Jokanović za B92: "Moramo da gledamo napred"

Treća sezona na klupi Partizana za Slavišu Jokanovića počela je burno. Šampion Srbije eliminisan je iz kvalifikacija za Ligu šampiona od kiparskog Apoela, a Jokanović i njegova ekipa našli su se na udaru medija. Mladi stručnjak je u protekle dve godine zabeležio istorijski uspeh za Partizan time što je doneo dve duple krune u Humsku. Ove sezone ciljevi su isti – što više trofeja.

Nina Kolundžija
Podeli

"Partizan je klub koji ne trpi poraze ni nerešene rezultate. Mi svi koji radimo ovde moramo da smo svesni te situacije. Nalazimo se posle jednog, realno za nas, neuspeha, presing je sa svih strana. Međutim, ono što je naš zadatak da radimo i da gledamo unapred. Ono što je ispred nas je početak prvenstva, posle toga pokušaj ulaska u Ligu Evrope i to su stvari sa kojima moramo da naučimo da živimo, sa kojima sam ja davno naučio da živim i moji igrači se polako navikavaju na to."

Jokanović je na klupi Partizana zamenio Miroslava Đukića u januaru 2007. godine. Prva sezona je bila neizvesna, titula je obezbeđenja praktično u poslednjem kolu, druga je bila znatno mirnija. "Crno-beli" su brzo došli do velike bodovne prednosti i pitanje šampiona Srbije je rešeno nekoliko kola pre kraja prvenstva.

"Ni prva ni druga sezona nije bila mirna. Svima se čini da je biti šampion lako, ali mi smo uložili veliki trud i u jednoj i u drugoj i bez sumnje pokušaćemo da prvi stignemo do cilja i u ovoj sezoni ispred nas. Međutim, da će da bude lako, sigurno neće. Ambicije su svima poznate i iste godinama unazad i koje će uvek biti iste i u godinama ispred nas."

U letnjem prelaznom roku klub su pojačali Brazilac Kleo, Siniša Stevanović i iskusni Mladen Krstajić, a napustili Ivan Stevanović (Sošo) i Žuka (Deportivo la Korunja).

"Partizan ima veliki broj mladih igrača i igrom slučaja oni koji pokažu neki kvalitet posle pedesetak utakmica napuste naš klub, ali mislim da smo za godinu dana iskusniji, došli su neki igrače za koje smatramo da su pojačanja i razmišljamo u tom pravcu da možemo da igramo još kvalitetnije nego što smo igrali prošle sezone. Nedostaci postoje u svakom timu, ali u ovom momentu mi nemamo plan da nas još neko pojača, u danima ispred nas može svašta da se izdogađa i da budemo obavezni da potražimo još neko pojačanje, još neko rešenje."

Mediji su dosta spekulisali o transferu Ivana Obradovića. Selili su ga u Holandiju, Španiju... ali mladi fudbaler još uvek nosi crno-beli dres, a Jokanović se nada da će tako biti i tokom predstojećeg perioda.

"Pitanje Obradovićevog ostanka u klubu je pitanje za upravu. U ovom trenutku, Obradović je naš igrač i ja na njega računam kao na bitan faktor u mojoj ekipi. Šta će se dešavati u vremenu ispred nas, to ćemo videti. Neke priče postoje, neka interesovanja postoje, ništa se do sada nije izrealizovalo tako da ja na njega računam u ovom periodu koji je ispred nas."

Jelen Superliga Srbije od ove godine broji 16 klubova. O kvalitetu domaćeg prvenstva mnogo govori i činjenica da u poslednjih 17 godina Lige šampiona samo je Partizan igrao u grupnoj fazi takmičenja u sezoni 2003/04.

"Analizirajući ove poslednje dve godine, to je manje-više poprilično sve slično. Za neku duboku analizu potrebno je vreme. Ovo je zemlja koja je mnogo manja nego što je bila pre mnogo godina, mnogo nas je manje i mnogo je manje kvalitetnog fudbala i svakako je naša liga odraz našeg učešća u Evropi."

Osim Partizana i Crvene zvezde, ove sezone ozbiljan konkurent u borbi za titulu biće i novosadska Vojvodina.

"Kao i svake godine naši konkurenti za titulu su Crvena zvezda i Vojvodina. Svake godine se pojavi neka ekipa koja bljesne i pokazuje neki kvalitet za visok plasman. Svi predviđaju da će to biti boba između ove tri ekipe koje sam napomenuo sa uvek nekim mogućim iznenađenjima. Još uvek nismo imali prilike da se ogledamo niti da se vidimo u kom smo stanju. Posle nekoliko kola verovatno će neke stvari biti jasnije i moći će realnije da se proceni."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.