Dejan Brdjović: "Mi smo odbojkaška nacija"

Dejan Brdjović je imao impresivnu karijeru u koju su ugradjeni brojni pionirski poduhvati, medalje i trofeji u Grčkoj i Italiji, 13 godina igranja za nacionalni tim i preko 300 mečeva za “plave”

Do 1985.godine igrao je u “svom” Kraljevu za Ribnicu, a onda je usledio prelazak u Crvenu zvezdu i prvi mečevi za reprezentaciju. Posle 7 sezona na maloj “Marakani” (osvojen domaći kup) sledi grčka epizoda i dve titule sa Olimpijakosom, pa igranje za Ktisifon i Oristijadu (finale kupa CEV ).

Od 1997.godine, Dejan je ponovo u Crvenoj zvezdi, a za 3 sezone u ekipi Lubea iz Maćerate u tandemu sa Ivanom Miljkovićem osvojio je  Kup Italije i Kup Evropske federacije, a karijeru je priveo kraju ponovo u Crvenoj zvezdi posle 23.ligaške sezone!

Igor Vujičin
Podeli

Dejan Brdjović je trenutno trener Radničkog iz Kragujeva, uz Kraljevo “najodbojkaškijeg” grada u Srbiji.

Odbojkašice su osvojile bronzu u Japanu, što je veliki uspeh za tim koji je počeo od “nule” i prve runde kvalifikacija:

Ovo je veći uspeh nego onaj koji smo mi napravili 1995.godine kada smo u Grčkoj osvojili bronzu i kada smo počeli sa sakupljanjem tih trofeja. Devojke su odigrale fenomenalni i svaka im čast. Vidi se da imaju odličnu atmosferu u ekipi i podsećaju mnogo na nas. Dosta rano su otišle u inostranstvo. Igraju u jakim ligama, stekle su veliko iskustvo i na pravi način na jednom velikom takmičenju osvetlale nam obraz. Na njih mora ozbiljno da se računa u narednim godinama”.

Gde su stale odbojkašice, sada su nastavili odbojkaši. Sigurne igre u dosadašnjem delu šampionata, daju nam nadu da i “plavi” mogu do medalje:

Naša selekcija je sigurno jedan od favorita. Do pre nekoliko godina smo govorili da idemo da probamo da napravimo što bolji rezultat, sada su momci već nekoliko sezona stalno u najužem krugu favorita za medalju. Iznenadjen sam dobrom igrom ne samo protiv Rusije već i na turniru u Francuskoj. Povratak Vladimira Grbića znači puno. Ne samo što donosi više opcija već mnogo znači i samo njegovo prisustvo. Vidi se da je Miljković u odličnoj formi, boljoj nego prethodnih sezona, Nikola Grbić je takodje u sjajnoj formi tako da možemo da očekujemo da u grupi momci zabeleže sve pobede i prenesu što više bodova u nastavak takmičenja”.

Grupa favorita za zlato i postolje nije se mnogo promenila od prethodnog velikog takmičenja:

Svakako su tu pored Rusije i nas iz grupe D, Brazilci koji brane titulu,Italija, Bugarska, Kuba koja ima jednu mladu i talentovanu ekipu, Francuzi su došli bez dva važna igrača ali mogu da naprave nešto. To su ekipe koje konkurišu za vrh, Ali, ponavljam, što više bodova iz grupe daje mogućnost da se i sa jednim kiksom dodje do polufinala što je bolja opcija od one kada se već u četvrtfinalu igralo po nokaut sistemu”.

Generacija koja je godinama osvajala medalje na velikim takmičenjima se iz razumljivih razloga polako "osipa". Ipak, Brdjović ne brine za budućnost naše odbojke:

Što se tiče mladih, evo već sada je u ekipi talentovani Podraščanin. Marković iz Vojvodine je u prvih 12. Sigurno da ćemo i u budućnosti imati dobar tim. Možda će se malo osetiti odlazak nekoliko starijih igrača, Grbića, Vujevića. Poznavajući prilike u zemlji i te mlade igrače, imaćemo ipak jak sastav za godinu,dve”.

Odbojku već možemo nazvati nacionalnim “brendom”. Ipak, osim “tarafleksa” u mnogim detaljima ne možemo da se pohvalimo stanjem u našoj odbojci:

Nažalost, ne. Odbojka je, hajde da kažemo, neki nacionalni brend još od 1996.godine. Odbojka nije dobro "ispraćena", uostalom kao i drugi sportovi, tako da ne možemo da se žalimo. Sigurno da može bolje, nadamo se da će u ovom novom Ustavu biti mnogo više prostora za sport”.

Jedno od rešenja za domaću ligu je “premeštaj” u manje sredine gde postoji veći interes za ovim sportom:

Potrebna je decentralizacija. Reprezentativci su nam u inostranstvu, ali to i nije tako loše za našu ligu gde ima prostora za mlade igrače. Prosek naše lige je 20.8 godina. To jeste mač sa dve oštrice jer ima puno oscilacija, ali kroz te brojne utakmice stiču iskustvo. Nije ni kvalitet kao ranije, ali liga je interesantna iako broji 8 klubova. Moramo da shvatimo da odbojka nije tako veliki sport i da mora polako da se premešta u manje gradove: Kraljevo, Kragujevac,Niš, Čačak i da tu pokušamo da napravimo nove centre. Sa manje ulaganja nego u Beogradu, sigurno bi bilo rezultata, novih igrača i većeg kvaliteta, i dopune ovog reprezentativnog sastava koji već godinama "hara" svetom”.

Odlučili ste se da započnete jednu zanimljivu priču u Kragujevcu gde je trenutno najveći broj gledalaca u domaćoj ligi. Od novog prvoligaša, do stabilnog kluba, sledeća meta je Evropa i titula u domaćem šampionatu:

Ja sam i došao u Kragujevac pre dve i po godine sa jednim ciljem – da za 3-4 godine stvorim tim koji će se boriti za sam vrh, odnosno prvo mesto u nacionalnom šampionatu. Kragujevac zaslužuje prvoligaša ne samo u odbojci, već i u fudbalu, košarci, rukometu...

Za dve godine postali smo stabilan prvoligaš što je bio primarni cilj jer su mnoge ekipe u Kragujevcu ulazile u viši rang pa ispadale. U trećoj godini želimo mesto koje vodi u Evropu, a u četvrtoj da napadnemo prvo mesto ako se naravno ukažu finansijski uslovi za dovodjenje par pojačanja. Dovodjenjem Slobodana Kovača već smo useli da stabilizujemo mladu ekipu”, rekao je Dejan Brdjović za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.