Laudrup za B92: "Mali klubovi su armatura fudbala"

Aleksandar Stojanović
Podeli

Svakog utorka uveče, kada se igra Liga šampiona, Brajan Laudrup je na nekom od evropskih stadiona, a dan kasnije u televizijskom studiju. 36-godišnji bivšsi reprezentativac Danske već nekoliko godina radi kao komentator utakmica elitnog evropskog takmičenja za dansku stanicu TV3+. Kolege su mu još dve nekadašnje zvezde danskog i evropskog fudbala Peter Šmajhel i Preben Elkjer Larsen.

Teško mi je da odgovorim šta je teže, igrati fudbal ili komentarisati. U svakom slučaju je drugačije.

Brajan je izdanak prave fudbalske porodice. Otac Fin je bio reprezentativac, a pritisak velikih očekivanja je porastao kada je pet godina stariji Mihael kao devetnaestogodišnjak otišao u Seriju A. Mlađi Laudrup je čak odlučio da prestane da igra fudbal jer nije mogao da se nosi sa zahtevima kada su ga na utakmicama čuvala po dva, tri igrača. Ta odluka trajala je samo sedam dana. Mihael, koji je imao uspešniju karijeru, takođe je ostao u fudbalu.

On je sada trener u Brendbiju, klubu iz kojeg smo obojica napravili najveći iskorak. Imao je problema na početku ali su u klubu bili strpljivi. Brendbi igra UEFA kup ove sezone, a Mihael je veoma ambiciozan, pa takav stav prenosi na sve u klubu. (Brendbi je dan posle razgovora izgubio u Moskvi od Lokomotive 4:2 iako je vodio 2:0)

Brajan je igrao za evropske velikane Bajern iz Minhena, Glazgov Rendžers, Fiorentinu, Ajaks... ali dolazi iz zemlje koja nema jak klupski fudbal.

Da, imam utisak da UEFA na neki način favorizuje velike ekipe. Vi vidite da su u Ligi šampiona svake godine uglavnom isti timovi. Nekada su se za titulu prvaka Evrope borili šampioni zemalja, danas imate četiri kluba iz iste zemlje koji su konkurenti za trofej. I svake godine se oko pehara vrte 2-3 kluba... Sporadično neka ekipa napravi iznenađenje, ali mali timovi traju samo po jednu godinu.

Igrao je 14 sezona, u devet rezličitih klubova iz šest zemalja i osvojio šest prvenstava. Jedan od njegovih bivših timova, Milan, za koji je istina odigrao tek nekoliko utakmica, član je Grupe 14 elitnih klubova koji prete da osnuju sopstvenu ligu. Novac je glavni motiv.

Bila bi noćna mora ako bi jednog dana samo 20 velikih klubova iz 15-ak evropskih gradova igralo sopstvenu ligu. Novac ne sme da uništi male timove, koji su armatura ovog sporta.

Suprug Mete i otac Nikolaja i Rasmine je igrao u Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Danskoj i Holandiji. Najlepše su uspomene iz Škotske.

Zavisi, odgovor nije isti na pitanje gde je najbolje za igru, a gde za život. Sportisti imaju različite prohteve od života. Meni je jako bitno kako se živi u tom mestu, kakav je svakodnevni život. Glazgov je sjajan i meni je bilo lepo u Škotskoj.

Možda zato što je najviše uspeha imao baš sa Rendžerima. Mada je imao razloga da više prati srpsko-crnogorski fudbal, zbog poraza od Crvene zvezde u polufinalu Kupa šampiona, Laudrup iskreno priznaje.

Ne znam ništa ni o jednom igraču iz vaše zemlje i ne znam ništa o vašoj reprezentaciji. Žao mi je.

Međutim, moguće je da će upoznati mladu selekciju, jer je Danska jedan od dva kandidata za organizaciju evropskog prvenstva naredne godine.

Nažalost, naša seniorska reprezentacija nije se plasirala na Svetsko prvenstvo, ali je Morten Olsen (koji je već godinama selektor Danaca i napravio je dobre rezultate sa njima) produžio u ponedeljak ugovor sa Federacijom na još 4 godine. Mladi su se kvalifikovali za Evropsko prvenstvo i to je dobro.

Za reprezentaciju Danske Laudrup je odigrao nešto više od 80 utakmica i dao 21 gol. Igrao je na SP 1998, EP 1992. (prvaci Evrope posle isključenja Jugoslavije) i 1996. godine. Možda ne zna sve učesnike Svetskog šampionata u Nemačkoj 2006, ali favorite poznaje.

Kada gledate Brazil onda ostali izgledaju za dve, tri klase slabiji. Mislim da su oni favoriti broj jedan ali će za titulu konkurisati još Italija, Nemačka, Španija...

Bivši napadač najviše voli napadački fudbal i zato posebno izdvaja jednu ekipu u Evropi.

Oduševljen sam Barselonom. Ne mogu Vam opisati koliko mi se dopada taj tim.

Brajan Laudrup je već kasnio na komentatorsko mesto. Igrač koji je prekinuo karijeru zbog povrede ahilove tetive u 31. godini je odradio svoj prvi radni dan te nedelje, sledećeg je već bio u Kopenhagenu, gde je komentarisao utakmice drugog dana pretposlednjeg kola.

U međuvremenu mirno živi sa porodicom, a svoju strast za vinima proširio je na posao. Deluje konačno mirno posle godina u senci oca i brata Mihaela, ali mnogi misle da nije do kraja realizovao potencijal. Uostalom, Pele ga je 2004, na listi koju su mnogi osporavali, uvrstio među 125 najboljih živih fudbalera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.