Velimir Stjepanović za B92: Prvo Barselona, tek onda Rio

Srpski plivač Velimir Stjepanović, koji je u finalnoj trci na 200 metara delfin stilom na Olimpijskim igrama u Londonu zauzeo šestu poziciju, u intervjuu za B92 govori o utiscima sa Igara, planovima za budućnost i o tome zašto se odlučio da pliva za Srbiju.

Saša Ozmo
Podeli

Naš plivač isplivao je polufinalnu trku u vremenu 1:55.13 što je bilo 14 stotinki sporije nego u četvrtfinalu kada je bio brži i od Majkla Felpsa. Srpski olimpijac je u kvalifikacionoj trci oborio i nacionalni rekord za sekundu i po.

Na Oilimpijskim igrama zauzeo sam šesto mesto što je odlična stvar. Voleo bih da sam plivao malo brže u finalu, ali nisam uspeo. Peto mesto je bilo blizu, samo stotinku brže, ali i sedmo je bilo stotinku sporije od mog vremena, bilo je neizvesno. Otišao sam tamo sa ciljem da uđem u polufinale i otplivam ispod minut 55, otplivao sam 1:54.99, ušao sam u finale i bio šesti, Što se mene tiče ja sam ispunio šta sam hteo, i više“.

Devetnaestogodišnjem Stjepanoviću ovo je bio prvi nastum pa Olimpijskim igrama, i sve je iznenadio svojim rezultatima. Nažalost, iako je plivao u finalu, nije uspeo da stigne do medalje, ali nova prilika za to pruža mu se za četiri godine na Igrama u Riju.

Voleo bih da osvojim medalju u Riju, u trci uvek može svašta da se desi. Treniraću naporno kako bi osvojio medalju za četiri godine, ipak, još je rano da razmišljam o OI u Riju. Sada sam fokusiran na Svetsko prvenstvo koje se održava u Barseloni sledeće godine. Tu bih mogao da uzmem medalju“.

Mladi srpski plivač, koji je rođen i živi u Dubaiju, ističe da za njegov uspeh nisu bili toliko zaslužni uslovi u kojima je trenirao, već trener Kris Tajdi.

Nema mnogo razlike. Živim u Dubaiju i imam dobre uslove, ali što se tiče bazena rekao bih da su u Srbiji bolji. Bio sam ovde tri nedelje pre Igara i trenirao, mislim da Srbija ima bolje bazene od Dubaija. Tako da što se tiče uslova nije mnogo drugačije jedina razlika je u trenerima. Ja sam bio srećan da radim sa Krisom Tajdijem, sa njim sarađujem već sedam godina. Tako da moj uspeh nije mnogo vezan za uslove i bazene u Dubajiu, već za Krisa“.

Iako je dobijao ponude da pliva za druge reprezentacije Velimir se odlučio da predstavlja Srbiju.

Ja sam imao prilike da plivam i za Englesku, ali nisam hteo. Ne zvuči baš korektno da Velimir Stjepanović pliva za Veliku Britaniju, kao što bi bilo za Srbiju. Mi smo uvek bili Srbi u Bosni, mi smo iz Semberije iz Republike Srpske. Na kraju krajeva, Srbija je uspešnija u sportu, Bosna nije baš kao što je Srbija, i zato sam odlučio da plivam za Srbiju“, rekao je Velimir Stjepanović za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.