Milorad Čavić za B92: Još pola sekunde za OI medalju

Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Debrecinu, ali je u intervjuu za B92 rekao da mu je važnije vreme koje je ostvario nego sama medalja.

Čavić je do zlata u trici na 100 metara leptir stilom stigao u vremenu 51,45 sekundi, što je najbolji rezultat u svetu ove godine, ali i rekord evropskih šampionata.

Naš najbolji plivač se nada da će do Olimpijskih igara u Londonu popraviti vreme za još pola sekunde, za šta veruje da će biti dovoljno da osvoji neku od medalja.

A. Kovačević
Podeli

Čavić je u subotu u Debrecinu u finalnoj trci drugoplasiranog Mađara lasla Češa ostavio za 32 stotinke, a sam ističe da je osetio koje će vreme ostvariti.

“Sinoć sam nekako zamlišljao da ću plivati ispod rekorda prvenstva što je 51.7s, ali nekako sam sat vremena pre trke video vreme 51,4. Ne znam zaista otkud mi taj rezultat i otkud sve to, ali sam to zamišljao. Prezadovoljan sam rezultatom, i ne samo rezultatom kao takvim, već zato što je prvo vreme sveta ove godine“, rekao je Čavić za B92.

27-godišnji srpski plivač se skoro vratio na nivo od pre četiri godine kada je u Pekingu osvojio srebrnu medalju, a za dve sekunde je brži nego na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Šangaju (53,67s).

“Mnogo mi više znači ovo vreme nego zlatna medalja jer svi su mi već dve godine govorili da je nemoguće i nerealno da se vratim u svetski vrh. Ima sigurno dosta prostora za napredovanje. Odmarao sam se samo dve nedelje za ovo takmičenje umesto klasičnih pet što ću definitivno uraditi za London“.

Čavić je srebro u Pekingu 2008. osvojio u vremenu 50.59, a sada očekuje da će do medalje u Londonu da stigne ako bude pola sekunde brži nego u Debrecinu.

“Moraću kako god zanam da se snađem i skinem još pola sekunde jer će mi to biti potrebno da bih osvojio medalju u Londonu. Još uvek imaju dva meseca do Igara, mislim da ću da se snađem, ali ovo ne mora da znači da će tamo nešto da bude, nikada se ne zna. Za sada zamišljam da ću plivati 50.9, mislim da će biti dovoljo za medalju“.

Srpski plivač je poslednjih godina dosta problema imao sa povredama, a ni u Mađarskoj nije bio potpuno spreman.

“Nadam se da ću biti zdrav u u Londonu pošto nisam bio u baš najboljem stanju na ovom takmičenju, što mi govori da sam možda mogao čak brže da plivam da sam samo u poslednja dva dana bio bolje. Ali, Olimpijske igre su Olimpijske igre i nikada se ne zna šta možemo da očekujemo od drugih ljudi. Mogu samo da kontrolišem ono što ću ja da uradim, a sve ostalo je potpuno van mojih ruku“.

Konkurencija za medalju je poznata...

“Pa zna se da je Majkl Felps glavni favorit, tu je onda prošlogodišnji vicešampion Poljak (Konrad) Černijak, Amerikanac Tajler Mekgil. Ima još nekoliko imena, ali verujem da će 50,9s biti dovoljno za medalju. Ali olimpijska godina je uvek puna iznenađenja i nikada se ne zna“, zaključio je za B92 Milorad Čavić koji se u nedelju vraća u Beograd na nekoliko dana.

Čavić je osvojio jubilarnu 10. medalju na šampionatima Evrope, a sedmu zlatnu, uz tri srebra. U kolekciji ima i dve medalje sa šampionata sveta (zlato i srebro) i srebro sa Olimpijskih igara u Pekingu iz istorijske trke protiv Majkla Felpsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.