Milanović: "Bez nepotrebne tenzije"

Vaterpolo klub Partizan nalazi se pred utakmicom decenije. Punih deset godina najtrofejniji klub u našoj zemlji (u bilo kojem sportu) i drugi najtrofejniji vaterpolo klub na planeti (iza zagrebačke Mladosti) nije stigao do četvrtfinala Lige šampiona. Sada tu mladu ekipu dva meča dele od završnog turnira. Bio je to odličan povod da sagovornik B92 bude Igor Milanović, direktor Vaterpolo kluba Partizan i najbolji vaterpolista u istoriji naše zemlje.

Vladimir Novaković
Podeli

Ne znam od kad Partizan nije igrao četvrtfinalnu utakmicu, a poseta je pretprošle godine protiv Savone bila izuzetna. Trudićemo se samo da uprkos velikom broju navijača ne bude incidenata i zato molim publiku da pokuša da pomogne na način koji dolikuje Partizanu i nama vaterpolistima“, započeo je razgovor čovek čije ime je upisano u kolektivnu svest nacije posle legendarnog madridskog finala 1986. godine i egzaltiranog komentara Milorada Đurkovića.

Hrvatska ostaje u najlepšem sećanju navijača Partizana, bar kada je vaterpolo u pitanju. U Splitu su „crno-beli“ osvojili poslednji evro-trofej – LEN kup 1998. godine.

Sećam se te utakmice i sećam se tog perioda, to je bilo divno. Svakako da susrete srpskih i hrvatskih klubova prati pojačana tenzija i pojačano interesovanje zbog dešavanja na ovim prostorima. Međutim, mi na ovu utakmicu gledamo onako kako bismo gledali na bilo koju utakmicu ovakvog značaja. Kad kažem značaj, ne mislim na susret hrvatskih i srpskih klubova, nego na četvrtfinale Evrolige“.

Tenziju je podigla izjava najiskusnijeg igrača beogradskog kluba Danila Ikodinovića objavljena nedelju dana pred prvi meč, u kojoj je reprezentativac SCG navodno pozvao saigrače da „Hrvatima prirede jednako neugodan doček kakav oni priređuju našim sportistima“.

Dodatne tenzije nema osim izjave Dače Ikodinovića koja je loše preneta u Kuriru. Zato se možda stvorila potpuno nepotrebna tenzija. Dačina izjava preneta je nepotrebno loše. Uostalom meni nije svojstveno da komentarišem žutu štampu. Meni je to čak i simpatično“.

Milanović smatra da su u duhu VK Partizan prijateljstvo i dobri odnosi sa svim klubovima, odakle god da dolaze.

Želim da kažem da je VK Partizan po svom karakteru klub koji samo zbližava i spaja. Mi trenutno imamo goste iz Moskve, već smo trenirali sa Mladošću iz Zagreba. Stalno predlažemo inicijative i otvorena su nam vrata za sve klubove, naročito za naše komšije iz Hrvatske. Svojim stavom, svojim radom, sistematskom i programiranom strategijom Partizan je više puta dokazao da je klub koji spaja Evropu i koji će uvek spajati“.

Dok se ostali sportovi muče i na klupskom i na reprezentativnom planu, vaterpolisti ređaju uspehe. Milanović upozorava da su dobri rezultati vaterpolista ipak samo izuzetak, jer su za sistematske uspehe na svakom planu neophodne opsežne društvene promene.

Mislim da će klupski vaterpolo sigurno biti pod pritiskom situacije u sredini u kojoj živi. Teško je očekivati da klupski vaterpolo, kao i bilo koji drugi segment društva, može da odskoči bez nekih individualnih ekstrema, najkvalitetnijih pojedinaca“.

Pored crno-belih mesto u četvrtfinalu Lige šampiona već po tradiciji izborio je Jadran iz Herceg Novog. Dva kluba u osam najboljih na kontinentu rezultat su odlične strategije naše vaterpolo reprezentacije, smatra Milanović.

To što su dva kluba iz SCG među 8 najboljih u Evropi znak je da se ovde dobro radi. Vaterpolo kao sport u našoj zemlji dobro prepoznaje vreme ispred sebe i vidi korak ili dva u budućnost. Ono što su naši vaterpolo oci, na čelu sa Orlićem, Stamenićem, Rudićem radili pre 10, 15 i više godina sada uspešno radi Nenad Manojlović. Mislim da su plod tog rada dva predstavnika u Evroligi“.

Uspesi nisu ograničeni samo na seniorsku konkurenciju. Najsjajnije medalje sa kontinentalnih i svetskih takmičenja redovno donose i sve mlađe kateforije

Takođe u poslednje 3-4 godine juniori i mlađe reprezentacije su uzeli zlatne medalje na svim takmičenjima. Mislim da je to plod sistematskog rada i nadam se da ćemo i u budućnosti biti u vrhu vaterpola“, rekao je za B92 Igor Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.