Dragana Cvijić za B92: Stavljam tačku na reprezentaciju!

Jedna od najboljih rukometašica Srbije Dragana Cvijić u razgovoru za B92 otkrila je zbog čega je rešila da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

SARA MILIĆEVIĆ
Podeli
Foto/Dragana Cvijić
Foto/Dragana Cvijić

Cvijićeva je od 2011. pivotmen Budućnosti, a tokom svoje karijere nastupala je za Crvenu zvezdu i Krim iz Ljubljane.
Sa crnogorskim klubom je dva puta osvojila EHF Ligu šampiona 2012. i 2015. godine.

Osvajačica srebrne medalje na Svetskom prvenstvu osvrnula se i na promene u Rukometnom savezu Srbije, iznela svoj sud o budućnosti srpskog rukometa, kao i šta bi uradila da je dobila poziv od selektorke Dragice Đurić.

Cvijićeva je zajedno sa Andreom Lekić, Sanjom Damnjanović i Katarinom Tomašević napravila istorijski uspeh osvojivši srebrnu medalju 2013. na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Ipak, posle niza loših rezultata i nezadovoljstvom rada trenera, odlučile su da ne igraju za reprezentaciju sve dok je na klupi selektor Saša Bošković.

“Naš cilj bio je da se plasiramo na Olimpijskim igrama u Riju i zbog toga smo htele nešto da promenimo.OI su san svakog sportiste, a ja i dalje sanjam o njima, tako da je to bio jedini razlog. Nismo uspele u tome, na kraju se ispostavilo da je to bila loša ideja, a najviše smo trpele nas četiri”, objašnjava rukometašica podgoričke Budućnosti.

U martu prošle godine, za selektorku je postavljena Dragica Đurić, a četiri najbolje reprzentativke nisu dobile poziv za nacionalni tim.

“Ne znam koji je konkretno razlog, niti sam ulazila u to. To je bila njena odluka, a ja poštujem odluku svakog selektora. Možda smatra da nismo dovoljno dobre za reprezentaciju ili za tim koji je bio u tom trenutuku, ali poštujem njenu odluku”, izjavila je Cvija.

Kao reprezentativka Srbije osvojila je Svetsko prvenstvo 2013. u Beogradu. Titulu svetskog prvaka je prvi put u istoriji osvojila selekcija Brazila koja je u finalu pobedila našu selekciju sa 22:20 pred skoro 19.500 gledalaca u “Kombank areni”, što je ujedno i svetski rekord po broju gledalaca na jednoj utakmici ženskog rukometa. Treće mesto je osvojila reprezentacija Danske koja je pobedila Poljsku sa 30:26.

Međutim i da je dobila poziv ističe da se ne bi odazvala jer, kako kaže, ostaje pri svom stavu da više ne nastupa za reprezentaciju.

“Ja sam posle Evropskog prvenstva 2014, kada smo ispale u grupi od reprezentacije Slovačke, rekla da se više neću odazivati dok se neke stvari ne promene. Da me je Dragica zvala ja bih joj se zahvalila na pozivu, ali se ne bih odazvala. Imala sam problema sa kolenom, a nedugo posle toga sam se i operisala. Moja trenutna odluka je da želim da se odmorim od nacionalnog tima. Žao mi je zbog toga, to sam odlučila kada se sve to izdešavalo i defintivno sam ostala pri tome. Smatram da je vreme da odem u penziju što se tiče nacionalnog tima”, istakla je Cvijićeva.

Na čelu Rukometnog saveza Srbije došlo je do promene, Velimira Marjanovića je nasledio Božidar Đurković, a pivotmen podgoričke Budućnosti veruje da ima nade za srpski rukomet.

“Iskreno se nadam da će sada biti mnogo bolje i da će se mnogo više raditi jer je Srbija uvek bila u vrhu Svetskog i Evropskog prvenstva. Devojke su devetim mestom na EP izborile plasman i uspele da dobiju lakšeg protivnika u martu za SP. Jako je bitno da imaju kontinuitet sa prvenstvima kako bi ostvarile svoj cilj, a to je odlazak na OI u Tokio. Nadam se da će Savez da radi bolje i da će sve devojke biti zdrave”, rekla je 26-godišnja Obrenovčanka.

Facebook RSS
Facebook RSS

Kao članica ŽRK Crvene zvezde 2008. proglašena je za najbolju rukometašicu Srbije, dok se posle osvojene medalje u Beogradu našla u idelnom timu sveta i ponela titulu najboljeg pivotmena na prvenstvu.

Rukometašice Srbije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Švedskoj zauzele su deveto mesto, a bivša reprezentativka nada da će na sledećim takmičenjima devojke ostvariti još bolje rezultate.

“S obzirom da je reprezentacija imala podmlađen tim mislim da je deveto mesto uspeh. Igrale su jako dobro u grupi, ali u drugom delu takmičenja se videlo da nisu imale snage da iznesu tri utakmice protiv tri jako kvalitetna protivnika. Verovatno znaju na čemu treba da rade i verujem da će na sledećem prvenstvu rezultati biti bolji”, dodaje Dragana.

Norvežanke su osvojile šampionat, a Cvijićeva ističe da nije bila iznenađena zlatom i da su zasluženo pobedile.

“Nisam iznenađena, očekivala sam da će zlato da osvoje Norvežanke. Jako poštujem i volim njihov sistem rada i trenutno su najbolje. Iako su im Holanđanke najviše zapretile, ali mislim da moraju još mnogo da rade. Francuska je uvek dobra i opasna na svetskim i evropskim prvenstvima, a Rumunija je još jednom pokazala da je konkurentna i da će na sledećem prvenstvu osvojiti neku od medalja. To su ekipe koje će uvek biti pri vrhu i koje će se boriti za titulu”, istakla je pivotmen crnogorskog kluba.

Foto/ Dragana Cvijić
Foto/ Dragana Cvijić

Rukometašica Budućnosti, koja je od 2011. godine u Podgorici, posle osam meseci oporavka od opearcije kolena konačno se priključila timu i biće spremna za prvu utakmicu protiv Vardara u Ligi šampiona.

“Prezadovoljna sam svojim oporavkom , 25. decembra sam se vratila u Podgoricu i počela da treniram. Ovom prilikom, moram da se zahvalim svom kondicionom treneru Milanu Grubješiću, koji je bio svih ovih meseci uz mene. Ljudi iz kluba su bili prezadovoljni mojim oporavkom, a smatram da nije bilo njega da bi mi bilo teže da se vratim jer je povreda bila jako ozbiljna. Osećam se odlično i bez ikakvih poteškoća mogu da treniram što me veoma raduje”, izjavila je osvajačica srebrne medalje.

Crnogorski klub je prošle godine završio učešće na fajnal-foru porazom od Vardara za treće mesto, a Cvijićeva veruje da devojke mogu da ponove uspehe kada su 2012. i 2015. osvojile Ligu šampiona.

“Iako je ove godine Liga šampiona mnogo jača nego prošle, smatram da možemo da ponovimo uspehe. Malo smo slabije na poziciji levog i desnog krila, ali mislim da ćemo mi to sve da nadoknadimo i da ćemo uspeti da se plasiramo na F4. Moj cilj je da osvojimo i treću titulu sa ovim klubom i mi radimo na tome. Najvažnije je da sve budemo zdrave “, zaklučila je Dragana Cvijić priču za B92.

Sara Milićević (@SaraMilievi1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu