Drulović za B92: Katastrofa ako ne odemo u Francusku

Privremeni selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović je gostujući na radiju B92 rekao da je nacionalni tim na pravom putu posle pobede nad Irskom.

V. Novaković, S. Veselinović
Podeli

Drulović je na klupi seniorskog sastava "Orlova“ debitovao pobedom u duelu sa Republikom Irskom u Dablinu rezultatom 2:1.

"Ja sam na ovoj funkciji i radim maksimalno profesionalno svoj posao, ponašam se kao da ću ostati do kraja kvalifikacija, bitno je da smo pobedom počeli ovu godinu i da smo na pravom putu“, rekao je Drulović.

Selektor mlade reprezentacije, koja je aktuelni šampion Evrope, smatra da seniorski tim ima veoma kvalitetnu bazu igrača.

"U ovom trenutku konkurencija je veoma jaka, nedostajali su igrači koji su bili u mladoj reprezentaciji, a i pored toga ima još zanimljivih fudbalera. Imamo dobru bazu, imamo igrače koji su nosioci timova u najjačim evropskim ligama i nadam se da će sa dobrom igrom nastaviti i u reprezentaciji“, naveo je Drulović.

Veći deo igračke karijere proveo je u Portugalu, na neki način je otvorio vrata srpskim fudbalerima, a o tome svedoči aktuelna kolonija reprezentativaca Srbije u Benfiki.

"Mislim da je veoma dobro za selektora da srpski fudbaleri igraju zajedno u stranim klubovima, imamo primer Branislava Ivanovića i Nemanje Matića, a mislim da je veoma bitno da naših fudbalera ima u Benfiki, koja je gladna trofeja i pravo je mesto za razvoj igrača“, dodao je Drulović.

Debitantski nastup na poziciji selektora seniorske reprezentacije imao je u Dablinu protiv Republike Irske, ali taj meč nije najbolje počeo, domaći su poveli u ranoj fazi meča.

"Drugo poluvreme je model kako bi trebalo da igramo, u svakom segmentu smo bili superiorni, postizali smo golove, a imali smo i veliki broj šansi. Treba da budemo zadovoljni, rekao sam igračima da je lepo da osvajaju trofeje u svojim klubovima, ali i da treba pružati dobre partije i u reprezentaciji“, poručio je Drulović.

Do debija reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za predstojeće Evropsko prvenstvo ostalo je sedam meseci, ali pripreme već polako počinju.

"Grupa je veoma zahtevna, dobro poznajem protivnike, naročito selekciju Portugala i smatram da je danas veoma teško pobediti bilo kog rivala. Danska je nezgodna ekipa, savladali su Portugal u Lisabonu, dok su Albanija i Jermenija poznati kao ekipe igraju veoma dobro kao domaćini“, naveo je Drulović.

Prvi meč u kvalifikacijama za takmičenje koje će se održati u Francuskoj 2016. godine Srbija će igrati protiv Jermenije.

"Sve je na nama, moramo dobro da startujemo protiv Jermenije, ta utakmica je veoma bitna. Sigurno bi bila katastrofa da ne odemo na Evropsko prvenstvo, ne bi bilo dobro za našu selekciju da se ne plasiramo, a velika je šteta što propuštamo Mundijal u Brazilu“, ocenio je Drulović.

Privremeni selektor je naveo da pomno prati i takmičenje u Jelen Superligi i istakao da u reprezentaciji ima mesta i za fudbalere iz domaćeg šampionata. Naveo je da mu je drago što su se dogodile promene u FK Rad, za koji očekuje da će ostati u elitnom takmičenju, a dodao je i da je siguran da će njegov matični klub, Sloboda iz Užica, uspeti da se zadrži u Superligi.

"Odavno nije bilo ovako izjednačeno, i Crvena zvezda i Partizan žele da stignu do titule, a sigurno je veliki pritisak na „crveno-belima“. Partizan se dobro pojačao u zimskom prelaznom roku, želi sedmu titulu, a može da se dogodi i da šampion bude odlučen u večitom derbiju. Dva najveća srpska kluba imaju kandidate za reprezentaciju, iako je konkurencija u seniorskom sastavu veoma jaka. Svaki fudbaler mora da se nametne igrama i ponašanjem, željom da pruži maksimum u svakom trenutku“, zaključio je Drulović.

Drulović je u igračkoj karijeri nastupao za užičku Slobodu, Rad, Žil Visente, Porto, Benfiku, Partizan i Penafijel, dok je sa klupe predvodio Turizenše, Banat, Dravu i Agosto.

Priliku za novo dokazivanje na klupi reprezentacije Srbije imaće u maju, kada "Orlovi" putuju na turneju, 26. maja se u Nju Džersiju sastaju sa Jamajkom. 31. maja sa Panamom igraju u Čikagu, dok šestog juna gostiju Brazilu u Sao Paulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.