Roman Lisac za B92: Prirodno da Srbija organizuje F4

Direktor ABA lige Roman Lisac rekao je u razgovoru za B92 da je zbog rezultata srpskih timova ove sezone prirodno da ’fajnal for’ bude održan u Srbiji. Takođe, Lisac je istakao da je liga želela da nagradi kontinuitet time što je odlučeno da prvoplasirana ekipa iz regularnog dela ide direktno u Evroligu.

Vladimir Novaković Slovenija
Podeli

Nije još uvek ništa sigurno ko će proći na ’fajnal for’, ove sezone je liga izjednačena i to nas sve raduje. Dobili smo ponude od Niša, Kragujevca, Skoplja i Laktaša za organizaciju ’fajnal fora’. Ali, pošto tri tima iz Srbije konkurišu za ’fajnal for’, voleo bih da on bude organizovan u „Beogradskoj areni“. To bi bio pravi košarkaški spektakl i najviše bi sport dobio“.

Lisac je upravo zbog moguće organizacija ’fajnal fora’ ove nedelje u Beogradu, gde je razgovarao sa gradonačelnikom i ujedno predsednikom Košarkaškog saveza Srbije Draganom Đilasom.

Puno se pričalo o tome da gospodin Đilas ne želi ’fajnal for’ u Beogradu, i zbog toga sam želeo da razgovaram sa njim. Možda nije sve tako kao što se pričali, ali ima pojedinih stvarnih problema, kao ono što se desilo u finalu Kupa Radivoja Koraća. Mi smo sa Gradom Beogradom organizovali najuspešniji ’fajnal for’ u istoriji lige 2009. godine, kada su se u finalu sastali Crvena zvezda i Partizan. Policija je tada pokazala sposobnost da ako hoće onda može da uradi mnogo toga i tada sam još rekao da im dugujem veliku zahvalnost. Đilas baš zbog toga ne može neke stvari sam da garantuje, ali ćemo razgovarati sa nekim ljudima i ako uspemo u pregovorima, možda ćemo moći da pričamo o ’fajnal foru’ u Beogradu. Ukoliko tako i bude, apelujem na sve aktere da se svi potrudimo da napravimo lep vrhunski spektakl i da će to biti velika nagrada za sve ljude koji vole košarku“.

Posle desetak dana spekulacija u utorak je konačno potvrđeno da će se u Evroligi naredne sezone ići pobednik ligaškog dela ABA, u slučaju da grad iz kojeg je ispunjava uslove za B licencu. U suprotnom će se učesnici odrediti po pravilima elitnog takmičenja, na oslovu završnog takmičenja.

Raduje me što smo dokazali da nije bilo nikakve loše namere i da je Evroliga stala iza nas. Možda je postojala greška, možda nismo dobro razumeli pravila Evrolige, ali na kraju je sve dobro prošlo i najbitnije je da nijedan tim neće biti oštećen. Mi smo s razlogom stavili da prvoplasirani ide, jer smo hteli da nagradimo nekoga ko je prvi posle 26 kola, a ne samo da jedna utakmica odlučuje. To je bio naš kiks, ali verujem da je to pravilna odluka. Ali, ne bih ništa prejudicirao što se tiče prolaska u Evroligu. Čujem priču po Beogradu da mogu samo Partizan i Crvena zvezda u Evroligu, ali to nije istina. Jer, prvo treba doći do ’fajnal fora’, nije sve još gotovo, a i da jeste, i neko može da obezbedi te uslove. Znam da se u Igokei dosta trude, gospodin Dodik posebno, a svi koji ga poznaju znaju da nije toliko nemoguće da se dogradi hala, a čak i aerodrom. Ali, to su sve stvari Evrolige. Najbitnije je da je liga obezbedila prvoplasiranom iz ligaškog dela prolazak u Evroligu, a da li on ima uslove, to je druga priča, i to nema veze sa nama“.

Direktor regionalnog takmičenja istakao je da je sa prvim čovekom srpske košarke razgovarao i o sistemu koji bi mogao da bude primenjen narednih sezone.

Sa gospodinom Đilasom jasno smo dotakli i druge probleme koji su meni malo smetali jer sam ga uvek smatrao čovekom koji napredno razmišlja i otvoren je za nove stvari. Zato mi nije bilo jasno otkud problemi između Saveza i lige, i on mi je rekao da nema nikakvih problema, da je liga neminovnost. Ali, što se tiče sledeće sezone i prolaska u Evroligu, nema odstupanja. Postoji mogućnost plej-ofa, ali u tom slučaju sezona ne bi mogla da se završi do 15. marta. Moramo sve da usaglasimo sa domaćim ligama, a to nije samo problem u Srbiji, već i u ostalim zemljama Videćemo koliko će ekonomija moći da trpi toliko liga, možda će neko sam doći i reći da se drugačije dogovorimo“.

Lisac je, takođe, istakao da je ABA liga ove godine dostigla vrhunac, zbog odličnih utakmica i velike neizvesnosti.

Mislim da smo se svi složili da je ovo vrhunac 12-godišnjeg trajanja lige. Neverovatan nivo košarke vidimo, i neizvesne utakmice. Videli smo da je Igokea mogla da izgubi od Mađara autsajdera, koji nisu toliko naivni. Oni su dobili sva tri evroligaša, a mnogi su razmišljali o tome da li su za ligu, ali su se pokazali kao veoma ozbiljna ekipa. Ni Makedonci nisu razočarali, čekali smo ih 12 godina i dobro su se pokazali, i to sve zajedno daje ozbiljnu ligu koja će biti poštovana u celoj Evropi. Svima nama fali malo novca da bismo svi zajedno bili odlični“, rekao je Roman Lisac za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.