Džikić za B92: "Radovaćemo se posle EP"

Aleksandar Džikić ove sezone pravi čuda sa Krkom iz Novog Mesta – posle plasmana na fajnal-for NLB lige, slovenački tim osvojio je Evročelendž. To je bio povod za razgovor sa srpskim trenerom, koji je u intervjuu za B92 govorio o tome koliko Krki znači trofej, o igrama ove sezone, budućnosti, ali i o fajnal-foru Evrolige i očekivanjima od reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Slovenija
Podeli

Krka je u finalu Evročelendža pobedila Lokomotivu Kubanj sa 83:77, a Džikić kaže da je taj uspeh značajan sa više aspekata.

„Veoma sam zadovoljan pobedom na finalnom turniru Evročelendža. Znamo da je to takmičenje u kojima ne učestvuju najbolji timovi Evrope, ali to je jedan od koraka prema vrhu klupske košarke. Za nas je taj trofej vrlo važan jer je Krkin prvi u evropskim okvirima, a tek drugi u slovenačkoj klupskoj istoriji, pa i sa te strane pehar ima težinu. Za momke i mene to predstavlja potvrdu da dobro radimo i da smo, posle plasmana na fajnal-for Jadranske lige, bili uspešni i u drugačijoj vrsti takmičenja. Posebno je značajno što smo uspeli da trijumfujemo u nokaut sistemu, to će pomoći daljem razvoju našeg tima“.

Pre početka sezone malo ko je svrstavao Krku među favorite u NLB ligi, ali tim iz Novog Mesta je sjajnim partijama izborio poštovanje u košarkaškoj javnosti.

„Niko nam nije predviđao tako dobre rezultate, ni kvalitet igara. Nema mnogo tajni, jedino ima mnogo rada i zajedničkog života na terenu i van njega. Mi smo grupa ljudi koja je spremna da se odrekne dela ličnih interesa zarad timskog uspeha i verovatno je to ono što nas određuje ekipu. Košarkaški, pratimo jedno pravilo, a to je ’pet igrača – jedna ideja’. Želimo da u svakom trenutku radimo i u napadu i u odbrani, da što bolje koristimo kvalitete i što bolje skrivamo nedostatke“.

Sve češće se spekuliše da će Džikić sledeće sezone voditi neki drugi klub, ali on ne želi konkretnije da govori o tome pre nego što se ne okonča domaće prvenstvo.

„Bilo je priča o promeni sredina, ali ne bih želeo to da komentarišem jer ove godine ima još mnogo posla da se uradi. Ima nekih ponuda, ali trenutno sam dušom i telom u Novom Mestu i želim da završim sezonu na pravi način. Mi smo aktuelni prvaci Slovenije i želimo da odbranimo titulu. Znamo da nam na tom putu stoji i Olimpija, ali to nam ne predstavlja problem, svesni smo da možemo da igramo sa njima“.

Od 6. do 8. maja na programu je fajnal-for Evrolige, polufinalni parovi su Montepaski – PAO i Makabi – Real Madrid, a Džikić smatra da su šanse za trofej jednake.

„To je najveće klupsko takmičenje u Evropi, a fajnal-for je po mnogo čemu specifičan, pre svega jer se igra nokaut sistem. On donosi mogućnost ’na papiru’ slabijim timovima da iznenade favorite jer igra se samo jedna utakmica u kojoj je sve moguće. Činjenica je da se ni čuda ne dešavaju previše često, a ove godine nema izrazitog favorita i tima za koji bi neko rekao da će skoro sigurno pobediti. To je najbolja situacija za prave ljubitelje košarke jer neizvesnost uvek daje dodatnu dimenziju takvim utakmicama“.

Evropsko prvenstvo u Litvaniji održava se od 31. avgusta do 18. septembra, a Džikić je optimista kada je reč o plasmanu srpske selekcije.

„Mislim da je reprezentacija Srbije na istom putu na kojem se nalazi u poslednje vreme. Siguran sam da će selektor Ivković učiniti sve što je u njegovoj moći da naša reprezentacija bude konkurentna i mislim da možemo očekivati dobre partije na EP u Litvaniji. Trenutno ne možemo da govorimo o konkretnim mečevima jer se još ne poznaju konačni sastavi timova, pa ni našeg. Verujem, ipak, da ćemo imati razloga da se radujemo posle EP“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.