Stojaković: "Veber nije otišao zbog mene"

Kao i svake godine poslednji dani prelaznog roka su veoma uzbudljivi. Kris Veber, igrač koji je zaslužan za preporod Sakramento Kingsa, poslat je u Filadelfiju. Peđa Stojaković je tako ostao u Kingsima kao poslednji čovek iz petorke koju je svojevremeno američki magazin "Sports Illustrated" nazvao najboljim šou programom na parketu.

Nikola Olić, dopisnik B92; Priredio: Milan Pavlica
Podeli

Petorku koja je pre nekoliko godina izašla na naslovnoj strani "Sports Illustrated"-a sačinjavali su Džejson Vilijams (trejdovan u Memfis za Majka Bibija), Dag Kristi (trejdovan u Orlando za Katina Moblija), Vlade Divac (pušten u Lejkerse), Kris Veber (trejdovan u Filadelfiju) i Predrag Stojaković (i dalje u Kingsima, ali trenutno povređen).

Naš dopisnik iz Dalasa, Nikola Olić, iskoristio je priliku da posle poraza Kingsa od Mevsa u Teksasu, popriča sa Stojakovićem o odlasku Vebera u Filadelfiju. Inače, Sakramento i Filadelfija u subotu 26. februara igraju prvenstveni meč.

Prvo se pominjao Njujork, pa onda malo i Dalas i na kraju je Kris Veber zavrsio u Filadelfiji. Tvoja reakcija?

“Ja sam bio iznenadjen kao i svi ostali pošto je moje ime bilo pominjano da ću ja biti trejdovan tako da sam bio spreman za odlazak. Niko nije očekivao da će Kris biti trejdovan i niko u ekipi nije pričao o tome -- jednostavno se desilo” izjavio je Stojaković otvorivši novu "Diet Coke" za početak razgovora.

Koje objašnjenje su zvanično da li vlasnici Maluf i menadžer Džef Pitri?

"Razlozi koje su pominjali nasi čelnici kluba su Veberov veliki ugovor i povredjeno koleno, to je zvanična prica. Druga verzija je da se jednostavno pravi novi tim, u novoj direkciji. Odlaskom Divca, Vebera i Kristija tim ostaje nama mladjima."

Da li znas kako je Veber reagovao kad je čuo za trejd, da li ste se posle toga culi?

“Otisao je u Sakramento da se spakuje i ide za Filadelfiju. Pokušao sam da ga pozovem, ipak smo bili saigrači sedam godina i ja sam ovde najstariji u ekipi, ali se nije javio. Sigurno je bio u šoku zbog trejda. Veber je dosta dobar tip i mi stvarno imamo o.k. odnos. Sve priče koje kruže da sam ja razlog njegovog odlaska su čista glupost.”

Znaci price o konfliktu izmedju tebe i Vebera su izmišljene?

"Šlag i ništa više, da se malo ljudi oslade."

Od 1998 kad si zaigrao za Kingse, ti si sad jedini preostali starter -- ovo je neki potpuno novi tim.

"Ja ni ne znam kakav talenat ova ekipa ima. Bibi, Miler, Dzekson i ja smo i dalje tu, ali došlo je puno novih igrača, prvo Mobli pa sad još trojica. Trebaće dosta vremena da se snađemo i skupimo dosta pobeda za plej-of, ako uspemo da se plasiramo."

Rekao si ‘ako uspete’ da se plasirate -- da li sumnjaš da ulazite u plej-of?

"Nas još čeka 28 utakmica do kraja. Peto, šesto, sedmo i osmo mesto su nam dosta blizu tako da je skoro sigurno da nećemo imati prednost domaćeg terena u prvoj rundi. Mislim da su na zapadu svih sedam ekipa iza San Antonija izjednačene. Jedino su Spursi konstantna i sigurna ekipa koja ulazi u plej-of -- ako Tim Dunkan ostane zdrav" dodao je Stojaković.

Trazio si u toku leta trejd i rok za to je sad konačno prošao. Dali ti je sad lakše ili teže?

"Nisam ja puno o tome razmišljao. Ovo leto sam tražio trejd pošto sam mislio da bi promena osvežila i ekipu i mene. To sam direktno rekao čelnicima kluba i oni to nisu hteli da prihvate i mislili su da ja treba da ostanem u Kingsima. Ja zaista volim Sakramento i Kingse...od početka karijere sam ovde tako da se osećam kao kod kuće. Sad je prošao rok za trejdove i ostajem u Kingsima bar još do kraja ove sezone. Šta ce se desiti posle ja ne znam. Ja nemam ulogu kontrolora, ali se nadam da ću ostati u Kingsima."

Pričalo se da ćeš preći u Los Andjeles u zamenu za Lamara Odoma...

"Pominjalo se i mnogo drugih timova, Klipersi, Čikago, Toronto i mada nisam obraćao puno pažnje bio sam u podsvesti spreman da se to desi. Nisam ocekivao trejd kao neki šok, rekao sam sebi da je to moj posao i do kraja moje karijere ja ću igrati gde me pošalju. Takva je uloga NBA igraca. “

Verovatno bi ti bilo super da igras opet sa Vladom...

"Vlada je na kraju karijere, igraće još ovu godinu i možda sledeću” objasnio je Peđa kroz osmeh. “Ja sam mu lepo rekao da ostane i završi karijeru u Kingsima."

Kako se osećaš posle povrede zadnje lože?

"Povredio sam se u utakmici protiv Bostona, osećam se malo bolje ovih dana. Treba da odradim jedan dobar trening. Neću igrati sve do Šarlota ili Orlanda pošto kod zadnje lože treba biti oprezan da se povreda ne bi obnovila i da ne bi izgubio više utakmica do kraja sezone. Želim da se vratim u igru sa 100% snage" zaključio je Stojaković na kraju razgovora za B92 i sa vašim dopisnikom se pozdravio recima “Vidimo se u Dalasu u prvoj rundi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.