugačijim očima.

„Mi smo bili iznenađenje 2013. godine, kada smo osvojili četvrto mesto u Francuskoj. Već posle toga, s obzirom na to kojom se brzinom kvalifikovale za Evropsko prvenstvo, već smo prestali da budemo nezanimljivi, privukli smo pažnju svih, ozbiljno se radilo na našem skautingu, ostali su već tada krenuli da nas prate. Već na Svetskom prvenstvu 2014. godine nismo bili nikakvo iznenađenje.“

Maljkovićeva je dodala da je izuzetno bitno da ekipa ostaje na okupu.

„Ono što raduje je da u narednom periodu tim ostaje na okupu, da devojke igraju sjajno u svojim klubovima. Smatram da su igračice posle ovih medalja stekle i ljudsku i igračku zrelost, da to treba maksimalno iskoristi na Evropskom prvenstvu.“

Starsport
Starsport

Olimpijski komitet Srbije nedavno je kandidovao Maljkovićevu za Trofej Međunardonog olimpijskog komiteta „Žene i sport“ za 2017. godinu.

„Na kraju godine dolaze priznanja, analizira se sve, Olimpijskom komitetu hvala do neba za nominaciju, raduje me to. To nije samo bronza reprezentacije, OKS je prepoznao sve ovo što se radi u vezi za ženskom košarkom i ja sam ponosna.“

Pokret za žensku košarku Marina Maljković širom Srbije sa mnogo uspeha održava besplatne školice košarke za devojice osnovnoškolskog uzrasta.

„Prošlo je godinu dana od osnivanja Pokreta. Iskreno, mislili smo da će u ovome učestvovati 100, 200 devojčica, a ima ih preko 400. Sreći nema kraja, raduje me što ova deca treniraju besplatno. Potajno sam se nadala, i jesam i nisam očekivala ovoliki broj. A kada vidim koliko je ljubavi uloženo u sve, onda znam da nema granica. Pokušali smo da od svih izvučemo spisak od 10, 1 5devojčica stvarno talentovanih, a broj je zapravo mnogo veći“, rekla je Marina Maljković za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu