Roman Lisac za B92: "Problemi sa terminima rešeni"

Generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac u razgovoru za B92 potvrdio je da će Srbija naredne godine imati četiri predstavnika u regionalnoj ligi. Jadranska liga u košarci naredne sezone imaće jubilarno, deseto izdanje. Lisac je za B92 izjavio da će i problemi u vezi sa terminima utakmica biti rešeni, objasnivši takođe da finansijski problemi, koje su ekipe iz NLB lige imale, nisu usko vezani za košarku, već su prisutni u sportu uopšte.

SO MT
Podeli

Košarkaška javnost proteklih dana licitirala je brojem predstavnika Srbije u NLB ligi, ali je Lisac objasnio da tu nijednog momenta nije postojala dilema – Srbija će imati četiri ekipe u reigonalnom takmičenju.

Četiri ekipe, to je bio maksimum. Ta odluka je postojala i pre toga kada je Srbija došla do prve pozicije, tako da nema nikakvih promena”, rekao je Lisac.

Druga tema koja bi mogla da predstavlja poteškoću jeste kalendar takmičenja NLB lige, zbog kojeg je postojao rizik da dođe do poklapanja termina utakmica između Jadranske i srpske lige. Prvobitno je planirano da se NLB liga okonča krajem marta, dok je Superliga Srbije trebalo da počne početkom marta. Lisac kaže da su učinjeni maksimalni napori i da je na kraju pronađeno kompromisno rešenje.

Košarkaški savez Srbije je tražio prvi mart, dok smo mi imali dogovor da to bude 31.3. Naši ljudi koji se time bave su posle svih mogućih varijanti i prekrojavanja slobotnih termina i kalendara na kraju došli do 10. marta. To se tako dosta približilo prvom martu, kako je KSS tražio, to je samo nedelju dana razlike”, objasnio je Lisac.

Naredne sezone u NLB ligi će nastupati i češka ekipa Nimburk, koja je učešće na Jadranu platila 500 hiljada evra. Lisac smatra da učešće Nimburka ni na koji način neće poremetiti koncepciju NLB lige, već da će doprineti poboljšanju lige kvalitetom i finansijskim sredstvima.

Došli smo 14 timova u ligi. Razlika između 12 i 14 timova je negde 500.000 evra u trošku, jer je to 50 utakmica razlike. Nimbruk je dosta kvalitetna ekipa, iako je iz Češke, i ja mislim da će doprineti nečem novom. Takođe, neće štetiti nijednom timu sa ovih prostora što se tiče plasmana u evropske kupove, Evroligu, jer je on izuzet iz toga”, rekao je prvi čovek NLB lige.

Poslednjih godina brojni klubovi, poput Cibone ili Crvene zvezde, imaju ozbiljnih finansijskih problema, koji bi mogli da utiču na kvalitet i sam opstanak takmičenja. Prvi operativac NLB lige Roman Lisac kaže da su nevolje finansijske prirode postale problem sporta uopšte i da je rešenje u smanjenju budžeta i ostalih troškova.

To će uopšteno biti generalni problem sporta, tako da će na tome morati ozbiljno da se poradi. Timovi će morati da smanje budžete, a to će povući dosta toga za sobom pošto mislim da i ovi veliki timovi neće više moći toliko da plaćaju igrače i da imaju toliko velike budžete kao što su imali. Naravno, to bi moglo da se odrazi i na našu ligu, da neko ne bude možda u mogućnosti da igra, to bi bio problem”, rekao je Lisac.

Osim četiri ekipe iz Srbije, naredne sezone u NLB Ligi će igrati četiri tima iz Hrvatske, po dva iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, podgorička Budućnost i na kraju češki Nimburk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.