Obradović za B92: Mesi bolji, Ronaldo omekšao

Ivan Obradović je četiri sezone član Saragose, ali zbog čestih povreda nije igrao koliko je želeo i mogao. Oporavlja u Berlinu i čeka povratak na teren. U intervjuu za B92, svojevremeno jedan od naših najtalentovanijih fudbalera pričao je o tome kako teče oporavak kolena, planovima za budućnost, Saragosi, Primeri.

"Za sad sve ide kako treba. Trebalo bi sledeće nedelje, ili za desetak dana da počnem sa laganim trčanjem. Svi su zadovoljni, i doktor koji me je operisao mi je dao dozvolu da radim ozbiljnije stvari", rekao je Obradović za B92.

Obradović nam je pričao i o drugim Srbima u Španiji, zašto je naših igrača sve manje na Pirinejima, te o tom ko je bolji, Barselona ili Real, Mesi ili Ronaldo.

Aleksandar Kovačević Španija
Podeli

"Barsa i Real su potpuno drugačiji. Barselona igra tako da izmori rivala, ubije ti želju da igraš, a onda u deset minuta da nekoliko golova. Real je, sa druge strane, samo gazi, za nekoliko minuta stvori desetak šansi i neda ti da se vratiš. Meni se lično više sviđa igra Barselone, volim fudbal sa dosta dodira lopte, to njihovo tika-taka", rekao je Obradović.

Kada su u pitanju dva najbolja fudbalera sveta, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, Obradović je i tu na strani Katalonaca, ovaj put Argentinca, ali kaže da je nezgodniji rival Portugalac.

"Mesi je statičan, dobije loptu, stane, i onda krene da te lomi. Ronaldo je mnogo teži za čuvanje, pokretljiv je stalno, mnogo hitar i stabilan. Ali više sam ga cenio iz vremena kada je igrao za Mančester Junajted.. Kako je došao u Real čini mi se da je 'omekšao', stalno pada, protestuje. U Engleskoj kada padne, odmah ustane i nastavi", ocenio je Obradović za B92 i dve najveće fudbalske zvezde današnjice.

"Oporavak teče po planu, uskoro počinjem da radim ozbiljnije"

"Super mi je ovde, uhvatio sam ritam i ide odlično. Tu je fizioterapeut koji je bio sa nama na Svetskom prvenstvu. Dobro mi je došao. Za sada sve ide kako treba. Trebalo bi sledeće nedelje, ili za desetak dana da počnem sa laganim trčanjem. Svi su zadovoljni, i doktor koji me je operisao mi je dao dozvolu da radim ozbiljnije", rekao je Obradović ne početku razgovora.

Zbog čestih povreda odigrao je samo 48 utakmica tokom četiri sezone, a sledećeg leta mu ističe ugovor. Trenutno ne razmišlja mnogo o tome, već samo o oporavku.

"Za sad ne razmišljam mnogo ni o Saragosi ni o produžetku ugovora, da li ću ostati ili ne. Stvarno sam skoncentrisan da se što bolje oporavim. Stvarno sam se uželeo terena, jedva čekam da počnem da igram. Lepo mi je u Saragosi, niko do sada nije spominjao da li ću odlaziti. Želim da se vratim, krenem lepo sa pripremama. Verujem da ću u narednom periodu pričati u klubu u vezi sa tim. Naravno, svi mi želimo da napredujemo, ima boljih klubova, koji su više rangirani od Saragose. Ja želim da se takmičim i u Evropi. Želim pre svega da se vratim pa ćemo onda pričati o svemu".

Kako je slabo nastupao za Saragosu, tako su se i širile informacije o eventualnom odlasku, potencijalnim ponudama. Obradović za B92 kaže da su to uglavnom bile samo medijske spekulacije.

"To su pre svega bile priče medija. Ja tamo imam reputaciju jednog od mlađih igrača, igrao sam i dovoljan broj utakmica za reprezentaciju. Još uvek sam mlad, igram na poziciji koja se veoma traži u Evropi. Ja ni jednog trenutka nisam pričao sa nekim u klubu o mom odlasku ili nečemu drugom, više su to malo mediji napravili. I sa menadžerom sam konstantno u kontaktu, ali niko nije spominjao nešto slično".

