Filipović za B92: Počinjao sam iz poslednjih redova

Vaterpolo reprezentacija Srbija predstavlja 'endemsku' vrstu u sportu koja ne može da razočara na velikim takmičenjima. 'Delfini' su poslednji kiks imali 2013. godine kada su bili sedmi na Svetskom prvenstvu u Kazanju, posle čega je usledila nestvarna serija trofeja i promena nadimka – vladari svega.

Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Predvođeni najboljim trenerom sveta Dejanom Savićem više puta su osvojili svetsko, Evropsko prvenstvo, Svetsku ligu i Svetski kup, a kruna generacije stigla je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Posle problematične grupne faze su odigrali sjajno i okitili se prvom zlatnom medaljom u istoriji Srbije.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Filip Filipović, koji je potom izabran za najboljeg igrača sveta u 2016. godini, ali i u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Filipović je za B92 govorio o saigračima, velikim uspesima, planovima za budućnost, naslednicima koji stižu u vaterpolo reprezentaciju, ali i o individualnim priznanjima koje je igrama najavio još kao mladić.

"Počinjao sam iz zadnjih redova, ali polako idemo ka napred. Ovo je divno priznanje, ali i zasluga cele ekipe i stučnog štaba koji je pokazao ove godine da smo neprikosnoveni na svim poljima. Pokupili smo sva priznanja – za najboljeg mladog sportistu, za najboljeg trenera i za najbolju ekipu. To je zaista za Vaterpolo savez Srbije i sa vaterpolo kao sport neponovljiv uspeh...", rekao je Filipović za B92.

Pored Filipovića, priznanja OKS dobili su i selektor Dejan Savić, koji je proglašen za najboljeg trenera, Nikola Jakšić koji je najbolji mladi sportista, dok je reprezentacija najuspešniji muški tim.

"Ipak, nadam se da je ponovljiv. Ova ekipa nastavlja svoj put ka Tokiju i nadam se da ćemo uspeti da ponovimo uspehe iz ove godine".

Photo by Ryan Pierse/Getty Images
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

U tradicionalnom izboru prestižnog američkog časopisa "Swimming world" proglašen je za najboljeg vaterpolistu sveta, a tokom bogate karijere igrao je sa mnogim velikim igračima i osvakoga "pokupio" nešto za sebe.

"Bilo bi nezahvalno da imenujem svoje bivše saigrale, ali znaju oni vrlo dobro, prepoznaju i vide sebe u mom ponašanju... Ovim putem im se još jednom zahvaljujem. Koliko god sam mogao, ja mislim da sam pokupio dosta dobrih stvari, sigurno i po neku lošu, ali nećemo o tome. Biće teško bez Žileta (Živka Gocića) i Bobana (Slobodana Nikića), ali moramo da nastavimo dalje".

Vaterpolo reprezentacija Srbije je objedinila titule evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona, uz trofej u Svetskoj ligi i sada je glavna "meta" svih protivnika na takmičenjima.

"Najgore je ako razmišljamo o protivniku koji želi da nam skine skalp. Mislim da je dovoljno da se okrenemo sebi i mislim da imamo dovoljno kvaliteta da možemo bez razmišljanja o protivniku da ostvarimo dobre rezultate. Neka oni i dalje razmišljaju o nama, a mi ćemo o vaterpolu", zaključio je Filipović za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu