Ivica Kostelić za B92: „Povreda mi je poremetila planove“

Prošle sezone Ivica Kostelić je fantastičnim rezultatima u januaru došao do prvog velikog Kristalnog globusa, a sada se nada da će ponovo biti brz kada bude najvažnije. Hrvatski skijaš nije na najbolji način započeo novu sezonu, ali je u slalomu u poslednjih nekoliko nedelja ponovo bio dominantan i nagovestio je da su još bolji rezultati tek pred njim u narednim mesecima. Kostelić je u intervjuu za B92 pored o januaru pričao i o pripremama za novo izdanje Svetskog kupa, svojim očekivanjima i o još mnogo toga...

Jelena Trajković Hrvatska
Podeli

Posle odlične sezone Kostelić nije odmah pauzirao, ali ga je povreda kolena sprečila da plan priprema sprovede u potpunosti.

Odmah po završetku prošle takmičarske sezone, u martu, sam započeo sa pripremama. Ali, već u aprilu sam morao da prekinem treninge i odem na operaciju kolena. Zbog toga sam izgubio važan deo priprema, sa oko 40 skijaških dana, što je otprilike jedna četvrtina ukupnog broja. Nastavio sam da treniram punim intenzitetom tek u julu“.

Tokom priprema Kostelić se posebno koncentrisao na dve discipline, jednu u kojoj je odličan i drugu u kojoj još uvek nema trijumf u Svetskom kupu.

Najviše sam stavio akcenat na veleslalom, a od kraja oktobra i na slalom“.

U dosadašnjem delu sezone Kostelić je imao promenljive rezultate i pojedine trke je čak završio van osvajača bodova, ali je od kanadsko-američke turneje sve krenulo znatno bolje za njega.

U Zeldenu sam bio pomalo iznenađen petim mestom u veleslalomu, ali mi je ono dalo mnogo samopouzdanja jer sam ostvario dobar rezultat uprkos nedostatku treninga. Kanadsko-američka turneja otkrila nam je nedostatke u materijalu u brzinskim disciplinama, ali i veliko olakšanje u vidu pobede u slalomu u Biver Kriku“.

Upravo zbog problema u brzinskim disciplinama, Kostelić je već sada uvideo na šta mora da se koncentriše ako želi da odbrani titulu u Svetskom kupu.

Kako se za sada stvari odvijaju, moraću da se rezultatski koncentrišem na slalom i kombinacije, a da u brzinskim disciplinama sredim pitanje materijala i probijem se opet prema vrhu. Nadam se da ćemo uspeti da pronađemo rešenje, ali i da ću skijati slalom na visokom nivou“.

Prošle sezone Kostelić je u januaru trijumfovao na sedam trka i to u četiri različite discipline i tako napravio odlučujuću prednost u odnosu na konkurente.

Teško je sada reći kada ću doći u vrhunsku formu jer je plan priprema bio poremećen. Moguće je da ću zbog toga forma doći ranije, ali se nadam da ću i u januaru biti brz“.

Prvi deo sezone već pre prošao i sada sledi ono pravo, a Kostelić je već sada zna ko bi mogli da mu budu najveći konkurenti u borbi za mali Kristalni globus u slalomu, ali i ukupan trijumf u Svetskom kupu.

Ima mnogo više pretendenata za titulu u generalnom plasmanu nego prošle sezone. Konkurenti će mi sigurno biti Aksel Lund Svindal, Marsel Hiršer, Ćetil Jansrud, Bodi Miler, Žan-Baptist Granž“.

Kostelić je istakao da će mu iskustvo od prošle sezone sigurno pomoći u borbi za novi veliki Kristalni globus, a da postoji jedna trka kojoj se posebno raduje.

To je zagrebačka trka, na Sljemenu, ona je uvek posebna“, rekao je Ivica Kostelić za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.