Feliks Baumgartner: Ovo je izazov nad izazovima

Austrijski ekstremni sportista Feliks Baumgartner izveo je brojne spektakulatne BASE skokove sa svetski prepoznatljivih lokacija kao što su statua Isusa u Riju, Petronas kule u Kuala Lampuru i oblakoder Tajpej 101. On je ujedno i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom engleski kanal uz pomoć karbonskog krila, a 8. oktobra će se uputiti na najizazovniju avanturu do sada – Red Bull Stratos.

JTIzvor: redbull.rs SAD, Austrija
Podeli

Na pitanje zašto se odlučio da se upusti u takvu misiju i slobodni pad sa visine od 36.576 metara, Baumgartner je rekao:

Obožavam izazove, a pokušaj da postanem prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid je izazov nad izazovima. Međutim, to je samo vrh ledenog brega u kontekstu onoga što nas motiviše. Red Bull Stratos je prilika da prikupimo informacije koje bi mogle da doprinesu razvoju mera spasavanja astronauta i pilota, a sutra, možda i svemirskih turista. Dokazivanjem da čovek može da probije zvučni zid u stratosferi i bezbedno sleti na zemlju predstavlja korak napred za kreiranje procedura u slučaju opasnosti u bliskom svemiru, koje trenutno ne postoje“.

Gotovo izvesno je da će taj skok pomeriti granice ljudskog organizma, ali 43-godišnji Austrijanac ističe da nije još uvek siguran šta ga sve čeka.

Jedna od nepoznanica je kako će ljudsko telo reagovati dok se približava supersoničnoj brzini. Efekti tranzicije u supersoničnu brzinu i nazad su nepoznati. Ovo je samo jedna od stvari koje se nadamo da ćemo naučiti. Možda će jednog dana biti moguće bezbedno vratiti astronaute na zemlju u slučaju kvara letilica. Zvuči kao naučno-fantastični scenario, ali aeronautika definitivno napreduje u tom pravcu. Stoga, podaci o tome kako moj organizam reaguje tokom cele misije biće dragocena informacija za istraživače“.

Uprkos velikom iskustvu i mnogim skokovima sa velike visine, naredni Baumgartnerov poduhvat je nešto posebno.

Naravno da imam nedoumice, međutim, pošto sam uključen u ekstremne poduhvate toliko dugo, naučio sam da strah iskoristim u svoju korist. Strah mi je postao prijatelj. To je ono što mi ne dozvoljava da pređem određenu granicu. Na ovakvoj misiji, moraš da budeš mentalno pripremeljen i imaš potpunu kontrolu nad onim što radiš, a ja se jako temeljno pripremam. Takođe imam i neverovatan tim oko mene i znam da ne bi bili deo ove misije sem da nisu ubeđeni da možemo da uspemo. Verujem u njihovu stručnost, a njihovo poverenje učvršćuje moje samopouzdanje“.

Baumgartnerov puls će biti najveći ne pre samog skoka, već kada bude ustao sa stolice u kapsuli koja je specijalno napravljena za misiju.

Razvio sam detaljnu tehničku proceduru kroz koju moram da prođem pre nego što skočim – 40 individualnih koraka koji moraju da se sprovedu po određenom redu. To je trenutak kada postaješ svestan da u potpunosti zavisiš od tehnologije, na mestu na kojem ima retko ko da ti pomogne. Pre samog skoka moj puls će pasti, jer od tog trenutka ja kontrolišem većinu stvari koje se dešavaju oko mene. Kao padobranac, izveo sam 2.500 skokova, tako da je skakanje moj posao. Pre nego što poletim, znaću da sam se uputio kući“.

Na pitanje šta je najvažnija stvar kada se govori o samom skoku, Baumgartner je rekao:

Moram da sebe dovedem u stabilnu poziciju pre nego što postignem brzinu zvuka. Sa svim mojim iskustvom u vazduhu, to ne bi trebalo da bude veliki problem, ali da bih stabilizovao svoje telo, neophodan mi je otpor vetra. Problem je što oko 30 sekundi neću imati nikakav vazdušni otpor, što znači da neću moći da kontrolišem na koju stranu se moje telo okreće. Međutim, u testovima koje smo do sada obavili, uvek sam uspevao da se prilično brzo stabilizujem, čim je bilo dovoljno vazduha za to“.

Realizacija misije Red Bull Stratos prvobitno je bila planirana za avgust, ali su popravke na kapsuli dovele do određenih izmena u originalnom rasporedu, ali Baumgartner kaže da to ništa ne menja za njega.

Naravno da bi bilo bolje da kapsula nije oštećena, ali imali smo sreće i tim je obavio sjajan posao. Za mene je bilo važno da napunim baterije, i fizički i mentalno. Uvek je nezgodno kada dođe do promena u rasporedu. Međutim, posle 25 godina u ekstremnom sportu, navikao sam da se susrećem sa ovakvim stvarima. Poslednji test je bio potpuni uspeh i spremni smo za poletanje 8. oktobra“, rekao je Feliks Baumgartner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.