Snežana Samardžić-Marković: Srbija će investirati u objekte

Ministarka omladine i sporta u Vladi Srbije Snežana Samardžić-Marković izjavila je da će država promeniti sistem investiranja u sport i da će ubuduće više investirati u sportsku infrastukturu, a manje u pojedince. "Želim da se zna da su građani Srbije investirali u svoje sportiste, ali mislim da je greška što smo investirali u pojedince. Oni budu nezadovovoljni i javnost misli da se država prema njima nije korektno odnosila. Mi ćemo to promeniti i investiraćemo u objekte", kazala je Snežana Samardžić-Marković u intervjuu agenciji Beta.

Izvor: Beta
Podeli

Prema njenim rečima, država je ogromna sredstva uložila u pripreme sportista za ovogodišnje Olimpijske igre, pa tako i u pripreme olimpijskog vicešampiona plivača Milorada Čavića.

"Istakla bih da su ogromna sredstva data za pripreme Milorada Čavića i za mnoge druge sportiste. Čaviću je pripalo oko 200.000 evra za nagrade i pripreme. Mislim da to nije malo. Sredstva dajemo i za (juniorku, atletičarku) Ivanu Španović i druge, koji dobijaju stipendije", rekla je ministrka.

Dodala je da Čavić, takođe, dobija mesečno 52.000 dinara stipendije, za razliku od nekih studenata medicine, hemije i drugih fakulteta.

"I Ivana Španović dobija iznos mesečne stipendije namenjene juniorima", kazala je ona.

Povodom slučaja Čavića, koji je nedavno otišao u Italiju na pripreme, jer u Beogradu nije imao adekvatne uslove, Snežana Samardžić-Marković je navela da su te pripreme u Italiji ranije najavljene, kao i da te pripreme takođe plaća država Srbija.

Ministarka sporta navela je i da Čaviću njeno Ministarstvo nikada nije obećalo da će mu dodeliti stan.

"Ne zato što ja to ne bih volela, već prosto zato što država nije u situaciji da to učini", izjavila je ona.

Snežana Samardžić-Marković složila se da je u Srbiji loša situacija po pitanju sportske infrastukture.

"Što se tiče bazena, oni su posao lokalnih samouprava. Ono što bi Republika mogla da uradi je da napravi trenažni centar i mi to planiramo da uradimo u naredne četiri godine kako bismo na taj način trajno rešili problem. Da ne bude nezadovoljnih pojedinaca, koji su pre svega, nezadovoljni uslovima, odnosno objektima", navela je ona.

Upitana zbog čega je došlo do promene plana za privatizaciju u sportu, odnosno zbog čega je traženje rešenja za privatizaciju vraćeno u nadležnost njenog ministarstva, u odnosu na prethodno donetu odluku da se time ne bavi novi zakon o sportu, ministarka je odgovorila da je uočeno da sistemski zakon mora da reši statusna pitanja.

"Naš strateški plan je bio da privatizacija u sportu bude 'lex specialis', a da imamo sitemski zakon o sportu. Međutim, s obzirom da u sistemski zakon moraju da budu uneta statusna pitanja, imali smo rizik da privatizaciju dovedemo na mala vrata. Zato smo rekli – ne možemo odvojeno", rekla je ona.

Prema njenim rečima, "lex specialis" je jednokratni proces, a u sistemskom zakonu treba da postoji trajno rešenje.

"Zato moramo da pokušamo da nađemo dobar model za privatizaciju u srpskom sportu u okviru zakona o sportu", navela je Snežana Samardžić-Marković.

Na pitanje da li će u međuvremenu država pomagati najuspešnije srpske klubove, ministarka je rekla da Srbija neće imati "klubove kao državne projekte".

"Sarađivaćemo sa savezima koji treba da brinu o reprezentacijama i o klubovima. Ako bismo opredelili Crvenu zvezdu da bude državni projekat, šta će reći Čačak, Partizan, Vojvodina i mnogi drugi. Strategija predviđa da republički budžet brine o savezima, a da gradski i opštinski budžeti brinu o klubovima u meri u kojoj je to potrebno", kazala je ministarka sporta.

Snežana Samardžić-Marković je dodala i da su "neki sportovi komercijalni", pa da je besmisleno iz budžeta odvajati sredstva za njih.

"Šta da rade nekomercijalni sportovi, šta da rade ženski klubovi ako mi dajemo sredstva onima koji mogu da zarade. Opredeljenje je da pomognemo onima koji ne mogu sami sebi da pomognu, a oni koji mogu privući će sponzore", navela je ona.

"Vratiću se i na pitanje privatizacije, koje treba da reši taj aspekt. Klubovi kada postanu nečije vlasništvo biće zbrinuti, dok je sada sitiuacija da su svačiji i ničiji. Država je davala sredstva, a dugovi i dalje postoje, znači nije problem samo u sredstvima", ocenila je ministarka.

U uslovima finansijske krize, Ministarstvo sporta nije tražilo povećanje budžeta za 2009. godinu, osim onoliko koliko je projektovan rast cena na malo.

"Za 2008. godinu budžet je bio 25 odsto veći u odnosu na 2007. Ove godine tražili smo da se budžet uveća samo za projektovan rast cena na malo, jer nije realno da tražimo više obzirom na krizu", kazala je ministarka, dodajući da su ove godine sredstva plasirana uglavnom preko Olimpijskog komiteta za pripreme srpskih sportista, a da će naredne dve godine sredstva ići granskim savezima koji imaju zadatak da regrutuju talente i brinu o reprezentativnim timovima.

Snežana Samardžić-Marković je upozorila saveze da u sledećoj godini moraju da imaju bolju saradnju sa Antidoping agencijom.

"Nećemo isplaćivati sredstva onim savezima koji ne sarađuju sa tom agencijom", navela je ona.

Ministarka je najavila da će ubuduće biti obavezna i saradnja saveza sa Republičkim zavodom za sport.

"To je državna institucija koja u sebi sadrži nauku o sportu. Nećemo više pripreme za OI prepuštati slučaju. Već smo zahtevali od saveza da nam pošalju spiskove potencijalih kandidata za OI 2012. godine. Ako svakih šest meseci imamo kontrolu, vidimo ko napreduje po naučnim parametrima, znaćemo da li treba ulagati baš u te kandidate", navela je ona.

"Na OI u Pekingu imali smo situaciju da je država ozbiljno ulagala u pojedine kandidate, a da su oni, nažalost, nekad iz objektivnih razloga, nekad iz subjektivnih, podbacili, što znači da nam investicija nije bila pravilno iskorišćena. To ćemo pokušati da prevaziđemo preko Republičkog zavoda", rekla je Snežana Samardžić-Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.