Bojan Janić za B92: Teže do vize za London, nego do medalje

Srpske odbojkaše naredne nedelje očekuje turnir Interkontinentalnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu, koji se igra u Sofiji. Tim povodom gost B92 bio je kapiten reprezentacije Srbije Bojan Janić, koji je govorio o šansama našeg tima u Bugarskoj, šta sve evropske šampione očekuje tokom leta i kakav je osećaj igrati na najprestižnijoj sportskoj smotri...

JT, MN Bugarska
Podeli

Prvu priliku da dođe do vize za London naš tim je ispustio na Svetskom kupu u Japanu, a drugi i ujedno pretposlednju šansu imaće naredne nedelje na turniru, na kojem učestvuju i Bugarska, Španija, Slovenija, Nemačka, Italija, Finska i Slovačka.

Turnir je teži nego Evropsko prvenstvo, jer samo prvi ide dalje. Igramo u Bugarskoj koja je favorit, pritom igraju kod kuće, sigurno će biti puna hala. Na Evropskom prvenstvu se svi nadaju nekoj od medalja, plasmanu u polufinale, sve je otvoreno, a u kvalifikacijama samo prvo mesto donosi Olimpijske igre. Od svih reprezentacija se izdvajaju Bugarska, Italija i mi, ali su i Nemačka, Slovenija i Španija ekipe koju mogu da iznenade, tako da ona krilatica da svi danas igraju fudbal važi i za odbojku. U svaku utakmicu moramo da uđemo maksimalno“.

Odbojkaška reprezentacija je jedina uz naš vaterpolo nacionalni tim igrala na svim prethodnim Olimpijskim igrama od Atlante 1996. godine, a prema Janiću to donosi i pritisak.

Biti član odbojkaške reprezentacije sa sobom nosi određeni pritisak zbog kontinuiteta rezultata koji imamo. Tako da smo mi na to navikli. Pre svih mi želimo odemo na Olimpijske igre, a tek onda svi ostali. Daćemo sve od sebe da to ostvarimo, a ako se to ne desi mi ćemo biti krivi“.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da kao evropski šampion, naš tim nije obezbedio mesto u Londonu Janić je rekao:

Što se nas tiče jeste ’blesavo’ pogotovo zato što smo mi evropski šampioni. Veoma je teško dođi do plasmana na Igre, mnogo teže nego osvojiti medalju na nekom takmičenju“.

Sofija nije poslednja šansa za naše odbojkaše, već će to biti Tokio.

Ukoliko se u Bugarskoj ne plasiramo, sledeća šansa je Tokio. Ne želimo puno da pričamo o tome, jer i dalje verujemo da u Bugarskoj možemo da se plasiramo. Ako dođe do Japana, tamo će biti lakši protivnika, ali daleko od toga da će tamo biti lako“.

Janić zbog povrede nije igrao na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, ali ističe da je svim srcem bio uz momke koje je Ivan Miljković predvodio u Beču.

Miljković je stvarno pametno odradio rekavši da je realno da budemo među prvih šest timova, jer je skinuo pritisak sa nekih igrača. Niko nije očekivao prvo mesto. Pre neko što odemo na neko takmičenje uvek se nadamo polufinalu, jer se posle toga za finale igra dosta rasterećenije. Momci su bili fenomenalni, ja tamo nažalost nisam učestvovao zbog povrede, ali sada imam motiv više da se plasiramo na Olimpijske igre“.

Janić se osvrnuo i na Miljkovićevo povlačenje iz nacionalnog tima pred početak ovogodišnjih akcija reprezentacije.

Miljkovićevo povlačenje je bilo dosta iznenađujuće, zato što je odigrao prve kvalifikacije u Japanu, tako da nisam očekivao da će se povući, ali to je njegova odluka koju mi poštujemo. Lidera kao što je Miljković nemamo. On je bez preterivanja možda i najbolji igrač svih vremena. Svoje liderske sposobnosti je pokazao u Beču, gde je prvi put bio kapiten posle Nikole Grbića. Trenutno imamo ekipu koja je uzela bronzu pre dve godine na Svetkskoj ligi. Nadam se da smo naučili neke stvari i da ćemo kao ekipa uspeti da nadoknadimo odsustvo lidera“, rekao je Bojan Janić za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.