"Imamo kvalitet za Španiju, ne znam što nas put ne vodi tamo"

Pre nekoliko meseci Obradović je dobio društvo jednog zemljaka u Saragosi, iz Partizana je stigao Stefan Babović koji nije mnogo dobija šansu otkako je došao u Španiju.

"Bio sam tamo kada je on došao, pa sam mu pomogao, skućio se i krenuo lepo da trenira. Trenutno ne igra zato što trener ima neku drugačiju viziju igre, možda se on u ovom trenutku tu ne uklapa. Mislim da je zadovoljan, treba samo da bude strpljiv, dobiće svoju šansu. Nismo se čuli poslednjih dana, vidim da ga nema u protokolu, ne znam šta se dešava. Siguran sam da ima kvalitet za Saragosu i špansku ligu, ali trener valjda sada traži nešto drugo, zatoga valjda i nema u ekipi".

Pored njih dvojice, jedina dva Srbina u Primeri se nalaze u Valjadolidu, to su trener Miroslav Đukić i jedan od Ivanovih najboljih drugara iz reprezentacije Antonio Rukavina. Očekuje da na kraju sezone pređu u jače klubove.

"Obišao sam ih pred početak sezone u avgustu. Đukić je mene progurao, kao veoma mladog me stavio u prvi tim i dao šansu. Ja ću mu zbog toga večno biti zahvalan. Toni je moj najbolji drugar iz reprezentacije, pored Zorana Tošića. Baš sam se obradovao što je konačno prešao iz Nemačke u Španiju gde se igra lep fudbal. Srećan sam i zbog Valjadolida što igraju dobro i napreduju. Nadam se da će i Đukić i Toni od leta preći u bolje redove, ja im želim da ostanu u prvoj ligi, da sve prođe bez povreda, i da se na leto raduju možda novim klubovima, ko zna".

Pre desetak godina bilo je desetak srpskih fudbalera u Španiji, ranije su naši igrači bili ključni faktori u svojim ekipama, donosili titule, davali golove. Sada srpski igrači sve teže pronalaze angažman u Primeri.

"To je teško objašnjivo, ne znam šta se desilo. To je baš nagla promena da smo se, tako da kažem izgubili u Španiji. Imamo talentovane igrače, sveke godine neko izađe u Evropu, ali očigledno da nas put ne vodi u Španiju. Verujem da imamo kvalitet za njih, ali iskreno i Španci imaju veoma dobre igrače, mnogo ulažu, možda misle da im nismo potrebni. Nema veze, snalazimo se dobro u drugim državama, to je najvažnije".

"Slabo u kontaktu sa FSS i Partizanom"

Obradović je bio jedan od standardnih igrača reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine. Povrede su ga odvojile i od nacionalno tima, ali nije često u kontaktu sa ljudima iz Saveza.

"Iskreno nisam u kontaktu. Dobio sam poruku podrške kada sam se operisao, da mi žele što pre da se oporavim, da me čekaju da se ponovo družimo. Ne čujem se, voleo bih da obiđem svoje drugare, vidim ljude iz Saveza".

Naš bek veruje da Srbija sada ima dobru, talentovanu, jaku grupu momaka u selekciji, koji mogu da ostvare dobar rezultat, počevši od Hrvatske i Zagreba.

"Voleo bih da sam imao takvo iskustvo da igram protiv Hrvatske ali nisam. Mislim da smo slabiji samo u iskustvu jer su su uglavnom sve mladi igrači. Mislim da su veoma dobri i talentovani, da je to dobra grupa momaka, hrabrih koji mogu da istrče u Zagrebu i naprave dobar rezultat".

Obradović nije mnogo u kontaktu ni sa bivšim klubom, Partizanom, ali smatra je su "crno-beli" i dalje najjači u državi.

"Partizan je sigurno najkvalitetnija ekipa, to dokazuje iz godine u godinu, veoma dobro se radi. Nisam previše upućen, s vremena na vreme pročitam šta se radi. Ali nemam ni sa kim preteran kontakt, nisam dugo ni bio u klubu. Verujem da će Partizan i ove sezone uzeti titulu, iako se Zvezda trudi. Vidim da je dovela neke igrače, igra dobro na priprema, ali mislim da je u ovom trenuku Partizan jači", zaključio je Obradović priču za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.