Kolaković: "Selektor Srbije je prestižno mesto za rad"

Posle Havijera Klementea u fudbalu i najbolji odbojkaši Srbije dobili su stranca za selektora. Ipak za razliku od loptača koje trenira Baskijac, odbojkaši svog trenera lako razumeju, jer se radi o Crnogorcu Igoru Kolakoviću.

Peđ Popović
Podeli

Iako je bilo predviđeno da vodi selekciju Srbije i Crne Gore samo na njenom poslednjem takmičenju u Japanu, Kolaković je kao prvi pik izbaran za prvog selektora reprezentacije Srbije.

- Nisam očekivao selektorsko mesto ali priznajem da sam priželjkivao postavljenje. Drago mi je da sam zadovoljio I nadam se da ću opravdati upućene mi pohvale – počinje razgovor za B92 selektor Kolaković.

Podrška nije izostala od prijatelja i kolega u Podgorici:

- Šta više, dobio sam čestitike i od poznatih i od nepoznatih. Niko nije imao ni reč zamerke jer sam preuzeo selekciju Srbije. Za mene lično biti selektor Srbije je prestižno mesto za rad. Reprezentacija je u samom svetskom vrhu i, što je izuzetno važno, ima prostora da još napreduje.

Prva iskušenja selektora Kolakovića očekuju 25. maja, kada kreće Svetska liga za 2007. godinu. Podmlađena selekcija Srbije je u grupi C sa Rusijom, Kubom i Egiptom.

- Imamo dosta mladih igrača koji će igrati Svetsku ligu. Najveći problem biće na poziciji primača servisa, odnosno te dijagonale. Tu smo ranije imali Vanju Grbića i Vujevića, a sada će i Boškan da preskoči Ligu. Takođe, ni Miljković ni Gerić nisu više mladi. Mladi igrači će pokušati da nadomeste nedostatak. Uticaj iskusnih je bitan za mlade. Na sreću, imali su priliku da već igraju zajedno. Njihova pomoć je neophodna, ali je potrebna i podrška trenera, novinara i javnosti, jer treba nastaviti ono što su zlatni momci postavili.

Prema Kolakovićem rečima prioritet u 2007. godini biće Evropsko prvenstvo, koje se igra od šestog do 16. septembra u Rusiji.

- Svetska liga je praktično nastavak naporne sezone za većinu igrača, tako da neće biti lako pripremiti ih. Primera radi, borbe u Prvoj A ligi Srbije mogu da potraju i do 16. maja. Sa druge strane, Evropsko prvenstvo ima veću težinu, a takođe je i uslov za Olimpijske igre. Iako možemo do mesta u Pekingu i preko Svetske lige, za Evropsko prvenstvo bićemo odmorniji.

Navijači sa velikih takmičenja već po pravilu očekuju medalju. Da li je to realno?  

- Iako na poslednja dva svetska prvenstva nismo uzeli medalju, a poslednja osvojena je bronza sa EP-a 2005, nismo bez šanse za medalju. Čeka nas veliki posao u narednih godinu i po, zaključno sa Olimpijskim igrama. Plasman na OI je cilj, a medalja san, za koji je potrebno mnogo rada.

Kako pratite igre reprezenatativaca koji igraju u srpskim klubovima?

- Non stop sam na telefonu sa pomoćnikom, Željkom Bulatovićem.  Takođe, pratim igre i na TV, a redovno se konsultujem sa kolegama Brđovićem, Dabićem, Žarkovićem, Đorđevićem... Na kraju je ispalo da smo se dobro podelili jer i u Srbiji i u Crnoj Gori igra po petoro kandidata za najbolji tim.

U vašem klubu Budućnosti igraju čak četvorica kandidata za selekciju Srbije. Da li možemo očekivati još nekog iz Crne Gore u dresu Srbije?

- Sve su to državljani Srbije tako da nije bilo nedoumica za koga će igrati. Što se tiče talenata njih ima, ali ne bih da pričam o imenima niti za koga bi da igraju…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.