Bertomeu za B92: Ako prošire halu, mogu u EL

Zbrka u vezi sa plasmanom u Evroligu potresla je košarkašku scenu u regionu. Čelni ljudi ABA objašnjavaju dogovor sa Evroligom po medijima, klubovi su ili ogorčeni ili se ne oglašavaju, a ’zeleni sto’ dobio je primat nad parketom u završnici takmičenja, što ozbiljna liga sebi ne bi smela da dozvoli. Đordi Bertomeu, izvršni direktor Evrolige, u ekskluzivnom intervjuu za B92 kaže da će Igokea i Budućnost sigurno moći da nastupe u Evroligi, pod uslovom da izbore plasman i da ispune sve ostale kriterijume.

Takođe, Bertomeu za B92 odgovara na primedbe da kompromis sa ABA ligom diskriminiše Igokeu, govori o optužbama da je za Evroligu novac primaran u odnosu na sportski aspekt i objašnjava zašto Partizan nije dobio A licencu.

Na kraju, izvršni direktor Evrolige rekao nam je da je ABA liga jedini put za srpske klubove da se domognu elitnog evropskog takmičenja i da bi eventualno istupanje iz regionalnog takmičenja koštalo naše ekipe EL.

Saša Ozmo Evropa
Podeli

Čuli smo nedavnu izjavu prvog čoveka ABA lige Radovana Lorbeka da će, ukoliko se plasiraju u EL, Budućnosti i Igokei biti dozvoljeno da igraju u svojim dvoranama ukoliko prošire kapacitet. Da li je to deo dogovora koji ste postigli?

"Nezavisno od dogovora Evrolige i ABA, svi klubovi koji se kvalifikuju za Evroligu moraju da se registruju za igranje u hali koja zadovoljava minimum kriterijuma za dobijanje B licence. Ukoliko klub renovira i proširi postojeću dvoranu i zadovolji sve ostale kriterijume, nema problema da se registruje za takmičenje u toj hali“.

Mislite li da je dogovor Evrolige i ABA lige nekorektan prema Igokei jer implicira sledeće: „Ako Igokea zauzme prvo mesto u regularnom delu, mora da se plasira u EL kroz fajnal-for. Ako Zvezda bude prva u ligaškom delu, ona ide direktno“?

"Ne mislimo da je dogovor nefer. Svi timovi koji se kvalifikuju za Evroligu moraju da ispune kriterijume iz Pravilnika nezavisno od toga kako su došli do plasmana. To važi za Igokeu, Crvenu zvezdu i za sve ostale. S obzirom da su Statutom ABA lige utvrđena pravila za plasman koja su u kontradikciji sa Pravilnikom EL, napravili smo kompromisni mehanizam koji će se odnositi samo na ovu sezonu. To smo učinili kako bismo zaštitili timove koji su igrali pod uverenjem da će se primenjivati Statut ABA lige“.

Na molbu da nam pošalju originalni papir dogovora između ABA i Evrolige, rečeno nam je da je to "interni dokument" i da zbog toga ne možemo da dobijemo kopiju na uvid.

Bertomeu za B92: Nema Evrolige bez ABA

Cela situacija u vezi sa Igokeom i ABA ligom pokrenula je novu lavinu kritika na račun Evrolige – kako reagujete na optužbe da je Evroligi jedino stalo do novca, a ne do rezultata na terenu?

"Mislim da naš dogovor sa ABA ligom nema nikakve veze sa ekonomijom. Naprotiv, on brani i poštuje sportska prava timova. Naše gledište je globalno, a to znači da u obzir uzimamo različite aspekte cele priče, mada su prioritet uvek sportski rezultati i naš glavni cilj je da svake sezone u Evroligi imamo najbolje evropske timove. Kada dostigneml taj cilj, fokusiramo se na ostale segmente – kako da našim navijačima omogućimo spektakl, da se igra u najboljim evropskim dvoranama i da pronađemo televizijske partnere kako bismo takmičenje doneli u najveći mogući broj domaćinstava širom planete. To sve ne radimo samo za dobrobit Evrolige, već i samih klubova“

Zbog čega Partizan u prethodnim godinama nije dobio A licencu? Utisak je da ju je Partizan zaslužio uzevši u obzir navijače (Beogradsku arenu), plasman na fajnal-for 2010. godine i njihovu dominaciju u regionu u prethodnih desetak godina.

"Trenutne A licence deljene su na leto 2009. godine i u tom trenutku Partizan nije bio među prvih 13 klubova kada se u obzir uzmu svi kriterijumi. Osim toga, Evroliga i ABA liga imali su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje preko ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane“.

U Srbiji ima mnogo košarkaških radnika koji se zalažu za izlazak srpskih klubova iz ABA lige. Hipotetički, ako bi se to dogodilo, kakva bi bila reakcija Evrolige?

"Generalna skupština Evrolige odobrila je dogovor za ulazak klubova sa Jadrana u Evroligu i u njemu se jasno kaže da timovi moraju da kvalifikuju preko ABA lige. Posledično, bilo koji klub odatle koji ne učestvuje u ABA ligi ne bi mogao da igra u takmičenjima pok okriljem Evrolige“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.