Jure Košir za B92: “Uživanje je danas gledati skijanje”

Jedan od najboljih slovenačkih skijaša u protekle dve decenije Jure Košir boravio je u Beogradu i tom prilikom je dao intervju za B92. Košir, osvajač bronze u slalomu na Olimpijskim igrama u Lilehameru 1994. godine, u razgovoru za B92 je otkrio šta misli o trenutnoj situaciji u Svetskom kupu, najavljenim promenama za naredne sezone, i da li će Slovenci uskoro moći ponovo da dođu do svetskog vrha...

Jelena Trajković Slovenija
Podeli

Košir je aktivnu karijeru završio pre više od pet godina, ali je i dalje njegov posao vezan za skijanje, preko menadžerske agencije.

"Pratim i dalje Svetski kup, jer mi je to i dalje posao, ali i velika ljubav, a takođe sam i na mnogim trkama prisutan. Najviše navijam za takmičare koji su pod mojim okriljem, u mojoj menadžerskoj agenciji. To su spustaši Andrej Šporn i Andrej Jerman, Maruša Ferk i uglavnom navijam za Slovence. Generalno gledano, Austrijanac Marsel Hiršer je u ovom trenutku u najboljoj formi, tu je i Ivica Kostelić, koji je osvojio Svetski kup prošle godine, ali je desetorica skijaša koji mogu pobediti na svakoj trci“.

Svoje najbolje rezultate Košir je ostvario u slalomu, imao je tri pobede u toj disciplini u Svetskom kupu, uz još 15 podijuma, pa je zato prava osoba koja može da prokomentariše dešavanja u elitnom takmičenju.

"Marliz Šild je kod žena stvarno dominantna. Kod skijašica je malo drugačija situacija nego kod muškaraca, možda je malo manja konkurencija. Ali, kod Marliz vidim drugačiju tehniku, više mi liči na muško skijanje, i zbog toga je pobeđivala sa tako velikom prednošću. Hiršer je u ovom trenutku stvarno najbolji, ali ne znači da će tako ostati, jer su razlike između skijaša značajno manje. Videćemo kako će biti za mesec dana“.

Kao i što mnogi skijaši ističu, i Košir smatra da je januar najvažniji mesec u toku sezone.

"Ove godine nema Svetskog prvenstva ni Olimpijskih igara, pa su trke u januaru najvažnije u toku sezone. Svi su planirali da podignu formu baš za te trke i s razlogom, jer su to klasične trke, na kojima svako želi da pobedi“.

Mnogi smatraju da se skijanje u poslednjih deset godina mnogo promenilo, ali se bivši slovenački skijaš ne slaže sa tim.

"Najveće promene u skijanju su se desile 2000. godine, kada su uvedene kraće skije. To je bila stvarno velika promena koja je nama, starijim takmičarima, tada zadala mnogo problema i morali smo u potpunosti da promenimo tehniku. Sada ne vidim velike promene, tehnika je ostala ista, ali je konkurencija zato jaka, svake godine je sve više skijaša koji mogu da pobede, više rizikuju u spustu, na primer, u slalomu je preciznost na prvom mestu i od sreće puno sve zavisi. Ponekad se u prvoj vožnji izgubi vreme, a u drugoj se sve promeni, ali je zaista uživanje gledati i pratiti skijanje“.

Nove velike promene u Svetskom kupu očekuju se od naredne sezone, kada će biti promenjena veličina skija i njihov radijus, a skijaši su se već glasno usprotivili tome.

"Apsolutno sam na strani skijaša, mislim da je to nepotrebno, jer neće doneti velike promene. Neće biti manje povreda, skijanje je postalo veoma opasan sport, dešavaju se teške povrede, ali ove promene neće to promeniti. Mislim da bi trebalo više da rade na sigurnosti staza, sigurnosti spusta, pripremanju snega, kombinezonima, koji bi bili malo sporiji, pošto su sada veoma tanki i brzi. Ali, sama geometrija skija ništa neće promeniti“.

Poslednjih godina slovenački skijaši postižu dobre rezultate, ali nisu konstantni, a Košir smatra da je delom razlog za to i pitanje finansija.

"Kod muškaraca imamo dosta jaku reprezentaciju u brzinskim disciplinama, u kojoj su Andrej Jerman i Andrej Šporn, dok imamo i jako dobrog skijaša u slalomu, Mitju Valenčiča, koji je na skoro svakoj trci među prvom desetoricom. Ipak, nemamo toliko jaku reprezentaciju u smislu da imamo više skijaša, imamo pojedince koji ponekad naprave dobar rezultat, ali to nije situacija kakva je bila sredinom devedesetih, kada je bila osmorica nas u prvih 30, ili četvorica među deset. Stvarno smo imali jaku reprezentaciju, ali sada to ide u etapama, imamo uspone i padove, dosta zavisi i od ulaganja u sport. Definitivno ne možemo da se takmičimo sa Austrijancima ili Francuzima u smislu koliko se ulaže, svi znamo koliko ima para u Sloveniji, a to je daleko manje nego što je slučaj sa jačim reprezentacijama. Austrijanci dosta ulažu, i Amerikanci poslednjih godina mnogo dobro rade, i rezultati su tu“.

S druge strane, Tina Maze je poslednjih godina uvek u vrhu, ali joj, ipak, malo nedostaje da bi ugrozila Lindzi Von ili Mariju Hefl-Riš.

"Mislim da je Tini potrebno da bolje skija u spustu i superveleslalomu, da ima konstantnu formu. Prošle godine je osvojila svetsko zlato i srebro i to je odličan rezultat, i u Sloveniji je ona već postala najbolji skijaš generalno u istoriji. Ali, za ukupno pobedu u Svetskom kupu je potrebno puno sreće i konstantna forma i jednak nivo u svim disciplinama“.

Razlog Koširovog boravka u Beogradu je učešće njegovih kćerki na jednom takmičenju u umetničkom klizanju, a na pitanje zašto ih je uputio na taj sport, a ne na skijanje, dao je zanimljiv odgovor.

"Iskreno, malo bih se bojao za ćerke u skijanju jer znam koliko je to opasan sport, i mislim da je umetničko klizanje ženstven sport i da je više za njih. Video sam koliko vole to, a nemamo ambicije da nekad postanu svetska klasa, jer svi znamo koliko dobro rade u nekim zemljama. Ali, volim to što rado idu na trening, ali imam i sina, koji ima četiri godine, možda će on biti skijaš“, rekao je Jure Košir za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.