Spasojević za B92: "Podrška sređivanju stanja u fudbalu"

Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Toplica Spasojević došao ej na tu funkciju pre dvadesetak dana, ali se i za tako kratko vreme suočio sa mnogim problemima. Problema je bilo na terenu, gde je Zvezda ispala iz Kupa UEFA, ali još mnogo više van njega. Incident u poluvremenu utakmice sa kulskim Hajdukom izazvao je žestoku reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se ovog puta nije zaustavilo na neposrednim učesnicima u sukobu, već su zatvorena i tri funkcionera Crvene zvezde, koji su optuženi po komandnoj odgovornosti.

Podeli

"Nema ni 20 dana od kako sam došao, a svašta se izdogađalo. Na sreću imali smo nekoliko dobrih utakmica i pobeda u domaćem prvenstvu. Nažalost, ove druge stvari su odvukle pažnju od sportskih rezultata koje ovaj tim sa mladim trenerom daje. Naišlo se na neke probleme koji su već godinama, ako ne i decenijama u našem sportu, a možda je sada i vreme da se krene u njihovo rešavanje. Međutim, pravi put je edukacija, a ne samo represija", kaže Toplica Spasojević za B92.

Istovremeno sa istragom slučaja "Hajduk Kula" MUP je počeo istraživanje druge teme koja dovodi u vezu sport i kriminal – godinama su podaci o transferima fudbalera iz Srbije i u Srbiju bili skrivani od javnosti, pa se osnovano sumnja da su u mnogim slučajevima vršeni prestupi, među kojima je najbrojnija utaja poreza. U četvrtak je MUP Srbije od Interpola i UEFA zatražio pomoć u dobijanju podataka vezanih za transfere od početka ovog veka. Nova uprava Crvene zvezde rešila je i pre početka istrage da promeni poslovne običaje u ovoj zemlji.

"Ja sam i u svom uvodnom govoru rekao: Zvezda će biti jedna transparentna organizacija i sve što je moguće, tj. što nije poslovna tajna, objavićemo na sajtu i informisati javnost. Javnost i treba da ima uvid u poslovanje klubova, i mi smo spremni da sarađujemo sa svima. Ono što se dešavalo unazad nije naša briga. Mislim da se Crvena zvezda i ne pominje u tim navodima, ali na kraju krajeva – postoje nadležni organi, mi imamo potpuno poverenje u njih".

"Zajedničkom akcijom vratićemo sport na pravi put"

Odmah po početku policijske akcije, koja je u nekim situacijama izgledala preterano i ne naročito spretno (upad u prostorije kluba na sâm dan utakmice, zadržavanje navijača Boltona u hotelu tokom boravka u Beogradu, što je izazvalo diplomatski incident...), uprava kluba iz Ljutice Bogdana saopštila je da podržava proces sređivanja situacije u srpskom fudbalu, kako na tribinama, tako i na terenu i u upravama. Spasojević kaže da ga je ceo problem zatekao nespremnog, jer je tek ušao u novi posao.

"Ja sam nov što se tiče organizacije u klubu. Dugo sam bio sponzor i aktivno pomagao sport. Došao sam potpuno nespreman za nešto ovakvo, ali mislim da su moji saradnici uradili sve što je bilo u njihovoj moći. Zvezda daje podršku nadležnim organima da se stvar istera do kraja i da se stvari postave na pravo mesto: fer i korektno navijanje i transparentno poslovanje. Imamo razumevanja za nešto takvo. Tražićemo podršku od društva i institucija, Vlade, Ministarstva za sport, Zajednice prvoligaša, Fudbalskog saveza Srbije, kao i od ostalih klubova, pre svih Partizana. Mislim da jednom zajedničkom akcijom edukacije navijača i pozivanjem na prave sportske vrednosti, možemo da vratimo sport tamo gde mu je i mesto – da bude zabava i igra, a ne rat".

Spasojević je već pokrenuo prve kontakte sa institucijama i planira opširnu zajedničku akciju svih strana zainteresovanih za prosperitet srpskog sporta.

"Razgovarao sam sa Ministarstvom za sport, a napisaću otvoreno pismo predsedniku države i predsedniku Vlade, tražiću pomoć od njih. Mislim da je i klubovima u interesu da vratimo publiku na stadione, vratimo porodice i klince iz škola na stadione. To treba da bude poprište jedne viteške borbe, a ne rata".

"U 2008. godini akademija, novi teren, Kuća slavinh..."

Kada je biran za predsednika Zvezde, Spasojević je klupskoj skupštini predstavio petogodišnji plan razvoja kluba na svim nivoima, sa preciznim rokovima za ispunjenje pojedinih tačaka. Neplanirani problemi izazvaće određeno pomeranje rokova, ali sve ideje će biti ostvarene, tvrdi Spasojević.

"Ovo nam je definitivno usporilo planove, nekoliko saradnika na koje sam računao da mi pomognu nisu tu. Ali, pokrenuli smo se, novi vebsajt je tu, a kako čujem jako je dobar, bar po reakcijama koje sam čuo; kalendar je takođe tu. Krenuli smo sa malim stvarima, ali i sa drugim stvarima idemo napred. Pripreme su ugovorene, teren sa veštačkom travom je ugovoren i dolazi u januaru. Angažovali smo Institut za proveru terena na kojem igramo i čim se završi prvenstvo, u maju ili junu, krećemo u akciju oko terena. Dogovorili smo se već da sledeće godine napravimo Zvezdinu akademiju, mesto gde će klinci živeti i vežbati i novi teren za njih od veštačke trave. Konačno, pokrećemo akciju Zvezdin muzej, Zvezdina kuća slavnih i Zvezdin kafe. Mislim da je to realno da uradimo sledeće godine, možda i da ugovorimo semafor".

Pored velikih promena najavljenih za 2008. godinu, Zvezdu očekuju i neke obaveze za koje su u klubu bili spremni. Šestog januara navršava se 50 godina minhenske tragedije, u kojoj se avion sa fudbalerima Mančester Junajteda srušio pri povratku iz Beograda. Nesreća, u kojoj su poginula osmorica članova engleske ekipe, zauvek je povezala dva kluba, a na komemoraciji će biti i delegacija srpskog šampiona.

"Pozvani smo da prisustvujemo komemoraciji u Mančesteru. Naravno da smo prihvatili poziv naših velikih fudbalskih prijatelja. Nadam se da ćemo tom prilikom ugovoriti i neku ozbiljniju poslovnu saradnju sa njima".

Polusezona koja se završava bila je za branioce duple krune turbulentna i na terenu. Za samo četiri meseca klub su vodila tri trenera, igra je prečesto bila na veoma niskom nivou, ali i preterano defanzivna za ukus navijača (a setimo se samo kako je prošao Fabio Kapelo u Madridu usprkos tituli). Neka od pojačanja dovedena letos nisu dobila, neka druga nisu iskoristila priliku, a stanje samog terena je nesumnjivo najdramatičnija strana cele priče. Spasojević ističe da uprkos svemu Zvezda mora da se bori za trofeje.

"Zvezda ima jasne ambicije, bez obzira koliko nas je sve ovo omelo. Nadam se da ćemo uspeti da do kraja prvenstva uđemo u ozbiljnu borbu za titulu prvaka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.